Αναζήτηση-Εμπειρίες-Reviews από Amps/Dacs/Daps για τα ακουστικά μας.

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,411
Θεσσαλονίκη
Το M11 παίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλη σύνδεση από την balanced έξοδο των ακουστικών.
Κάθε άλλη σύνδεση έχει μικρή υποβάθμιση στην ποιότητα του.
 

bujinkan

AVClub Addicted Member
24 March 2009
1,589
Το M11 παίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλη σύνδεση από την balanced έξοδο των ακουστικών.
Κάθε άλλη σύνδεση έχει μικρή υποβάθμιση στην ποιότητα του.
Αυτό ναι για αυτό το λόγο. Πήρα balanced καλώδια και για το αναντα και για τα fh7
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Δεν πρόκειται να το κάνω αυτό διότι το Μ11 το αγόρασα να χρησιμοποιηθεί σαν φορητό player αντί του κινητού . Δεν σκοπεύω να το ακούω σαν dac. Όλο αυτό που αναφέρεις μόνο και στο διάβασμα του μου φέρνει πονοκέφαλο lol. Για αυτό το λόγο υπάρχει για το λάπτοπ το dragonfly , που και πάλι έτσι και αλλιώς σπάνια έως καθόλου ακούω μουσική από το λαπτοπ.simplicity...
Η μία χρήση δεν αποκλείει την άλλη. :smile:

Για την ευκολία και πρακτικότητα συμφωνώ μαζί σου. Στο τέλος ότι είναι εύκολο και πρακτικό επικρατεί. Και δεν 'πα να χτυπιόμαστε για ποιότητα και Hi-End! :D :laugh:

Αλλά μιά και τα'φερε η μοίρα και βρισκόμαστε κλεισμένοι μέσα ελέω πανδημίας, σκέφτομαι πως αξίζει να κάνουμε κάποια πειράματα, κάποιες δοκιμές, έτσι, για να περνάει δημιουργικά ο χρόνος με όσα αγαπάμε. Δες το σαν δυναμική απάντηση σε ότι μας περιβάλλει.

Τέρμα τα πολύ σοβαρά, τώρα ας πάμε στα δικά μας. :cool:

........... Ξέχασα να πω ότι τις δοκιμές που αναφέρω παραπάνω μπορούμε να τις κάνουμε συνδέοντας το στερεοφωνικό, το κυρίως σύστημα μας. Θα ανακαλύψουμε τις διαφορές ανάμεσα στις πηγές που χρησιμοποιούμε!

Προσπαθώ να σε βάλω σε πειρασμό!

devil-and-angel-on-a-young-man-shoulder-whispering-temptation-into-vector-id1130055642

Αλλά...
Βράχος ακλόνητος! :hahaha: :laugh: :flipout:

pile-boulders-rocks-600w-60307183.jpg
No code has to be inserted here.
 

bujinkan

AVClub Addicted Member
24 March 2009
1,589
Να κάνω μια ερώτηση ...ίσως χαζή αλλά πραγματικά δεν ξέρω την απάντηση . Έχουμε έναν ενισχυτή ηχεία κλπ κλπ . Ο ενισχυτής έχει bluetooth receiver και στελνουμε κατευθείαν μέσω bluetooth μουσική . Παίζει ρόλο στο ηχητικό από που θα τη στείλουμε ? Δλδ τη στέλνουμε από ένα κινητό και τη στέλνουμε και από ένα dap. Το ίδιο είναι ? Μιλάμε πάντα με ίδιο codec.
 

kontinos

Established Member
31 May 2011
178
Αν τρεξω τα club one απο το btr5 ή καποιον αλλο ενισχυτη ακουστικων, θα δω διαφορα?
Ψαχνω να δω τι θα αγορασω αυτες τις μερες αλλα βλεπω οτι ειναι πολλες οι επιλογες.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Προσθέτοντας ένα καλό ενισχυτή ακουστικών θα δεις διαφορά οπωσδήποτε. Αυτό ισχύει για όλα τα ακουστικά. Υπάρχουν και ακουστικά που είναι πολύ δύσκολα (αναίσθητα, δύσκολα φορτία, κλπ). Αυτά χρειάζονται ακόμα καλύτερο ενισχυτή.
Ο Fiio BTR5 πάντως αναγνωρίζεται γενικά.
 

