Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Χαίρομαι που βρίσκω κάποιον που έχει καταπιαστεί με το θέμα αυτό, χομπίστα και έχει και απόψεις που έχει αποκομίσει από τη χρήση και όχι απλά από ένα βιντεάκι ή κάποιο άρθρο.
Αφαλάτωση λοιπόν έκανα βασιζόμενος στην σκληρότητα που δίνει περίπου η ΕΥΔΑΠ, δεν μπήκα στη διαδικασία να αγοράσω κιτ για μέτρηση. Επίσης μόνο με το υγρό της gaggia που αγόραζα από Ιταλία μέσω Amazon.
3. Το PID που σκέφτομαι να εγκαταστήσω δεν αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής, δεν μετράει τη θερμοκρασία στο γκρουπ, αλλάζει απλά τους αισθητήρες στο μπόιλερ και στην εκροή του νερού για τον καφέ και από εκεί μέσω αλγορίθμου φέρνει τη θερμοκρασία υπολογίζοντας και την απώλεια που έχει το νερό κατά τη διαδρομή του για την εκχύλιση του καφέ. Στο κιτ αλλάζεις δλδ τους αισθητήρες με άλλους μεγαλύτερης ακρίβειας και σου δίνει και τη μονάδα ελέγχου που μπορείς να ορίσεις τη θερμοκρασία, κάτι που δε γίνεται στη μαμά μηχανή.
4. Δεν έχω μετρήσει την πίεση την πραγματική με μανόμετρο οπότε δε γνωρίζω. Αγόρασα το κιτ όμως από ένα αγγλικό φόρουμ βασιζόμενος στα λεγόμενα άλλων που είχαν κάνει τις σχετικές μετρήσεις
5. Το έχω αλλάξει από τότε που την πήρα 4+ χρόνια πριν οπότε δε θυμάμαι λεπτομέρειες. Αυτό που θυμάμαι όμως σίγουρα είναι ότι πριν βάλω το σωλήνα της ανακύκλωσης του νερού, σε κάθε παρασκευη καφέ είχα πολύ νερό στο tray με αποτέλεσμα κάθε τρεις και λίγο να θέλει άδειασμα.
6,7 αν ήταν δυο τρεις σταγόνες δε θα το ανέφερα κάν
8. Δε θα πω ψέμματα, στον καθαρισμό της μηχανής κάνω back flush με calfize όπως πρότειναν δλδ αρκετοί. Τώρα καλό η κακό, δεν ξέρω να σου πω. Πάντως βλέπω οτι βοηθάει στο να καθαρίσει η τριπλή βαλβίδα και να φεύγει ποιο εύκολα το νερό μετά το κλείσιμο του διακόπτη για τον καφέ.
Αυτό που θα κάνω σχετικά σύντομα είναι να αλλάξω μύλο, (από τον Hario Skerton Pro) σε κάτι καλύτερο όπως της 1z espresso. Προτιμώ χειροκίνητο από ηλεκτρικό λόγο χώρου, θορύβου και γενικά όχι τόσο ευκολίας χρήσης single dose…. Αααα και το οικονομικό φυσικά .
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τη μηχανή, είναι απλή, σκυλί, εύκολα αναβάθμίσιμη με πληθώρα φθηνών ανταλλακτικών και αρκετά καλό VFM. Είχα παλιά μια jura J5 την οποία συντηρούσα μόνος μου (ΜΑΝΙΚΙ) και είπα ποτέ ξανά σε αυτόματη!
Επίσης να συμπληρώσω ότι από καφέδες έχοντας μεγαλώσει με illy προτιμώ τους σοκολατένιους χωρίς τα εξωτικά φρούτα μανταρίνια πορτοκάλια κτλ , με λίγη οξύτητα, σπάνια πίνω espresso, κυρίως πίνω cappuccino.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ευχαριστώ αλλά εδώ δεν είναι μόνο το χόμπι …Είναι τα 35 χρόνια εμπειρίας όταν έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τα μέταλλα ,τις προσμείξεις τις ανοχές αυτών ,ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες και πάει λέγοντας …

Σε μια καφετιέρα θα κολλήσουμε .

