Ταξίδι στον Άρη

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,759
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
http://www.imdb.com/title/tt4939064/

Το συστηνω ανεπιφυλακτα .... (και .... σε οσους ΔΕΝ εχουν Netflix. :cool:)
Εχω τελειωσει τις 2 πρωτες σεζον ... και οπου να ναι κυκλοφορει και η τριτη.

mars-helmets_dl.jpg


Νταξ ... ειναι λιγο σπασιμο νευρων (κανει διαρκως μπρος-πισω μεταξυ 2016 και 2033)
αλλα με λιγη επιμονη και μπολικη καλοπροαιρετη διαθεση ... θα το προσπερασετε.
Για τους γνωστες, τα πρωτα επεισοδια δεν λενε κατι καινουργιο ... ομως λενε τα τελευταια.
Τουλαχιστον, ειπαν σε μενα (και δεν εχω διαβασει λιγα :rolleyes:)
 
Last edited:

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,306
Εκεί ψηλά.....
mars-red.jpg









Γυναίκα θα είναι πιθανόν ο πρώτος αστροναύτης που θα περπατήσει στον Άρη









bjtjp1552462247852.jpg







Ένα μεγάλο όχημα τύπου ρόβερ, που θα είναι ικανό να μεταφέρει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης, συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Toyota και η Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος της Ιαπωνίας (JAXA).


Ο αντιπρόεδρος της JAXA Κοΐτσι Γουακάτα δήλωσε σε συμπόσιο στο Τόκιο ότι ο στόχος είναι το ρόβερ να είναι έτοιμο για εκτόξευση το 2029. Οι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν ένα τεράστιο εξάτροχο ρόβερ που μοιάζει με στρατιωτικό όχημα μεταφοράς προσωπικού.
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,759
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Αυτο απο μονο του .... δεν χωραει σε κανεναν (σημερινο) πυραυλο.
Να δω που θα το χωρεσουν ! Εκτος αν το συναρμολογησουν ΕΚΕΙ.
Ομως, το βαρος που θα προσθεσει στο συνολικο payload .... απλα
αξιοσεβαστο (και οικονομικα και προωθητικα).

Δυο τονους να μην ζυγιζει ? ( ... και λιγο εβαλα ! )

Σε καθε αποστολη (μεχρι σημερα τουλαχιστον) υπαρχει ολοκληρο
επιστημονικο team που υπολογιζει αποκλειστικα την εξοικονομηση-
-αφαιρεση εστω και 2 κιλων απο το συνολικο payload ! ΔΥΟ ΚΙΛΩΝ !
 

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,759
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Οτι και να κανουν φιλε Ναθ .... μα ΟΠΩΣ και να τα υπολογισουν ....
το συνολικο ΚΟΣΤΟΣ δεν βλεπω να το αναλαμβανει μονο μια χωρα
(η μονο μια ηπειρος).

Ειναι νουμερα που δεν φτανονται ! Ειναι ΚΟΣΤΗ που δεν φτανονται.
Ακομα και ως one-way ticket trip !
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,306
Εκεί ψηλά.....
604249073f0000df08a3fb9c.jpg




Εποικισμός του πλανήτη Άρη: Ρεαλιστική δυνατότητα ή χίμαιρα



Από αρχαιοτάτους χρόνους, ο άνθρωπος ως υπερβατικό ον, θυσίαζε την κόπωση του σβέρκου του, κοιτώντας ψηλά στα άστρα, πολλές φορές αγνοώντας την “καθαρότητα” του επίγειου παραδείσου στον οποίο κατοικεί εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τόμοι ολόκληροι, που θα γέμιζαν ασφυκτικά τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, έχουν ήδη γραφτεί για την πολυθρύλητη “Οδύσσεια του Διαστήματος”, σε μια πανανθρώπινη προσπάθεια και ενδόμυχη ανάγκη που μας ωθεί να “αγγίξουμε” τα μυστικά της Δημιουργίας.

Πολλά ήδη έχουν ειπωθεί ποικιλοτρόπως, κυρίως μέσα από τη βιβλιογραφία των ΜΜΕ, για την πρώτη επικείμενη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο πλανήτη που καταφέρνει να κλέβει την παράσταση και να έλκει τη γήινη περιέργεια με έναν τρόπο τόσο γοητευτικά απόκοσμο και επικίνδυνο...