jojomos

New member
1 October 2020
29
Jds atom, 2 λόγια με αδόκιμους όρους.
Αν καταλαβαίνω καλά, εδώ είναι το σωστό θέμα, για να προσπαθήσω να γράψω, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και με απλά, αδόκιμα σίγουρα, λόγια, τη γνώμη μου για τον jds atom ως ενισχυτή ακουστικών, σε σχέση και με τον παλιό fiio k5.
Ο fiio k5, αποτελλεί προκάτοχο του σύγχρονου amp/dac fiio k5 pro, ωστόσο ο παλιός είναι σκέτος ενισχυτής, όπως σκέτος ενισχυτής είναι κι ο πασίγνωστοσ λόγω της χαμηλής τιμής, αλλα και των εξαιρετικών μετρήσεων αυτού του αμφιλεγόμενου τύπου που κάνει σάλο στην audiophile κοινότητα, jds atom, τον οποίο βρήκα σε εξαιρετική τιμή κι είπα να δοκιμάσω.
Κι οι δύο χρησιμοποιούν ως dac το zen της ifi.
Εδώ ν αναφέρω οτι, κόντρα σε μια δημοφιλή άποψη που λέει οτι όλα τα dac είναι ίδια και δεν διακρίνεται διαφορά στον ήχο, εγώ καταλαβαίνω σε blind test και ξεχωρίζω κάθε φορά, το dac της ifi απο εκείνο του fiio k5 pro ενός φίλου, που χρησιμοποιήθηκε μια μέρα που ήθελε να με τεστάρει ισχυριζόμενος οτι το placebo effect μου έχει φάει τα λεφτά. Δε λέω οτι το ένα είναι καλύτερο απο το άλλο, απλά στα δικά μου αυτιά το zen ακούγεται ποιό ευχάριστο, ποιό ζεστό κι ίσως ελάχιστα ποιό τονισμένο χαμηλά.
Επίσης, για όσους δεν ενδιαφέρονται να έχουν συνδεδεμένα ακουστικά κι ηχεία με rca ταυτόχρονα και δε βαριούνται σαν εμένα να βάζουν και να βγάζουν κάθε μέρα καλώδια, η λύση της ifi, ο ifi zen can, αποτελλεί μάλλον την καλύτερη επιλογή για stack με το zen.
Πάμε τώρα στο κυρίος:
Στο θέμα της ποιότητας κατασκευής, ο jds atom είναι ένα πλαστικό, αστείο ποιοτικά κουτί. Ακόμη και οι είσοδοι των ακουστικών κι οι είσοδοι/έξοδοι του rca είναι πλαστικές.
Δεν ξέρω αν αυτό θ αποτελλέσει πρόβλημα σε βάθος χρόνου, εμένα προς το παρόν δε με απασχολλεί, ωστόσο δίπλα του ο παλιός fiio k5 μοιάζει πολύ ακριβότερος, οπότε οφείλω να το αναφέρω.
Βολικό στοιχείο του atom αποτελλεί το γεγονός οτι διαθέτει εξόδους για rca, αλλα και για 3,5 mm jack, όπως και το γεγ´νός οτι, σε αντίθεση με το zen, όταν βάλεις τ ακουστικά παύουν αυτόματα να παίζουν τα ηχεία και γλιτώνω το βγάλε βάλε, σύνδεσε ξεσύνδεσε.
Στο ηχιτικό κομμάτι αντιμετωπίζω κάτι παράδοξο: ο fiio k5 φτάνει τ ακουστικά μου sennheiser hd 650, υψηλότερα σε ένταση σε σχέση με τον atom. Ο atom είναι λίγο ποιό ισχυρός σε ένταση στο high gain και στο τέρμα απ τον fiio στο τέρμα του medium gain. Ο fiio στο high gain πάει κάπου στο 10 % παραπάνω σ ένταση απ τον atom, καθαρά απο εμπειρική αίσθηση τα νούμερα.
Ο atom στο low gain πάει δίπλα δίπλα με τον ενσωματωμένο ενισχυτή του zen, που με το ipower δεν τα πάει κι άσχημα στο κομμάτι της έντασης, το τελευταίο φαντάζομαι οτι balanced θ αρκεί για τα πάντα κι άνετα μάλιστα.
Αν δεν κάνω λάθος ο jds atom στα χαρτιά είναι δυνατότερος απ τον fiio, οπότε, κι εδώ θα ήθελα τη γνώμη σας, δεν θα έπρεπε να πάει και δυνατότερα σ ένταση; Μήπως έχω προβληματικό κομμάτι, μήπως ο ισχυρότερος δε σημαίνει πάντα και δυνατότερος σ ένταση;
Φυσικά η ένταση αρκεί και περισσεύει στον atom, ωστόσο το αναφέρω τόσο εκτενώς γτ μου έκανε εντύπωση που ο παλιός κινέζος φίλος μου παίζει δυνατότερα.
Στο κομμάτι του πώς παίζει, απ την ελάχιστη εμπειρία μου ο atom είναι φανταστικός. Ο fiio k5 έπαιρνε τον ήχο απ το zen κι έχω την αίσθηση οτι τον άλλαζε λιγάκι, μ έναν τρόπο που τόνιζε παραπάνω τα πρίμα. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται τεχνικά, ωστόσο πάλι μπορώ να το αναγνωρίσω σε blind test, οπότε στην πράξη υπήρχε ένας ποιό brite ήχος. ΕΠίσης, αν και μόνο αν έβαζες τον k5 στο τέρμα κι ανεβοκατέβαζες τον ήχο απ το pc (το κάνω κάποιες φορές που φεύγω μακριά απ τον ενισχυτή κι αράζω κρεβάτι με ασύρματο keyboard και τους pearl jam για συντροφιά),
ο k5 ήταν θορυβώδης. Θεωρούσα οτι φταίει το zen και μάλλον έφταιγε ως ένα βαθμό, μέχρι που πήρα το ipower, εκεί ο θόρυβος μειώθηκε σημαντικά, ωστόσο δεν εξαφανίστηκε.
Άκουγες ανάμεσα στα κομμάτια ένα τσιριχτό συνεχόμενο ήχο, σαν αιμοβόρο κουνούπι Αύγουστο μήνα.
Έχω την αίσθηση οτι πέρα απ το χωριό μου αυτό ονομάζεται hissing, όπως κι αν λέγεται ωστόσο, στον jds atom απλά δεν υπάρχει πουθενά και με κανέναν τρόπο.
Επίσης, ο jds atom στο ν αλλάζει τον ζεστό ήχο του zen, είναι αόρατος, ό,τι του δίνει η πηγή το δίνει στ ακουστικά όπως είναι, ατόφιο και καλύτερο. Έχει γεμίσει ελαφρώς τις χαμηλές, κι επίσης Έχω την αίσθηση οτι με τον atom τα όργανα στα κομμάτια είναι ποιό ζωντανά, ποιό γεμάτα να το πω... Δε μπορώ να το περιγράψω σωστά, σα να ζοριζόταν παλιότερα ν ακουστούν και τώρα να ζοήρεψαν.
Ακόμη, μου μοιάζει και το soundstage ελάχιστα βελτιωμένο, ωστόσο γι αυτό το τελευταίο θα μπορούσε κάλλιστα να ευθύνεται και η δύναμη του πλασίμπο.
Να πω εδώ οτι δανείστικα κι ένα ζευγάρι 1 more triple driver, απ τον παραπάνω προαναφερόμενο φίλο, το οποίο έπαιξε εξαιρετικά στον atom, εκεί ο k5 κάνει ενοχλητικότερο θόρυβο, ενό ο ενισχυτής της jds αν κάνει κάποιο θόρυβο εγώ δεν κατάφερα να τον ακούσω παίζοντας τα στο low gain.
Συμπερασματικά, αν θέλετε έναν φθηνό ενισχυτή γύρω στα 100, να συνδεθεί με το dac που σας αρέσει πολύ και να είναι πραγματικά ουδέτερος κι εξαιρετικά αθόρυβος, βάλτε και τον jds atom στη λίστα σας, κι αν κατα λάθος τον βρείτε πουθενά στην Ευρώπη, αποτελλεί ενδιαφέρουσα πρόταση.
Ένα συγκριτικό με κάποιον ενισχυτή της schiit σ αυτή την κατηγορία τιμής θα είχε ενδιαφέρον, ωστόσο δυστυχώς δεν διαθέτω κάποιον, αν βρω κάτι απο Θεσσαλονίκη θα επανέλθω, να προσπαθήσω λιγάκι να μάθω και τους τεχνικούς όρους γτ πιθανότατα να τα γράφω πολύ ακαταλαβίστικα, ίσως και λάθος.
Ευχαριστώ πολύ.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ωραιότατα! :a0210:.

