Αναλυτικη ικανότητα φακού - Perceptual Megapixel

dstil

AVClub Addicted Member
29 December 2011
1,589
Αθήνα
Διαβάζοντας την pdf έκδοση του βιβλίου του Τάσου Σχίζα :SFGSFGSF:
έπεσα πάνω στον όρο "αναλυτική ικανότητα φακού".

Αναφέρεται ουσιαστικά στην μέτρηση perceptual megapixel που έχει βγάλει το dxomark και προσπαθεί να δείξει πόση ανάλυση προσφέρει ο φακός. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του αισθητήρα της μηχανής, τελικά τα pixel περιορίζονται από την ικανότητα του φακού να τους δώσει φως αρκετό ώστε να αυτοπροσδιοριστούν και τελικά να αποδώσουν λεπτομέρεια.
Δείτε εδώ:
http://www.dxomark.com/Reviews/Look...r-DxOMark-s-Perceptual-Megapixel-can-help-you

Μέχρι στιγμής ήξερα ότι το μέγεθος του πίξελ του αισθητήρα επηρεάζει, αλλά δε γνώριζα και για το φακό ότι επηρεάζει τα πίξελ και την ποιότητα τους. (edit: ήξερα ότι έχουν άλλη οξύτητα και άλλα χρώματα αλλά δεν το είχα συσχετίσει με τα πίξελ)

Ερώτηση:
παρατηρώ ότι κάποιοι φακοί που με ενδιαφέρουν έχουν περισσότερα P-Mpix στην Νikon d5300 αντί της d7100 παρόλλο που η τελευταία φωτογραφικά θεωρείται καλύτερη (μήπως τελικά λανθασμένα αν εξαιρέσουμε την εργονομία;). Π.χ. ο prime Nikkor AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G έχει 17 στην d5300 έναντι 15P-Mpix στην d7100.

α) Αυτό τι σημαίνει; ότι αν και οι δύο είναι 24 Mpixel, τελικά αν θέλω να κάνω crop σε φωτογραφία με αυτόν τον φακό, η d5300 θα είναι καλύτερη από την d7100 διότι τα πίξελ της θα έχουν περισσότερη λεπτομέρεια;

β) φακοί σαν τον Nikkor AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6D ED δίνουν κάτω από 10P-MPix, αυτό τι σημαίνει; ότι χάνω τελικά πολλά από τα μεγαπίξελ του αισθητήρα πάνω από τα μισά πιξελ; δεν μπορώ να το φανταστώ οπτικά. μπορεί κάποιος να μου δώσει ένα παράδειγμα; δεν θα μπορώ να κάνω crop όσο θέλω εάν φορέσω έναν τέτοιο φακό πάνω στην μηχανή; Η διαφορετικά, αν έχω έναν φακό που φτάνει μέχρι 200mm, τελικά αν έχει περισσότερα Perceptual Megapixel, θα μου επιτρέψει να κάνω μεγαλύτερο crop από τον 300mm και τελικά να πάρω περισσότερο zoom?:stupid:

 

timaios

AVClub Addicted Member
16 November 2009
1,363
dstil ειναι ενας λογος που προβληματιζει πολλους φωτογραφους να αλλαξουν στρατοπεδο το ειχα αναφερει σε παλαιοτερο ποστ ειναι η αποδοση σε μεγαλους τηλεφακους δες το http://www.dpreview.com/forums/post/52267656
 
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Κανείς δεν ξέρει πως βγάζει η DxO τον δείκτη Mpix και συνήθως δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αποτελέσματα. Και μικρές διαφορές τις παρουσιάζει ώς μεγάλες και το αντίστροφο. Το χειρότερο είναι οτι παρουσιάζει και ανάποδα αποτελέσματα ..
Π.χ. δείχνει την Canon 5DIII με ενα φακό A να είναι καλύτερη απο την D800 με τον ίδιο φακό .. αν δούμε όμως συγκριτικά (π.χ. στο Imaging Resource) βλέπουμε το αντίθετο ..

Γενικά καλό είναι να αποφεύγουμε τους γενικούς δείκτες και να διαβάζουμε τα επιμέρους αποτελέσματα (tab measures ... sharpness - vignette - aberrations -
Ακόμα πιο γενικά να μην βασιζόμαστε στην DxO για τα τεστ φακών (στους αισθητήρες είναι η καλύτερη πηγη πληροφόρησης αλλά πάλι όχι απο τους γενικούς δείκτες).

