Zeitgeist!Δείτε το και αναρωτηθειτε...Για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
http://zeitgeistmovie.com/

Παρακολουθείστε το ή κατεβάστε το...

Έχει 70.000 hits καθημερινά και αυξάνετε ο αριθμός.

Μιλάει για πολλά και τα λέει χύμα...

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ντοκιμαντέρ, που πρέπει να το δούμε ΟΛΟΙ... γιατί απλά μας αφορά ΟΛΟΥΣ..

:2thumb22sup: Μολις το τελειωσα ολο. Εχω δει διαφορα αλλα αυτο ητανε σχεδον ολα αυτα που εχω δει σε ενα.. Παρα πολυ δυνατο οντως..

Αν και διαπιστωσα μερικες υπερβολες στο πρωτο τουλαχιστον κομματι (καθως δεν θυμαμαι, ας πουμε, να εχω μαθει στο σχολειο οτι ο θεος Διονυσος πεθανε και αναστηθηκε μετα απο τρεις μερες) ειναι πραγματικα ενα "ντοκυμαντερ" που αξιζει τον χρονο που θα διαθεσει καποιος για να το παρακολουθησει.

Δεν θα πιστεψω αβασανιστα μερικες "προχωρημενες" θεσεις του δημιουργου του, αλλα δινει πολυ τροφη για σκεψη/ερευνα και αυτο μου αρκει.

Μπηκα στην πριζα να δω και το "9/11 In Plane Site". Αμφιλεγομενο και αυτο, αλλα ρε γμτ αυτη η ιστορια με τους ερασιτεχνες πιλοτους που πετυχαν με τετοια ακριβεια τους πυργους, απο την αρχη μου ειχε φανει απιστευτη...

Επισης το Network πρεπει να ηταν πολυ μπροστα για την εποχη του. Το ψαχνω και αυτο.

Λειτουργεί σε μερικά σημεία όπως αυτά που κατηγορεί. Επιφανειακά και προπαγανδιστικά.
Θεωρεί δεδομένα πράγματα που αμφισβητούνται.
Τα περισσότερα που λέει έχουν χιλιοειπωθεί. Για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί, είναι ευκαιρία να το ψάξει πάντως.
Το κακό με όλα αυτά τα "ντοκιμαντέρ" είναι ότι ότι πλέον εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και θυμίζουν κάτι "οργανώσεις" που χρηματοδοτούνται από Αυστραλία πχ, κατά του Χριστιανισμού και υπέρ των 12θεϊστών κλπ.

αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι τοσο μισος εναντια του χριστιανισμου.δεν ειμαι τυπος που ειμαι και ´ζεστος´χριστιανος, αλλα
ακομα και αν παρουμε ως δεδομενο ΟΛΟ το βιντεακι, εχουμε μια ιδεα λατρειας η οποια ακολουθειται δια μεσου των αιωνων.
αν ο φιλος μας πιστευει οτι ουσιαστικα λατρευουμε τις αλλαγες των ηλιοστασιων, εμενα μου φτανει.
δε μου φταιει ουτε ο χριστουλης, ουτε ο διονυσος, ουτε κανεις.

Mάλλον ο καθένας το εκλαμβάνει όπως τον βολεύει...

Δεν μιλάει εναντίον του χριστιανισμού ως κίνημα, αλλά ώς κατευθυνόμενη θρησκεία, τώρα πια.

Ίσως να μην ξεκίνησε έτσι, αλλά είναι η θρησκεία με την μεγαλύτερη απήχηση και αυτό βολεύει πολλούς φίλοι μου.

Μου αρέσει που ξεθάψατε όμως το thread μου, γιατί πιστεύω έχει αρκετό διάλογο....

Απάντηση: Re: Zeitgeist!Δείτε το και αναρωτηθειτε...Για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!

Αν και διαπιστωσα μερικες υπερβολες στο πρωτο τουλαχιστον κομματι (καθως δεν θυμαμαι, ας πουμε, να εχω μαθει στο σχολειο οτι ο θεος Διονυσος πεθανε και αναστηθηκε μετα απο τρεις μερες) ειναι πραγματικα ενα "ντοκυμαντερ" που αξιζει τον χρονο που θα διαθεσει καποιος για να το παρακολουθησει.