Εντυπώσεις για τον JDS Labs Atom.

Επιτέλους! :award:

Από καιρό διαβάζουμε θετικά σχόλια και επαίνους, αλλά ως σήμερα κανείς δεν τον είχε, για να γράψει σχετικά στο φόρουμ.

Τον είχα στη λίστα για αγορά, αλλά πολύ δύσκολα τον βρίσκεις στην Ευρώπη. Και για παραγγελία από Αμερική με τις σημερινές συνθήκες, στην πράξη αδύνατον. Αν δεν είναι αδιακρισία, από που και πόσο τον αγόρασες;

Με'γειά και καλές ακροάσεις! :smile: -bye-

Υ.Γ. Και μη σ' απασχολεί, μιά χαρά τα γράφεις! :D
 

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,411
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις.

Παίζει ρόλο πως και που βγάζει την ισχύ του ο ενισχυτής.
Μπορεί ο Atom σε τελική ισχύ να είναι πιο δυνατός αλλά να δίνει το μέγιστο σε ακουστικά χαμηλής εμπέδησης.
Ο K5 έχει λογικά μεγαλύτερο εύρος τάσης εξόδου και τα πάει πιο καλά με τα υψηλής εμπέδησης 650.

Υ.Γ - Δεν σχολιάζω για να μην ξεκινήσω flame ότι όλα τα Ντακ ακούγονται το ίδιο και ότι δεν υπάρχουν διάφορες και ότι σε blind test είναι το ίδιο κλπ κλπ κλπ
 

bujinkan

AVClub Addicted Member
24 March 2009
1,589
Ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις.

Παίζει ρόλο πως και που βγάζει την ισχύ του ο ενισχυτής.
Μπορεί ο Atom σε τελική ισχύ να είναι πιο δυνατός αλλά να δίνει το μέγιστο σε ακουστικά χαμηλής εμπέδησης.
Ο K5 έχει λογικά μεγαλύτερο εύρος τάσης εξόδου και τα πάει πιο καλά με τα υψηλής εμπέδησης 650.

Υ.Γ - Δεν σχολιάζω για να μην ξεκινήσω flame ότι όλα τα Ντακ ακούγονται το ίδιο και ότι δεν υπάρχουν διάφορες και ότι σε blind test είναι το ίδιο κλπ κλπ κλπ

Γιατί όχι ..αν έχεις κάνει τις δοκιμές σου και δεν ακούς διαφορές δεν είν' κακό . Και εγώ προσωπικά όταν έκανα την δοκιμή μεταξύ των dragonfly και του btr5 σαν dac δεν άκουσα και τρομερές διάφορες ,μια ανεπαίσθητη διάφορα ως προς τα πρίμα δλδ οι sabre ένα κλικ πιο φωτεινοί .

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Αν θα ακούσεις διάφορες ή όχι εξαρτάται από την αναλυτικότητα ολόκληρου του συστήματος. Όπου το πιο αδύναμο κομμάτι στην ηχητική αλυσσίδα καθορίζει τα όρια.

