Η τρομερή φύση

stavrosz

Supreme Member
4 November 2007
3,014
Αθηνα
O τοσοδούλης
[h=1]Χαμαιλέοντας της Μαδαγασκάρης είναι μικρότερος κι από μύγα[/h]
B40D30EF5D77E1ED552B13F127C4119C.jpg
Η Β.micra είναι τόσο μικρή που μόλις που ξεπερνάει το κεφάλι ενός σπίρτου




Ουάσινγκτον

Μια μίνι-σαύρα ανακάλυψε ερευνητική αποστολή στη Μαδαγασκάρη. Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος χαμαιλέοντα τα μέλη του οποίου δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 29 χιλιοστά! Η Brookesia micra ανήκει σε μια ευρύτερη οικογένεια, τα είδη της οποίας έχουν πολύ μικρό μέγεθος όμως η micra είναι, όπως λέει και το όνομα της, το πιο μικρό εξ αυτών. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές με την μικροσκοπική σαύρα να βρίσκεται πάνω σε ένα σπίρτο και το μήκος της μόλις που ξεπερνάει το κεφάλι του σπίρτου.

Η αποστολή

Την B.micra ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής Γερμανούς ερπετολόγους που έχουν συμμετάσχει και σε άλλες αποστολές στην Μαδαγασκάρη στις οποίες εντοπίστηκαν άγνωστα είδη ερπετών. Η νέα αποστολή εκτός από τη B.micra εντόπισε άλλα τρία άγνωστα μέχρι σήμερα είδη χαμαιλέοντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ερπετά στην Μαδαγασκάρη, και ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ποικιλότροπης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Τα ευρήματα τους δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLoS ONE.
 

data

AVClub Addicted Member
17 November 2009
2,846
Enterprise
Re: Η τρομερη φυση

2DF41781E98998B063BB36DA8CBD104C.jpg


Είναι μικρότερος κι από καχεκτικό σπουργίτι, κι όμως μπορεί να πετά από την Αρκτική μέχρι την Αφρική και πίσω, ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 29.000 χιλιομέτρων. Είναι ο σταχτοπετρόκλης, ένα μεταναστευτικό πουλί που εντυπωσίασε τους ορνιθολόγους με την αντοχή του.

«Αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος του σώματός, πρόκειται για ένα από τα μακρύτερα μεταναστευτικά ταξίδια για οποιοδήποτε πτηνό, το οποίο εγείρει ερωτήματα για το πώς ένα πουλί αυτού του μεγέθους μπορεί να ολοκληρώνει μια τόσο απαιτητική διαδρομή δύο φορές το χρόνο» γράφουν οι ερευνητές στο Biology Letters, μια επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

O σταχτοπετροκλής (Oenanthe oenanthe), με βάρος γύρω στα 25 γραμμάρια, περνά το καλοκαίρι τρώγοντας έντομα και ανατρέφοντας τα μικρά του στην τούνδρα του Βορείου Ημισφαιρίου, από τη Σιβηρία μέχρι την Αλάσκα. Όταν έρθει το φθινόπωρο, πετά περίπου 14.500 χιλιόμετρα μέχρι την Αφρική.

Διεθνής ερευνητική ομάδα χαρτογράφησε για πρώτη φορά το ταξίδι αλέ-ρετούρ, τοποθετώντας μικροσκοπικούς ραδιοπομπούς στα πόδια 46 πουλιών που αιχμαλωτίστηκαν στην Αλάσκα και το νησί Μπάφιν του βορειοανατολικού Καναδά.

Διανύοντας κατά μέσο όρο 290 χιλιόμετρα την ημέρα, οι σταχτοπετρόκληδες του Καναδά πέταξαν ανατολικά πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, κινήθηκαν μετά νότια πάνω από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, πέρασαν πάνω από τη Σαχάρα και κατέληξαν στις ακτές της Μαυριτανίας.

Το ταξίδι μέχρι την Αφρική διήρκεσε 26 ημέρες, ενώ η πτήση της επιστροφής την επόμενη άνοιξη πήρε 55 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ο σταχτοπετρόκλης χρειάζεται μόλις 81 ημέρες για να πετάξει σχεδόν το γύρο του κόσμου.
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231166163
 

data

AVClub Addicted Member
17 November 2009
2,846
Enterprise
Re: Η τρομερη φυση

EF7BBA99E629DE3AF8C1886F2A9BE399.jpg


Μηχανισμός φωτοσύνθεσης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ζώο

Οι κηπουροί τη μισούν θανάσιμα, οι εντομολόγοι όμως τη θαυμάζουν. Η μελίγκρα, όπως φαίνεται, δεν τρέφεται μόνο με τους χυμούς της τριανταφυλλιάς σας -τρέφεται και με τη λιακάδα, αφού είναι το πρώτο ζώο στο οποίο ανακαλύπτεται ένας υποτυπώδης μηχανισμός φωτοσύνθεσης...
http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231209791
 

data

AVClub Addicted Member
17 November 2009
2,846
Enterprise
Re: Η τρομερή φυση

106759g-mystery-5.jpeg


Aντιμέτωπος με ένα από τα πιο παράξενα φαινόμενα που έχουν φωτογραφηθεί τα τελευταία χρόνια, ήρθε ο Ιάπωνας φωτογράφος Yoji Ookata, αφού ανακάλυψε στο βυθό της θάλασσας ένα εντυπωσιακό σχήμα. Πρόκειται για ένα γεωμετρικό μοτίβο που μοιάζει να είναι χαραγμένο στην άμμο...

http://tvxs.gr/news/periballon/mystiriodi-geometrika-sximata-me-zografo-ena-psari