Δεν θα πιστεψω αβασανιστα μερικες "προχωρημενες" θεσεις του δημιουργου του, αλλα δινει πολυ τροφη για σκεψη/ερευνα και αυτο μου αρκει.

Μπηκα στην πριζα να δω και το "9/11 In Plane Site". Αμφιλεγομενο και αυτο, αλλα ρε γμτ αυτη η ιστορια με τους ερασιτεχνες πιλοτους που πετυχαν με τετοια ακριβεια τους πυργους, απο την αρχη μου ειχε φανει απιστευτη...

Επισης το Network πρεπει να ηταν πολυ μπροστα για την εποχη του. Το ψαχνω και αυτο.

μην περιμενεις να στα μαθουν ολα στο σχολειο,δε βλεπεις τι εχουν παθει οι σκοπιανοι που περιμενουν να μαθουν ιστορια στο σχολειο τους!

Πολυ καλο, προωθειστε το και σε αλλους! Αντε να ξεστραβωθουμε καποια στιγμη!

To ειδα όλο χτες βραδυ μετα απο προτροπή της κόρης μου.
Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Θ. ότι λειτουργεί σε μερικά σημεία όπως αυτά που κατηγορεί. Επιφανειακά και προπαγανδιστικά.
Κανοντας αυτό που με προτρέπει να κάνω, δηλαδή να σκεφτώ, ζητάω κι εγω με την σειρά μου σαφείς αποδείξεις για όσα λέει, αλλά δεν υπάρχουν παρά μόνο ενδείξεις.
Ασχέτως προπαγάνδας και υπερβολών πάντως, στο πρώτο κομμάτι (το κατά της θρησκείας), συμφωνώ σε μεγαλο βαθμό, αφού έτσι κι αλλιώς τα ίδια πίστευα κι εγω. Θα το θεωρούσα πιο αξιόπιστο πάντως αν έλεγε και δύο λόγια κατά των μουσουλμάνων και της υποανάπτυκτης θρησκείας τους (όπως εφαρμόζεται), αλλά προφανώς ο δημιουργός φοβήθηκε μήν τον επικυρήξουν οι μουλάδες...
Για το δεύτερο κομμάτι (δίδυμοι πύργοι κλπ) διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις κυρίως γιατι αν πράγματι είχαν γίνει όλα όπως μας τα λεει και αν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις γι αυτά, πιστεύω ότι παρά το χαμηλό τους νοητικό επίπεδο οι αμερικάνοι θα ειχαν ξεσηκωθεί, αφού συνήθως ...δεν θέλουν και πολύ για να πιστέψουν πολύ πιο απίθανα πράγματα απο αυτό! Σε τελική ...αντιπολίτευση δεν έχουν εκεί για να τα κάνει σημαία της κατά του Μπούς;
Για το τριτο κομμάτι, που αφορά τον ρόλο των τραπεζών και των τραπεζιτών δεν αποκλείω να είναι και έτσι όπως τα λεει τα πράγματα, με την μόνη διαφορά βέβαια ότι αν "αγοράζουν" τον Μπούς και τους ρεπουμπλικάνους δεν βλέπω γιατι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τον Ομπάμα και τους δημοκρατικούς! (εννοώ ότι θα ήταν πειστικότερο αν ενοχοποιούσε καθαρά όλες τις πλευρές, αφού ξέρουμε πολύ καλά πως γίνεται η χρηματοδότησή τους και τι πλάτες πρέπει να έχεις πρώτα για να σε επιλέξει το κόμμα σου και στην συνέχεια για να εκλεγείς πρόεδρος)

Το ΘΕΙΟ υπάρχει και είναι ΕΝΑ.
Το πώς θα το ονομάσεις και με τι μυθολογία θα το στολίσεις, είναι απλώς αποτέλεσμα του εμπορικού αντιπρόσωπου που θα στο λανσάρει (χριστιανισμός, μωαμεθανισμός, βουδισμός, Ιουδαϊσμός κτλ).
Όλοι αυτοί προσβλέπουν στη αποκλειστικότητα μίας δύναμης που δεν τους ανήκει.