Να δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα και να το λήξουμε εδώ. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σύστημα όπου ο τελικός κρίκος στην αλυσσίδα αναπαραγωγής είναι τα τυπικά ηχεία υπολογιστή που όλοι γνωρίζουμε. Αν αρχίσουμε να αλλάζουμε τις πηγές, π.χ DAC είναι σχεδόν απίθανο να ακούσουμε τις μεταξύ τους διαφορές. Θα ακούσουμε ίσως μία βελτίωση όταν προσθέσουμε μία καλύτερη πηγή από αυτή του υπολογιστή, αλλά όχι και τις μεταξύ τους διαφορές. Απλό;
 

jojomos

New member
1 October 2020
29
Απάντηση: Re: Αναζήτηση-Εμπειρίες-Reviews από Amps/Dacs/Daps για τα ακουστικά μας.

Ωραιότατα! :a0210:.

Εντυπώσεις για τον JDS Labs Atom.

Επιτέλους! :award:

Από καιρό διαβάζουμε θετικά σχόλια και επαίνους, αλλά ως σήμερα κανείς δεν τον είχε, για να γράψει σχετικά στο φόρουμ.

Τον είχα στη λίστα για αγορά, αλλά πολύ δύσκολα τον βρίσκεις στην Ευρώπη. Και για παραγγελία από Αμερική με τις σημερινές συνθήκες, στην πράξη αδύνατον. Αν δεν είναι αδιακρισία, από που και πόσο τον αγόρασες;

Με'γειά και καλές ακροάσεις! :smile: -bye-

Υ.Γ. Και μη σ' απασχολεί, μιά χαρά τα γράφεις! :D


Υπήρξε στις αγγελίες εδώ, και σε άλλο γνωστό forum τεχνολογίας, με αρχική τα 150, ωστόσο ο άνθρωπος να ναι καλά, μπόρεσε να κατέβει λίγο ακόμη και να μ εξυπηρετήσει.
Κατα τ άλλα στην Ευρωπαική αγορά, γύρισα τον κόσμο ανάποδα, ωστόσο δεν υπάρχει πράγματι πουθενά και δεδομένης της διαδικασίας που χρειάζεται για να έρθει (υπο φυσιολογικές συνθήκες πάντα, για τώρα το ξεχνάμε), μάλλον για καινούργιο φθηνό ενισχυτή, οι λύσεις της schiit που τις βρίσκεις πλέον κι Ελλάδα όταν δεν υπάρχει έλλειψη σε Πανευρωπαικό επίπεδο, αποτελλούν ευκολότερη και μάλλον εξίσου καλή επιλογή. .
 

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,411
Θεσσαλονίκη
Γιατί όχι ..αν έχεις κάνει τις δοκιμές σου και δεν ακούς διαφορές δεν είν' κακό . Και εγώ προσωπικά όταν έκανα την δοκιμή μεταξύ των dragonfly και του btr5 σαν dac δεν άκουσα και τρομερές διάφορες ,μια ανεπαίσθητη διάφορα ως προς τα πρίμα δλδ οι sabre ένα κλικ πιο φωτεινοί .

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Οι διαφορές δεν είναι πάντα μέρα με τη νύχτα.
Και προφανώς σε entry level μηχανάκια που συνήθως φοράνε ακριβώς το ίδιο τυποποιημένο τσιπακι είναι πολύ πιο μικρές και γιατί όχι ίσως και καθόλου αφού μιλάμε για την ίδια υλοποίηση.
Από ότι κατάλαβες δεν τα τσουβαλιάζω όλα.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Ενισχυτης ακουστικων και ακουστικα, τελικη επιλογη.

@Sonus Naturalis
Μας έχεις υποσχεθεί αναλυτικό review του Rupert Neve.
Ακόμα περιμένουμε! :eek:perator:
Ισχύουν εν τέλει οι αιτιάσεις του ASR;
Αναμένουμε στο σχετικό νήμα. :ernaehrung004:
Ωχ! Με κυνηγάνε...
Oι Εκκρεμότητες! :redface1:​

  • Rupert Neve RNHP, Fiio M11, Final Piano Forte II, Final Heaven IV, Final B3, Audeze LCD-1.

    Εκκρεμότητες, όλες δημιουργηθείσες μέσα σε τούτη τη χρονιά! :rolleyes:
Αλλά να πω λίγα λόγια για τον Rupert Neve RNHP.

Δεν κατάφερα ακόμα να κάνω την αποφασιστική δοκιμή. Που από εκεί θα προκύψουν τα τελικά και οριστικά συμπεράσματα.
Δηλαδή Prism Sound Orpheus (πηγή)+Rupert Neve RNHP. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αποσυνδέσω και έχω θέματα μέσα στο χώρο. :frown:
Ωστόσο μπορώ να δώσω τα βασικά, έτσι για να μην έχετε περιέργεια.

-Ο Ενισχυτής έχει γίνει το μηχάνημα καθημερινής χρήσης. Ακούω σχεδόν αποκλειστικά με αυτόν. Κατασκευή τρομερής αντοχής. Αντέχει χτυπήματα και κάκομεταχείρηση. Βάλε-βγάλε, άλλαζε ακουστικά συνεχώς, το ένα μετά το άλλο, είναι φτιαγμένος γι' αυτό. Το βύσμα εισόδου των ακουστικών δεν παθαίνει τίποτα, όσο και να το ταλαιπωρήσεις. Αντίθετα με πολλά άλλα που έχω δοκιμάσει.

