Ζητούνται ματσαρισμένοι nas για σύστημα αναλογικής κατεύθυνσης

ναι....
ομολογώ
το βούτηξα από τον Κ.Κ. στο fb. :worshippy:

Αλλά είναι η μορφή των πραγμάτων που θάρθουν...
Με τις υγείες σας..!

http://www.enjoythemusic.com/hificritic/vol5_no3/listening_to_storage.htm

Κοίτα, μάλλον είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα που χρησιμοποιώ χρόνια raid10 σε nas servers για τη μουσική μου, θεωρητικά αρά θα μπορούσα να πανηγυρίζω ότι ‛σας το είπα’
Επίσης μιας και πάντα είχα μπόλικους υπολογιστές εννοείται ότι έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω σα nas, ότι υπολογιστή μπορείς να φανταστείς, με πλειάδα λειτουργικών και διαφορετικών επεξεργαστών δίσκων κ.ο.κ.

Εφόσον τα πάντα είναι σωστά ρυθμισμένα στον player, τα nas δε κάνουν διαφορά. Στα κομιπουτέρια μας που έχουμε για Player άλλωστε μπορούμε να παίξουμε με μεγάλα buffers Κ.ο.κ. που απομονώνουν ακόμα περισσότερο το player από το nas.

Στο παραπάνω άρθρο βλέπουμε μια καλή παρεουλα, που ακούει διαφορές, αλλά δεν κάνει καμιά απόπειρα τυφλής δοκιμής, και δεν καλεί εξωτερικούς παρατηρητές στο ίδιο setup, για να επαληθεύσουν όσα άκουσαν.

Μην περιμένετε αρά οι όποιες απόψεις τους να είναι επαναλήψιμες. Να μπορείς να κανείς το ίδιο τεστ και να συμφωνήσεις με τα ευρήματα τους.

Άσε που φαίνεται ότι αγνοούν και πως δουλεύουν και κάποια πράγματα. Λ.χ. εάν το nas έχει επαρκή μνήμη τη δεύτερη φορά που θα του ζητήσεις το ίδιο τραγούδι δεν θα το διαβάσει πάλι από το δικό, θα το σερβίρει από τη μνήμη του , χωρίς να ακουμπήσει το δίσκο. Εκεί να δείς τρύπες στην όποια μεθοδολογία, του καναπέ. Και γιατί λέω ότι σε αντίστοιχα τεστ χρειάζεται και μέθοδος και γνώση.

Όταν συζητάμε για NAS, θα πρέπει για αρχή να εξετάσουμε το τεχνολογικό κομμάτι του NAS. Υπάρχουν πολλές επιλογές κρίσιμες για μια αντίστοιχη αγορά που θα μας συντροφεύσει χρόνια. Τα nas δε τα αλλάζουμε σα τα μπλουζάκια. Και άρα πρέπει κατ αρχάς να τα σχεδιάσουμε προσεκτικά.

Re: Απάντηση: Ζητούνται ματσαρισμένοι nas για σύστημα αναλογικής κατεύθυνσης

Στο παραπάνω άρθρο βλέπουμε μια καλή παρεουλα, που ακούει διαφορές, αλλά δεν κάνει καμιά απόπειρα τυφλής δοκιμής, και δεν καλεί εξωτερικούς παρατηρητές στο ίδιο setup, για να επαληθεύσουν όσα άκουσαν.

θα με συγχωρέσεις, αλλά εγώ δεν είδα μια καλή παρεούλα.
Είδα ένα site που αυτοβαπτίζεται κριτικός του hifi (αλήθεια πόσες εκατοντάδες τέτοια βλέπουμε) (με την έννοια ότι δεν είναι κάποιος που έχει τύχει της εκτίμησής μας στα χρόνια που πέρασαν), ένα σύστημα αξιώσεων και ένα εντελώς αβάσιμο, ατεκμηριωτο, μη μετρημένο και στερούμενο βάσης εύρημα-αξίωμα.
Η ταπεινή μου σκέψη είναι ότι ένα τέτοιο σύστημα για να ζήσει και να εξελιχτεί χρειάζεται οικονομική στήριξη και ένας ωραιότατος τρόπος να το κάνουμε είναι να "είμαστε καλοί και open-minded προς τις αναδυόμενες αγορές" και προφανώς όχι παλιογκρινιάρηδες όπως η αφεντιά μου...

