Ζωντανές ηχογραφήσεις και βήχας

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,356
Αθήνα
Σας ενοχλεί; Λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέγγιση μιας εκτέλεσης;
Προσωπικά μιλώντας, σε μια συναυλία το αποδέχομαι και δεν με ενοχλεί αλλά στην ηχογραφημένη μουσική δεν το ανέχομαι και ''προχωρώ'' παρακάτω σε αναζήτηση μιας studio ηχογράφησης.

Παράδειγμα: σχεδόν σε όλη την Εισαγωγή του Parsifal, στην ιστορική ερμηνεία του Knappertsbusch (1962) ακούγονται βηξίματα όπως βέβαια και στη συνέχεια του έργου.

parsifal.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=I8VKVBOQ6ek

Με ενοχλούν πολύ. Έχω μια ζωντανή ηχογράφηση της σουΐτας Δάφνης και Χλόη του Ravel σε διεύθυνση Furtwangler, την οποία είναι αδύνατο να ακούσεις, είναι ένας τύπος που βήχει συνεχώς από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο. Τι στο καλό, δε μπορούσε να μείνει σπίτι του;

Μάλιστα
Μιλάμε για τoυς "στρατάρχες" Furtwangler, Knappertbucsh...η ποιο λαμπρή εποχή των συμφωνικών ερμηνειών κατ εμέ εκει στις Γερμανικές χώρες.
Αλλα το πρόβλημα του βήχα ειναι συχνότατο, μάλιστα στις ηχογραφησεις των 50ς υπήρχε και μεταπολεμικό πρόβλημα φυματίωσης στο Βερολίνο και στα πιανισσιμο τα πιανο και ακόμα χειρότερα στις παυσεις ακουμε τέτοιους θορύβους.
Εμένα με ενοχλει πολυ κυρίως στις παύσεις οπου η σιγή έχει την βαρύτητα της.
Κάπου μου κόβει την όρεξη να βάλω βινύλιο.
Στην πιο σύγχρονη επεξεργασία που έγινε για τις εγγραφές σε CD υπάρχουν επεμβάσεις βελτιώσεις.

Το συγκεκριμένο το έχεις ακουσει απο CD της Tahra ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το άκουσα το απόσπασμα...δεν ειναι τόσο χάλια π´ρπει να ειναι απο το CD. Θελω να πω υπάρχουν χειρότερα.
Στη παύση στο ~4:10 δεν υπάρχει ένα γκουχ...:firstprize:

Φίλε Cicadelic, έχω cd αγορασμένα στα οποία εντόπισα λίγο βήχα και δεν τα ακούω πλέον. Δεν δίνω λεφτά για ζωντανή εκτέλεση χωρίς δειγματισμό. Τώρα πια μπορούμε είτε να ''κατεβάσουμε'' είτε να ακούσουμε στο youtube οτιδήποτε, οπότε δεν μας έρχεται ξαφνικό. Για τη συγκεκριμένη ερμηνεία διάβασα σε κάποιες κριτικές για το βήχα και το επαλήθευσα.

Μάλιστα
Μιλάμε για τoυς "στρατάρχες" Furtwangler, Knappertbucsh...η ποιο λαμπρή εποχή των συμφωνικών ερμηνειών κατ εμέ εκει στις Γερμανικές χώρες.
Αλλα το πρόβλημα του βήχα ειναι συχνότατο, μάλιστα στις ηχογραφησεις των 50ς υπήρχε και μεταπολεμικό πρόβλημα φυματίωσης στο Βερολίνο και στα πιανισσιμο τα πιανο και ακόμα χειρότερα στις παυσεις ακουμε τέτοιους θορύβους.
Εμένα με ενοχλει πολυ κυρίως στις παύσεις οπου η σιγή έχει την βαρύτητα της.
Κάπου μου κόβει την όρεξη να βάλω βινύλιο.
Στην πιο σύγχρονη επεξεργασία που έγινε για τις εγγραφές σε CD υπάρχουν επεμβάσεις βελτιώσεις.

Το συγκεκριμένο το έχεις ακουσει απο CD της Tahra ;

Μπα, είναι μιά εγγραφή του 1943 σε κάποια ιταλική εταιρεία αγνώστου πατρός, χωρίς ή με άθλια επεξεργασία.