Ζήτησα απο τον Δρ. Μανώλη Γεωργούλη Διευθυντή Ερευνών, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονικού Επιμελητή των Περιοδικών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας (AAS) να μας διαθέσει τις επιστημονικές του πεποιθήσεις, σχετικά με την πιθανότητα μιας πετυχημένης διαστημικής αποστολής με αστροναύτες στον Άρη, την υπόθεση του εποικισμού του, αλλά και να μας αναλύσει ποιά είναι η πραγματική πλανητική υπόσταση που θα συναντήσουν στην επιφάνεια του αν και εφόσον προσεδαφιστούν.

Οι απόψεις του Έλληνα Ηλιοφυσικού και εκ των κορυφαίων μελετητών του Διαστημικού Καιρού παγκοσμίως, είναι άκρως συναρπαστικές και κυρίως ρεαλιστικές.



Ένα μεγάλο, κατά πολλούς ανυπέρβλητο, εμπόδιο κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διαστημικού ταξιδιού αλλά και σε οποιαδήποτε στερεή επιφάνεια σώματος του ηλιακού συστήματος που δεν έχει ατμόσφαιρα, είναι η γαλαξιακή και ηλιακή ακτινοβολία, ό,τι δηλαδή ονομάζουμε περιληπτικά ως διαστημικό καιρό.

Ο από τον Ήλιο προερχόμενος διαστημικός καιρός έχει σχετικά συχνές εκρηκτικές εκφάνσεις που γεμίζουν το ηλιακό σύστημα με υψίσυχνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σχετικά βαριά φορτισμένα σωματίδια (πρωτόνια, κατά βάση) με ενεργειακό περιεχόμενο το οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός πολλές φορές δεν μπορεί να αντέξει.

Οι λεγόμενες «σκληρές» ακτίνες Χ αλλά κυρίως οι ακτίνες γ των μεγάλων ηλιακών εκλάμψεων έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν απευθείας στην έλικα του DNA με άμεσες και καταστροφικές συνέπειες.

Πρωτόνια πάνω από μια ενέργεια μπορούν να προκαλέσουν οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας στον εγκέφαλο, τα άκρα και ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες.

Σε περιπτώσεις μεγάλων ενεργειών οι δόσεις είναι θανατηφόρες, είτε ακαριαία είτε εντός λίγων 24ώρων.

Ακόμα και χωρίς τις ηλιακές εκρήξεις, οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες στο βαθύ διάστημα, πέρα από την προστατευτική γήινη ατμόσφαιρα, μπορούν να συγκεντρώσουν δόσεις ακτινοβολίας ικανές να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.



Για το εξάμηνο ταξίδι στον Άρη, η συσσώρευση ακτινοβολίας ξεπερνά τη δόση που θα έπαιρνε ένας άνθρωπος στην επιφάνεια της θάλασσας σε 400 χρόνια!

Ας υποθέσουμε ότι το σκάφος που μεταφέρει αστροναύτες (όπως και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, άλλωστε) είναι σχετικά προστατευμένο από την ακτινοβολία.

Ως προς αυτό υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις οι οποίες όμως ακόμα δοκιμάζονται.

Ας υποθέσουμε επίσης ο σχεδιασμός του ταξιδιού στον Άρη γίνεται σε περίοδο ηλιακού ελαχίστου δραστηριότητας ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατό οι απρόβλεπτες ηλιακές εκρήξεις.

Κάποια στιγμή το πλήρωμα θα φτάσει, ας υποθέσουμε ακμαίο, στον Άρη. Τι θα αντιμετωπίσει εφόσον βγει από το σκάφος;

Την ηλιακή και γαλαξιακή ακτινοβολία, με πολύ μικρότερη προφύλαξη αυτή τη φορά, μια πρακτικά ανύπαρκτη ατμόσφαιρα με ατμοσφαιρική πίεση περίπου 155 φορές μικρότερη αυτή της Γης (μη αναπνεύσιμη, αποτελούμενη κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα) και μέση θερμοκρασία –60 βαθμών Κελσίου (–125 βαθμοί Κελσίου στους πόλους και μέχρι 20 βαθμοί Κελσίου μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα στον πλανητικό ισημερινό, η οποία όμως θα πέσει στους –75 βαθμούς το ίδιο κιόλας βράδυ).

