Ζητώ τα φώτα σας εκ μέρους φίλου για σύστημα με ένταση υποφερτή παραμόρφωση, φθηνό για εξωτερικό χώρο.

westsound

Supreme Member
13 February 2008
4,294
Kως
Έχει χώρο δίπλα στο 'κατάλυμα' .
Ο χώρος μεγάλος ,ζητείται ένταση με την 'λιγότερη' παραμόρφωση και γήινες τιμές. (Τοπικοί έμποροι/τεχνικοί έχουν στήσει απίστευτα συστήματα για συνέδρια,5άστερα ,συναυλιακούς χώρους ,full moon parties σε οποιοδήποτε χώρο,beach bars ,κ.λπ που συνεργάζονται με Μεγάλους Οίκους, αλλά είναι απλησίαστοι πλέον του 'άμουσοι').

Του έχουν προταθεί class D Crown,οι Ελληνικοί ihos, Fenton (οι τελευταίοι έχουν κάκιστες κριτικές που παρατήρησα και εγώ).
Αναφορικά με τα ηχεία μάλλον κατέληξε στα παθητικά Peavy PA SP-4.
Εύρος τιμής τελικού 700-850.
Έχει τον CAV AV 860A ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προ και να κουμπώσει εκεί η κάρτα,το dac,radio ?
Έχει κάποιος πρόταση για σετ ή τελικό για τα ηχεία PA SP-4 ,? Παίζουν δυνατά τα συγκεκριμένα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους.
Ευχαριστώ εκ μέρους του .
 
Έχει χώρο δίπλα στο 'κατάλυμα' .
Ο χώρος μεγάλος ,ζητείται ένταση με την 'λιγότερη' παραμόρφωση και γήινες τιμές. (Τοπικοί έμποροι/τεχνικοί έχουν στήσει απίστευτα συστήματα για συνέδρια,5άστερα ,συναυλιακούς χώρους ,full moon parties σε οποιοδήποτε χώρο,beach bars ,κ.λπ που συνεργάζονται με Μεγάλους Οίκους, αλλά είναι απλησίαστοι πλέον του 'άμουσοι').

Του έχουν προταθεί class D Crown,οι Ελληνικοί ihos, Fenton (οι τελευταίοι έχουν κάκιστες κριτικές που παρατήρησα και εγώ).
Αναφορικά με τα ηχεία μάλλον κατέληξε στα παθητικά Peavy PA SP-4.
Εύρος τιμής τελικού 700-850.
Έχει τον CAV AV 860A ,μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν προ και να κουμπώσει εκεί η κάρτα,το dac,radio ?
Έχει κάποιος πρόταση για σετ ή τελικό για τα ηχεία PA SP-4 ,? Παίζουν δυνατά τα συγκεκριμένα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους.
Ευχαριστώ εκ μέρους του .
Πόσο μεγάλος χώρος είναι και για ποιά χρήση προορίζεται;
Μία απλή stereo διάταξη αρκεί; Ή θα χρειαστεί συστοιχία (array) ηχείων για να καλυφθεί;
Θα χρειαστεί μήπως ειδική μελέτη και εγκατάσταση στο χώρο (των ηλεκτρολογικών περιλαμβανομένων);
Και το κυριότερο: Σε ποιό ύψος ανέρχεται ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός;

-Στα χαρακτηριστικά των ηχείων πρέπει να προσέχουμε τη συνδεσιμότητα, αν είναι παθητικά την ισχύ των ενισχυτών που δέχονται και -πολύ σημαντικό- τη μέγιστη παραγόμενη ακουστική ισχύ (Max SPL).

-Οι ενισχυτές της Crown είναι το στάνταρ ποιότητας και ισχύος σε αυτές της περιπτώσεις.

-Yamaha, Electrovoice, Mackie και JBL είναι οι βασικοί υποψήφιοι για ηχεία PA. Αν βέβαια μας ενδιαφέρει κάποια ποιότητα.

-Αντι για παθητικά ηχεία θα πρότεινα αυτοενισχυόμενα (π.χ. Yamaha) συνδεμένα με κάποια κονσόλα, όπου πάνω της θα συνδεθούν οι διάφορες πηγές. Υπάρχουν αρκετές τέτοοιες κονσόλες και σε λογικό κόστος. Έχω ακούσει τέτοιο συνδυασμό και μου άρεσε.
 