To ειδα όλο χτες βραδυ μετα απο προτροπή της κόρης μου.
Θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη Θ. ότι λειτουργεί σε μερικά σημεία όπως αυτά που κατηγορεί. Επιφανειακά και προπαγανδιστικά.
Κανοντας αυτό που με προτρέπει να κάνω, δηλαδή να σκεφτώ, ζητάω κι εγω με την σειρά μου σαφείς αποδείξεις για όσα λέει, αλλά δεν υπάρχουν παρά μόνο ενδείξεις.
Ασχέτως προπαγάνδας και υπερβολών πάντως, στο πρώτο κομμάτι (το κατά της θρησκείας), συμφωνώ σε μεγαλο βαθμό, αφού έτσι κι αλλιώς τα ίδια πίστευα κι εγω. Θα το θεωρούσα πιο αξιόπιστο πάντως αν έλεγε και δύο λόγια κατά των μουσουλμάνων και της υποανάπτυκτης θρησκείας τους (όπως εφαρμόζεται), αλλά προφανώς ο δημιουργός φοβήθηκε μήν τον επικυρήξουν οι μουλάδες...
Για το δεύτερο κομμάτι (δίδυμοι πύργοι κλπ) διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις κυρίως γιατι αν πράγματι είχαν γίνει όλα όπως μας τα λεει και αν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις γι αυτά, πιστεύω ότι παρά το χαμηλό τους νοητικό επίπεδο οι αμερικάνοι θα ειχαν ξεσηκωθεί, αφού συνήθως ...δεν θέλουν και πολύ για να πιστέψουν πολύ πιο απίθανα πράγματα απο αυτό! Σε τελική ...αντιπολίτευση δεν έχουν εκεί για να τα κάνει σημαία της κατά του Μπούς;
Για το τριτο κομμάτι, που αφορά τον ρόλο των τραπεζών και των τραπεζιτών δεν αποκλείω να είναι και έτσι όπως τα λεει τα πράγματα, με την μόνη διαφορά βέβαια ότι αν "αγοράζουν" τον Μπούς και τους ρεπουμπλικάνους δεν βλέπω γιατι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τον Ομπάμα και τους δημοκρατικούς! (εννοώ ότι θα ήταν πειστικότερο αν ενοχοποιούσε καθαρά όλες τις πλευρές, αφού ξέρουμε πολύ καλά πως γίνεται η χρηματοδότησή τους και τι πλάτες πρέπει να έχεις πρώτα για να σε επιλέξει το κόμμα σου και στην συνέχεια για να εκλεγείς πρόεδρος)

Βόρειε τι άλλες αποδείξεις, από το ότι ακούστηκαν εκρήξεις πριν την κατάρρευση, ότι έπεσε ελεγχόμενα χωρίς να ακουμπήσει άλλο κτίριο και ότι έπεσε και τρίτο κτίριο χωρίς να πουν ποτέ τίποτα για αυτό???

Και δεν νομίζω να το έκανε άλλη χώρα εκτός από την ίδια...

Τώρα για τις οικονομίες κλπ όσοι θέλουν κατεβάστε το
Blueprint for global enslavement και απολαύστε θέαμα,υπερπαραγωγή...

Όσο για τις θρησκείες συμφωνώ απόλυτα με το ντοκιμαντέρ

Y.Γ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην κόρη σου!!!!

Φιλε μου σκέψου το λίγο και υπέθεσε ότι γινόταν κατι ανάλογο στην Ελλάδα και υπήρχαν και αποδείξεις γι αυτό...δεν θα ειχε ξεσηκωθεί όλη η αντιπολίτευση;
Εδω δεν υπάρχουν αποδείξεις και ξεσηκώνεται (η κάθε αντιπολίτευση)...
Στην Αμερική τον Νίξον για το πταίσμα (συγκριτικά με τις εδω κατηγορίες) του Watergeit τον έστειλαν στο δικαστήριο, δεν βλέπω λοιπόν γιατι οι δημοκρατικοί, αν είχαν σαφείς αποδείξεις για το ότι όλα έγιναν όπως το σενάριο που είδαμε στην ταινία...θα την χάριζαν στον Μπους! Σαλος.. θα επρεπε να ειχε γίνει και τα ελληνικά κανάλια θα έτριβαν τα χερια τους και θα έσπευδαν να στειλουν ανταποκριτές να μας μεταφέρουν απο πρώτο χέρι τα πρωτοφανή νέα! Αν αυτού δεν ακούσαμε τιποτε εδω...
Συνεπώς το σενάριο αυτό δεν με έπεισε, τα στοιχεία που έδωσε είναι απλές ενδείξεις και δεν παρουσίασε στην ταινία κανέναν που να έχει αντίθετη γνώμη μ αυτά. Με βαση λοιπόν την κριτική μου σκέψη θα τα κρατήσω ως υπόθεση, αλλά δεν θα τα υιοθετήσω αν δεν αποδειχτούν