Υπάρχουν πίξελ με καλύτερη ευκρίνεια λογω καλύτερης τεχνολογίας (λιγότερο crosstalk) και κυρίως λόγω πιο αδυνατου ή και χωρις καθόλου antialiasing φιλτρου. Στην περίπτωση D5300/D7100 είναι και οι δυο άφιλτρες αλλά η D5300 έχει αισθητήρα Sony ενω η D7100 Toshiba .. ίσως κάνει μια διαφορά η οποία είναι όμως πολύ μικρή και βέβαια το 15 vs 17 είναι όντως πολύ μικρή διαφορά και ποιο πιθανό να οφείλεται σε sample variation ή και λάθος μετρήσεων (κάπου πρέπει να αναφέρει ποσο είναι το +/- των αποτελεσμάτων) παρα σε διαφορά στους αισθητήρες.
 

timaios

AVClub Addicted Member
16 November 2009
1,363
Ηλια η διαφορα της d5300 απο την d7100 εκτος του αισθητηρα της sony ειναι στο καινουργιο επεξεργαστη expeed 4 που ειναι ιδιος με της d4s και δινει πολλες καινουργιες δυνατοτητες και ελπιζω να ειναι ο προαγγελος της d400 http://www.dslrbodies.com/newsviews/milbeaut-and-expeed.html
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Εφόσον δεν δίνουν αναλυτικά τη μέθοδο, τα νούμερα δεν μπορούμε να τα μεταφράσουμε σε τίποτα το συγκεκριμένο.
 

timaios

AVClub Addicted Member
16 November 2009
1,363
Ηλια ακομη και στη καταγραφη RAW υπαρχει εστω και ελαχιστη εμπλοκη στη μετατροπη του αναλογικου σε ψηφιακο σημα του επεξεργαστη στον αισθητηρα.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Να σας πάω στο άλλο άκρο, στο τι Non Perceived μπορεί να κρύβει μια φωτογραφία
Το οποίο (ενδέχεται να) είναι ανακτήσιμο μέσω αλγορίθμων,
Ένα paper που έχω την εντύπωση ότι είναι είδη διάσημο
http://arxiv.org/abs/1403.3316
pdf : http://arxiv.org/pdf/1403.3316v1
 
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Ηλια ακομη και στη καταγραφη RAW υπαρχει εστω και ελαχιστη εμπλοκη στη μετατροπη του αναλογικου σε ψηφιακο σημα του επεξεργαστη στον αισθητηρα.

Η μετατροπή αναλογικου σε ψηφιακό γίνεται στο ADC οχι στον επεξεργαστή Expeed. Και τα ADC στους αισθητήρες Sony/Toshiba είναι πάνω στον αισθητήρα.

Ο επεξεργαστής επεμβαίνει μετά (ελαχιστα όπως λες) στο ψηφιακό σήμα κυρίως για δουλειές όπως digital scaling (π.χ. τα ψηφιακά ISO πάνω απο το ISO 1000/1600 ανάλογα το μοντέλο) αποθορυβοποίησης (hot/dead pixel, LongExposureNoiseSuppression, ισοστάθμισης καναλιών, κλπ). Αυτά επηρρεάζουν κυρίως στα ψηλά ISO και μπορεί να επηρεάζουν λιγάκι εκει τις μετρήσεις θορύβου .. είναι ελαφριές δουλειές και τις κάνουν μια χαρά και οι παλιότεροι επεξεργαστές.

Αλλά πρακτικά οι επεξεργαστές δεν επηρεάζουν καθόλου την αποδιδόμενη ευκρίνεια στις RAW μετρήσεις φακών .. εκτός αν όπως η D300 κλιπάρουν παραπάνω απο το σωστό τα μαύρα οπότε έχεις κάπως αυξημένο κοντραστ στα σκοτεινά (αλλά χάνεις και δυναμική περιοχή). Ομως και πάλι οι μετρήσεις φακών γίνονται σε μεσαίους τόνους (σε Lab color space το "λευκό" των chart είναι στο L=80 και το "μαύρο" στο L=20) και δεν επηρεάζονται αισθητά απο το αυξημένο κοντραστ που προκύπτει απο τα κλιπαρισμένα μαύρα.
 
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Να σας πάω στο άλλο άκρο, στο τι Non Perceived μπορεί να κρύβει μια φωτογραφία
Το οποίο (ενδέχεται να) είναι ανακτήσιμο μέσω αλγορίθμων,
Ένα paper που έχω την εντύπωση ότι είναι είδη διάσημο
http://arxiv.org/abs/1403.3316
pdf : http://arxiv.org/pdf/1403.3316v1

Θα είναι ενδιαφέρον διάβασμα ..

Για ανταπόδοση να σε στείλω λιγο στα χωράφια του compressed sensing - sparse sampling :) .. μαγικό ακούγεται .. πληροφορία Α απο 0,01Α δεδομένα .. (αν και δεν είναι real time .. θέλει βαριά επεξεργασία μετά στα υποδειγματισμένα δεδομένα ..)
Δεν έχω και μαθηματικό background και δεν καταλαβαίνω ακριβως τι παίζει ..

http://en.wikipedia.org/wiki/Compressed_sensing
http://www.wired.com/magazine/2010/02/ff_algorithm/all/1