Οδηγός καλής κατασκευής και συνδεσμολογίας του Sampling Rate Indicator Ver.1.0

Αν θυμάμαι καλά, κάποια στιγμή ο Βασίλης έλεγε ότι στην είσοδο του Mambo μπορείς να δώσει είτε από coax είτε TTL σήμα χωρίς πρόβλημα.

Αν ισχύει αυτό, τότε με λίγη δουλειά θα μπορούσε να διαμορφωθεί η πλακέτα ώστε να επιλέγεις ανάμεσα σε δυο οπτικές εισόδους, ή ίσως και ανάμεσα σε μια οπτική και μια ομοαξονική.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Έχω καταλάβει καλά τι ζητάς εξ`αρχής, γιατι το κύκλωμα στο μάμπο το γνωρίζω πολύ καλά.

Δεν θυμάμαι ακριβώς το πως έδινε τις εξόδους σε αυτό το πλακετάκι ο Δημήτρης, αλλά και πάλι θέλει ελεγκτή για να λειτουργήσει σωστά.

Στη θέση σου, εάν είχα χώρο στο κουτί (που έχεις), θα έβαζα την πλακέτα WM8805 που έχει τη δυνατότητα πολλών εισόδων spdif και την έξοδό της (i2s) θα την πήγαινα στην είσοδο του πολυπλέκτη του μάμπο (αφαιρώντας τα αντίστοιχα του μάμπο).
Φυσικά αυτή η υλοποίηση προυποθέτει να έχεις και έναν ελεγκτή, όπου μέσω τηλεχειριστηρίου θα επιλέγεις όποια είσοδο spdif θέλεις ή είσοδο usb.
Δίχως διακόπτες μηχανικούς με σωστή υλοποίηση.

Αυτό θέλει δουλειά όμως και γράψιμο κώδικα που έχουμε φυσικά πολλά τμηματά του έτοιμα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δημήτρη το μάμπο είχε 8804 επάνω, η spdif είσοδος ήταν μια τυπική με τερματισμό και πυκνωτή εν σειρά.
Οπότε συμβατά τα πράγματα με ότι έχουμε δει στο 8805 από θέμα εισόδου...
 
Αν θυμάσαι στο 8805 μας πρέπει να ορίσεις (μέσω software) για κάθε είσοδό του κατά πόσο είναι στάθμης TTL ή απλή coax. Για το 8804 που φοράει το Mambo θυμάμαι κάποια στιγμή να λέει κάποιος (ο Βασίλης;) ότι τα δέχεται όλα στην είσοδό του χωρίς πρόβλημα.. αυτό ήθελα να επιβεβαιώσω.

Εννοείται ότι συμφωνώ ότι η απόλυτη λύση είναι η πλακέτα με το 8805.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ναι το θυμάμαι Δημήτρη, όπως θυμάμαι ότι ο Βασίλης είχε γράψει για το θέμα των εισόδων στο 8804.

Κοίταξα στα γρήγορα το datasheet του 8804, στη σελίδα 34 αναφέρεται στην είσοδο.
Εξ' ορισμού με τιμή1 έχει ως είσοδο comparative mode δηλ. την τυπική 0.5Vpp είσοδο σήματος.
Εάν αλλάξεις τη register SPDIFINMODE σε τιμή 0, τότε μεταπηδά σε CMOS mode που σημαίνει είσοδος τύπου TTL όπως της οπτικής ή οποιαδήποτε άλλης που έχει μετατραπεί σε TTL.

Δεν κατάφερα να βρω, εάν σε hw mode γίνεται αυτή η αλλαγή μέσω κάποιου pin. Εάν γινόταν αυτό τα πράγματα θα ήταν εύκολα καθότι θα χρησιμοποούσαμε το δεύτερο isolation τσιπ της πλακέτας δειγματοληψίας και θα στέλναμε από εκεί την κατάλληλη τάση για τη διεμεταγωγή.
Θα ξανακοιτάξω, αλλά έχω την εντύπωση ότι σε hw mode, αυτή η δυνατότητα δεν γίνεται και μακάρι να κάνω λάθος...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τι λέτε ρε πάλι .. με τρολάρετε ,, παλιοπαιδα ..