  • Like
Reactions: billpeppas
ευχαριστώ κατά αρχή.
Είναι μικρό κατάλυμα σχεδόν στην θαλάσσια ζώνη.
Του αρκεί ένας τελικός και δύο ηχεία.. μικρό το budget ..
θέλει δυνατό ήχο για χρήση διασκέδασης των πελατών.
Να παίζει δυνατά, καθαρά με ισχύ συνεχόμενη.
Μπορεί ο ενισχυτής του (Cav) να παίξει τον ρόλο πρωταγωνιστή;
Ο χώρος είναι.μεγαλος εξωτερικά,αλλά η περιοχή του πάρτι είναι μπροστά και γύρω απ' την θέση τοποθέτησής τους.
Δεν ενδιαφερεται για στερεοφωνικό ήχο , έχει εντός.
Προσωρινά θα ξεκινήσει με class d και δύο ηχεία λόγω πελατολογίου είναι νέο το εγχείρημα.
τα Peavey με crown θα έχουν ένταση και δύναμη;
εγώ πρότεινα benriger από thoman
 
Δεν έχουμε απάντηση στο κυριότερο ερώτημα: Πόσος είναι ο προϋπολογισμός γι' αυτή τη δουλειά, το budget; Ένα ανώτατο όριο, ένα "ταβάνι" βάσει του οποίου θα γίνει συγκεκριμένη πρόταση.
Τέλος πάντων, ας προσπαθήσουμε και με τις λίγες πληροφορίες που έχουμε.
Είναι μικρό κατάλυμα σχεδόν στην θαλάσσια ζώνη.
Διαστάσεις; Περίπου; Χώρος ακρόασης εξωτερικός ή εσωτερικός;
Σημαντικά ερωτήματα. Αντιστοίχως προς τις απαντήσεις αλλάζουν και οι απαιτήσεις. Δηλαδή οι προδιαγραφές που θα θέσουμε προκειμένου να προτείνουμε συγκεκριμένο setup.
Του αρκεί ένας τελικός και δύο ηχεία.. μικρό το budget ..
θέλει δυνατό ήχο για χρήση διασκέδασης των πελατών.
Να παίζει δυνατά, καθαρά με ισχύ συνεχόμενη.
Θα πρόσθετα "και αξιόπιστα". Είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή μηχανημάτων. Αν σου καεί ή σε εγκαταλείψει ένας ενισχυτής στις αποκορύφωμα της δουλειάς, αλίμονο!
Μπορεί ο ενισχυτής του (Cav) να παίξει τον ρόλο πρωταγωνιστή;
Θα έλεγα όχι. Άλλο το Hi-Fi και άλλο η επαγγελματική χρήση. Να παίζει μουσική υπόκρουση σε κάποιο χώρο με χαμηλές έως μέτριες εντάσεις, ναι. Να παίζει δυνατά, συνεχώς, για πολλές ώρες, στα όρια του, προσπαθώντας να φτάσει τα όρια των ηχείων, αυτό αποκλείεται. Δεν είναι τυχαίο ότι για τέτοιες χρήσεις υπάρχουν οι επαγγελματικοί ενισχυτές.
Να τον χρησιμοποιεί ως δεύτερο ενισχυτή σε κάποιο εσωτερικό χώρο σ' ένα μικρό setup για τις "ήσυχες" ώρες του καταστήματος, εκεί ναι.
Ο χώρος είναι.μεγαλος εξωτερικά,αλλά η περιοχή του πάρτι είναι μπροστά και γύρω απ' την θέση τοποθέτησής τους.
Δεν ενδιαφερεται για στερεοφωνικό ήχο , έχει εντός.
Η περιοχή ακρόασης θα είναι εξωτερική; Καταλαβαίνω σωστά;
Πόση προβλέπεται η απόσταση από τη θέση των ηχείων ως την περιοχή ακρόασης (πάρτι, χορού, κλπ);

Ο ήχος θα είναι στερεοφωνικός ούτως ή άλλως, αφού σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν δύο κανάλια.
Προσωρινά θα ξεκινήσει με class d και δύο ηχεία λόγω πελατολογίου είναι νέο το εγχείρημα.
τα Peavey με crown θα έχουν ένταση και δύναμη;
εγώ πρότεινα benriger από thoman
Τα Peavy PA SP-4 γιατί επιλέχτηκαν; Με ποιά κριτήρια; Θεωρώ ότι με τα ίδια, -ακόμα καλύτερα με πολύ λιγότερα χρήματα- μπορούμε να φτιάξουμε πολύ καλύτερη πρόταση. Ιδού.

