Windows Home Server 2011 (ήταν: V2 (Vail))

Χτίζοντας ένα Windows Home Server PC

Καλημέρα σε όλους

Πριν λίγες μέρες αποφάσισα να βάλω λίγη τάξη στο χάος που επικρατεί στο σπίτι μου, τόσο από πλευράς σκόρπιων αρχείων και δουλειάς ετών, όσο και από πλευράς hardware.

Επειδή το τελευταίο (το hardware, δηλαδή) είναι άφθονο και κάθεται άχρηστο και αχρησιμοποίητο (θα επανέλθω επ' αυτού), αποφάσισα να φτιάξω ένα WHS PC, στο οποίο θα "τακτοποιήσω" ότι μπορώ και θα συνδέσω σε ένα λειτουργικό δίκτυο όλους τους υπολογιστές που υπάρχουν. Έτσι πήρα - γι αρχή - ένα πακέτο WHS (DSP), γνήσιο φυσικά, πάνω στο οποίο θα χιστέι ο υπολογιστής.

Αυτο που θέλω κατα' αρχήν να ρωτήσω είναι αν υπάρχει βιβλιογραφία, ειδικά για αρχάριους όπως εγώ, που να βοηθήσει τόσο στη - σωστή - εγκατάσταση των WHS, όσο και στην εκμάθηση για τη λειτουργία τους και την εγκατάσταση του οικιακού δικτύου.

Θα εκτιμούσα αν κάποιος μου θυμίσει αν ο ειδικός περιοδικός τύπος (RAM, HiTECH, PC Magazine, Computer για όλους, κλπ.) έχει κάπου δημοσιεύσει κάτι, ειδικά ως ένθετο ή έξτρα βιβλιαράκι περί αυτού.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
-
 
Re: Windows Home Server V2

Καλημέρα Παναγιώτη,

Αν θυμάμαι καλά το HiTech είχε κάνει παρουσίαση του WHS πριν ~1.5 χρόνο. Τεύχος δεν θυμάμαι, το είχε πάρει το μάτι μου στα πεταχτά. Δεν θυμάμαι κατά πόσο ήταν απλά παρουσίαση ή είχε και οδηγίες εγκατάστασης.

Πάντως το καλό με τον WHS είναι ότι είναι σχεδόν fool proof. Δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερες γνώσεις για να τον στήσεις, εφόσον δει σωστά το hardware σου (π.χ. βρει μόνο του drivers για όλες τις συσκευές σου).

Στη συνέχεια είναι wizard driven, και σου τα εξηγεί όλα κατά την εγκατάσταση.
 
Εγκατάσταση και χρήση Windows Home Server. Δικτύωση

Καλημέρα Παναγιώτη,

Αν θυμάμαι καλά το HiTech είχε κάνει παρουσίαση του WHS πριν ~1.5 χρόνο. Τεύχος δεν θυμάμαι, το είχε πάρει το μάτι μου στα πεταχτά. Δεν θυμάμαι κατά πόσο ήταν απλά παρουσίαση ή είχε και οδηγίες εγκατάστασης.

Μην το φοβάσαι... αν ξέρεις να βάλεις XP, είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα..

Σας ευχαριστώ και τους δύο. Αυτό που λες, Δημήτρη, για το HiTECH το είχα δει κι εγώ. Αν θυμάμαι καλά, ήταν κάποια παρουσίαση, που έδειχνε "τα καλά και τα ωραία" του WHS, αλλά δεν ήταν σε καμιά περίπτωση οδηγός. Ψάχνω για κάτι ανάλογο που το αδελφό περιοδικό (RAM) έχει κατά καιρούς κάνει με τα XP και μετά (πιο αναλυτικά) με τα Vista, με το MS Office κλπ., με ξεχωριστά βιβλιαράκια, που είναι απλοποιημένοι οδηγοί, τόσο για την εγκατάσταση όσο και για την χρήση. Δεν θα κρύψω ότι θα τους ενοχλήσω να κάνουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει και μου διαφεύγει) το ίδιο και για το WHS.

Πάντως το καλό με τον WHS είναι ότι είναι σχεδόν fool proof. Δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερες γνώσεις για να τον στήσεις, εφόσον δει σωστά το hardware σου (π.χ. βρει μόνο του drivers για όλες τις συσκευές σου).