και το 9018 θέλει οδηγία τι θα είναι η είσοδο ,, αλλά πρακτικά τα πίνει όλα ..

Όχι θα σε αφήναμε νομίζεις...θα κοιμάσαι και θα έχεις φαγούρες!
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,672
--------------------
για να ξεκαθαρισω λιγο το θεμα και να μην μπαινουμε σε πολλα πειραγματα

εγω θελω η usb να μεινει συνδεδεμενει στην εισοδο i2s του mambo και να βαλω ενα επιλογεα που να κανει την αλλαγη απο spdif σε toslink γαι το toslink σκεφτομαι να βαλω αυτο εδω

για την επιλογη μεταξυ i2s kai spidf το mambo εχει jumper που κανει την επιλογη οποτε εκει θα μπει ενας διακοπτης

αν κατι το εχω γραψει καπως μπερδεμενο με ρωτατε αλλιως πειτε μου αν ειναι σωστο να γινει ετσι
 

Attachments

  • WP_20161123_19_00_25_Pro_LI.jpg
    WP_20161123_19_00_25_Pro_LI.jpg
    126.3 KB · Views: 60

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μια χαρά τα έχεις στο νου σου και είναι λογικό γιατί έτσι τα βλέπεις στο μάμπο.

Ο Βασίλης, όταν έφτιαξε το μάμπο1/2 είχε στο νου του μια συγκεκριμένη κατηγορία τιμής και έτσι το υλοποίησε, δηλ. με έναν απλό διακόπτη στην ουσία υποχρέωνε τον πολυπλέκτη να παίζει μεταξύ των δύο εισοδων του που και οι δύο δέχονται σήματα i2s, μία από το 8804 και την άλλη από τις αναμονές i2s που είχε αφήσει (προφανώς για usb μοντούλες).
Αυτή η διαμεταγωγή επιτυχάνεται στο pin sense του πολυπλέκτη που όταν βλέπει τάση 5V ανοίγει τη μία οδό, ενώ όταν βλέπει 0V ανοίγει την άλλη.

Αυτό ακριβώς το σημείο έχεις δύο τρόπους να το υλοποιήσεις, είτε μέσω ενός απλού διακόπτη στα σημεία τα γνωστά που έχει το μάμπο είτε μέσω της πλακέτας δειγματοληψίας που έχεις στα χέρια σου ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουμε γράψει για αυτή την υλοποίηση μέσω τηλεχειριστηρίου.

Πάμε τώρα παρακάτω σε εκείνο που σε ενδιαφέρει μάλλον πιο πολύ.
Για να χρησιμοποιήσεις δύο εισόδους spdif, μία οπτική (TTL) και μία μη TTL, έτσι όπως είναι η κατάσταση στο μάμπο δεν γίνεται, γιατί αυτά τα δύο όπως σου έγραψα σε πρωτύτερο μήνυμα θέλουν διαφορετική δήλωσε σε συγκεκριμένο register του 8804.
Όταν το κοίταξα (το pdf) δεν κατάφερα να συνδέσω την παραμετροποίηση αυτών των τιμών με κάποιο Pin του 8804, έτσι ώστε να κάναμε δουλειά μέσω της πλακέτας δειγματοληψίας.

Οπότε εάν το δούμε έτσι απλά, μόνο είσοδο μη TTL μπορείς να χρησιμοποιήσεις που την έχει default το 8804.
Τώρα η οπτική μοντούλα που βάζεις σε φώτο βλέπω να συνοδεύεται και από ένα τσιπάκι επάνω της...τι κάνει αυτό έχουμε πληροφόρηση;
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,672
--------------------
κοιτά Μανώλη έχω κάνει δοκιμή στην είσοδο του spdif βάζοντας μια είσοδο από ομοαξονική και μια με το module που έβαλα φώτο και έκανα επιλογή στην είσοδο με ένα απλό διακοπτακη τριών επαφών σαν μεταγωγεα και έπαιξε άψογα ότι και αν επέλεξα
και για αυτό σκέφτομαι να βάλω έναν ηλεκτρονικό μεταγωγεα με ρελε καλής ποιότητας και να αλλάζω από οπτική σε ομοαξονική

το συγκεκριμένο module στην ουσια μετατρέπει σε spdif την οπτική
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Οπότε μετατρέπει το TTL σε 0.5Vpp, μάλιστα για αυτό και δούλεψε.