Το ανθρώπινο σώμα θα πρέπει συνεχώς να βρίσκεται σε διαστημικό κοστούμι υπό πίεση, αλλιώς οι πνεύμονες θα διασταλούν ανεξέλεγκτα μέσα σε διάστημα λεπτών και θα διαρραγούν, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο.

Εκτεθειμένο δέρμα σημαίνει αυτόματο πάγωμα με ταυτόχρονη διάρρηξη των αιμοφόρων αγγείων.

Έξω από το σκάφος, λοιπόν, ο άνθρωπος χρειάζεται άμεσα ένα καταφύγιο, πιθανότερα σε φυσικές κοιλότητες και λιγότερο πιθανά, με βάση κάποιες ιδέες, σε φουσκωτές κατοικίες.

Όποια κι αν είναι η λύση, αυτός ο ζωτικός χώρος πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός και να δημιουργηθεί αναπνεύσιμη ατμόσφαιρα η οποία να ανανεώνεται με ταυτόχρονη αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και ατμοσφαιρική πίεση όπως στη Γη.
 
17 June 2006
23,775
Αθήνα
Οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες για μια παραμονή 6 μηνών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συσσωρεύουν συνολική δόση ακτινοβολίας ίση με αυτή που ένας άνθρωπος στην επιφάνεια της θάλασσας συγκεντρώνει σε περίπου 150 χρόνια.


Άρα να υποθέσουμε ότι όλοι οι αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό είναι καραμπινατοι υποψήφιοι για καρκίνο;
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,306
Εκεί ψηλά.....
Screen-Shot-2021-03-23-at-13_58_18.png



Πώς θα μοιάζει η Nuwa, η πρώτη πόλη στον Άρη

Έπειτα από τις έρευνες της Nasa στον Άρη και τις δηλώσεις του Έλον Μασκ ότι ελπίζει να μπορέσει να στείλει χιλιάδες ανθρώπους εκεί, το στούντιο αρχιτεκτονικής ABIBOO κυκλοφόρησε ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται το πώς μπορεί να είναι η ζωή στον Άρη. Οι αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει μία πόλη, βασισμένοι στην περιοχή Tempe Mensa στον Άρη. Ο ιστότοπος ABIBOO εξηγεί ότι: "Η πόλη Nüwa βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους βράχους του Άρη. Έχει πρόσβαση σε άφθονο νερό, το οποίο βρίσκεται στην Tempe Mensa. Ένα απότομο έδαφος μάς προσφέρει την ευκαιρία για τη δημιουργία μίας κατακόρυφης πόλης, η οποία θα εισάγεται ουσιαστικά μέσα στο βράχο και θα είναι προστατευμένη από την ακτινοβολία και τους μετεωρίτες, ενώ θα έχει πρόσβαση σε έμμεσο ηλιακό φως."




Οι δημιουργοί συνεργάστηκαν με επιστήμονες, προκειμένου να αποφασίσουν τι προμήθειες θα χρειαστεί ένας άνθρωπος στον Άρη. Ο ιστότοπος ABIBOO αναφέρει σχετικά: "Η αειφορία, αλλά ιδιαίτερα η αυτοβιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τον πυρήνα σχεδιασμού της Nüwa. Προκειμένου να είναι αυτοβιώσιμος ένας οικισμός στον Άρη, πρέπει πρώτα να μπορέσει να αποκτήσει όλους τους πόρους τοπικά"

και εξηγεί: "Σε μία αρχική φάση, θα υπάρξουν επενδύσεις κεφαλαίου, αλλά και προμήθειες από τη Γη. Όμως, θα είναι ένα σύντομο διάστημα. Μετά το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να διατηρήσει μόνο του την ανάπτυξη του με τοπικούς πόρους. "
Ο ιδρυτής του ιστότοπου, Alfredo Muñoz δήλωσε στο Euronews.com: "Πιστεύουμε ότι -από τεχνικής απόψεως- είναι εφικτό. Αυτό, που απαιτεί χρόνο είναι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αρκετή προθυμία και ενότητα στη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω ότι η πόλη του Άρη θα μπορούσε να ξεκινήσει σαν κατασκευή το 2054, έτσι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2100 και τότε θα μπορούν να κατοικήσουν σε αυτή οι πρώτοι άνθρωποι."