Στη συνέχεια είναι wizard driven, και σου τα εξηγεί όλα κατά την εγκατάσταση.

ΟΚ, καλό είναι αυτό. Όσον αφορά το hardware, θα φροντίσω να βάλω κάτι απλό, που δεν θα χρειάζεται ιδιαίτερη αναζήτηση οδηγών (το επί πλέον υλικό, από το οποίο θα χρησιμοποιήσω κάποια κομμάτια, το περιγράφω παρακάτω). Εκείνες που μάλλον θα με απασχολήσουν είναι οι μετά την εγκατάσταση ενέργειες που πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση του οικιακού δικτύου. Εκεί ίσως (τί ίσως, σίγουρα) χρειαστώ την βοήθειά σας. Μέχρι τότε όμως θα επανέλθω.

Τώρα το διαθέσιμο (βασικό) hardware έχει ως εξής:

Ένα μεγάλο κουτί Thermaltake, καινούργιο.
Ένα επιτραπέζιο κουτί Lian-Li (για HTPC), μικρό καινούργιο.
Ένα ακόμα επιτραπέζιο κουτί Thermaltake Bach, παλιότερο σε καλή κατάσταση.
Άλλα δυο κουτιά καινούργια μεγέθους mid ATX, καινούργια.
Ακόμα ένα ή δύο κουτιά, παλιότερα μεν, αλλά καλές κατασκευές, μεγάλα και ευρύχωρα, που θα μπορούσαν να στεγάσουν ένα PC με σύγχρονο hardware.

Μια CPU Intel C2 Quad Q6700 (2.66 GHz) καινούργια.
Μια CPU Intel Pentium (D) Extreme Edition 965 (3.73 GHz), μεταχειρισμένη μεν, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση.
Μια CPU Intel Pentium D 935 (3.2 GHz) καινούργια.
Μια CPU Intel Pentium D 820 (2.8 GHz), μεταχειρισμένη μεν, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση.
Δυο CPU Intel Pentium 4 660 (LGA 775-3.6 GHz), μεταχειρισμένες μεν, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση.

Μια μητρική Abit IP35 Pro, καινούργια στο κουτί της.
Μια μητρική Gigabyte GA-8I945PL-G, καινούργια στο κουτί της.
Μια μητρική Asus P5QL-E, καινούργια στο κουτί της.
Μια μητρική Asus P5LD2, μεταχειρισμένη μεν, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση.
Μια μητρική Gigabyte GA-EP35C-DS3R, μεταχειρισμένη μεν, αλλά σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς όμως CD με οδηγούς και χωρίς καλώδια και λοιπά συνοδευτικά.
Μια μητρική Intel D945PSN BK, μεταχειρισμένη, αλλά δεν ξέρω την κατάστασή της. Ίσως έχει πρόβλημα απώλειας firmware. Αν δεν έχει, είναι σε άριστη κατάσταση.

Μια GPU ATI HD3870, καινούργια.
Μια GPU ATI HD4870x2, καινούργια.
Μια GPU ATI HD4890, καινούργια.
Μια GPU ATI HD5770, καινούργια.
Μια GPU ATI 1900ΧΤ, μεταχειρισμένη, σε άριστη κατάσταση.
Μια GPU ATI 1900ΧΤΧ, μεταχειρισμένη, σε άριστη κατάσταση.

Πολλούς σκληρούς στα 320, στα 500 και στα 1000 GB, συν 2 Velociraptors των 150GB, καινούργιους, αχρησιμοποίητους, μαζί με ένα RAID controller για 8 δίσκους SATA καθώς και κανα-δυο ακόμα controllers για 2 ή 4 δίσκους.

Διάφορους εξωτερικούς σκληρούς, 1, 1.5 και 2TB, οι οποίοι όμως μπορούν μόνο επικουρικά να χρησιμοποιηθούν σαν αποθηκευτικά μέσα.

Από τα παραπάνω, σκεφτόμουν στην αρχή να αξιοποιήσω κάποιον επεξεργαστή από τους P4/3.6 Ghz. Κατόπιν σκέφτηκα τον Extreme Edition που είναι και διπύρηνος, όλα με κάποια από τις μητρικές που ταιριάζουν, αλλά μετά από ωριμότερη σκέψη αυτές οι επιλογές μοιάζουν αδόκιμες, κυρίως λόγω υψηλών απαιτήσεων σε κατανάλωση ηλεκτ. ισχύος.

