Ζωντανή Ηχογράφηση - Βοήθεια

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,842
Καιρό τώρα με γνωστό φίλο του Φόρουμ λέμε να επιχειρήσουμε μια ζωντανή ηχογράφηση.Πιανίστα έχουμε ίσως και φωνή,Πιάνο επισης,Μαγνητόφωνα κάτι γίνεται,διάθεση περισεύει και βάλε. Αμ Μικρόφωνα?? Αμ Εμπειρία?? Πήρα την ευκαιρία από άρθρο που δημοσιεύει ο φίλος μου Stefano (http://twogoodears.blogspot.com/ )σχετικά με την ηχογράφηση Blumlein.Απο το Θέμη -bye- (THEMILOC) κάπου στις αρχές του '80 ήχα πρωτακούσει για τη τεχνική αυτή και νομίζω υπήρξε από τους πρώτους(Πάντα Πρωτοπόρος) που την εφάρμοσαν στην Ελλαδα.
Έχουμε καμιά ιδέα?

Re: Απάντηση: Ζωντανή Ηχογράφηση - Βοήθεια

Επισκέψου ανάλογα φόρα.
Έχει πολύ πράμα... (noiz.gr)
Σε "ντόπια" βοήθεια αναφέρομαι.

Από mics πάρε φθηνά και καλά.
Πχ Shure SM-58.
Ένα σχεδόν ωλ αράουντ μικ με πολύ καλό ήχο.
Δεν χρειάζεται τάση 48V (δυναμικό) όποτε θα μπορέσεις (αν υπάρχει δυνατότητα στην μπομπίνα σου) να γράψεις απ' ευθείας.
Ξεκίνα απ' αυτά και βλέπουμε...

Re: Απάντηση: Ζωντανή Ηχογράφηση - Βοήθεια

Από mics πάρε φθηνά και καλά.
Πχ Shure SM-58.
Ένα σχεδόν ωλ αράουντ μικ με πολύ καλό ήχο.
Δεν χρειάζεται τάση 48V (δυναμικό) όποτε θα μπορέσεις (αν υπάρχει δυνατότητα στην μπομπίνα σου) να γράψεις απ' ευθείας.
Ξεκίνα απ' αυτά και βλέπουμε...
Στο Nagra IVS έχω phantom

Ξεκίνα μ' αυτά.
Συνήθως δεν απογοητεύουν...
Με τα πυκνωτικά 95 στις 100 φορές θα χρειαστείς πολύ καλό (και σχετικά ακριβό...) μικ προ για να έχεις καλά αποτέλεσματα...
Άσε που μπορείς να τα βάλεις και στο νάγκρα ενώ τα πυκνωτικά δεν μπορείς να τα βάλεις στη μπομπίνα... αν το νάγκρα δεν σου αρέσει.

Καιρό τώρα με γνωστό φίλο του Φόρουμ λέμε να επιχειρήσουμε μια ζωντανή ηχογράφηση.Πιανίστα έχουμε ίσως και φωνή,Πιάνο επισης,Μαγνητόφωνα κάτι γίνεται,διάθεση περισεύει και βάλε. Αμ Μικρόφωνα?? Αμ Εμπειρία?? Πήρα την ευκαιρία από άρθρο που δημοσιεύει ο φίλος μου Stefano (http://twogoodears.blogspot.com/ )σχετικά με την ηχογράφηση Blumlein.Απο το Θέμη -bye- (THEMILOC) κάπου στις αρχές του '80 ήχα πρωτακούσει για τη τεχνική αυτή και νομίζω υπήρξε από τους πρώτους(Πάντα Πρωτοπόρος) που την εφάρμοσαν στην Ελλαδα.
Έχουμε καμιά ιδέα?

Φίλε Geovar,
Έχω και μπορώ να σου δανείσω, ότι χρειαστείς. Μικρόφωνα, Προενισχυτή μικροφώνων, βάσεις και καλώδια μικροφώνων, (ψηφιακά επίσης, εγγραφέα, interfaces, Software) κλπ. Επίσης προσφέρω αφιλοκερδώς την συνεργασία και την εμπειρία μου. Η δικιά μου ενασχόληση και συμμετοχή στον κόσμο της ηχοληψίας ξεκινάει και γίνεται αναγκαστικά εν μέσω ψηφιακής εποχής. Ως εκ τούτου θα μ' ενδιέφερε πάρα πολύ να δουλέψω και να συμμετάσχω σε πειραματισμούς μ' ένα κλασσικό αναλογικό μαγνητόφωνο.