Προϋπολογισμός (Budget)?
-Κατ' αρχήν βάσει χαρακτηριστικών τα συγκεκριμένα Paevy δέχονται ενισχυτή μέχρι 2000 Watt.
Επίσης τα Peavy PA SP-4 κοστίζουν (τιμή Skroutz) περίπου 950 ευρώ το κομμάτι. Δηλαδή 1900 ευρώ το ζεύγος (2x950=1900).
-Ένας καλός επαγγελματικός ενισχυτής στο οικονομικό όριο που έθεσες στο αρχικό μήνυμα (μέχρι 700-850 ευρώ) μπορεί να είναι ο Crown Audio XTi-2002 Τελικός Ενισχυτής PA 2 Καναλιών 800W/4Ω 475W/8Ω στα 730 ευρώ περίπου (τιμή Skroutz).
Δηλαδή συνολικό κόστος ζεύγους παθητικών ηχείων και ενισχυτή 2650 ευρώ περίπου (1900+730=2630≈2650 € στρογγυλοποιημένα).
Σημειώνω ότι αν επιλέξουμε ενισχυτή να εξαντλεί το όριο πρόσληψης ισχύος των Peavy (2000 Watt) το κόστος θα ανέλθει στα 3500 ευρώ τουλάχιστον.
Επομένως με βάση τα παραπάνω καταλήγουμε σε ένα πιθανό οικονομικό όριο (ταβάνι) 2650 ευρώ περίπου. Δηλαδή λίγο κάτω από τα 3 χιλιάρικα.
Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η στρατηγική μας επιλογή είναι παθητικό σύστημα με ενισχυτή και ηχεία.

Τι θα συμβεί αν αλλάξουμε στρατηγική και διαλέξουμε ενεργά ή αυτοενισχυόμενα ηχεία ως βασικό setup; Όπως διαπιστωνουμε παρακάτω προκύπτει μία πολύ καλύτερη και πολύ πιο οικονομική πρόταση.

Μία άλλη πρόταση
-Ηχεία. Ως βάση για το σύστημα επιλέγουμε τα αυτοενισχυόμενα ηχεία της YAMAHA DBR-10 στα 480 ευρώ περίπου το κομμάτι, κατά προτίμηση με τη βάση του (τρίποδο), οπότε η τιμή ανεβαίνει (bundle) στα 498 ευρώ το τεμάχιο, δηλαδή 1000 ευρώ περίπου το ζεύγος ηχείων (2x498=996≈1000).

Το συγκεκριμένο ηχείο το επιλέγουμε για πολλούς λόγους. Για τα χαρακτηριστικά του. Δύο δρόμων με 10"ιντσο Woofer, απόκριση 55Hz-20KHz και μέγιστη ηχητική στάθμη 129 dB SPL!
2way, 1x10in, 1x1in, 90x60 διασπορά, 55Hz-20KHz, ισχύς Dynamic:700W (LF:500W, HF:200W), Continuous: 325W (LF:260W, HF:65W), (class-D), με DSP.

Ηχητική στάθμη. Με 129 dB SPL τα ηχεία παίζουν σε όλο το φάσμα πολύ δυνατά. Με βάση τους υπολογισμούς οι θαμώνες θα ακούνε σε στάθμες πάνω από 100 dB σε απόσταση μεχρι 20-25 μ. από τα ηχεία που αρκεί με το παραπάνω! Αποκλείω να χρειάζεται κάτι περισσότερο, ενώ στην κυρίως περιοχή πάρτι οι στάθμες μπορούν να είναι εκκωφαντικές!

Ποιότητα. Επίσης παίζουν καθαρά. Μαζί με την ισχύ συνδυάζεται και η ποιότητα. Βλ. το σχετικό Review. Έχω άκουσει σε πρόβες αντίστοιχα αυτοενισχυόμενα 10"ιντσα της Yamaha και έμεινα εντυπωσιασμένος. Εντάξει δεν είναι Hi-Fi, παίζουν καθαρά όμως και για τη χρήση αυτή δε νομίζω να απαιτείται κάτι επιπλέον.
Αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα μπορεί να ανέβει σε 12"ιντσο ή 15"ιντσο ηχείο της ίδιας ή μεγαλύτερης σειράς της Yamaha (ή Electrovoice) αλλά δεν υπάρχει πραγματικός λόγος.

Συνδεσιμότητα. Τα ηχεία διαθέτουν πλήρη συνδεσιμότητα και μπορούν να συνδεθούν πρακτικά με οποιοδήποτε setup.