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το The Root of all Evil toy Richard Dawkins.
Περιγραφή εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Root_of_All_Evil%3F

Επίσης ενδιαφέρον είναι το "The enemies of reason" στο οποίο κριτικάρει τις New age πρακτικές.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Enemies_of_Reason

Σε όποιον θέλει να εμβαθύνει και να προβληματιστεί περισσσότερο προτείνω αρχικά τα βιβλία του ίδιου:
The god Delusion
http://en.wikipedia.org/wiki/The_god_delusion

και

The blind watchmaker
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Blind_Watchmaker

Προσοχή, τα βιβλία αναφέρονται μόνο σε ανθρώπους που τους αρέσει να προβληματίζονται, να αμφισβητούν και να αναρωτιούνται. Αν για σας η πίστη και η θρησκεία αποτελούν ακλόνητο πυλώνα της προσωπικότητας σας καλύτερα να μην τα διαβάσετε.

Last edited:
Απάντηση: Re: Zeitgeist!Δείτε το και αναρωτηθειτε...Για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!

Το βάρος της απόδειξης για κάτι το έχει αυτός που ισχυρίζεται ότι ισχύει. Οι θρησκείες εμπίπτουν στην κατηγορία των μη αποδείξιμων ισχυρισμών. Στηρίζονται στην πίστη. Η πίστη δε στηρίζεται στη λογική (όταν λέω λογική εννοώ τους επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες της λογικής). Μόνο στον εαυτό της. Αν εγώ πω πως υπάρχει ο θεός Γκουλγκούθρα που έχει 9 πόδια και 33 χέρια και κεφάλι γαιδουριού, μπορεί να αποδείξεις πως δεν υπάρχει; Ποιος έχει το βάρος της απόδειξης; Εσύ, ή εγώ που ισχυρίζομαι πως υπάρχει; Όλα γίνονται πολύ απλά όταν φέρουμε παραδείγματα από άλλες θρησκείες και όχι από αυτήν που πιστεύουμε. Απλά δε μπορούμε να σκεφτούμε ότι η δική μας είναι μια από τις άλλες.Το ότι τις πιστεύουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δε σημαίνει τίποτα. Κάποτε όλοι οι άνθρωποι πίστευαν πως η γη είναι τετράγωνη και πως μπορείς να πέσεις από τα άκρα της.

Last edited:
Για τις θρησκιες ασχολιαστο αφου οπως γραφει και ο Δημητρης απο πανω ειναι στο μυαλο του καθενος.
Τωρα τα υπολοιπα εμενα μου φαινονται 100% αληθινα αλλα απο εκει και περα τι εγινε.Απο τοτε που δημιουργηθηκε το χρημα ο οχλος ειναι μαριονετα μιας μεριδας πανεξυπνων αλλα και αδιστακτων ανθρωπων.

Re: Απάντηση: Re: Zeitgeist!Δείτε το και αναρωτηθειτε...Για ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!

Το βάρος της απόδειξης για κάτι το έχει αυτός που ισχυρίζεται ότι ισχύει. Οι θρησκείες εμπίπτουν στην κατηγορία των μη αποδείξιμων ισχυρισμών. Στηρίζονται στην πίστη. Η πίστη δε στηρίζεται στη λογική (όταν λέω λογική εννοώ τους επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες της λογικής). Μόνο στον εαυτό της. Αν εγώ πω πως υπάρχει ο θεός Γκουλγκούθρα που έχει 9 πόδια και 33 χέρια και κεφάλι γαιδουριού, μπορεί να αποδείξεις πως δεν υπάρχει; Ποιος έχει το βάρος της απόδειξης; Εσύ, ή εγώ που ισχυρίζομαι πως υπάρχει; Όλα γίνονται πολύ απλά όταν φέρουμε παραδείγματα από άλλες θρησκείες και όχι από αυτήν που πιστεύουμε. Απλά δε μπορούμε να σκεφτούμε ότι η δική μας είναι μια από τις άλλες.Το ότι τις πιστεύουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δε σημαίνει τίποτα. Κάποτε όλοι οι άνθρωποι πίστευαν πως η γη είναι τετράγωνη και πως μπορείς να πέσεις από τα άκρα της.

