Ζάγκρεμπ

aspromavros

AVClub Enthusiast
14 August 2016
767
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα,
Επιστρέφοντας από σύντομο ταξίδι στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, αποφάσισα να ανοίξω αυτό το νήμα για να παρουσιάσω φωτογραφίες ( με τη νέα Fujifilm XT4 ) από την εν λόγω πόλη.
Το Ζάγκρεμπ το λάτρεψα. Είναι μία πανέμορφη πόλη με παλιά και σχετικά χαμηλά κτίρια, με πολύ πράσινο και χώρους αναψυχής (πάρκα). Θα έλεγα ότι είναι μία ήσυχη πόλη με πολλά σημεία φωτογραφικού ενδιαφέροντος.
Δεν είχαμε τον χρόνο να τριγυρίσουμε μεγάλο μέρος της πόλης, οπότε οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι από λίγες περιοχές της πόλης.
Σε αυτό το ταξίδι επισκεφτήκαμε και τις φημισμένες (τουλάχιστον για την Κροατία), λίμνες Pitvlice, ένας φυσικός παράδεισος και μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco σε απόσταση περίπου 2 ωρών με λεωφορείο από την πόλη του Ζάγκρεμπ. Πιθανόν, να ανοίξω άλλο νήμα μόνο για τις λίμνες.
Το τοπίο είναι απλά μαγευτικό, με λίμνες, δάση, καταρράκτες. Κάθε σημείο της περιήγησης σε προσκαλεί να το φωτογραφίσεις.
Καταλήγοντας, το Ζάγκρεμπ είναι μία πανέμορφη πόλη και όποιος αποφασίσει να την επισκεφθεί δε θα το μετανιώσει και φυσικά, επιβάλλεται να κάνει και το ταξίδι στις λίμνες !!
Οι φωτογραφίες είναι λίγο επεξεργασμένες σύμφωνα με τα γούστα μου ( ελπίζω να σας αρέσουν :) )
Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε το ταξίδι των φωτογραφιών, το οποίο θα εμπλουτίζω σιγά σιγά..... Εάν οι διαχειριστές θεωρήσουν ότι είναι πολλές μπορούν να αφαιρέσουν όποιες θελήσουν.

Κώστα βλέπω στις περισσότερες φωτογραφίες μια ανεπαίσθητη θολούρα, ενώ τα χρώματα είναι πολύ ωραία - τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Έχεις κάποιο "περίεργο" Fuji color profile?

• Like
Reactions: aspromavros
Δημήτρη, μάλλον είναι αποτέλεσμα κάποιου slide που χρησιμοποιώ στην επεξεργασία...
Υποπτεύομαι ένα από τα Black / Shadow / Brightness.
Τα fuji profiles που χρησιμοποιώ είναι τα κλασσικά...

Κώστα βλέπω στις περισσότερες φωτογραφίες μια ανεπαίσθητη θολούρα, ενώ τα χρώματα είναι πολύ ωραία - τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Έχεις κάποιο "περίεργο" Fuji color profile?
Εγώ παρατηρώ μειωμένο contrast και έναν ελαφρώς παραπανήσιο γαλάζιο τόνο (κάτι σαν ένα light Fuji ETERNA profile).

Εγώ παρατηρώ μειωμένο contrast και έναν ελαφρώς παραπανήσιο γαλάζιο τόνο (κάτι σαν ένα light Fuji ETERNA profile).
Λέτε να φταίει αυτό ? Γιατί όντως όταν τις επεξεργάζομαι μου φαίνονται (ωραίο γούστο.... :) ) πιο ωραίες με κατεβασμένο το contrast.
Αν φταίει αυτό θα σταματήσω να το πειράζω ή θα το ανεβάζω...

Λέτε να φταίει αυτό ? Γιατί όντως όταν τις επεξεργάζομαι μου φαίνονται (ωραίο γούστο.... :) ) πιο ωραίες με κατεβασμένο το contrast.
Αν φταίει αυτό θα σταματήσω να το πειράζω ή θα το ανεβάζω...
Σε κάποιες μού ξενίζει (π.χ. 0178, 0187), σε κάποιες όχι τόσο. Εάν είναι 1 συγκεκριμένο στυλ μορφοποίησης, σίγουρα βοηθάει στην ομοιογένεια της συλλογής φωτογραφιών από το Ζάγκρεμπ, αλλά προσωπικά δεν θα το επέλεγα για όλες.

• Like
Πηραμε μια γενναία γεύση της πόλης με τις φωτό σου Κώστα, σε ευχαριστούμε

με γεια και η μηχαναΡα , εχεις πολύ καλό εργαλείο τώρα θέλει λίγο προσοχή να την φερεις στα μέτρα σου

Πραγματι σε κάποιες φωτό τα σκοτεινά έχουν ανεβεί παραπάνω λογικά απο την επεξεργασία με αποτελεσμα να πέφτει το contrast και έτσι τα ωραία χρώματα των κτιρίων να χάνουν λιγο σε ζωντάνια

Επισης σε κάποιες έστω και εκ των υστέρων θα έκοβα άκρα που περιέχουν σε πρώτο πλανο , κάδους , κομμένο άνθρωπο , πινακίδες κλπ. τραβούν το βλέμμα και χάνεις την υπόλοιπη φωτό που θέλεις να αναδείξεις ,

αυτό βέβαια ιδανικά θα πρέπει να το προσεχεις στο καδράρισμα

Αναμενουμε να δούμε και τις λίμνες …

• Like
Ευχαριστώ πολύ Κώστα για τα καλά σου λόγια !!!
Θα προσέξω αυτά που μου λες για όσες επεξεργαστώ από δω και πέρα.
Θα ανεβάσω και άλλες από την πόλη. Ελπίζω να μη σας κουράσω.
Θα ετοιμάσω τις επόμενες μέρες και το νήμα για τις λίμνες.

• Like
Reactions: cacau and toupia
Προχωρώντας προς και φτάνοντας στην (ίσως) πιο κεντρική πλατεία της πόλης, με ένα επιβλητικό άγαλμα (την ιστορία του οποίου μου είπε η σύζυγος, αλλά την ξέχασα.......

_DSF0194 1.jpg
1652117479732.jpeg
_DSF0196 1.jpg
_DSF0198 1.jpg

• Like
Reactions: gkpapad