-Πηγές-Κέντρο ελέγχου. Τα ηχεία είναι αυτοενισχυόμενα και δεν χρειάζονται χωριστό ενισχυτή. Θα χρειαστούν όμως κάποιο κέντρο ελέγχου, όπου θα συνδεθούν διάφορες πηγές. Και τα ηχεία να συνδεθούν από τις εισόδους Line XLR που είναι οι κατάλληλες για μεγάλα μήκη καλωδίων. Πολύ καλή πρόταση για κέντρο ελέγχου είναι ένας καλός DJ μικτής με αρκετές εισόδους και εξόδους που να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Μία καλή επιλογή είναι ο Reloop RMX-60 στα 600 ευρώ περίπου (από Thomann κατεβαίνει στα 520 ευρώ). Με 4 στερεοφωνικές εισόδους. Μπορεί να πάρει πάνω πικ-άπ, CD Player, DAC και κάρτα ήχου υπολογιστή και -θα πρότεινα- και κάποιο δέκτη Bluetooth που θα απογειώσει τη συνδεσιμότητα και τη χρήση του. Επιπλέον δεχεται και μικρόφωνο με το οποίο ένας DJ μπορεί να κάνει "παιγνίδι". Επίσης από τη 2η στερεοφωνική έξοδο του μπορεί να συνδεθεί και να τροφοδοτεί ένα 2ο μικρό σύστημα για τις ήσυχες ώρες (με τον CAV). Μου φαίνεται γι' αυτή τη δουλειά ιδανικός.

-Καλώδια. Θα χρειαστούν καλώδια Line XLR για τη σύνδεση του μίκτη με τα ηχεία. Τα οποία φτιάχνονται με παραγγελία. Υπολόγισε 2-3 ευρώ το μέτρο και από 6-7 ευρώ τα βύσματα (Neutrik ή Switchcraft). Σε μία τυπική εγκατάσταση με απόσταση από το κέντρο ελέγχου (μίκτης) ως τα ηχεία περίπου 20 μ. θα έχουμε κόστος καλωδίων γύρω στα 170 ευρώ. (2x20=40m. 40x3 €/m=120. 4x6 €/βύσμα=24 €. 120+24=144. Προσθέτουμε και την εργασία και φθάνουμε τα 160-170 ευρώ περίπου, πιθανό κόστος καλωδίων).

Συνολικό Κόστος. Με τα παραπάνω το συνολικό κόστος της πρότασης ανέρχεται περίπου στα 1700 ευρώ (στογγυλοποιημένα). [Ηχεία=1000. Μίκτης=520. Καλώδια=170. 1000+520+170=1690≈1700]
Δηλαδή καταλήγουμε σε μία πρόταση πιο ποιοτική και πολύ πιο οικονομική από τα παθητικά Peavy που λάβαμε υπόψη αρχικά.

Και -εκτός των άλλων- ο ενδιαφερόμενος μπορεί όλα να τα στήσει και να τα εγκαταστήσει μόνος του χωρίς να προσλάβει τρίτο τεχνικό. Με λίγο διάβασμα και ατομική εργασία.

Υ.Γ.1. Εννοείται ότι οι τιμές που αναφέρονται εδώ είναι οι τυπικές στην ελληνική αγορά. Ασφαλώς ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί οταν ψάξει να πετύχει καλύτερες τιμές και εκπτώσεις.

Υ.Γ.2 Τα Behringer που έχεις αναφέρει πιο πάνω, προφανώς ως πιο οικονομικά, υστερούν ποιοτικά, αλλά -το κυριότερο- παίζουν και σε πολύ πιο χαμηλές στάθμες. Οπότε δεν καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες.
 
Τι θα συμβεί αν αλλάξουμε στρατηγική και διαλέξουμε ενεργά ή αυτοενισχυόμενα ηχεία ως βασικό setup; Όπως διαπιστωνουμε παρακάτω προκύπτει μία πολύ καλύτερη και πολύ πιο οικονομική πρόταση.

Εάν πρόκειται για εξωτερικό χώρο και μόνιμη εγκατάσταση, απαγορεύονται τα ενεργά/αυτοενισχυόμενα ηχεία για προφανείς λόγους βραχυκυκλώματος λόγω έκθεσης σε καιρικές συνθήκες.


Το πιο οικονομικό σύστημα θα χρειαστεί πολυκάναλο επαγγελματικό ενισχυτή και κατά περίπτωση αν ο χώρος είναι μεγάλος να συνδεθούν παράλληλα διπλά ηχεία σε κάθε έξοδο.

Ο μπούσουλας είναι περίπου 4 μέτρα απόστασης από το ένα ηχείο στο άλλο με ηχεία εξωτερικού χώρου. Ο αριθμός των καναλιών του ενισχυτή και του αριθμού των ηχείων εξαρτάται από τις διαστάσεις του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε ηχητικά.

Αυτή είναι η μία περίπτωση. Η άλλη περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσει landscape σύστημα, το οποίο προϋποθέτει ηχεία εξωτερικού χώρου για κήπο και υπεδάφιο subwoofer. Και εδώ δεν υπάρχουν ενεργές/αυτοενισχυόμενες λύσεις, για προφανείς λόγους.
 

Θα είναι μόνιμη η εγκατάσταση; Θέλει να καλυφθεί ο χώρος με ήχο ή απλά να κάνει ένα event και ξανά μάζεμα;


Τέλος πάντων, να σου δώσω να καταλάβεις τι μπαίνει σε εγκαταστάσεις επαγγελματικές.