Αν σ' ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η ηχογράφηση με την τεχνική του Alan Blumlein, τότε ίσως να μην είμαι και τόσο χρησιμος, δίότι προς το παρόν μου λείπουν ένα ζευγάρι κάψες figure of eight τις οποίες θα προμηθευθώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπάρχει η δυνατότητα για όλες τις υπόλοιπες τεχνικές: Χ/Υ, A-B Stereo, ORTF, NOS και παραλλαγές, boundary και φυσικά και πολυμικροφωνική.

Εξοπλισμός
Στον εξοπλισμό που μπορώ να διαθέσω για δοκιμές και πειραματισμούς περιλαμβάνονται και τα εξής:
Μικρόφωνα​
  • SCHOEPS Colette System: [CMC 6 Preamplifiers + MK 4 Capsules (πυκνωτικά) καρδιοειδή matched pair] X 2
  • DPA 4061-BM Stereo Microphone Kit [(πυκνωτικά Omnis) χαμηλής ευαισθησίας] X 2
  • SE Electronics SE 3 Stereo Microphone Kit matched pair [(πυκνωτικά καρδιοειδή)] X 2
  • RODE NT 5 Stereo Microphone Kit matched pair [(πυκνωτικά καρδιοειδή)] X 2 SHURE SM 57 [(δυναμικά καρδιοειδή)] X 2
  • SHURE SM 58 [(δυναμικά καρδιοειδή)] X 1
Προενισχυτές Μικροφώνων-Κονσόλες
  • GRACE m201 προενισχυτής μικροφώνων 2 καναλιών transformerless
  • Κονσόλα MACKIE Onyx 1640 [16 mic X 4 bus X 2] 16 direct-outs
  • SOUNDCRAFT Compact 4 [2 mic X 2]

Η ηχοληψία είναι από τα πιό ενδιαφέροντα, πιό δημιουργικά κομμάτια της μουσικής δημιουργίας και παραγωγής, διότι πάνω απ' όλα έχει να κάνει με ζωντανούς ανθρώπους και σχέσεις!

Περιεκτικά και πρακτικά εδώ:
http://www.dpamicrophones.com/en/Microphone-University/StereoTechniques.aspx
Θ.Ζ.
Εξαιρετική επιλογή! Το site της DPA αποτελεί πηγή αναφοράς για όλους, ακόμα και για τους παλιούς και έμπειρους ηχολήπτες...

Φίλε Geovar,
Έχω και μπορώ να σου δανείσω, ότι χρειαστείς. Μικρόφωνα, Προενισχυτή μικροφώνων, βάσεις και καλώδια μικροφώνων, (ψηφιακά επίσης, εγγραφέα, interfaces, Software) κλπ. Επίσης προσφέρω αφιλοκερδώς την συνεργασία και την εμπειρία μου. Η δικιά μου ενασχόληση και συμμετοχή στον κόσμο της ηχοληψίας ξεκινάει και γίνεται αναγκαστικά εν μέσω ψηφιακής εποχής. Ως εκ τούτου θα μ' ενδιέφερε πάρα πολύ να δουλέψω και να συμμετάσχω σε πειραματισμούς μ' ένα κλασσικό αναλογικό μαγνητόφωνο.

Αν σ' ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η ηχογράφηση με την τεχνική του Alan Blumlein, τότε ίσως να μην είμαι και τόσο χρησιμος, δίότι προς το παρόν μου λείπουν ένα ζευγάρι κάψες figure of eight τις οποίες θα προμηθευθώ κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπάρχει η δυνατότητα για όλες τις υπόλοιπες τεχνικές: Χ/Υ, A-B Stereo, ORTF, NOS και παραλλαγές, boundary και φυσικά και πολυμικροφωνική.

Εξοπλισμός
Στον εξοπλισμό που μπορώ να διαθέσω για δοκιμές και πειραματισμούς περιλαμβάνονται και τα εξής:
<B>
Μικρόφωνα
</B>
  • SCHOEPS Colette System: [CMC 6 Preamplifiers + MK 4 Capsules (πυκνωτικά) καρδιοειδή matched pair] X 2
  • DPA 4061-BM Stereo Microphone Kit [(πυκνωτικά Omnis) χαμηλής ευαισθησίας] X 2
  • SE Electronics SE 3 Stereo Microphone Kit matched pair [(πυκνωτικά καρδιοειδή)] X 2
  • RODE NT 5 Stereo Microphone Kit matched pair [(πυκνωτικά καρδιοειδή)] X 2 SHURE SM 57 [(δυναμικά καρδιοειδή)] X 2
  • SHURE SM 58 [(δυναμικά καρδιοειδή)] X 1
Προενισχυτές Μικροφώνων-Κονσόλες
  • GRACE m201 προενισχυτής μικροφώνων 2 καναλιών transformerless
  • Κονσόλα MACKIE Onyx 1640 [16 mic X 4 bus X 2] 16 direct-outs
  • SOUNDCRAFT Compact 4 [2 mic X 2]
Η ηχοληψία είναι από τα πιό ενδιαφέροντα, πιό δημιουργικά κομμάτια της μουσικής δημιουργίας και παραγωγής, διότι πάνω απ' όλα έχει να κάνει με ζωντανούς ανθρώπους και σχέσεις!