-Ο κ. ASR? Ο κ. Amir της Audio Science Review δηλαδή και όχι η ASR Audio που είναι σεβαστή και από τις πιο αξιόλογες κατασκευάστριες εταιρείες σπουδαίων ενισχυτών. (Μην μπερδευόμαστε κιόλας!) :cool:
Μονολεκτικά:

-Σαχλαμάρες! :eviltongue:

Για να μην πω την άλλη λέξη, την πιό βαρειά που δεν το επιτρέπει και ο χώρος! :D

-Ως προς τον ήχο; Ξέρω, αυτή την παράγραφο περιμένετε όλοι!

Λοιπόν, ως προς τον ήχο ο ενισχυτής ...ΔΕΝ υπάρχει! Σαν να μη βρίσκεται εκεί δηλαδή. Δεν έχει καθόλου δικό του ήχο. Με την έννοια ότι ούτε προσθέτει ούτε αφαιρεί. Ο ορισμός της διαφάνειας. Ακούς μόνο την πηγή και την ηχογράφηση και τις διαφορές τους. Οι αλλαγές σε πηγή γίνονται αμέσως αντιληπτές, διακρίνονται εύκολα όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μίας. Και όσον αφορά τα ακουστικά:
Προκύπτει αβίαστα ο χαρακτήρας κάθε ζευγαριού ακουστικών που χρησιμοποιούμε, χωρίς αλλοίωση. Ο ενισχυτής απλά ενισχύει, δεν συμμετέχει στο αποτέλεσμα.

Χαμηλό, μεσαίες, υψηλές και στερεοφωνική εικόνα. Είναι όσα είναι. Δηλαδή όσα δίνει, όπως τα δίνει η πηγή και όσα αναδεικνύουν, όπως και με όποιο τρόπο τα προβάλλουν, τα εκάστοτε χρησιμοποιούμενα ακουστικά.

Συνοπτικά: Η πλήρης διαφάνεια είναι ο κύριος χαρακτηρισμός για τον ήχο του.

-Οδήγηση.
Με αντίσταση εξόδου (impedance) μικρότερη από 0,08 ο ενισχυτής μπορεί να οδηγήσει εξαιρετικά και τα πιο δύσκολα φορτία. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη. Είτε πρόκειται για μεγάλα Over Ear ακουστικά, είτε για In Ear, κανένα πρόβλημα. Ότι ακουστικά έχω βάλει πάνω τα οδηγεί με άνεση. Sennheiser HD-600, Audeze LCD-1, Blue Mo-Fi, Focal Spirit One, Sonus Faber Pryma, Final B3, Final Heaven Audio IV, κλπ., κλπ.

Και επιτέλους απολαμβάνω τα AKG K271 Made in Austria 1ης γενιάς που τόσες φορές έχω εκθειάσει εδώ μέσα. Κορυφαία ακουστικά ανεξαρτήτως τιμής, αλλά αναίσθητα και δύσκολα που για να παίξουν σωστά χρειάζονται τον κατάλληλο ενισχυτή. Με ελάχιστα μηχανήματα έως τώρα τα έχω απολαύσει. Μόνο με τον Questyle CMA600i, Questyle QPR1 και με το μεγάλο iFi Pro iCAN τα είχα απολαύσει μέχρι τώρα. Με τον κορυφαίο για όλα τα άλλα RME ADI-2 Pro FS ναι, αλλά όχι και τόσο. Με τον Prism Sound Orpheus; Ίσως αναρωτηθείτε. Από την έξοδο ακουστικών του γίνεται αντιληπτή η κορυφαία ποιότητα του. Απόκριση συχνότητας, ηχοχρώματα, τα πάντα. Είναι όμως ανεπαρκής σε ισχύ. Και αυτό είναι τελικά το καθοριστικό στοιχείο. Για πολύ καιρό λοιπόν έψαχνα ενισχυτή κατάλληλο για τα AKG K271. Η σωστή οδήγηση τους είχε γίνει για μένα κριτήριο για όσες συσκευές δοκίμαζα. Επιτέλους τον βρήκα. Ο Rupert Neve RNHP τα οδηγεί με μεγάλη άνεση και πλήρως απολαυστικά.
Ο αντικειμενικός σκοπός σκοπός επιτεύχθηκε! :a0210:

Ισχύς.
Ο ενισχυτης έχει επαρκή ισχύ για να οδηγήσει το 90-95% του κόσμου των ακουστικών. Για ελάχιστα, με πολύ χαμηλή ευαισθησία, ιδιαιτέρως αναίσθητα ακουστικά μόνο θα είναι ανεπαρκής. Π.χ. Hifiman HE-6, Audeze LCD-3, Audeze LCD-4, γενικά κάποια Planar Magnetic που αρχικά στα πρώτα χρόνια και στις πρώτες γενιές είχαν πολύ μικρή ευαισθησία και χρειάζονταν πάρα πολύ ισχυρούς ενισχυτές για να αποδώσουν.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει και τώρα όλα τα πιο σύγχρονα Planar Magnetics έχουν βελτιωθεί πολύ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα θα δείτε ότι στις διαφημιστικές φωτογραφίες για τον ενισχυτή τον βαζουν παρέα με τα Audeze LCD-XC που θεωρούν ότι του ταιριάζουν πολύ. Κανένα πρόβλημα λοιπόν.

rnhp-location-5149-1800x1201.jpg

Χρηστικότητα.
Ο Rupert Neve είναι μόνο ενισχυτής ακουστικών. Αν, όπως στη δική μου περίπτωση, διαθέτετε ήδη DAC/Προενισχυτή και αρκετές πηγές για να συνδέσετε, τότε τούτος ο ενισχυτής πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται στη λίστα σας.
Αλλιώς, αν δεν διαθέτετε δηλαδή ήδη μία καλή πηγή, ένα καλό DAC και προενισχυτή, τότε απλά δεν κάνει, ψάξτε για DAC/Amp.