Ένας ενισχυτής ας πούμε τέτοιος: https://www.skroutz.gr/s/23577618/A...O-100W-8O-kai-Syndeseis-USB-FM-Bluetooth.html

Δέχεται και απ' ευθείας πηγές, αφού έχει και τις εισόδους, έχει Bluetooth, USB, SD, ραδιόφωνο FM. Έχει και διαχείριση ανά ζώνη αν θέλεις.

Κατόπιν ψάχνεις π.χ. 6 ηχεία εξωτερικού χώρου παθητικά. Βάζω 6 γιατί δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο χώρος. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να διπλασιάσεις τα ηχεία σε κάθε έξοδο. Τα 6 μπορούν να γίνουν 12.

Κάτι τέτοιο ας πούμε: https://avsl.com/product/952.960UK-fc-series-compact-background-speakers


Αυτά είναι για να ακούγεται μουσική σε όλο τον χώρο.
 
Θα είναι μόνιμη η εγκατάσταση; Θέλει να καλυφθεί ο χώρος με ήχο ή απλά να κάνει ένα event και ξανά μάζεμα;


Τέλος πάντων, να σου δώσω να καταλάβεις τι μπαίνει σε εγκαταστάσεις επαγγελματικές.

Ένας ενισχυτής ας πούμε τέτοιος: https://www.skroutz.gr/s/23577618/A...O-100W-8O-kai-Syndeseis-USB-FM-Bluetooth.html

Δέχεται και απ' ευθείας πηγές, αφού έχει και τις εισόδους, έχει Bluetooth, USB, SD, ραδιόφωνο FM. Έχει και διαχείριση ανά ζώνη αν θέλεις.

Κατόπιν ψάχνεις π.χ. 6 ηχεία εξωτερικού χώρου παθητικά. Βάζω 6 γιατί δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο χώρος. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να διπλασιάσεις τα ηχεία σε κάθε έξοδο. Τα 6 μπορούν να γίνουν 12.

Κάτι τέτοιο ας πούμε: https://avsl.com/product/952.960UK-fc-series-compact-background-speakers


Αυτά είναι για να ακούγεται μουσική σε όλο τον χώρο.
Πάντα ευχαριστώντας, δεν είναι κανένα μεγαλο-ξενοδοχείο, μια μικρή Οικογενειακή μονάδα είναι που έχει την ατυχία να είναι δίπλα σε γίγαντες με όλα τα συνεπακόλουθα που σχετίζονται με την δουλειά μου και την Τουριστική Οικονομία (βλέποντας εκ των έσω ,ένα θέμα που κλειδώθηκε στο επί παντός, αφήνοντας κάποιους με απορίες σχετικά με την μαύρη κατάρα τοπ Τουριστικών Προορισμών).
Δεν θα είναι καθημερινό, αλλά συχνό για λίγους μήνες .
Το budget είναι σφικτό.
Θέλει να κάνει κάποια πάρτι ,πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει ο χώρος τριγύρω απ τα ηχεία ..καμιά 40 μέτρα είναι ,αλλά δεν έχει τόσους πελάτες, μάλλον θα θέλει να προσελκύσει απ τα διπλανά θέρετρα που τους 'φορούν αλυσίδες' και να κρατηθεί στον αφρό του υπόγειου πραγματικά ανταγωνισμού.

Δεν το έχει επιχειρήσει ξανά, οι μουσικές του γνώσεις είναι κυρίως 'Απω' ανατολικής προέλευσης..
Έχει εμπειρίες από Απω-Ανατολικές τάσεις και μουσικές, έζησε σε εξωτικές Επαρχίες της Κίνας και κάποιες μουσικές απ αυτές που ακούει είναι αδύνατον να βρεθούν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Οξυμένη η ακουστική αίσθηση ,αλλά αυτά που έχει CAV/KODA ,δεν κάνουν για τις εντάσεις που θέλει και γι αυτό έχει χαθεί.
Είναι πέντε βήματα απ τους Εδώ βαρόνους ,αλλά αυτοί στήνουν για επώνυμους πανάκριβα σετ.
Δύσκολο να επεκταθώ σχετικά..

Έχει προσανατολιστεί στα Peavy λόγω 'κριτικών' και feedbacks.
Ρωτάει επίσης αν τα παθητικά είναι ποιοτικότερα απ τα ενεργά..
Θέλει να μάθει για το JBL αυτονενισχυόμενο PΑ ΕΟΝ715 με woofer 15'' στα 648 ευρώ σε σχέση με το Peavy και αν θα οδηγηθούν καλά απ τον Synq SE-3000 2 καναλιών 859 ευρώ ή για τον Benringer NX6000D 2 καναλιών επίσης 685 Ευρώ.
 
