Κατασκευη περγολας

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369
Παρατηρησα οτι τα σουηδικα εβγαλαν ρετσινι σε σημεια καθως και εχουν σκασει σε καποια καθετα.
Αναρωτιεμαι αν την εφτιαχνα τελος καλοκαιριου τα ξυλα θα ηταν περαιτερω "τραβηγμενα" απο την αποθηκη, οποτε θα ειχα λιγοτερα ή καθολου προβληματα σαν και αυτα.
 

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369

upload a picture
Ε αφου ειδα ολα τα θεματακια της περγολας, ειπα να κανω μια παρεμβαση για να μειωσω τις πιθανοτητες να φθαρουν τα ξυλα συντομα.
 

enduras1

Moderator
Staff member
Άσχετο αλλά γτ τόσες σκληθρες ρε Νεκ???

Επίσης ένα πολυουρεθανικο βερνικι θα βοηθούσε την προστασία τους από τα στοιχεία της φύσης. Ίσως, λέω ίσως να βοηθούσε και με το ρετσινι.
 

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369
ηταν κομενο απο την αποθηκη ετσι, ρεταλι που περισσεψε. δεν εδωσα βαση να το περιποιηθω λιγο πριν. θα το τριψω σημερα και θα το βαψω με το aquaxyl.
Δεν φαινεται και ο ηλιας να μας πει την αποψη του απο την εμπειρια του αλλα κα ιγια τη συμπεριφορατης δικης του περγολας σε σχεση με το βερνικι, το ιδιο, που την εχει βαψει.
 

strs

Supreme Member
10 May 2015
3,042
Ραφήνα
Νεκ χωρίς να είμαι ξυλουργός, εμένα δεν μου φαίνεται ότι τα ξύλα έχουν βαφτεί αρκετά (2 χέρια τα έχεις περάσει?) , μου φαίνεται σαν να χρειάζεται και άλλο χέρι με ένα τύπου τζελ.
τέτοια σκασίματα έχεις παρατηρήσει και στο πλαινό του ξύλου ή μόνο στο κόψιμο που έχει πόρους και ρουφάει?
αυτό δίπλα στο κομμένο στο δοκάρι που φαίνεται λίγο έντονο και γυαλιστερό είναι το ρετσίνι ?
 

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369
Σκάσιμο ειχε μόνο στο σημείο που βλέπεις στη φωτογραφία. Αυτό που γυαλίζει διναι ρετσίνι και εχει εμφανιστεί σε κάνα δυο σημεία ακομη. Δυο χέρια βάφτηκαν τα ξύλα.
 

Mr_Kenzo

AVClub Addicted Member
30 May 2015
2,034
Νεκ δεν ήταν καλής ποιότητας τα ξύλα . Στης δικής μου τα 8x16 δοκάρια τα διάλεξα προσωπικα να ειναι όσο πιο καθαρα γινόταν (με λιγότερους ροζους , λιγότερες σκουρες ουλες που εκει δημιουργούνται τα σκησιματα , και "μαλακά" νερα) . Τα αφησα 2-3 βδομάδες στον ήλιο (καλοκαίρι) για να δω συμπεριφορά (ρετσινια σκασιματα κλπ) και μετα αρχησα τα κοψιματα κλπ .
Με τα δοκάρια της περγολας δεν είχα-έχω θεμα , αλλα είχα απο την αρχη στα ξύλα για την κουπαστη που είχα φτιάξει για τα κάγκελα αν θυμάσαι . Εν γνώση μου ήταν κακής ποιότητας με ακανονιστα-ατσαλα νερα και αρκετή υποψία ρετσινιού . Αφου εφτιαξα την κουπαστη την είχα αφήσει καλοκαίρι για καμιά βδομαδα αβαφτη να μαλακωσουν και να βγουν στην επιφάνεια τα ρετσινια και τα καθάρισα-αφαίρεσα τα περισσότερα .

Στο βερνικι δεν έχω πρόβλημα μετα απο ενα χρόνο και τα βερνικια πολυουρεθανης δεν "δουλεύουν" πανω απο το συγκεκριμένο βερνικι .
Βασικα δεν έχεις πρόβλημα με το βερνικι αλλα με την ποιότητα των ξυλων .
Τρυπισε το βερνικι στα σημεία που εχει ρετσινι και με τις υψηλές θερμοκρασίες θα έρθει στην επιφάνεια περισσότερο . Κατόπιν μαλακο αφαίρεσε το και πέρασε τοπικά πάλι βερνικι .

(...νεφτης...)
 

strs

Supreme Member
10 May 2015
3,042
Ραφήνα
τι είναι τα μαλακά νερά Ηλία, υπάρχει κάποια φώτο να δω πως είναι, επειδή σε λίγο καιρό θα αγοράσω ξυλεία για κάτι πράγματα να προσέξω εάν μπορέσω και εγώ με τα λίγα που ξέρω να πάρω καλύτερα ξύλα.

για τους ρόζους το ήξερα και τα χτυπήματα, αλλά για τα μαλακά νερά και τισ σκούρες ουλές όχι.
 