Από την άλλη υπάρχουν μετρικά όργανα που δεν χρειάζονται να ενσωματωθούν σε μια classic πχ μπορείς να πάρεις ένδειξη bar αλλά και θερμοκρασία με αισθητήρα στο γκρουπ εκεί δηλ που γίνεται η εξαγωγή του καφέ .

Η δικιά μου άποψη είναι ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα και έχω ένα σωρό επιλογές στον καλό καφέ και όχι να προσπαθώ να βελτιώσω έναν κακό καφέ .☕😉

Και το νερό έχει την σημασία του …Για το πότε χρειάζεται αφαλάτωση μια μηχανή αλλά και να είμαι σίγουρος ότι δεν μου φταίει η μηχανή η ο κακός όξινος καφές .κτλ κτλ

Αλλά πες μου ποιος μπαίνει στην διαδικασία αν χρησιμοποιεί καθημερινά την μηχανή να κάνει κάτι απλό να καθαρίσει την ντουζιέρα μια φορά την εβδομάδα μέσα σε ένα πιάτο με υγρό πιάτων να χρησιμοποιήσει απλό χαρτί ρολό να καθαρίσει την κεφαλή αλλά για κάποιους άλλους υπάρχει η εύκολη λύση …

Να χρησιμοποιήσουν μια σκληρή βούρτσα για να χαράξουν την κεφαλή και να καταστρέψουν την ντουζιέρα ακόμη και με την χρήση χημικών κτλ κτλ και όσα άλλα ανέφερα σε προηγούμενο post μου .

Οπότε …

Όταν θα μπεις στην διαδικασία περί αναβάθμισης …

Θα χαρώ να τα πούμε από κοντά και να συγκρίνουμε μαζί ένα εργοστασιακό μοντέλο όπως είμαι εγώ τώρα με τον ίδιο καφέ και με το ίδιο κόψιμο …☕😉 αλλά καφέ από τα δικά μου χέρια 🇬🇷😂
IMG_0070.jpeg




IMG_0071.jpegIMG_0073.jpegIMG_0075.jpegIMG_0072.jpeg
 
7 July 2006
453
Οι φόβοι σου για το back flashing είναι εντελώς αβάσιμοι, και τα χημικά που λες, το Cafiza εν προκειμένω, είναι εντελώς ακίνδυνα. Στην ουσία είναι απορρυπαντικό που έχει την ιδιότητα να διαλύει τα έλαια του καφέ που κατακάθονται στις επιφάνειες.
Αν είναι τότε να μην πλένουμε και τα πιάτα μας με AVA!!
Εάν δεν έχεις κάνεις ποτέ back flashing, εάν η Gaggia σου έχει αντεπίστροφη το πιθανότερο είναι να έχεις επικαθήσεις στο εσωτερικό κύκλωμα της μηχανής με ότι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα του ροφήματος που εξάγεις (πικρίλες από τους καμένους καφέδες) καθώς επίσης βραχυπρόθεσμα βλάβες σε βαλβίδες ή αντλία.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: takisot

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Θα χαρώ κι εγώ να τα πούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ψείρας, μ αρέσει να απολαμβάνω κάτι που το φτιάχνω ο ίδιος, είτε είναι καφές είτε φαγητό πχ. Αλλά, για την εμπειρία και τη χαρά της ιδιοκατασκευης θα δοκίμαζα ένα τέτοιο κιτ, ξαναλέω όχι γιατί ψάχνω την τελειότητα.
Και πράγματι όταν φτιάχνεις καφέ σπίτι με μεράκι, δύσκολα πίνεις καφέ έξω που να τον απολαμβάνεις εξίσου.
Εμένα από τότε που έβαλα σίτα πάνω στο πακ, η ντουζιέρα βρωμίζει ελάχιστα και δε θέλει τόσο συχνό καθάρισμα. Πρόσφατα άλλαξα φλάντζα στο grouphead και με την ευκαιρία τα καθάρισα όλα, αλλά όχι, το τελετουργικό σου δε θα το κάνω .
Όσον αφορά τη σκληρότητα του νερού, από τότε που χρησιμοποιώ νερό φιλτραρισμένο απο φίλτρο της britax, δε βλέπω άλατα στη δεξαμενή νερού, άρα έχει αποτέλεσμα.
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Αυτά είναι εύκολα ακόμα και για DIY και σχετικά φθηνά.
Αν υπήρχε όφελος θα έμπαινα στη διαδικασία αλλά βαριέμαι απίστευτα.