Εγώ είμαι μια ζωή κοντά στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις,όμως πολλές απ αυτές σε χώρους που δουλεύω δεν αξίζουν.
Κάποιες σε συνέδρια ή μεγάλους εσωτερικούς χώρους με πανάκριβες σειρές είναι καλές ,άκουσα άπειρες.
Αλλά στα έξω πολύ δύσκολα στα μέρη μου ακούς χωρίς προβλήματα.
Ακόμη και η πανάκριβη ηχητική εγκατάσταση για το Live του Bregovits φέτος το καλοκαίρι για μένα ήταν προβληματική με τις ανακλάσεις,ουρές σε κάποια spots..δύσκολο και το σημείο το πάλευαν δύο μέρες,αλλά..
Δεν έχει βέβαια τέτοιες βλέψεις αλλά μια σταθερή δυνατή ένταση που δεν θα κουράζει ,για εξωτερικό χώρο τετράγωνο 50Χ 50 αλλά όπως είπα οι διασκεδάζοντες θα είναι κοντά ,αλλά θ ακούγεται μέχρι το τέλος ..του χώρου.
Τα δύο εβδομαδιαία μεγάλα partιes στο Νησί ακούγονται απ την μια άκρη της πόλης στην άλλη,όπως ακούγεται απ τα παράλια των Τουρκικών θέρετρων το μπάσο απ τα αντίστοιχα που κάνουν στις ακτές μας.
Αλλά αυτές είναι άλλες εγκαταστάσεις πανάκριβες για επώνυμους και τα έσοδα τεράστια
 
Θα είναι μόνιμη η εγκατάσταση; Θέλει να καλυφθεί ο χώρος με ήχο ή απλά να κάνει ένα event και ξανά μάζεμα;


Τέλος πάντων, να σου δώσω να καταλάβεις τι μπαίνει σε εγκαταστάσεις επαγγελματικές.

Ένας ενισχυτής ας πούμε τέτοιος: https://www.skroutz.gr/s/23577618/A...O-100W-8O-kai-Syndeseis-USB-FM-Bluetooth.html

Δέχεται και απ' ευθείας πηγές, αφού έχει και τις εισόδους, έχει Bluetooth, USB, SD, ραδιόφωνο FM. Έχει και διαχείριση ανά ζώνη αν θέλεις.

Κατόπιν ψάχνεις π.χ. 6 ηχεία εξωτερικού χώρου παθητικά. Βάζω 6 γιατί δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο χώρος. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να διπλασιάσεις τα ηχεία σε κάθε έξοδο. Τα 6 μπορούν να γίνουν 12.

Κάτι τέτοιο ας πούμε: https://avsl.com/product/952.960UK-fc-series-compact-background-speakers


Αυτά είναι για να ακούγεται μουσική σε όλο τον χώρο.
Ενδιαφέρουσα και έγκυρη η παραπάνω προσέγγιση. Ομολογώ ότι δεν έχω διόλου εμπειρία από τέτοιου είδους συστήματα. Η εντύπωση μου -διόρθωσε με αν κάνω λάθος- είναι ότι για λύση αυτού του είδους απαιτείται αυξημένη πολυπλοκότητα και ειδική μελέτη. Και αναρωτιέμαι μέχρι πόσο μπορει να ανέλθει το κόστος.

Το ερώτημα -όσο έχω καταλάβει- είναι:
Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για μουσική και γενικότερα ηχητική κάλυψη του συγκεκριμένου χώρου, με οσο το δυνατόν απλούστερο setup, οικονομικά προσιτό, χωρίς να χρειαστούν συστοιχίες (arrays) ηχείων και ενισχυτών με μετρήσεις και υπολογισμούς και delays και χωρίς να απαιτηθεί ειδική μελέτη;
Γίνεται;
Αυτό νομίζω, ψάχνουμε.
 
Ο Adastra είναι για χρήση background μουσικής. Για καφέ ΟΚ, για πάρτυ με τίποτα.
Μάλλον θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να γίνει σωστή μελέτη. Πχ https://metroaudiosystems.gr/el/31-hxeia-pa
Ίσως αν πλήρωνε ένα τοπικό μαγαζί για να ενοικιάσει εξοπλισμό και να δει τι θα φέρουν και αν τον ικανοποιεί το αποτέλεσμα;
 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis
Εάν πρόκειται για εξωτερικό χώρο και μόνιμη εγκατάσταση, απαγορεύονται τα ενεργά/αυτοενισχυόμενα ηχεία για προφανείς λόγους βραχυκυκλώματος λόγω έκθεσης σε καιρικές συνθήκες.
Προφανώς, όπως αναφέρει ο ενδιαφερόμενος, πρόκειται για εξωτερικό χώρο, όπου θα διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις (πάρτι, κλπ).
Σε περίπτωση κακοκαιρίας απλά μαζεύουν τα μηχανήματα, τα σκεπάζουν και τα φυλάσσουν μέσα. Και εκδήλωση με κόσμο υπό συνθήκες κακοκαιρίας απλά δε γίνεται.
Το πιο οικονομικό σύστημα θα χρειαστεί πολυκάναλο επαγγελματικό ενισχυτή και κατά περίπτωση αν ο χώρος είναι μεγάλος να συνδεθούν παράλληλα διπλά ηχεία σε κάθε έξοδο.

