Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
επίσης ξέχασα να πω ότι όλη η Ελλάδα λατρεύει το αμερικάνο...............................το καλοκαίρι σε παγωμένο ρόφημα...δηλαδή όταν σου βάζει εσπρέσο και άλλο τόσο πάγο τι νομίζετε ότι πίνετε; Παγωμένο Αμερικάνο!




όχι είναι καθαρά εσπρέσο!


αν βάλεις από βραστήρα το νερό είναι πιο φρέσκο και χωρίς φίλτρα!

απλά θέλει προσοχή στη θερμοκρασία μή το βάλεις βραστό και κάψεις τον καφέ.

συνήθως από τα βίντεο που παρακολουθώ βάζεις πρώτα το νερό και τον καφέ τον εκχυλίζεις από πάνω.

αναλογίες νερού-καφέ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου ...

αυτά!

τέλος δε θέλει και αφρόγαλα αν θες γάλα απλά βάζεις και εβαπορέ....

και να φανταστείτε ότι τον καφέ αυτό τον κορόιδευα χοντρά στο παρελθόν!! πως αλλάζει ο άνθρωπος!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
επίσης ξέχασα να πω ότι όλη η Ελλάδα λατρεύει το αμερικάνο...............................το καλοκαίρι σε παγωμένο ρόφημα...δηλαδή όταν σου βάζει εσπρέσο και άλλο τόσο πάγο τι νομίζετε ότι πίνετε; Παγωμένο Αμερικάνο!

Eγω και τωρα αυτο πινω παντως. Προτιμω χιλιες φορες το κρυο απο το ζεστο.


Δεν εχω δοκιμασει να διαλυσω εντελως τον παγο σε τριμα αντι να περιχυνω τον εσπρεσσο που εχει χτυπηθει με στεβια και γαλα στην κουπα με τον παγο.

Θα λιωσει γρηγορα και θα παραγινει .....αμερικανο λετε ?
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
Eγω και τωρα αυτο πινω παντως. Προτιμω χιλιες φορες το κρυο απο το ζεστο.


Δεν εχω δοκιμασει να διαλυσω εντελως τον παγο σε τριμα αντι να περιχυνω τον εσπρεσσο που εχει χτυπηθει με στεβια και γαλα στην κουπα με τον παγο.

Θα λιωσει γρηγορα και θα παραγινει .....αμερικανο λετε ?

προσωπικά όταν είμαι έξω ζητάω ρητά 1-2 παγάκια μαξ ώστε να υπάρχει μια σταθερή δροσιά χωρίς το πολύ νερό

ο τριμμένος πάγος ναι θα κάνει το καφέ πιο νερουλό άμεσα (δηλ. πιο πολύ αμερικάνο...)

ξέρω άτομα τα οποία βάζουν μεταλλικά παγάκια στο φρέντο ακριβώς για να μην γεμίσει νερό.
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,243
Αντίστοιχα υπάρχουν και για whisky (μάλλον τα ίδια)... Δε συγκρίνεται με τη δουλειά που κάνει ο πάγος αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δε νερώνει το ρόφημα.
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,384
Γλυφάδα
Επειδή εχω παρει κι άγω αυτα τα παγάκια, νς πω τη γνωμη μου. Ναι μεν δεν νερώνουν τον καφε, αλλα δεν τον κρυώνουν κι ολας... Πως ειναι τα παγάκια; καμμία σχέση!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Επειδή εχω παρει κι άγω αυτα τα παγάκια, νς πω τη γνωμη μου. Ναι μεν δεν νερώνουν τον καφε, αλλα δεν τον κρυώνουν κι ολας... Πως ειναι τα παγάκια; καμμία σχέση!


Το φανταστηκα. Μπορει ναναι καλα αυτα για κανα κρασι να το δροσισουν λιγο αλλα τωρα την κρυαδα του παγου που λιωνει δεν μπορει να την βγαλει τποτα αλλο ποσο μαλλον σε ενα καυτο ροφημα που πρεπει να κρυωσεις αρκετα.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
χρυσή τομή το 1-2 παγάκια, το ξέρω τσατίζεται ο σερβιτόρος αλλά δε μπορώ να πίνω και νεροζούμια!

αντίθετα μου αρέσει αυτή θερμοκρασία-αναλογία νερού!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Α εχετε αρχισει να ξεφευγετε :D

Λοιπον για δωστε καμια συμβουλη για καφε για espresso τωρα (κοψιμο για brikka) κομμενο σε καφεκοπτειο ομως αφηστε τους μυλους προς το παρον αργοτερα :ADFADF1:

Εχω δοκιμασει μεχρι τωρα ολες τις ποικιλιες του Cofee island δεν μου αρεσε καμια . Πολυ.....σοφτ αρωματα ρε παιδι μου

Γενικα οτι εχω δοκιμασει σαν αρωμα δεν μου αρεσε με εξαιρεση εναν του εμποριου :viking: που οκ με ολα τα του τα κακα εχει ενα αρωμα που μου αρεσει. Θυμιζει ισως λιγο τουρκικο μπορω να πω.