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369
Ηλια οπως τα λες ειναι. Εχω καινγω σε κανα δυο σημεια τετοια νερα που εχουν σκασει, τα ανεφερα γενικος ως προβλημα αλλα δεν τα εδειξα. Λιγο η ποιοτητα, λιγο ο Φλεβαρης που εγινε η δουλεια, εφερε το αποτελεσμα αυτο. Το "παραξενο" ειναι οτι τα καδρονια 4χ6 δεν εχει βγαλει κανενα, μεχρι στογμης τουλαχιστον ρετσινι.
Αυτο με το τρυπημα πρεπει να γινει οπου βγαινει ρετσινι, ή να το στα πλαγια για ευκολοτερη εξοδο?
 

Mr_Kenzo

AVClub Addicted Member
30 May 2015
2,034
Τα "μαλακά" νερα Σωτήρη ειναι αυτα που δεν έχουν πολλες καμπύλες και ειναι όσο γίνεται πιο παράλληλα με τις ακμες του κομματιού ξύλου είτε ειναι δοκάρι είτε σανιδα αυτο όπως της φωτο παρακάτω .
Όσο πιο "μαλακά" ειναι τα νερα τόσο πιο δύσκολο ειναι το κομμάτι ξύλου να δημιουργήσει ατσαλες στρεβλώσεις και στριψηματα.
Οι πιο σκουρες ουλες στα ξύλα που σίγουρα θα έχεις συναντήσει ειναι ήδη "νεκρό" ξύλο και ειναι το σημείο που θα δημιουργήσει σπάσιμο-άνοιγμα . Σε εκείνο το σημείο εχει προσβληθεί απο έντονο απο την εποχή που ήταν δέντρο .


upload images free
 

vasilisp77

Supreme Member
22 October 2014
3,159
Που εισαι ηλια;;εβαψα με πιστολη ενα τραπεζι με βερνικη πολυουρεθανης και σε ενα σημειο εγινε σαννα εχει φουσκαλες .πως το διορθωνω;,
 

Mr_Kenzo

AVClub Addicted Member
30 May 2015
2,034
Οπου βγαίνει ήδη το ρετσινι Νεκ . Όσο πιο χοντρά ειναι τα δοκάρια τόσο πιο εύκολο ειναι να μην έχουν ξεραθει τελείως και να έχουν πηγες ρετσινιού .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Που εισαι ηλια;;εβαψα με πιστολη ενα τραπεζι με βερνικη πολυουρεθανης και σε ενα σημειο εγινε σαννα εχει φουσκαλες .πως το διορθωνω;,

Ελαφρύ τριψιμο και πέρασμα πάλι . Δεν είχε στεγνώσει καλα το απο κάτω , είχε υγρασία Βασίλη .
 

vasilisp77

Supreme Member
22 October 2014
3,159
Ευχαριστω μαστρο ηλια και ειχε βγει ολο μια χαρα και ενα σημειο μου την εκανε.με 240αρι ειναι καλα να το τριψω;βερνικη με το πινελο μπορω να βαλω η θελει πιστολη οποσδηποτε;;
 

Mr_Kenzo

AVClub Addicted Member
30 May 2015
2,034
Μονο πινελο χρησιμοποιω αλλα παίζει ρόλο το χέρι ...
Αν ειναι λιγο το κακο και μικρές οι φουσκαλες πάρε και πιο ψιλο γυαλοχαρτο και καντο με το χέρι .
 

strs

Supreme Member
10 May 2015
3,042
Ραφήνα
Ευχαριστώ Ηλία κατάλαβα.

οπότε ψάχνω για ξύλα για όσο το δυνατόν παράλληλα νερά

χε χε και μέχρι σήμερα έψαχνα ξύλα με όχι παράλληλα νερά γιατί μου φαίνονταν πιο όμορφα μετά στο βάψιμο....άλλα αντί άλλων.....χε χε όχι μαλακά νερά αλλά τρικυμία στο κάβο Ντόρο....να'σαι καλά Ηλία!
 

Eleeinos

Established Member
12 November 2014
263
Σαλαμίνα
Καλησπέρα στην παρέα,
έχω την εξής απορία: συνάδελφος αγόρασε την πέργοκλα από το LM (https://www.leroymerlin.gr/gr/xulei...ana/set-pergkolas-p300xu240xm300-cm-61755330/) για να την βάλει στο εξοχικό του, και ψάχνεται να βρει πως αν την στηρίξει: η πέργκολα θα μπει στον κήπο (χώμα) οπότε σκεφτεται μήπως φτιάξει 4 μικρές τσιμεντένες βάσεις μέσα στις οποίες θα "φυτέψει" ντίζες και μετά θα βιδώσει με παξιμάδια τις βάσεις της πέργκολας. Είναι ρεαλιστική μια τέτοια λύση ή όχι; Πόσο "βαθιά" να κάνει τις τσιμεντένιες βάσεις? Υπ' όψιν ότι το εξοχικό είναι σε νησι και οι αέρηδες πάνε για πλάκα στα 10 μποφόρ!
 

strs

Supreme Member
10 May 2015
3,042
Ραφήνα
είσαι σίγουρος για τα 10 μποφόρ?

http://www.mykosmos.gr/loc_mk/metatropeas-anemou.asp#windcalc

95,17 Χλμ ανά ώρα

Δέντρα ξεριζώνονται, πολλές ζημιές στο εξωτερικό των κτιρίων....

Beaufort_scale_10.jpg