Ακριβώς γι αυτό κι εγω δεν πιστεύω στις θρησκείες, γιατι ζητούν απο μένα να πιστέψω χωρίς να μου δίνουν καμία απόδειξη. Αλλωστε σε τι ακριβώς να πιστέψω αφού αν είχα γεννηθεί στο Θιβέτ θα ήμουν βουδιστής και αν ειχα γεννηθεί στο Ιράν μουσουλμάνος; Αποδέχομαι πάντως και αυτόν που πιστεύει και πρώτα την γυναίκα μου που πάει σχεδόν κάθε Κυριακή στην εκκλησία και το ίδιο με αποδέχεται και αυτή

To τελικό(μάλλον) επεισόδιο μιας τριλογίας που δίνει τροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους να αναρωτηθούν, τι φταίει σε αυτόν τον κόσμο και πάει απο το κακό στο χειρότερο...

Έρχεται σε μια εποχή που προβλέπονται κοινωνικές αναταράξεις και η φτώχεια χτυπάει κόκκινα....

Δεν έχει σημασία αν είδατε τα προηγούμενα, απλά δείτε το.....

Zeitgeist III-Moving Forward....
http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

Υ.Γ Η πρώτη γλώσσα που "ανέβηκε" ήταν η ελληνική....

Εγώ θα πρότεινα να υιοθετούμε λίγο πιο κριτική στάση σε παρόμοια βίντεο, όχι για κάποιον άλλο λόγο, παρά μόνο γιατί δεν είναι σαφές ως προς το ποιοι τα κατασκευάζουν και με ποια κίνητρα. Μπορώ ας πούμε να παραθέσω μια σειρά από "απαντήσεις" στα βίντεο του Zeitgeist που όχι μόνο καταρρίπτουν αρκετά από όσα αναφέρονται, αλλά παραθέτουν στοιχεία για τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που κρύβονται πίσω από αυτά. Δεν λέω ότι υιοθετώ πλήρως ούτε αυτές τις "απαντήσεις", αλλά προσωπικά απαιτώ όταν διαβάζω ένα βιβλίο με τις ιδέες του οποίου δεν συμφωνώ καθόλου να γνωρίζω τον συγγραφέα, τι πρεσβεύει και από πού εκπορεύεται. Διαφωνώ π.χ. σε πολλά σημεία με όσα πρεσβεύουν ο Καρλ Μαρξ, ο Νίτσε ή και ο Καζαντζάκης, αλλά ευχαρίστως θα διαβάσω κάποια βιβλία τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιοι τα έγραψαν και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις.

Ειδικά για το Zeitgeist, έχω έναν παραπάνω λόγο να είμαι κάθετα αντίθετος, επειδή αποδεδειγμένα αυτοί που το έφτιαξαν έχουν διαστρεβλώσει στοιχεία ιστορίας και μυθολογίας και αυτό είτε γίνεται από άγνοια, είτε από δόλο, με κάνει να είμαι εντελώς αρνητικός σε τέτοιου είδους και ύφους βίντεο.

Κατανοώ ότι η συνομωσιολογία "πουλάει" αλλά όπως εμείς οι Έλληνες είμαστε καχύποπτοι με τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, δεν βλάπτει να είμαστε καχύποπτοι και με ξενόφερτα βίντεο, αμφιβόλου αξιοπιστίας, αμφιβόλων συντελεστών και αμφιβόλων κινήτρων.

Παραθέτω μια σειρά από βίντεο-απαντήσεις για όσους εξακολουθούν να "εντυπωσιάζονται" από αυτά που λέγονται στο Zeitgeist:

http://www.youtube.com/watch?v=JMhkTBbgwwE

http://www.frouros.com/index.php?op...geist-&catid=98:2010-10-07-06-50-31&Itemid=97

http://oode.wordpress.com/2008/09/03/zeitgeist/

http://www.youtube.com/watch?v=7DKN_Vw0kDo

http://www.youtube.com/watch?v=AfsIEwI3LNA