Ο Lavazza 100% arabica Ground (μαυρο σακουλι ή κουτι)


xlarge_20200519094229_lavazza_espresso_ground_250gr.jpeg


Ποιοι καφεδες και που μπορει να του μοιαζουν στο αρωμα αλλα να τους παρω για αρχη φρεσκοτριμμενους και αν βρω την ποικιλια που μου κανει να προχωρησω και σε μυλο αργοτερα.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
σε παρακαλώ μη ξαναπάρεις από το νησί του καφέ! χρειάζεσαι πολύ καλό καφέ ώστε να πάρεις τα πάνω του και να σου αυξηθεί το ενδιαφέρον... κόψιμο περίπου αν πχ είσαι στο 20 για εσπρέσο θες περίπου 30 στο αν ο μύλος τους είναι στο 2,5 --> 3,5 ?? κάπως έτσι είδα και μια αγγελία για χειροκίνητο μύλο στα 40... θες να δοκιμάσεις πχ από cup10 και να του πεις τι θες και αν στο κόψουν αν γίνεται;
 
7 July 2006
453
Α εχετε αρχισει να ξεφευγετε :D

Λοιπον για δωστε καμια συμβουλη για καφε για espresso τωρα (κοψιμο για brikka) κομμενο σε καφεκοπτειο ομως αφηστε τους μυλους προς το παρον αργοτερα :ADFADF1:

Εχω δοκιμασει μεχρι τωρα ολες τις ποικιλιες του Cofee island δεν μου αρεσε καμια . Πολυ.....σοφτ αρωματα ρε παιδι μου

Γενικα οτι εχω δοκιμασει σαν αρωμα δεν μου αρεσε με εξαιρεση εναν του εμποριου :viking: που οκ με ολα τα του τα κακα εχει ενα αρωμα που μου αρεσει. Θυμιζει ισως λιγο τουρκικο μπορω να πω.

Ο Lavazza 100% arabica Ground (μαυρο σακουλι ή κουτι)


xlarge_20200519094229_lavazza_espresso_ground_250gr.jpeg


Ποιοι καφεδες και που μπορει να του μοιαζουν στο αρωμα αλλα να τους παρω για αρχη φρεσκοτριμμενους και αν βρω την ποικιλια που μου κανει να προχωρησω και σε μυλο αργοτερα.
Σίγουρα αγγίζουν τα blends των round cup, cafeistas και cup10.

Γράψε μια σημείωση στην παραγγελία σου να σου τη τον τρίψουν για brikka (χρειάζεται 1-2 κλικ corser από εσπρέσσο)


Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
το σκέφτηκα ξανά και θα προτείνω κάτι που δε θα το πρότεινα αλλά με 10-15 περίπου μπορείς να πάρεις πχ https://www.e-shop.gr/mylos-kopis-kafe-bomann-ksw-445-120w-p-HAP.125401

και με κόκκους μπορείς να έχεις λίγο φρεσκοκομμένο καφέ. βέβαια η ανομοιομορφία των κόκκων θα είναι τραγική αλλά και πάλι θα πάρεις κάτι ειδικά σε γαλλικό καφέ ή με Pour over

σήμερα γαλλικό έκανα με "μπαγιάτικο" κόκκο αλλά κομμένο με τον Niche Zero και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό....
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
Oχι στο κοψιμο ειναι καλοι οντως .Το κοβουν πιο χοντροκομμενο μπροστα μου.

Η ποικιλια και το αρωμα της ειναι που με απασχολει τωρα.

Να δοκιμασω τους cafeistas που μπορω να παω και απο εκει.

Ποια ποικιλια ομως ?

υγ

Μυλο δεν το εχω αποκλεισει αλλα μετα τις γιορτες ισως.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
σε παρακαλώ μη ξαναπάρεις από το νησί του καφέ!

Να πώ εδώ ότι μιλάμε για κάτι τελείως υποκειμενικό.
Έχω αγοράσει τα τελευταία 7 χρόνια απο τα πιο γνωστά ονόματα (taf, taresso, cup10 και άλλα).
Ο χειρότερος καφές που μου έχει τύχει ήταν απο cup10. Έτυχε φυσικά. Σε φάση να πετάξω 1 κιλό στον κήπο.
Θα ξανα-αγοράσω στο μέλλον, αλλά μάλλον θα καθυστερήσω να μου φύγει η δυσάρεστη εμπειρία!
Απο coffeeisland οι 2/3 ποικιλίες που έχω δοκιμάσει είναι καλές (όχι κάτι τέλειο αλλά τον ευχαριστιέσαι). Συγχωρούν λάθη και έχεις ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.


Για μένα αν ο καφές είναι φρέσκος τότε αξίζει μία δοκιμή 250γρ. απο παντού.
Άλλος πίνει και τον βρίσκει τέλειο και άλλος ακριβώς τον ίδιο τον βρίσκει χάλια.
Και είναι απόλυτα λογικό αφού μιλάμε για γούστα.
 

PublicDomain

AVClub Addicted Member
10 June 2007
2,624
απλά ο CUP10 δεν με χτυπάει στα νεύρα εξαρτάται και πως έχεις κάνει την εκχύλιση, δεν είναι κάτι ουάου αλλά σίγουρα καλύτερος από το μάστερ μπλεντ του coffee island

παρεμπίπτοντος ο καφές από Γερμανία έρχεται σε 7 μέρες, από Ελλάδα μέχρι στιγμής έχω 20 μέρες και αναμένω...