έλεγχο πίεσης έχω προσθέσει στο δίκτυο άρδευσης για να ξέρω αν ποτίζονται με το αυτόματο πότισμα σωστά ή αν χρειάζεται να δουλέψει το πιεστικό :)
Μαζί με ESP8266/ESP32 κάνεις ότι θέλεις.

Και μπαίνουν σε όλες τις μηχανές ;)

Έχω την εντύπωση ότι στο κιτ που παρέθεσα χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους που αναφέρεις κι εσύ


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Έχω την εντύπωση ότι στο κιτ που παρέθεσα χρησιμοποιεί ακριβώς τους ίδιους που αναφέρεις κι εσύ


Sent from my iPhone using Tapatalk
εν το μεταξύ είναι αρκετά εύκολο να προσθέσει κάποιος καμπύλη πίεσης/χρόνου και να ρυθμίζει την πίεση αυτόματα όχι να παίζουμε με το ντιμερ
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Οι φόβοι σου για το back flashing είναι εντελώς αβάσιμοι, και τα χημικά που λες, το Cafiza εν προκειμένω, είναι εντελώς ακίνδυνα. Στην ουσία είναι απορρυπαντικό που έχει την ιδιότητα να διαλύει τα έλαια του καφέ που κατακάθονται στις επιφάνειες.
Αν είναι τότε να μην πλένουμε και τα πιάτα μας με AVA!!
Εάν δεν έχεις κάνεις ποτέ back flashing, εάν η Gaggia σου έχει αντεπίστροφη το πιθανότερο είναι να έχεις επικαθήσεις στο εσωτερικό κύκλωμα της μηχανής με ότι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα του ροφήματος που εξάγεις (πικρίλες από τους καμένους καφέδες) καθώς επίσης βραχυπρόθεσμα βλάβες σε βαλβίδες ή αντλία.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
😂
Αλήθεια αγαπητέ ;
Τι λέει η gaggia για αυτό δηλ για το back flashing ,μήπως συμβαίνει το αντίθετο ;
Εσύ κάνεις δηλ αναστροφή σε μια αντλία νερού πετρελαίου ,βενζίνης ; γιατί δεν το κανείς και στο αυτοκίνητο σου ;
Η αφαλάτωση που γίνεται και όποτε γίνεται δεν γίνεται μόνο για τα άλατα αρκεί να γίνεται στον προβλεπόμενο χρόνο ανάλογα με την ποιότητα του νερού .
Αφού είναι αβάσιμα αυτά που λέω ,έχω πολύ πράγμα για τις συμβουλές που δίνεται .
IMG_0078.png
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
E πες και πιο χαρμάνι είναι :)
Και εγώ αυτός που φτιάχνω αυτή την εποχή είναι 100% arabica και είναι φουλ κρέμα (Bridge Urban Coffee Roasters / Espresso Blend). Τα όξινα φεύγουν στον συγκεκριμένο εύκολα στους 92-93, ενώ είναι εκεί μέχρι τους 89.
Ναι το ξέχασα να το αναφέρω είναι ο Hausbrandt HH γκρι .
Πολύ μεγάλη συζήτηση για τα όξινα ,υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει .
Στο χαρμάνι που κάνεις συμφωνώ απόλυτα υπάρχουν περιπτώσεις που αποδίδει και αρέσει αρκεί να είναι φρέσκο πράγμα 🍵
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
αμα έβαλε ο άλλος cafiza όσο χωράει το καλάθι και το άφησε 2 μέρες ναί μπορεί να γίνει αυτό