Τα είπε όλα ο Τάσος,χωρίς ούτε μια κάποια ουσιώδη σταθερή μέθοδο βγάζουν αποτελέσματα.
Την στιγμή που μιλάμε για μια real-time εφαρμογή με τόσους ενδιάμεσους κρίκους που θα μπορούσαν να πάνε διαφορετικά ή λάθος.

Απλώς για γέλια.

Παλιογκρινιάρη θυμάσαι όμως ότι σε κάποια φάση είχες πει όταν ακούγαμε ότι το τραγούδι "πήρε τα πάνω του" όταν το είχα βάλει να παίξει σε ssd. Νομίζω και ο Πέτρος είχε παρατηρήσει την αλλαγή τονίζοντας όμως και ένα κλικ παραπάνω ψηφιακίλας. Τώρα κατά πόσο οι διαφορές αυτές είναι ουσιώδεις ή επαρκείς για να μπει κανείς σε διαδικασίες ψαξίματος έχει να κάνει με πάρα μα πάρα πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο ανάδρομος ερμής

α... κοίτα να δεις.
όλα σκάρτα τα είχαμε βρει (εκτός από τις πίτσες) έπρεπε κάτι καλό να πούμε για κάτι... :Banane0:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

βασικά με τον ssd είχε πέσει λίγο το κατώφλι του παραμένοντος θορύβου στο χώρο, οπότε αναδείχτηκαν οι χαμηλές....

εννοείς ότι ήταν πιο ήσυχος? και με πιο μεγάλη σκηνή ένα κλίκ? αλλά λίγο πιο φλατ? Ά! Είναι kingston σαν αυτόν που δοκιμάζουν οι αρθρογράφοι. Και οι συγκριτικές εντυπώσεις που παραθέτω προκύπτουν σε σχέση με ενα wd red ο οποίος έχει περισσότερο βάθος, περισσότερη φασαρία και γρέζι.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πως κάνει την αναπαραγωγή ο player του Naim (linux ή stripped win,ακόμα δεν το έχουμε διευκρινίσει ).
Αν φορτώνει στην μνήμη όπως πρέπει πάντως,τα πριν είναι λίγο αδιάφορα.
Το μόνο που θα αλλάζει είναι οι χρόνοι που κάνει να το φορτώσει,αλλά αυτό είναι μέχρι να αρχίσει.

εννοείς ότι ήταν πιο ήσυχος? και με πιο μεγάλη σκηνή ένα κλίκ? αλλά λίγο πιο φλατ? Ά! Είναι kingston σαν αυτόν που δοκιμάζουν οι αρθρογράφοι. Και οι συγκριτικές εντυπώσεις που παραθέτω προκύπτουν σε σχέση με ενα wd red ο οποίος έχει περισσότερο βάθος, περισσότερη φασαρία και γρέζι.

βασικά με τον ssd είχε πέσει λίγο το κατώφλι του παραμένοντος θορύβου στο χώρο, οπότε αναδείχτηκαν οι χαμηλές....

:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Ο ssd προφανώς ήταν τοπικός στο ίδιο το σύστημα. Μην πάμε να βγάλουμε τα ίδια συμπεράσματα για nas.

Πάλι καλά εκεί στην htpc, που έχουμε και μπόλικα θέματα για nas, δεν έχουμε παράδοξες-ατεκμηρίωτες παρατηρήσεις για την εικόνα και το συνοδευτικό ήχο των blu ray που σερβίρουμε. Πως γίνεται και στο (σπιτικό) σινεμά δηλαδή δεν έχουμε τέτοια θέματα , είπαμε και αυτοί φίλοι του αθλήματος είναι, δεν είναι κουφοί και στραβοί.