Ο ενισχυτής έχει τρία ζεύγη διαφορετικών στερεοφωνικών εισόδων, με αντίστοιχη και βελτιστοποιημένη ρύθμιση ευαισθησίας για κάθε περίπτωση πηγής: Μία XLR/TRS Combo, balanced, για τις Line Proffessional (+4dBu), μία RCA unbalanced, consumer (-10dBV) και μία Mini Jack Stereo για πήγες χαμηλής ισχύος, π.χ. κινητά.
Με τρία διαφορετικά είδη εισόδων, όπου μπορείς να έχεις συνδεδεμένες τρεις διαφορετικές πήγες ταυτόχρονα και να επιλέγεις κάθε φορά ποιά θα είναι η ενεργή, η χρηστικότητα του ενισχυτή αυξάνεται. Ειδικά η τελευταία, η σύνδεση με πηγή Mini Jack Stereo αποδεικνύεται χρησιμότατη. Διότι δεν συνδέεις μόνο κινητό ή φορητές συσκευές. Αλλά και τη συνηθισμένη έξοδο της On-board κάρτας ήχου του υπολογιστή ή του laptop. Τις οποίες κυριολεκτικά απογειώνει όταν ακούς με ακουστικά!

Θα ήθελα να είχε και δεύτερη έξοδο ακουστικών. Και να περιλάμβανε και έξοδο balanced. Ουδείς τέλειος.

Αν τα είχε και αυτά, πόσο επιπλέον θα ήταν το κόστος πάνω στην τιμή των 550 ευρώ; :biggrin1:

Εύχομαι Καλές Γιορτές και μέρες γεμάτες Ελπίδα για όλους! :smile1:

:christmastree2:​

@Sonus Naturalis
Μας έχεις υποσχεθεί αναλυτικό review του Rupert Neve.
Ακόμα περιμένουμε! :eek:perator:
Ευχαριστημένος τώρα; :4600:
:4624:​

Υ.Γ. Παρακαλούνται οι κ.κ. διαχειριστές να ματαφέρουν το παρόν μήνυμα στο κατάλληλο νήμα (Εμπειρίες από ενισχυτές ακουστικών κλπ), όπου είναι και πιο χρήσιμο. :smile:
 

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,411
Θεσσαλονίκη
Στο μετέφερα , ευχαριστούμε για τις εντυπώσεις.
Τι έχεις να δηλώσεις για το "τσαφ" που κάνει στο σβήσιμο;
Δεν το λες και πολύ επαγγελματικό να μην έχει προστασία.
Επίσης εγώ από ισχύ δεν τον βρήκα κάτι το ιδιαίτερο.
Στα υπόλοιπα συμφωνώ.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Το "τσαφ" μάλλον το έχουν φτιάξει.
Ίσως ήταν κάποιο πρόβλημα της παραγωγής σε αρχικά κομμάτια.
Στην αρχή ήμουν κι' εγώ ανήσυχος και πολύ προσεκτικός. Αλλά μετά διαπίστωσα ότι δεν τρέχει τίποτε.
Ακούγεται κάτι ελάχιστο στο άνοιγμα και στο κλείσιμο, αλλά όχι ενοχλητικό ή ανησυχητικό.

Έχω σκεφτεί την αλλαγή τροφοδοσίας ως πιθανη βελτίωση (να δώσουμε δηλ. 2πλάσια ή 4πλάσια αμπέρ στα 24Volt DC), η να τροφοδοτηθεί με μπαταρία. Το οποίο το προβλέπει η εταιρεία.

Αλλά είναι μάλλον περιττή πολυτέλεια αυτό τον καιρό.
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Re: Ενισχυτης ακουστικων και ακουστικα, τελικη επιλογη.

:christmastree2:​


Ευχαριστημένος τώρα; :4600:
:4624:​

:ernaehrung004: :a0210:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ήχος+ Review
Rupert Neve RNHP | Precision Headphone Amplifier
Φεβ 18, 2021
ΚΕΙΜΕΝΟ: Λάσκης Πέτρος


Δεν υπάρχει πιο γνωστό όνομα στην τεχνολογία των στούντιο ηχογράφησης από τον Rupert Neve. Οι επαγγελματίες του ήχου από όλο τον κόσμο υποκλίνονται όταν πρόκειται για τους θρυλικούς επεξεργαστές ήχου της Neve. Η Rupert Neve Designs κάνει τώρα το βήμα στο hi-fi.
Ιδρύθηκε από τον θρυλικό πλέον Rupert Neve τον πρωτοπόρο μηχανικό ηχογραφήσεων και εφευρέτη από το μυαλό και τα χέρια του οποίου προήλθαν πολλά από τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα στούντιο όλου του κόσμου.
Η εταιρεία μπορεί να είναι διάσημη για τις κονσόλες ηχογραφήσεων που θεωρούνται ίσως οι καλύτερες στον κόσμο δεν ασχολείται όμως μόνο με αυτές αφού στον κατάλογο της θα βρούμε όλων των ειδών τις συσκευές που χρειάζονται για την παραγωγή και την ηχογράφηση του ήχου.
Μεταξύ αυτών και ο ενισχυτής ακουστικών RNHP (Precision Headphone Amplifier) που μας ενδιαφέρει άμεσα και είναι το αντικείμενο της παρούσας δοκιμής.