το backflush δεν μπορώ να καταλάβω τί σχέση έχει με την αντλία
η αντλία πρεσάρει στο μποιλερ και κάνει bypass στη δεξαμενή απο την opv
στο backflush κλείνει η αντλία και ανοίγει μία ηλεκτροβάνα που απελευθερώνει την πίεση στο δοχείο μπροστά
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
εν το μεταξύ είναι αρκετά εύκολο να προσθέσει κάποιος καμπύλη πίεσης/χρόνου και να ρυθμίζει την πίεση αυτόματα όχι να παίζουμε με το ντιμερ

Ισχύει, αλλά δεν αλλάζει η πίεση ανάλογα με το βάρος ή κόψιμο του καφέ που βάζεις στο καλαθάκι; Θα πρέπει να φτιάχνεις δλδ την ίδια ποσότητα καφέ, στο ίδιο κόψιμο της ίδιας μάρκας με το ίδιο καβουρδισμα κτλ κτλ κτλ. Άσε που νομίζω είναι και πιο "αλανιάρικο" να παίζεις μπρος πίσω με το ντιμερ και να παρακολουθείς το πιεσόμετρο.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: teodor_ch
7 July 2006
453

Αλήθεια αγαπητέ ;
Τι λέει η gaggia για αυτό δηλ για το back flashing ,μήπως συμβαίνει το αντίθετο ;
Εσύ κάνεις δηλ αναστροφή σε μια αντλία νερού πετρελαίου ,βενζίνης ; γιατί δεν το κανείς και στο αυτοκίνητο σου ;
Η αφαλάτωση που γίνεται και όποτε γίνεται δεν γίνεται μόνο για τα άλατα αρκεί να γίνεται στον προβλεπόμενο χρόνο ανάλογα με την ποιότητα του νερού .
Αφού είναι αβάσιμα αυτά που λέω ,έχω πολύ πράγμα για τις συμβουλές που δίνεται .
View attachment 230085
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως λειτουργεί το Backflush. Δεν αντιστρέφεται καμιά ροή και είναι μια διαδικασία που έχει προβλεφθεί και υποστηρίζεται από το Hardware της μηχανής σου (solenoid valve). Έχεις πληρώσει δηλαδή αδρά για εξάρτημα της μηχανής που αρνείσαι να χρησιμοποιήσεις . Να ξέρεις βέβαια ότι, κατά κάποιο τρόπο, κάνεις Backflush σε κάθε καφέ που φτιάχνεις (γι αυτό έχεις στεγνό πακ μετά την εκχύλιση).


Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει πως λειτουργεί το Backflush. Δεν αντιστρέφεται καμιά ροή και είναι μια διαδικασία που έχει προβλεφθεί και υποστηρίζεται από το Hardware της μηχανής σου (solenoid valve). Έχεις πληρώσει δηλαδή αδρά για εξάρτημα της μηχανής που αρνείσαι να χρησιμοποιήσεις . Να ξέρεις βέβαια ότι, κατά κάποιο τρόπο, κάνεις Backflush σε κάθε καφέ που φτιάχνεις (γι αυτό έχεις στεγνό πακ μετά την εκχύλιση).


Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Και φυσικά αρνούμαι να το κάνω ,είμαι εργοστασιακός .😋
Ακόμη και το bypass που γίνεται που όντως γίνεται ζορίζεις την αντλία και μακροπρόθεσμα την παίρνεις απλά στο χέρι γιατί απλούστατα όλα αυτά γίνονται στιγμιαία οπότε ακολουθώ την μέθοδο που γνωρίζω περί καθαρισμού γιατί απλούστατα υπάρχουν πολλές αναφορές που μπορεί να βοηθά αλλά χαλάει κάτι άλλο Και φυσικά όταν θα έρθει η ώρα της αφαλάτωσης θα το ψάξω τόσο για την επιλογή που θα κάνω (υγρού ).
αμα έβαλε ο άλλος cafiza όσο χωράει το καλάθι και το άφησε 2 μέρες ναί μπορεί να γίνει αυτό