Θα μεταφέρω το θέμα στην computer audio, από τη γενική κατηγορία ήχου.
Για nas υπάρχει μεγάλη τεχνογνωσία στα μέλη μας, σίγουρα η μεγαλύτερη στα ελληνικά forums, με σειρά nas δοκιμασμένων με τυπικές ή και εξωφρενικές διατάξεις δίσκων και λειτουργικών κ.ο.κ.
Άποψη μου, ενημερωθείτε καλά για τι εστί nas, να μη πετάξετε και χρήματα και να έχετε ένα καλό roadmap το πώς μελλοντικά μπορείτε να εξελίξετε το όποιο αρχικό nas σε βάθος χρόνου.

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί η θεωρία ότι μεταφέρεται ηλεκτρικός θόρυβος από το NAS προς το DAC μέσω των καλωδίων ethernet. Αυτό έχει μια βάση, παρότι το Ethernet είναι γαλβανικά απομονωμένο (βάσει προτύπου). Κάποιος θόρυβος μπορεί θεωρητικά να περάσει και από τους απομονωτές, καθότι RF.

Κάποιοι έχουν βάλει μάλιστα και media converters από χαλκό σε ίνα και μετά πίσω σε χαλκό και λένε ότι έχουν ακούσει ξεκάθαρες διαφορές.

Αλλά ειδικά για διαφορές μεταξύ διαφορετικών SSD δεν ξέρω.. Ακούγεται τραβηγμένο από τα μαλλιά.. Θα πρέπει να έχουν διαφορετικά noise signatures, με τόσο μεγάλες διαφορές που τελικά να επηρεάζουν διαφορετικά το DAC..

Επιβεβαιώνω ότι ο ssd στόν Θανάση ακούστηκε διαφορετικός από το κανονικό δίσκο
Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές ,τόσο λόγω hardware ,όσο και λόγω software .Ο Θανάσης μπορεί να μας πεί αν τρέχανε και οι δύο με το ίδιο πρόγραμμα και αν οι συνδέσεις τους στο p.c ήταν ακριβώς οι ίδιες
Αν βάλουμε και τις ιδιοτροπίες πού έχει το ντάκ του .....

Επιβεβαιώνω ότι ο ssd στόν Θανάση ακούστηκε διαφορετικός από το κανονικό δίσκο
Οι αιτίες μπορεί να είναι αρκετές ,τόσο λόγω hardware ,όσο και λόγω software .Ο Θανάσης μπορεί να μας πεί αν τρέχανε και οι δύο με το ίδιο πρόγραμμα και αν οι συνδέσεις τους στο p.c ήταν ακριβώς οι ίδιες
Αν βάλουμε και τις ιδιοτροπίες πού έχει το ντάκ του .....

Πέτρο,αν εξαιρέσουμε τα σαφή πλεονεκτήματα (ταχύτητα πχ. ) των ssd και μόνο το γεγονός πως είναι τελείως αθόρυβοι οπότε και χαμηλώνουν το κατώφλι θορύβου στον χώρο (το είπε πριν και ο Υπέρηχας ) μετράει.
Στην περίπτωση των NAS βέβαια δεν ισχύει γιατί πολύ απλά ποτέ δεν βρίσκονται στο ίδιο χώρο κι αυτό είναι πλεονέκτημα,είναι σαν να μην υπάρχουν από άποψη θορύβου.

Ναι βρε. Μέχρι και τα καλώδια σατα3 ίδια ήτανε. Και με το teac παλι υπηρχαν διάφορες. Δε μου κανει καθόλου παράξενο. Όλα ακούγονται κάπως σε ενα συστημα. Τώρα αν αξίζει... Αλλου πάπα ευαγγέλιο.

