Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Στη χόβολη έχουμε ομοιόμορφη μεταφορά θερμότητας.
Τελείως αντίθετο με τη φλόγα (όπως και να έρχεται).
Επίσης έχουμε θερμότητα και στα πλάγια εκτός του πάτου.

Στο ρυθμό μετάδοσης στη χόβολη δε νομίζω να έχει διαφορά το υλικό του σκεύους.
Χαλκός με ανοξείδωτο ατσάλι σε αυτά τα πάχη και σε χαμηλές θερμοκρασίες με τη χόβολη (σε σύγκριση με τη φλόγα) δε νομίζω να έχουν μεγάλες διαφορές.

Πολύ εύκολα (μετά το lockdown!) πάς σε ένα καφενείο με χόβολη με το μπρίκι σου και κάνεις δοκιμή :)

Δηλαδή για εμένα πιο μεγάλη διαφορά θα δείς με το κατσαρολάκι+άμμο+ανοξείδωτο μπρίκι απο το "εξειδικευμένο μπρίκι Ελληνικού"+φλόγα/ηλεκτρικό μάτι κλπ

Ίσα ίσα το χάλκινο στο σημείο επαφής με τη φλόγα μπορεί να προλαβαίνει να αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες και να έχεις αντίθετο αποτέλεσμα
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
dalgona.jpg




Τι ειναι ο dalgona coffee



Θυμιζει λιγο τον καφε του Λεντζου
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
να σας πω ένα κοινό μυστικό ότι ο καφές δεν είναι καλός με βάση την εμφάνιση αλλά τη γεύση!

επίσης ο συγκεκριμένος χωρίς αρκετή ζαχαρίτσα δε γίνεται!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Ακριβως για αυτο ανεφερα τον καφε του λεντζου....που ειχε ποσοτητες ζαχαρης και ας μην το καταλαβαινες αμεσως.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Είναι περίεργο...
Δεν ξέρω για άλλες ασιατικές χώρες, αλλά στην Κίνα δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη ζάχαρη.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Το ακρως τρελλο ειναι οτι τουλαχιστον οι κινεζοι, ιαπωνες (δεν εχω εμπειρια με αλλους ασιατες) ειναι ψυχασθενεις με το τσαι τους.



Ο συγκεκριμενος που ειναι γεννημα των καραντινων λογω covid θα μπορουσε να εχει εφευρεθει ανετα στην Ελλαδα του φραπε.

Στο μεταξυ τετοια μους....ουτε αυγο να ειχες βαλει μεσα. Αλλα τον κανουν με στιγμιαιο (μπλιαχ) δεν εχω διαβασει να τον δοκιμασε κανεις εως τωρα με εσπρεσσο, προφανως χωρις τον ιδιο τον καφε μεσα δεν αποκταει σωμα η μους......
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
τώρα τελευταία θέλω μόνο americano! απλά πρέπει να έχει ως βάση ένα πάρα πάρα πολύ καλό εσπρέσο!

IMG_20201124_111902.jpg
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Americano με νερό, ή με Γαλλικό;
Αν είναι με νερό, αφήνεις να τρέξει από το group ή βάζεις από βραστήρα;
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
Γινεται και μιξη με γαλλικο και εσπρεσσο δηλαδη ?
όχι είναι καθαρά εσπρέσο!


αν βάλεις από βραστήρα το νερό είναι πιο φρέσκο και χωρίς φίλτρα!

απλά θέλει προσοχή στη θερμοκρασία μή το βάλεις βραστό και κάψεις τον καφέ.

συνήθως από τα βίντεο που παρακολουθώ βάζεις πρώτα το νερό και τον καφέ τον εκχυλίζεις από πάνω.

αναλογίες νερού-καφέ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου ...

αυτά!

τέλος δε θέλει και αφρόγαλα αν θες γάλα απλά βάζεις και εβαπορέ....