το backflush δεν μπορώ να καταλάβω τί σχέση έχει με την αντλία
η αντλία πρεσάρει στο μποιλερ και κάνει bypass στη δεξαμενή απο την opv
στο backflush κλείνει η αντλία και ανοίγει μία ηλεκτροβάνα που απελευθερώνει την πίεση στο δοχείο μπροστά
Όχι αγαπητέ δεν το άφησε δυο μέρες ,όχι σε εμένα αυτά ,υπάρχουν και άλλες αναφορές .Δεν γίνονται όλα άμεσα και στιγμιαία .
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Πάντως εγώ κάνω κανονικά back flush δεν μπορώ να πω αν θα καταστρέψω ή όχι την αντλία, αυτό που μπορώ πάντως να πω είναι ότι έχω δει να καθαρίζει από τα έλαια το σωληνάκι στο drip tray και αυτό το λέω με σιγουριά. Επίσης με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν έχω δει καμία οξείδωση στο γκρουπ της μηχανής, αντιθέτως άλλαξε ελαφρώς η γυαλάδα του shower screen μετά από χρήση του υγρού decalk της gaggia. Ειδικός δεν είμαι αλλά και κάτι να χαλάσει, είπαμε, έχει φθηνά ανταλλακτικά εκεί έξω.
Μια ερώτηση στον τεχνικό της αντιπροσωπίας της gaggia εδώ θα μας λύσει την απορία, αυτή είναι η γνώμη μου και φυσικά δεν επιβάλω σε κανέναν να συμφωνήσει με αυτή.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
17 June 2006
9,805
Πριν αρχίσω να βάζω σίτα έκανα πολύ συχνά back flush, τώρα πια ελάχιστα.
Με καφιτσα μια φορά στους 3-4 μήνες στην πράξη, αφαλάτωση με το νερό της Αθήνας 1 φορά το χρόνο.

Αυτά με 50 καφεδάκια περίπου το μήνα.
 
  • Like
Reactions: cretan

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Πάντως εγώ κάνω κανονικά back flush δεν μπορώ να πω αν θα καταστρέψω ή όχι την αντλία, αυτό που μπορώ πάντως να πω είναι ότι έχω δει να καθαρίζει από τα έλαια το σωληνάκι στο drip tray και αυτό το λέω με σιγουριά. Επίσης με σιγουριά μπορώ να πω ότι δεν έχω δει καμία οξείδωση στο γκρουπ της μηχανής, αντιθέτως άλλαξε ελαφρώς η γυαλάδα του shower screen μετά από χρήση του υγρού decalk της gaggia. Ειδικός δεν είμαι αλλά και κάτι να χαλάσει, είπαμε, έχει φθηνά ανταλλακτικά εκεί έξω.
Μια ερώτηση στον τεχνικό της αντιπροσωπίας της gaggia εδώ θα μας λύσει την απορία, αυτή είναι η γνώμη μου και φυσικά δεν επιβάλω σε κανέναν να συμφωνήσει με αυτή.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Αυτό λέω και εγώ να αναφέρεις και το όνομα μου ,γνωρίζουν και αυτοί ,να μην παραπονιέσαι λοιπόν για τις διαρροές που έχεις και ποιος σου είπε ότι θα χρησιμοποιήσω το αφαλατικό της gaggia .
Θα μιλάμε λοιπόν με στοιχεία και φώτο .
IMG_0079.jpeg
Πριν αρχίσω να βάζω σίτα έκανα πολύ συχνά back flush, τώρα πια ελάχιστα.
Με καφιτσα μια φορά στους 3-4 μήνες στην πράξη, αφαλάτωση με το νερό της Αθήνας 1 φορά το χρόνο.

Αυτά με 50 καφεδάκια περίπου το μήνα.
Και καλά έκανες .
Αν λύσεις την κεφαλή και δεις αποχρωματισμό στο μέταλο τότε θα καταλάβεις .
 