Screen-Shot-2021-03-23-at-13_57_53



Λόγω της ραδιενέργειας, των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης οξυγόνου, οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν σε ειδικά προστατευμένα σπίτια. Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να "πλαστεί" διαφορετικά προκειμένου η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον να μοιάζουν περισσότερο στις συνθήκες, που επικρατούν στη Γη. Η "Γαιοπλασία" θα ωφελήσει στο να δημιουργηθεί ένα σωστό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν φυτά, ακριβώς όπως στη Γη και συνεπώς στην παροχή οξυγόνου. Για να γίνει, βέβαια, εφικτό κάτι τέτοιο, ο άνθρωπος θα πρέπει να προκαλέσει μεγάλες ατμοσφαιρικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, ενδεχομένως με πυρηνικές εκρήξεις.

Screen-Shot-2021-03-23-at-13_58_33



Παρ' όλα αυτά, ένας μεγάλος αριθμών μελετών έχει δείξει ότι η γαιοπλασία ολόκληρου του πλανήτη Άρη και η αλλαγή της ατμόσφαιρας του, πιθανότατα δε θα καταστεί δυνατόν, ακόμα και αν όλοι οι πάγοι λιώσουν και απελευθερώσουν διοξείδιο του άνθρακα.



 

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Παίρνουν όλα τα μέτρα για τους εξωτερικούς κινδύνους και καλά κάνουν... Εγώ θα ανησυχούσα για τους εσωτερικούς κινδύνους καθώς δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισής τους (ή μάλλον υπάρχουν, αλλά μετά οι διαχειριστές θα κατηγορηθούν για όλη την σειρά των αρνητικών -ισμών...). Ενας τρελός που θα αποφασίσει οτι τελικά θέλει να ενωθεί με τον δημιουργό του, μπορεί να κάνει τεράστια ζημιά... για περισσότερους, ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω. Στα κλειστά περιβάλλοντα δεν μπορείς να τρέξεις να σωθείς και είναι πολλαπλασιαστής (το κλειστό περιβάλλον) για τις αρνητικές επιπτώσεις οποιασδήποτε ζημιάς...
 
Last edited:
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες για μια παραμονή 6 μηνών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συσσωρεύουν συνολική δόση ακτινοβολίας ίση με αυτή που ένας άνθρωπος στην επιφάνεια της θάλασσας συγκεντρώνει σε περίπου 150 χρόνια.


Άρα να υποθέσουμε ότι όλοι οι αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό είναι καραμπινατοι υποψήφιοι για καρκίνο;
Το αναφέρουν σπάνια αλλά το πως θα θωρακιστει ένας σκάφος που θα μεταφερει για μηνες ανθρώπους προς τον Άρη, είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα.
 

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Το αναφέρουν σπάνια αλλά το πως θα θωρακιστει ένας σκάφος που θα μεταφερει για μηνες ανθρώπους προς τον Άρη, είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα.
Κι όχι μόνο απο τις ακτίνες... Εκεί έξω είναι ένα πεδίο βολής με "σφαίρες" όλων των μεγεθών να κινούνται απ'όλες τις διευθύνσεις με τεράστιες ταχύτητες... Στην Γή οι μικρότερες διαλύονται στην ατμόσφαιρα κι εμείς τρέχουμε να κάνουμε μια ευχή... Τόσους μήνες ταξίδι απο την Γή στον Αρη... απορώ πως δεν εμφάνισε ζημιά κάποιο απο τα σκάφη που έχουμε στείλει...
 
17 June 2006
23,775
Αθήνα
Μάλλον λόγω πιθανοτήτων είναι μικρή η πιθανότητα να βρει το σκάφος κάποιος μετεωρίτης (μικρός ή μεγάλος) μέσα στο αχανές σύμπαν. Πάντα υπάρχει το ρίσκο και φαντάζομαι ότι είναι ένα από αυτά που φοβούνται πάντα.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,306
Εκεί ψηλά.....