Τάκη, έχω γενικά μια επιφύλαξη στη διαχείριση των ψηφιακών σημάτων με διάφορους άλλους τρόπους.
Ότι θα δουλέψει θα δουλέψει, δεν υπάρχει αμφιβολία, στην ποιότητα της υλοποίησης κομπιάζω...

Προσωπικά θα σχεδίαζα μια πλακέτα με πολυπλέκτη όπου θα δεχόταν αυτά τα δύο σήματα και η έξοδός της θα πήγαινε στην είσοδο 8804 του μάμπο. Η διαχείριση και αυτής μέσω της πλακέτας δειγματοληψίας φυσικά με τηλεχειρισμό.
Ας μας πουν και τα άλλα μέλη τη γνώμη τους.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Καλησπέρα σε όλους.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα multiplexer, το 74HC251N το οποίο δεν χρειάζεται controller διότι έχει τρεις ακροδέκτες που με συνδυασμό στάθμης σε 0 ή 5 volt επιλέγει μέχρι 8 εισόδους ψηφιακές. Δηλαδή με δυο διακόπτες on/off να επιλέγεις 4 εισόδους ενώ με τρεις διακόπτες οκτώ εισόδους. (4 δυάδες με τους 2 διακόπτες και 8 δυάδες με τους τρεις.)
Έχω ένα τέτοιο σύστημα έτοιμο αν θέλεις μπορείς να δοκιμάσεις. Την όλη κατασκευή μπορείς και να τη δεις και στο DIYAudio.
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Τάκη,εκτός της οπτικής που είναι άλλο θέμα,μεταξύ I²S και spdif δεν χρειάζεται διακόπτης,αφού έχεις έτοιμο τον τηλεχειρισμό στο πλακετάκι της δειγματοληψίας (με τα ανάλογα 2-3 πραγματάκια που χρειάζονται,μάτι,κλπ,τα έχει γράψει παραπίσω ο Μανόλο )
Μεγάλη ευκολία.
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,672
--------------------
Re: Απάντηση: Οδηγός καλής κατασκευής και συνδεσμολογίας του Sampling Rate Indicator

Αυτό ακριβώς το σημείο έχεις δύο τρόπους να το υλοποιήσεις, είτε μέσω ενός απλού διακόπτη στα σημεία τα γνωστά που έχει το μάμπο είτε μέσω της πλακέτας δειγματοληψίας που έχεις στα χέρια σου ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουμε γράψει για αυτή την υλοποίηση μέσω τηλεχειριστηρίου.


αυτες οι οδηγιες μανωλη υπαρχουν στις οδηγιες κατασκευεις τις οθονης; η σε καποιο αλλο pdf;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ok βρηκα τις οδηγειες εκει τα λεει ολα ,αλλα απο οτι βλεπω χρειαζεται μετατροπη στον κωδικα
 

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,227
Οχι μετατροπή,απλώς κάνεις define αν ναι ή όχι τηλεχειρισμός,όπως έκανες με την οθόνη.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Τάκη μην ανησυχείς για το κομμάτι του κώδικα, άλλωστε όπως το έχεις τώρα το είχα υλοποιήσει στην τάβλα (τάβλα ήταν το μάμπο πάνω στη σανίδα), πριν προχωρήσω στο LemonDAC, με την πλακέτα της δειγματοληψίας και την οθόνη.

Σου αντιγράφω τον κώδικα που θα χρειαστείς και ΟΚ, εσύ απλά θα αλλάξεις τις τιμές του δικού σου τηλεχειριστηρίου.