Screenshot-2021-02-18-150226.jpg


Φυσικά χαρακτηριστικά
Ο RNHP δια χειρός Rupert Neve είναι ένας μικρός ενισχυτής ακουστικών κατάλληλος για επαγγελματική και οικιακή χρήση.
Η εμφάνιση του χαρακτηρίζεται από το γνώριμο μινιμαλιστικό σχέδιο της εταιρείας που η αλήθεια είναι ότι παραπέμπει εμφανώς σε μηχάνημα για στούντιο χρήση παρά σε μια καλαίσθητη οικιακή συσκευή.
Είναι ένα μικρό μαύρο κουτί με την χαρακτηριστική γκρι πρόσοψη και το ιδιαίτερο κόκκινο κουμπί που ορίζουν την σχεδιαστική ταυτότητα της Rupert Neve Designs.
Τα επαγγελματικά μηχανήματα μπορεί να υστερούν συνήθως σε εμφάνιση , κερδίζουν όμως πάντα σε ποιότητα κατασκευής.
Πράγματι ο RNHP είναι φτιαγμένος από ατόφιο ατσάλι με πολύ στιβαρή συναρμογή και δεν δείχνει να φοβάται καθόλου την κακομεταχείριση.
Το μπροστινό άκρο του σασί προεξέχει επίτηδες γύρω – γύρω ώστε να προστατεύονται το ποτενσιόμετρο και το βύσμα του ακουστικού από τυχόν χτυπήματα.
Στο κάτω μέρος υπάρχουν αντικραδασμικά πόδια ενώ το κουτί είναι συμβατό με το σύστημα VESA 100.

Screenshot-2021-02-18-150209.jpg


Ο ενισχυτής έχει στο πίσω μέρος του τρεις ανεξάρτητες αναλογικές υποδοχές , δηλαδή XLR , RCA και 3.5mm.
Μπορούμε να έχουμε και τις τρεις συνδεδεμένες ταυτόχρονα αφού η καθεμία έχει στην πρόσοψη τον δικό της ξεχωριστό επιλογέα με φωτεινή ένδειξη.
Ο RNHP έχει μια έξοδο ακουστικών 6.35mm ενώ το ποτενσιόμετρο της ALPS έχει ωραία κύλιση και αίσθηση αφής.
Η τροφοδοσία γίνεται από ένα εξωτερικό μετασχηματιστή με τον διακόπτη λειτουργίας να βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Μια επαγγελματική συσκευή ήχου πρέπει να μπορεί να δουλεύει απρόσκοπτα όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς να έχει μεγάλη κατανάλωση και να είναι πολύ αξιόπιστη σε βάθος χρόνου.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι σχεδιαστές καταφεύγουν σε δοκιμασμένες συνταγές που έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο της μάχης.
Έτσι στο εσωτερικό του RNHP μην περιμένετε να δείτε εξωτικά και περίεργα κυκλώματα αφού χρέη ενισχυτή εκτελεί το γνωστό μας ολοκληρωμένο TPA6120A της Texas Instruments.
Είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ενισχυτή , χαμηλής κατανάλωσης με τοπολογία τάξης A/B και ανάδραση ρεύματος που με την μέγιστη τροφοδοσία των 24V μπορεί να δώσει ισχύ μέχρι 1.5WPC/16Ω.
Στην περίπτωση μας είναι πολωμένο σε τάξη Α με περιορισμένη παροχή ρεύματος ώστε ο ενισχυτής να δίνει μεγαλύτερο εύρος τάσης σε υψηλά φορτία.
Ίσως γιατί τα επαγγελματικά ακουστικά είναι συνήθως υψηλότερης εμπέδησης.
Ως εκ τούτου η παρεχόμενη ισχύς του RNHP είναι πολύ κατώτερη της μέγιστης δυνατής τιμής σε φορτία χαμηλής εμπέδησης με μόλις 230mW στα 16Ω όμως πολύ καλύτερη σε υψηλότερα φορτία με 175mW στα 150Ω με 5VAC τάση.
Η σύνθετη αντίσταση εξόδου είναι μόλις 0.08Ω και έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι ακουστικό θέλουμε.
Δύο μεγάλοι πυκνωτές της Nichicon με χωρητικότητα 4700μF ο ένας βρίσκονται στο προσεγμένο εσωτερικό τροφοδοτικό.