Εξαιρετική επιλογή! Το site της DPA αποτελεί πηγή αναφοράς για όλους, ακόμα και για τους παλιούς και έμπειρους ηχολήπτες...

Έμεινα άναυδος από τη προσφορά σου φίλε Sonus Naturalis και σ'ευχαριστώ πολύ.Θα σου στείλω με ΠΜ το τηλέφωνό μου.
Και πάλι ευχαριστώ και εκ μέρους των υπολοίπων φίλων που θα συμετέχουν.

Re: Υπάρχει άραγε κάποιος παλιός;

Αφορμή το παρόν νήμα σχετικά με τις ηχογραφήσεις. Αφορμή και το ιστορικό Nagra, που αναφέρθηκε πιό πάνω. Τελικά δεν μπορώ ν' αποφύγω κάποιες μεαγχολικές σκέψεις.

Από τη δεκαετία του '80 κι' έπειτα η ψηφιακή τεχνολογία κυριάρχησε πλήρως στον ήχο και στην εικόνα. Για καλό ή για κακό δεν το εξετάζω, αυτή η συζήτηση διεξάγεται ήδη από πολύ κίσμο εντός και εκτός forum και θα συνεχίζεται επί μακρόν. Εδώ με απασχολεί κάτι άλλο.

Η ψηφιακή τεχνολογία δεν άλλαξε μόνο τα μέσα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Άλλαξε τον τρόπο που δουλεύουμε και κυρίως τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Κι' αναρωτιέμαι: Που να βρίσκονται άραγε τώρα οι άνθρωποι που δούλευαν στις κονσόλες και στα μαγνητόφωνα τις δεκαετίες του '50, '60, '70 και αρχές του '80. Τι απέγιναν; Οι άνθρωποι εκείνοι συμμετείχαν στην παραγωγή πληθώρας αριστουργημάτων της δισκογραφίας, ενώ το οπλοστάσιο τους δεν περιείχε ούτε το ένα δέκατο σε σχέση με τα σημερινά τεχνικά μέσα. Και δεν αναφέρομαι στους ξένους, αλλά στους δικούς μας, τους Έλληνες μηχανικούς και ηχολήπτες. Ακούγοντας κάποιες κλασσικές ελληνικές ηχογραφήσεις διαπιστώνουμε, ότι ακούγονται απίστευτα καλά. Οι άνθρωποι που δούλευαν είχαν γνώση, είχαν μεράκι και ήσαν φορείς μιάς παράδοσης της αναλογικής τεχνολογίας, που τείνει πλέον να χαθεί.
-Που βρίσκονται άραγε σήμερα;
-Πόαα θα μπορούσαν να μας πουν και να μας διδάξουν. Γιατί η πολύτιμη πείρα τους να χαθεί;
-Διαβάζει κανείς απ' αυτούς το φόρουμ;
-Γνωρίζει κανείς κάποιον ή κάποιους από τους παλιούς μηχανικούς και ηχολήπτες; Αν ναι, πολύ θα ήθελα να μεσολαβούσε,, ώστε να γνωριστούμε προσωπικά...

Καλό απόγευμα!

O κύριος ηχολήπτης της ΕΡΤ πρέπει να είναι ένας απο αυτούς τους ανθρώπους...! Δεν είμαι και σίγουρος για το αν είναι ακόμα ή αν έχει πάρει συνταξη! Απο την στιγμή που δεν είναι στο φορουμ δεν ξερω αν πρέπει να αναφέρω το όνομά του!

O κύριος ηχολήπτης της ΕΡΤ πρέπει να είναι ένας απο αυτούς τους ανθρώπους...! Δεν είμαι και σίγουρος για το αν είναι ακόμα ή αν έχει πάρει συνταξη! Απο την στιγμή που δεν είναι στο φορουμ δεν ξερω αν πρέπει να αναφέρω το όνομά του!
Άν τον γνωρίζεις προσωπικά, θα ήταν ευπρόσδεκτος στην παρέα. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους τιμούμε. Υπήρξαν εργάτες του ήχου και της εικόνας, υπήρξαν δάσκαλοι ολόκληρων γενεών τεχνικών και πάνω απ' όλα αφανείς ήρωες υπεύθυνοι για πολιτιστικά γεγονότα, όπου άλλοι είναι οι εμφανείς πρωταγωνιστές!-bye-