Επίσης, η πρόταση που έδωσε ο Πέτρος (Peter52) είναι στην ουσία η ίδια πρόταση που σου είπα, άλλωστε και το μάμπο έχει ήδη έναν παρόμοιο πολυπλέκτη (multiplexer) σαν αυτό που είναι στο σύνδεσμο του Πέτρου.
Να το δω λίγο καλύτερα μήπως μπορείς να τα βάλεις όλα στον τηλεχειρισμό, διαφορετικά εάν για σένα είναι σημαντικό μόνο το θέμα του spdif, κρατάς με διακόπτη εναλλαγής τις εισόδους usb/spdif και παίζεις με το τηλεχειριστήριο μεταξύ spdf1/spdif2
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Λοιπόν το κοίταξα.
Η επιλογή του Si8642ΒΑ ως δεύτερο isolation, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε δύο "πόρτες" επικοινωνίας με τον έξω κόσμο της πλακέτας.

Για τη διαμεταγωγή μεταξύ spdif/i2s του πολυπλέκτη του μάμπο, μας χρειάζεται η μία πόρτα που μία θα στέλνει εντολή Hi δηλ. 5V και θα επιλέγεται η μία και από την άλλη θα στέλνει εντολή Lo, όπου θα δίνει 0V και ο πολυπλέκτης θα ανοίγει την άλλη είσοδό του. Όλα αυτά στο sense του πολυπλέκτη.

Εάν δεις όμως εμείς έχουμε βάλει δύο πόρτες και ο κώδικας που έχει γράψει ο Δημήτρης δηλώνει:

What to do if the Source 1 button is pressed
//Serial.write("Input 1\n");
digitalWrite(I9, LOW);
digitalWrite(I10, LOW);
source = 0;
}

else if ((results.value == SOURCE2_CODE) && (poweron == true)) { // What to do if the Source 2 button is pressed
//Serial.write("Input 2\n");
digitalWrite(I9, HIGH);
digitalWrite(I10, HIGH);
source = 1;
}

Θα μας πει και ο Δημήτρης φυσικά, αλλά στην ουσία για χρήση μόνο του πολυπλέκτη του μάμπο δεν χρειάζονται να δηλώνονται και τα δύο I9/I10. Η μία από αυτές φθάνει όπως για παράδειγμα digitalWrite(I9, HIGH) & digitalWrite(I9, LOW);

Ποια είναι η σκέψη μου τώρα.
Εφόσον έχουμε μια "πόρτα" ελεύθερη, ας πούμε για χάρη του λόγου την Ι10, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για έναν άλλο πολυπλέκτη, όπου όταν η I10 θα είναι Hi θα επιλέγει τη μία είσοδο spdif και όταν θα είναι Lo θα επιλέγει την άλλη είσοδο spdif.

Στην ουσία εσύ θα πατάς το πλήκτρο 1 για παράδειγμα για να παίξεις spdif και μετά το πλήκτρο 2 για να αλλάξεις είσοδο spdif (μπορεί να δηλωθεί εξ' αρχής ότι όταν πατάς το 1 θα έχει οριστεί η πρώτη spdif είσοδος).
Τέλος, όταν θα πατάς το πλήκτρο 3 θα παίζεις usb.

Αυτή η σκέψη μου νομίζω άνετα υλοποιείται με αυτή την πλακέτα δειγματοληψίας που έχεις στα χέρια σου.
Θα χρειαστείς μόνο να φτιάξεις μια πλακετίτσα με έναν άλλον πολυπλέκτη, που δεν είναι ανάγκη να είναι smd και τόσο μικρός σαν αυτά που χρησιμοποιήσαμε (εάν αυτό σε δυσκολεύει). Σε αυτήν την πλακέτα θα καταλήξουν οι δύο έξοδοι των δύο spdif που έχεις, θα περνάνε από τον πολυπλέκτη και η έξοδος του πολυπλέκτη θα πηγαίνει στην είσοδο spdif του μάμπο.
Θα χρειαστείς και μία τροφοδοσία για τον πολυπλέκτη σου, που εάν είναι συμβατός με τα 5V θα την τραβήξεις από τα 5V του μάμπο.