Ο μπούσουλας είναι περίπου 4 μέτρα απόστασης από το ένα ηχείο στο άλλο με ηχεία εξωτερικού χώρου. Ο αριθμός των καναλιών του ενισχυτή και του αριθμού των ηχείων εξαρτάται από τις διαστάσεις του χώρου που θέλουμε να καλύψουμε ηχητικά.
Σωστό. Αλλά το όλο ζήτημα είναι αν γίνεται να αποφύγουμε το μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και ηχείων (πάνω από δύο) και τα επακόλουθα;
Αυτή είναι η μία περίπτωση. Η άλλη περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσει landscape σύστημα, το οποίο προϋποθέτει ηχεία εξωτερικού χώρου για κήπο και υπεδάφιο subwoofer. Και εδώ δεν υπάρχουν ενεργές/αυτοενισχυόμενες λύσεις, για προφανείς λόγους.
Εδώ είναι η πρώτη περίπτωση.
 
Γιάννη για ρίξε μια ματιά στις αγγελίες.
Πουλάω τον crown k1.
Στείλε μύνημα για τιμή στους δικούς μας ανθρώπους.
 
Έχει μπει η προϋπόθεση να ακούνε όλοι σε όλο τον χώρο. Αυτό μόνο με πολλά ηχεία σε όλο τον χώρο γίνεται, αν θέλουμε να ακούμε σε ίση στάθμη σε όλο τον χώρο.

Εάν το budget είναι σφιχτό, τότε είτε θα πρέπει να επιλέξει σύστημα για background music που θα καλύπτει ηχητικά όλο τον χώρο, είτε κάτι σε PA που θα έχει εντάσεις για παρτυ αλλά δεν θα καλύπτει ολον τον χώρο..

Η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων είναι απλή. Την κάνει και ο χρήστης εύκολα.
 
Πολύ καλά τα βλέπω! Και με αρκετά θετικά Review. Στα 650 € περίπου το κομμάτι, δηλαδη 1350 ευρω το ζεύγος. Εφόσον όμως θέλει και μπορεί να ανέβασει το κόστος, ας κάνει την υπέρβαση και ας εξετάσει και αυτά:
Yamaha DXR-15-ΜΚ2 Aυτοενισχυόμενο Ηχείο 15" , 2 δρόμων, Bi-amp powered , Bass-reflex, Απόκριση συχνότητας 49Hz - 20kHz, Κάλυψη H- 90°, V-60°, LF 15" cone, HF 1.75", Ισχύς εξόδου: Dynamic 1100W (LF: 950W HF: 150W) / Continuous 700W (LF: 600W HF: 100W) , Class D, Μέγιστο Level εξόδου : 134dB SPL, Συνδέσεις I/O: ΙNPUT: XLR-3-31 x1, INPUT2: Phone x2, INPUT3: RCA PIN x 2, THRU: XLR3-32 x 1 (Parallel with INPUT 1), LINK OUT: XLR x 1.75
στα 1000 ευρώ περίπου, δηλαδή 2000 ευρώ το ζεύγος.
Καθοριστικό για την επιλογή (πλην της ποιότητας και αξιοπιστίας της Yamaha) είναι το χαρακτηριστικό Max SPL 134dB. Με βάση υπολογισμούς τα ηχεία θα μπορούν να ακούγονται δυνατά και καθαρά σε απόσταση 40-50 μ. από τη θέση των ηχείων και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

.......Το budget είναι σφικτό.
Θέλει να κάνει κάποια πάρτι ,πιστεύω ότι τον ενδιαφέρει ο χώρος τριγύρω απ τα ηχεία ..καμιά 40 μέτρα είναι ,αλλά δεν έχει τόσους πελάτες, μάλλον θα θέλει να προσελκύσει απ τα διπλανά θέρετρα που τους 'φορούν αλυσίδες' και να κρατηθεί στον αφρό του υπόγειου πραγματικά ανταγωνισμού.
Εννοείς 40 μέτρα απόσταση μήκους σε ευθεία γραμμή, όχι 40 τετραγωνικά μέτρα, σωστά;
Έχει προσανατολιστεί στα Peavy λόγω 'κριτικών' και feedbacks.
Ρωτάει επίσης αν τα παθητικά είναι ποιοτικότερα απ τα ενεργά..
Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις οδηγούν την επιλογή είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Κατατοπιστικό το παρακάτω άρθρο:
PA Speaker Buying Guide
Και από εκεί αντιγράφω το συγκεκριμένο ερώτημα:

(Active) vs. Unpowered (Passive)
If you’re not familiar with active PA speakers, the important thing to know is that the power amplifier and crossover are built into the same cabinet as the speakers. The benefit of this is that all you will need are the speaker and a sound source, whether it be a mixer, a music player, or even your instrument in certain circumstances. Powered speakers simplify your PA system and are faster and easier to set up, but they aren’t always the best option when designing complex systems for permanent installation in large auditoriums and halls.
Οπότε είναι ζήτημα συγκεκριμένων συνθηκών.
Θέλει να μάθει για το JBL αυτονενισχυόμενο PΑ ΕΟΝ715 με woofer 15'' στα 648 ευρώ σε σχέση με το Peavy και αν θα οδηγηθούν καλά απ τον Synq SE-3000 2 καναλιών 859 ευρώ ή για τον Benringer NX6000D 2 καναλιών επίσης 685 Ευρώ.
Για τα Peavy βρίσκω ενδιαφέρουσα την παρουσίαση εδώ. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι η πολύ μεγάλη δυνατότητα πρόσληψης ισχύος: 2000 Watt συνεχόμενα (continuous) και 4000 Watt κορυφής (Peak). Ψάχνοντας βρίσκουμε τα πλήρη specs των Peavy εδώ. Προκύπτει ότι η ευαισθησία των ηχείων είναι:
Sensitivity/Sound Pressure Level at 1 Watt, 1 meter in anechoic environment:
- Full Range: 98 dB SPL, (2.0 V input)
- Low Frequency Section: 98 dB SPL, (2.0 V input)
- High Frequency Section: 108 dB SPL, (2.0 V input)

Με βάση αυτό μπορούμε να υπολογίσουμε το χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει: Max SPL=134 dB@1 m (Peak).
Δηλαδή είναι το ίδιο με των Yamaha DXR-15-ΜΚ2 που αναφέραμε πιο πάνω. Με την προϋπόθεση ότι θα τα τροφοδοτήσουμε με 4000 Watt Peak, ή 2000 Watt continuous.

Ο υποψήφιος ενισχυτής Synq SE-3000 δίνει 2x1500 Watt (@4 Ohms), οπότε θά οδηγεί τα Peavy λίγο κάτω από το όριο πρόσληψης ισχύος τους, εκτός εάν ο ενισχυτής οδηγηθεί σε γεφυρωμένη κατάσταση (bridged), (4000 Watt Peak) και χρησιμοποιηθούν δύο γεφυρώμένοι ενισχυτές, ένας για κάθε κανάλι με την αντίστοιχη επαύξηση του συνολικού κόστους.
.......μια σταθερή δυνατή ένταση που δεν θα κουράζει ,για εξωτερικό χώρο τετράγωνο 50Χ 50 αλλά όπως είπα οι διασκεδάζοντες θα είναι κοντά ,αλλά θ ακούγεται μέχρι το τέλος ..του χώρου.
50x50? Δηλαδή 2500 τετραγωνικά μέτρα; Αν είναι έτσι, φοβάμαι πως ο χώρος είναι πολύ μεγάλος. Πολύ μεγαλύτερος από όσο εμείς μπορούμε να υπολογίσουμε για απλό setup, χωρίς να χρειαστεί ειδική μελέτη και συστοιχίες (arrays) ηχείων και ενισχυτικών περιμετρικά που να τον καλύπτουν ομοιόμορφα από τη μία άκρη ως την άλλη. Με τα δικά μας απλά setup, αυτά που συζητάμε εδώ σίγουρα μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα στα πρώτα 20-25 μέτρα απόσταση από τα ηχεία. Οι τελευταίες σειρές όμως, οι άκρες, πιθανότατα θα έχουν πρόβλημα, προπάντων αν ο χώρος είναι γεμάτος με κόσμο, διότι οι παριστάνεται θεατές λειτουργούν άθελά τους και ως μέσο απορρόφησης των ηχητικών κυμάτων. (Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως ένα βαθμό με την τοποθέτηση των ηχείων σε ικανό ύψος υπό γωνία [ικρίωμα], ώστε να φθάνει στους θεατές-ακροατές όσο το δυνατόν αμέσως, κατ' ευθείαν ήχος, χωρίς αντανακλάσεις).