Στην πράξη
Ως συνήθως δοκιμάσαμε τον ενισχυτή με διάφορα ακουστικά ώστε να σχηματίσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
Μεταξύ αυτών το Meze Empyrean , το Sennheiser HD 660S και το Hifiman Sundara.
Αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορία της εταιρείας και το κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται δεν μας εξέπληξε καθόλου το γεγονός ότι ο ενισχυτής χαρακτηρίζεται από απίστευτη διαφάνεια , καθαρότητα και ακρίβεια με ότι και αν τον δοκιμάσαμε.
Είναι ένα εργαλείο που ενισχύει το παρεχόμενο σήμα χωρίς να εισάγει καθόλου κάποιας μορφής τονική αλλοίωση ή προσωπικό χαρακτήρα.
Ο ήχος διακρίνεται για το δυναμικό εύρος του , τον εξαιρετικό βηματισμό και το σιωπηλό υπόβαθρο που επιτρέπει στις λεπτομέρειες να ξεπροβάλλουν με χαρακτηριστική άνεση μέσα από την ησυχία.
Σφιχτό και εκτεταμένο χαμηλό με ιδιαίτερα καλή περιγραφή , μεστή και κρυστάλλινη μεσαία περιοχή σε συνδυασμό με ελεγχόμενη ενέργεια ψηλά συνθέτουν ένα ισορροπημένο ακρόαμα αναφοράς.
Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο ενισχυτής αναδεικνύει μοναδικά όλα τα καλά στοιχεία της ηχογράφησης και της πηγής αλλά ταυτόχρονα εκθέτει με απίστευτη ωμότητα τα τυχόν ελαττώματα της.
Το ίδιο ισχύει και με τα ακουστικά τα οποία τα κάνει φύλλο και φτερό προσφέροντας μας την γυμνή αλήθεια χωρίς ίχνος ρετούς.
Αν μας αρέσουν θα τα αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο ενώ αν κάτι μας ενοχλούσε και κάναμε υπομονή τώρα μάλλον θα πάρουμε διαζύγιο.
Πολλές φορές οι επαγγελματικοί ενισχυτές είναι αφόρητα βαρετοί και ψυχροί με ένα τεχνηέντως φωτεινό και μεταλλικό χαρακτήρα προκειμένου να αναδείξουν και την τελευταία λεπτομέρεια εις βάρος της σωστής χροιάς.
Ευτυχώς για εμάς ο RNHP ακολουθεί ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι αφού καταφέρνει να είναι διάφανος και άχρωμος αλλά όχι άγευστος χάρη στην σωστή χροιά και τον ρωμαλέο και γεμάτο ήχο του.
Έτσι ακούγεται συνεπής αλλά ταυτόχρονα ευχάριστος και ιδιαίτερα απολαυστικός με όλα τα είδη της μουσικής με αποτέλεσμα να μπορεί να σταθεί επάξια σας ένας καθημερινός οικιακός ενισχυτής.
Αν κάτι μας έλειψε είναι η αμεσότητα και η ζωντάνια που έχουμε ακούσει σε άλλους ενισχυτές ενώ θα θέλαμε την σκηνή του να είναι λίγο πιο τρισδιάστατη και ολογραφική.
Δεν υπολείπεται καθόλου σε πλάτος και διαθέσιμο αέρα ούτε σε ακρίβεια στην τοποθέτηση των οργάνων όμως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά με το βάθος και την αντήχηση του χώρου.
Όσο αφορά την ισχύ ο RNHP φαίνεται πως τα πάει καλύτερα με ακουστικά της κατηγορίας των 150-300Ω.
Σε φορτία πιο χαμηλής εμπέδησης όσο η ευαισθησία διατηρείται σε σχετικά υψηλή τιμή δεν υπάρχει πρόβλημα στην αντίθετη όμως περίπτωση ο ενισχυτής ζορίζεται και φτάνει στα όρια του.
Πρέπει τέλος να παρατηρήσουμε πως ακούγεται κατά την έναυση και το σβήσιμο του ενισχυτή ένας στατικός θόρυβος.
Μάλλον οφείλεται σε διαρροή συνεχούς ρεύματος που δεν είναι κάτι ανησυχητικό και μπορεί απλά να έτυχε στον συγκεκριμένο ενισχυτή της δοκιμής.

Τελικά
Αν ψάχνετε ένα ήσυχο, τελείως διάφανο και συνεπή ενισχυτή ακουστικών ο οποίος όμως να είναι εξαιρετικά απολαυστικός και ευχάριστος τότε ο Rupert Neve Designs RNHP μπορεί να είναι άνετα ο επόμενος και ίσως ο τελευταίος ενισχυτής ακουστικών σας.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Βασισμένος στο Rupert Neve Designs 5060
  • Τρεις επιλογές εισόδου (XLR, RCA, mini-jack)
  • Στιβαρή και ανθεκτική κατασκευή από ατσάλι
  • Αντίσταση εξόδου: 0.08 Ohm σε 1KHz
  • Απόκριση συχνότητας: +/- 0,2 dB από 10 έως 12,0000 Hz
  • Τροφοδοσία: 24 V μέσω εξωτερικής τροφοδοσίας 6 W (συμπεριλαμβάνεται) ή μέσω μπαταρίας
  • Διαστάσεις (Π x Β x Υ): 165 x 117 x 48 mm

ΣΧΟΛΙΟ
Tο κύκλωμα ενίσχυσης της συσκευής βασίζεται στον επαγγελματικό για στούντιο ενισχυτή ακουστικών RNHP της εταιρίας, ο οποίος έχει καθιερωθεί σε επαγγελματικά στούντιο ηχογράφησης. Αυτός ο ενισχυτής ακουστικών αναπτύχθηκε με σαφή στόχο την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού κάθε μοντέλου ακουστικών.