Πέτρο,αν εξαιρέσουμε τα σαφή πλεονεκτήματα (ταχύτητα πχ. ) των ssd και μόνο το γεγονός πως είναι τελείως αθόρυβοι οπότε και χαμηλώνουν το κατώφλι θορύβου στον χώρο (το είπε πριν και ο Υπέρηχας ) μετράει.
Στην περίπτωση των NAS βέβαια δεν ισχύει γιατί πολύ απλά ποτέ δεν βρίσκονται στο ίδιο χώρο κι αυτό είναι πλεονέκτημα,είναι σαν να μην υπάρχουν από άποψη θορύβου.

Σωκράτη ,δε μιλάμε για τα επίπεδα μηχανικών θορύβων πού σαφώς μπορεί να παίζουν ρόλο ,ούτε βέβαια για ταχύτητα
Ο Θανάσης γράφει ότι οι συνδέσεις ήταν ακριβώς ίδιες .

Προσωπικά εγώ χρησιμοποιώ σαν ΝΑS ενα λαπτοπ HP 2760 πού είναι βαλμένο σε διαφορετικό χώρο από εκεί πού ακούω ,οπότε δε μέ απασχολεί ο θόρυβος

Χωρίς να είμαι ειδικός θα κάνω μια απόπειρα να πω τη σκέψη μου για το σύνολο της αλυσίδας αναπαραγωγής μουσικής από NAS:

- Θεωρώ ότι λίγη σημασία έχει το τι είδους δίσκο έχει το nas (πέρα από την αυτονόητη, δηλαδή την ασφάλεια των data). Ότι τύπο και να διαλέξουμε, τελικά η πληροφορία θα μεταφερθεί μέσω ethernet που είναι απείρως πιο σημαντικός παράγοντας της αλυσίδας μας.

- Όσον αφορά στο ethernet, είτε αυτό υλοποιείται σε επίπεδο καλωδίου με δομημένη καλωδίωση στο κτήριο, είτε απλά έχουμε ένα τεράστιο patch cord που ενώνει το nas με ένα switch στο οποίο πάνω είναι και το transport μας, έχει πρωταρχική σημασία η καλωδίωση να δουλεύει σωστά, χωρίς απώλειες πακέτων κλπ. Στη δομημένη καλωδίωση ακόμα και τα καλύτερα υλικά να έχουμε χρησιμοποιήσει, πάντα υπάρχει η πιθανότητα σφάλματος από αυτόν που έχει κάνει τη δουλειά (πχ να μην έχει σεβαστεί το bend radius του καλωδίου, να μην έχει τερματίσει το rj45 jack όπως ορίζουν τα TIA/EIA 568A ή 568B κλπ) οδηγώντας σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Για να διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε καλά θα χρειαστούμε μετρητικά όργανα τα οποία θα μας δώσουν PASS/FAIL βγάζοντας και το αντίστοιχο report για να δούμε τα επίπεδα crosstalk κλπ. Στην περίπτωση που απλά έχουμε ρίξει ένα μεγάλο patch cord, αν δεν το έχουμε φτιάξει μόνοι μας (που και πάλι δεν ξέρουμε τι κάναμε), φροντίζουμε να είναι ένα αξιοπρεπές καλώδιο και όχι του σωρού. Αν το πάρουμε φτηνά από καλάθι πολυκαταστήματος, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην έχει καν χάλκινους αγωγόυς, αλλά επιχαλκωμένο αλουμίνιο με αμφίβολη και πάλι απόδοση.

Ως προς το τι κατηγορία θα είναι το καλώδιο, αυτή τη στιγμή με gigabit ethernet και μικρές αποστάσεις στο σπίτι, δε μας ενδιαφέρει τίποτα. Ακόμα και Cat5e θα μπορέσει να υλοποιήσει 1000BASE-T χωρίς προβλήματα. Βέβαια αν κάποιος τώρα φτιάχνει σπίτι και θα ρίξει χαλκό μέσα από τοίχους, καλό θα ήταν να ρίξει την τελευταία πιστοποιημένη κατά TIA/EIA 568 κατηγορία που είναι η Cat6a.