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Μάκη, προφανώς και έκανα μακακια στις αρχές γιατί έδειξα υπερβάλλον ζήλο με τους καθαρισμούς και γι αυτό το λόγο σε ρώτησα για τον ατμό αν έχεις διαρροές. Ίσως μπω στον κόπο να αλλάξω την βαλβίδα ατμού για τελευταία φορά να δω. Σίγουρα πάντως άλλαξα τη λογική με τις αφαλατώσεις.
Έχω κι έχω λιγότερο αποχρωματισμό στο shower screen όπως στη φωτογραφία σου


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
1) Η αντλία δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το backflush.
2) "Backflush" κάνει η μηχανή μόνη της στο περίπου μόλις σταματήσουμε την εκχύλιση. Απελευθερώνοντας την πίεση.
3) Η αντλία μου κράτησε απο το 2013 μέχρι το 2023 με 2-3 καφέδες την ημέρα και καθαρίσματα και backflush και απο όλα :p
Την άλλαξα σε 5-10 λεπτά και μου κόστισε €20-25 !!!
Να σημειώσω ότι πρέπει να είχε θέμα λίγο παραπάνω αλλά δεν το είχα σκεφτεί. Δεν είναι μόνο η πίεση που βλέπουμε αλλά και η ροή που βγάζει. Θέλει μέτρημα χωρίς φορτίο πόσο νερό βγάζει σε πόσο χρόνο.
 
  • Like
Reactions: cretan
7 July 2006
453
Πριν αρχίσω να βάζω σίτα έκανα πολύ συχνά back flush, τώρα πια ελάχιστα.
Με καφιτσα μια φορά στους 3-4 μήνες στην πράξη, αφαλάτωση με το νερό της Αθήνας 1 φορά το χρόνο.

Αυτά με 50 καφεδάκια περίπου το μήνα.
Γιώργο θα έλεγα να καθιερώσεις ένα BackFlushing το μήνα, εκεί δηλαδή στους 30-50 καφέδες είναι ανεκτό. Καλό θα κάνεις στη μηχανή σου, όχι κακό. Στο επόμενο backflush που θα κάνεις παρατήρησε τα μαύρα ζουμιά που θα έρθουν στο drip tray. Αυτήν τη λίγδα την παίρνεις στο ποτήρι σου. Είναι αμαρτία να μην ευχαριστιώμαστε τους ακριβοπληρωμένους καφέδες μας εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης. Χωρίς BackFlushing είναι εντελώς ανώφελο να μιλάμε για ποικιλίες, προφίλ, οξύτητες, γλυκήτητες και άλλα ωραία αφού η πικρίλα υπερκαλύπτει τα πάντα!!!
 
  • Like
Reactions: cretan and takisot

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,167
127.0.0.1
Όποιος έχει όρεξη να βοηθήσει λίγο...

Πριτς! :ROFLMAO:

@MakisM backflushing κάνουμε μόνο αν η μηχανή έχει τρίοδη βαλβίδα, που σημαίνει ότι το νερό ΔΕΝ θα πάει πίσω αλλά στο tray.
Επειδή το αυτοκίνητο λοιπόν δεν έχει σύστημα που να πετάει στο δρόμο το παραπανήσιο καύσιμο, είναι ατυχής η σύγκριση.
Αν το δικό σου αυτοκίνητο το κάνει, να το κοιτάξεις. Μην το αφήσεις έτσι. Ναι; ;)
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Πριτς! :ROFLMAO:

@MakisM backflushing κάνουμε μόνο αν η μηχανή έχει τρίοδη βαλβίδα, που σημαίνει ότι το νερό ΔΕΝ θα πάει πίσω αλλά στο tray.
Επειδή το αυτοκίνητο λοιπόν δεν έχει σύστημα που να πετάει στο δρόμο το παραπανήσιο καύσιμο, είναι ατυχής η σύγκριση.
Αν το δικό σου αυτοκίνητο το κάνει, να το κοιτάξεις. Μην το αφήσεις έτσι. Ναι; ;)
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και το αυτοκίνητο έχει backflush στο καύσιμο.
Η ποσότητα καυσίμου καθορίζεται απο τα μπεκ και όχι απο την αντλία.
.....
Το γκούγκλαρα και έχω δίκιο!
ΑΚΡΙΒΩΣ όπως και σε όλες τις μηχανές του καφέ με OPV (= pressure regulator στη φωτογραφία)
1710925589756.png