Κλασικός ελαιώνας με φύτευση στα πέντε μέτρα για κορωνέικες και με όλα τα απαραίτητα λιπάσματα, σε καλό έδαφος, με επάρκεια νερού, στην Αργολίδα χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να πεις ότι έχεις παραγωγικές ελιές. Μιλώ για παραγωγή και όχι να λέω ότι έβγαλα είκοσι -τριάντα κιλά λάδι από σαράντα δέντρα που θέλει ο φίλος μας. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Αργολίδα, που το καλοκαίρι είναι καμίνι. Το ορυκτό αυτό δεν το γνώριζα, αλλά με το βιντεάκι που έβαλες με έβαλες στον πειρασμό να το δοκιμάσω άν φυτέψω ξανά ελιές.
Όσο αφορά τους γραμμικούς ελαιώνες, όσες προσπάθειες έχουν γίνει στα μέρη μας απέτυχαν. Μικρή παραγωγή και προβλήματα ανάπτυξης. Εμείς εδώ στην Αργολίδα το λέμε ξυλίαση, δηλαδή γεμίζει το δέντρο με ξερά κλωνάρια, που δυσκολεύουν την συγκομιδή και τελικά καταλήγουν σε καρκινώματα, γιατί το δεντρο δεν αναπνέει. Η ελιά χρειάζεται φως και κυρίως αέρα. Μια καλοκλαδεμμένη ελιά κάθε χρόνο σου δίνει καλό και πολύ καρπό. Τις γραμμικές καλλιέργειες τις έχουν αναπτύξει εκεί που υπάρχει πλήρης μηχανοκαλλιέργεια και η συγκομιδή γίνεται είτε με δόνηση είτε με ραβδισμό από ειδικά εργαλεία με τρακτέρ, για εξοικονόμηση χρόνου και εργατοωρών.( και φυσικά έχουν τις τεράστιες εκτάσεις που εμείς δεν διαθέτουμε).
Σαφέστατα και η ελιά θα σου δώσει μία
σοβαρή παραγωγή μετά από 5-6 χρόνια και σταδιακά αυξανόμενη θα αρχίσει να σταθεροποιείται στα 15 περίπου (ή και στα 40). Θα επιμείνω όμως, ότι 40 δένδρα (για μεγαρίτικες μιλάω) θα σου δώσουν στην 3ετια περισσότερα από 80 κιλά, τα οποία για έναν ερασιτέχνη δεν είναι λίγα. Βέβαια με ιδανικές συνθήκες, κάτι το οποίο δεν ξέρω αν είναι εφικτό στην εποχή μας.
Στο φως και τον αέρα, πρόσθεσε και λίγο κρύο.
Και μην ξεχνάμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει το κλάδεμα. Οι απόψεις είναι περισσότερες από τις ελιές(?).
από το olive plant
Φυσικά ένας επαγγελματίας ελαιοπαραγωγός, έχει άλλες απαιτήσεις από έναν ερασιτέχνη, οπότε πιθανότατα να θυσιάσει μία γρήγορη παραγωγή για να έχει μία σοβαρή και αυξανόμενη παραγωγη μετά την 5ετία. Είναι αρκετοί αυτoί που λένε όχι στο κλάδεμα τα πρώτα χρόνια, ώστε να έχεις μεγαλύτερη παραγωγή μετά. Φυσικά μιλάμε πάντα για επαγγελματίες που δεν τους ενδιαφέρουν τα 100 κιλά λάδι πχ.
Και αν στο κλάδεμα υπάρχουν πολλές απόψεις, στις γραμμικές χανόμαστε. Λογικό θα μου πείς, αφου για να βάλεις
150 δένδρα στο στρέμα πρέπει να αλλάξεις τα πάντα. Από τεχνικές μέχρι συνήθειες ετών και φυσικά να είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις ενα σημαντικό κόστος. Και όλα αυτά, με αμφίβολο αποτέλεσμα όπως σωστά είπες.
Υπάρχουν όμως και αισιόδοξες απόψεις.
Απο το Agronews
https://www.agronews.gr/el/173893/m...liergeia-pou-afinei-mikro-perithorio-lathous/
Να διευκρινισω ότι δεν είμαι επαγγελματίας αγρότης, το αντίθετο θα έλεγα. Με τα 300 δένδρα που έχουμε και αυτά με ελάχιστη συντήρηση, οριακά στους σοβαρούς ερασιτέχνες είμαστε. Ευελπιστώ όμως να ασχοληθώ πιό σοβαρα στο άμεσο μέλλον. Είναι κρίμα να βρίσκεις κάτι από παπούδες και γονείς και να μην το συνεχίζεις, έστω ερασιτεχνικά. Βέβαια αν το δούμε οικονομικά, μάλλον μέσα μπαίνεις.