- Από τη στιγμή που και η καλωδίωση μας είναι εντάξει, μετά πηγαίνουμε στο router/switch που συνήθως έχουμε από τον πάροχό μας, το οποίο θα αναλάβει την επικοινωνία των μηχανημάτων, τη δρομολόγηση των πακέτων κλπ. Ένα φτηνό router του σωρού, δεν κάνει πάντοτε τη δουλειά σωστά. Μπορεί να παίζει άψογα, μπορεί όμως και όχι. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει μυριάδες προβλήματα με απλά routers, και έχω καταλήξει ότι και σε αυτό το κομμάτι της αλυσίδας αξίζει κάποιος που ασχολείται λιγάκι παραπάνω με όλα αυτά να ξοδέψει λίγα περισσότερα χρήματα.

- Αν και ο ενεργός εξοπλισμός μας είναι οκ, φτάνουμε στο transport. Εδώ ξεκινάνε και οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για το πώς θα πρέπει να έχουμε κάνει την υλοποίηση και πως θα παίζει ο player (φόρτωμα στη ram Κλπ). Δεν έχω ασχοληθεί με την επίδραση του ήχου ανάμεσα σε διαφορετικούς τύπους δίσκους και προσωπικά δε θα ασχοληθώ ποτέ ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο. Η συσκευή που χρησιμοποιώ τώρα ως transport χρησιμοποιεί eMMC δίσκο που δεν έχει καμία σχέση με τα μηχανικά χαρακτηριστικά ενός σκληρού δίσκου. Ακόμα και να είχα παραδοσιακό transport, προσωπικά δε θα μου καιγόταν καρφί το τι δίσκο θα βάλω αναφορικά με την «ακουστότητά» του στην τελική αναπαραγωγή. Θα με ένοιαζε όμως τελικά ο δίσκος να μην κάνει μηχανικό θόρυβο, οπότε θα κατέληγα σε μια απλή λύση SSD.

Για να κάνω τη σούμα μου, προσωπικά με ενδιαφέρει να ξέρω ότι η καλωδίωσή μου είναι σωστή, ότι το switch θα κάνει καλά τη δουλειά του και ότι τελικά δε θα χάσω πακέτα. Από κει και πέρα όλα τα υπόλοιπα, δε λέω ότι δεν χρήζουν διερεύνησης, αλλά περισσότερο τα βλέπω ως μια προσπάθεια χαιεντοποίησης του computer audio. Δεν ξέρω αλλά όταν διαβάζω σε διάφορα «έγκριτα» hifi sites για δοκιμές ethernet patch cords, κάτι παθαίνω! Ακόμα και να κάνουν διαφορά, μιλάμε για τόσο πολυπαραγοντική αλυσίδα που δε βγαίνει συμπέρασμα.

Υ.γ. Αυτή τη στιγμή το δικό μου δίκτυο ανάμεσα σε NAS και transport υλοποιείται με Powerline και σχεδόν δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ () προσπαθώντας να βρω τη βέλτιστη θέση nas ώστε να ρίξω καλώδιο το οποίο θα μετρήσω για να ξέρω ότι πιστοποιείται σε GB ethernet που είναι η max δυνατότητα των συσκευών μου.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ζητούνται ματσαρισμένοι nas για σύστημα αναλογικής κατεύθυνσης

Εγώ πάντως την μεγαλύτερη διαφορά την άκουσα όταν έβαλα JitterBug στο NAS & router αντίστοιχα :Banane0:

Και πάλι, με ένα βοηθό στο σπίτι θα σου προτείνω τυφλή δοκιμή
Εγώ έρχομαι εάν θες απλά για να καταγράφω τις απαντήσεις σου – αλλά δε παίρνω το ρόλο του να μπάζω βγάζω το usb :D
Υπόψη ότι καμιά παρατήρηση σε ένα τόσο πολύπλοκο σύστημα σαν το δικό σου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι το ίδιο θα ισχύει και αλλού
Δε ξέρω τι φίλτρα φτιάχνει η audioquest,

Πάντως θέλω να καταλάβετε την πολυπλοκότητα,
Υπάρχουν ένα καρό υπολογιστές σερβερ και nas
Οι mobos τους έχουν ένα κάρο διαφορετικές διατάξεις, σε τσιπακια usb και (αλλά έξτρα άλλα μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή), ανάλογα με τη mobo έχουμε φίλτρα ασφαλείς και απομόνωση usb.