και να φανταστείτε ότι τον καφέ αυτό τον κορόιδευα χοντρά στο παρελθόν!! πως αλλάζει ο άνθρωπος!
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,305
127.0.0.1
Καλά, λογικά σε σώμα θα χάνει πολύ.
Αλλά για το πρωί που θέλεις έναν πιο... μπόλικο καφέ να κάθεσαι να τον ευχαριστιέσαι νομίζω ο americano με ψήνει και εμένα.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Καλά, λογικά σε σώμα θα χάνει πολύ.
Αλλά για το πρωί που θέλεις έναν πιο... μπόλικο καφέ να κάθεσαι να τον ευχαριστιέσαι νομίζω ο americano με ψήνει και εμένα.

Για αυτο και εγω πηρα την Brikka για 4 μεριδες εσπρεσσο.

Οταν τον φτιαχνω και τον πινω ολον μονος μου :drool1: η γυναικα μου κοιταει καλα καλα .

Της λεω τι με κοιτας......μου λεει ολο αυτο θα σε βαρεσει στο κεφαλι (δεν πινω παντα καθε μερα και ποτε πανω απο εναν ).

Τελικα δεν καταλαβαινω τιποτα μην σας πω οτι και για υπνο παω μετα χαραλωνοντας. Αν εβγαζε κι αλλη η brikka θα τον επινα και αυτον .

Οι διπλοι που σερβιρουν εξω μου φαινονται δαχτυληθρες.
 
7 July 2006
453
Ο Άη Βασίλης τελικά υπάρχει!!

Έκανε ακριβώς 67 ημέρες να με βρει αλλά χαλάλι του.

Οι πρώτες εντυπώσεις άκρως θετικές!! Είναι πραγματικό εργαλείο!! Τα αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω!!

Ο μύλος εκτελωνίστηκε κανονικά και πολύ γρήγορα, με μικρή έξτρα χρέωση 23,09 χωρίς να ζητήσουν αποδεικτικά. Έλαβαν υπόψη τους στατιστική αξία 33,70 στην οποία χρέωσαν ΦΠΑ 8,09 και 15 τα τέλη.

Χθες βράδυ έκανα ένα δοκιμαστικό κόψιμο σε ρύθμιση φίλτρου. Ο χειρισμός του είναι παιχνιδάκι, 18gr σε 28sec χωρίς καθόλου κόπο (για εσπρέσσο φαντάζομαι θα είναι λιγάκι ποιο αργός).

Ταχύτητα 10/10
Consistency, που μας ενδιαφέρει και ποιο πολύ, 10/10!!!

Γευστική δοκιμή δεν έγινε, επιφυλάσσομαι..




b7d38976294e9155a8d978f622e4dbc0.jpg


Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

rykios

Senior Member
25 June 2013
604
Χανιά
Μήπως (φίνγκερς κρόσντ) ξέρει κανείς αν μπορώ να αγοράσω στα Χανιά καφέ σε κόκκους φρεσκοψημμένο και ποιοτικό για έναν ποιοτικό εσπρέσσο?
Δοκίμασα ενα γνωστό καφεκοπτείο, ήταν μπαγιάτικος (?), καμία σχέση με αυτό που αγόραζα από Αθήνα.
Και επειδή μέχρι τέλους πανδημίας τα κούριερ και οι αποστολές από Αθήνα είναι αστα να πάνε, λέω μήπως βρώ κάτι εδώ... Κλίκ αγουέι που λένε :)

ΥΓ Δεν έχω περίεργες απαιτήσεις σε γεύσεις επιγεύσεις αρώματα, ένα τυπικό αποτέλεσμα να είναι κάπως αποδεκτό ψάχνω.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,495
Βέλγιο
Καλημέρα σε όλους,

Όχι παιδιά δεν είμαι από Χανιά, Αθήνα/ Βέλγιο μένω.
Όντως τώρα με την ιστορία των κούριερ, υπάρχει θέμα στη προμήθεια φρέσκου καφε.

Προσωπικά θα έκανα παραγγελία από εξωτερικό, πχ το The Barn στη Γερμανία συνεργάζεται με Fedex, θα έχεις το πακέτο σου γρήγορα χωρίς κανένα θέμα.


Sent from my iPad using Tapatalk