Το Player PC, έχει και αυτό τις ιδιαιτερότητες του, άλλο ένα laptop σε μπαταρία , άλλο στο ρεύμα, και άλλο workstation.
Και πάλι διαφορετικές Mobo, usb chips, isolators

Και τέλος το ίδιο το dac έχει διατάξεις στην είσοδο usb

Έστω ότι επιβεβαιώνεις και με τυφλές δοκιμές.
Τότε τελικά ποιος έφταιγε? Το nas ή το player ή το dac?

Καλό dac για εμένα σημαίνει και καλή συμπεριφορά ανεξαρτήτως transport. Όσο προχοράνε τα χρόνια βλέπουμε να γίνονται άλματα σε αυτό τον τομέα. Άρα μήπως το dac έπρεπε να έχει καλύτερη σχεδίαση ? Μήπως τελικά ήταν το Player - musicPC?
Το να μας φταίει το nas … είναι πολύ τραβηγμένο
Το να φταίει ο συγκεκριμένος δίσκος όντως του nas ακόμα πιο τραβηγμένο
Από ακρόαση λ.χ. μέσω κινητού -> dac από wifi από τον ίδιο nas θε είχαμε θέμα? Μήπως πρέπει να ψάξουμε αλλού και όχι στο nas?

Και επιμένω, τόσα χρόνια οι μηχανικοί στα DAW που είναι σε σοβαρές εταιρίες εκεί έξω, με nas , γιατί δεν έχουν προβλήματα?
Αλλά και σε χρήση blu ray (iso), γιατί δεν υπάρχουν προβλήματα με την επιλογή των nas , και ξαφνικά έχουμε στο home audio ?
ΙΜΗΟ πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και την εμπειρία τόσων ετών των φίλων της οικιακής προβολής καθώς και των μηχανικών που είναι σε εταιρίες. Δε μπορεί μονό σε οικιακά συστήματα να εμφανίζονται αυτές οι παραξενιές.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εντωμεταξύ το λένε και jitter bug, καμία τεχνική μέτρηση περί του jitter σε well known systems έχουν κάνει ? ή έτσι το είπαμε γιατί είναι λέξη τρεντι ?

Δε ξέρω, πόσα παραπάνω μπορεί να ξέρει o μηχανικός της audioquest, σε σχέση με το μηχανικό της apple, της hp, της asus κ.ο.κ. αλλά ΑΒΧ τεστ δεν ξέρω να έχουν γίνει.

Για αυτό λέω , ο κόσμος παρασύρεται, ξαφνικά διαβάζεις εκεί έξω στο νετ, ότι πράγματα που τόσα χρόνια δεν ενοχλούσαν όπως οι nas σήμερα ενοχλούν. Όλα αυτά όμως όχι μεθοδικά ,αλλά περιστασιακές παρατηρήσεις.
Λ.χ. το 50αρικο για audioquest μπορεί κάποιοι σήμερα να το δίνουν πιο εύκολα από ότι για μια αναβάθμιση μνήμης στο server τους...
Τα πάντα είναι επιλογές
Το θέμα είναι να τεκμηριώνουμε και κάτι

Τυφλή δοκιμή δεν έκανα εγώ, έβαλα άλλον χρυσαυτιά να κάνει για να επιβεβαιώσει το δικό μου συμπέρασμα. Σίγουρα σύστημα από σύστημα έχει διαφορά ....

Εγώ πάντως φέρνω κανα δυο jitterbug σε όποιον ενδιαφέρεται για δοκιμή. Τώρα για μετρήσεις, κάτι υπάρχει στο site της Audioquest αλλά κατα πόσον είναι αρκετό δεν ξέρω, θα σε γελάσω...