Έτσι, καταλήγω μάλλον στον επεξεργαστή Q6700, που είναι τετραπύρηνος και έχει 95W κατανάλωση, σε αντίθεση με τον P4 660/3.6Ghz (115W) ή τον Pentium E.E. 965 (130W). Θα μπορούσα να σκεφτώ - ως χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστή - και τον Pentium D 820 (95W), αλλά προβληματίζομαι μήπως είναι λίγος από άποψη επεξεργαστικής ισχύος για Home Server PC.

Αυτές είναι προς το παρόν οι σκέψεις μου. Κάθε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ και καλό απόγευμα.
-
 

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,151
ΑΘΗΝΑ
Re: Windows Home Server V2

Σου προτείνω να γραφτείς στο We Got Served , όπου εκτός του ότι μαθαίνεις ότι καινούργιο συμβαίνει περί WHS, έχει και ένα τμήμα "How to", που μπορείς να βρεις πολλές απαντήσεις σε θέματα που θα σε απασχολήσουν.
 

Asteris

AVClub Enthusiast
8 April 2008
719
Θεσσαλονίκη
Re: Windows Home Server V2

Βάλε το φτηνότερο κουτί. Ο Server σπάνια ζεσταίνεται, δεν κάνει και τίποτα ιδιαίτερο, συνήθως κάτω από 20-25% CPU time δουλεύει. Αν τον βάλεις κάπου που δεν θα φαίνεται, βάλε και το πιό άσχημο.

Επεξεργαστή τον οικονομικότερο. Δεν χρειάζεται υπολογιστική ισχύς, οι δουλειές του είναι ελεεινές. Έχω Atom και παίζει 3 HD streams ταυτόχρονα, κάνει backup σε PC σε 5-10 λεπτά και μεταφέρει αρχεία στο δίκτυο με έως και 75MS/sec.

Motherboard ότι έχεις, αρκεί να έχει Gigabit LAN. Αν έχει και onboard κάρτα γραφικών, πέτυχες το τέλειο. Οι πολλές υποδοχές για σκληρούς ευπρόσδεκτες, αλλιώς υπάρχουν και οι Sata controllers.

Κάρτα γραφικών ότι χειρότερο έχεις. Καμία από τις παραπάνω. Βρες μιά 16ΜΒ AGP από κάποιο φίλο. Δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου. Αν έχει η M/B onboard, ακόμα καλύτερα. Το ζητούμενο είναι μόνο η οικονομία ρεύματος. O server δουλεύει έτσι κι αλλιώς μόνο μέσω remote desktop από άλλο PC.

Ram 2GB. Και ένα συνήθως φτάνει, αλλά ας έχει δύο να μπορείς να τον φορτώσεις με add-ins.

Σκληρούς θα έβαζα έναν μικρό (80-60GB που δεν βρίσκει πλέον αλλού θέση) για system και μετά ότι έχεις από πίσω για data.

Ξεκινάς με μόνο τον system disk και φορμάρεις σαν να είναι XP. Βάζεις ότι drivers δεν βρει (όπου δεν βρίσκεις ειδικούς, βάζεις από XP 32bit) και μετά αρχίζεις να προσθέτεις δίσκους. Η διαδικασία είναι πανεύκολη μέσω wizard και το control panel απλούστατο.

Αφού τελειώσουν όλα, τρέχεις από κάθε PC του σπιτιού το WHS connector για να συνδεθούν όλα πάνω του. Αφού τελειώσει και αυτό το βήμα, στέλνεις όλα τα δεδομένα από τα PC πάνω του.

Το καλύτερο είναι να τον αφήνεις ανοιχτό όλη μέρα, αλλά αν δεν τον χρησιμοποιείς τακτικά, βάλτον να πέφτει σε hibernate πχ σε μιά ώρα και χρησιμοποίησε το Autoexit addin για να τον ξυπνάς όποτε θες από τα pc σου.
 
Re: Windows Home Server V2

Συμφωνώ στα περισσότερα, με τις παρακάτω εξαιρέσεις:

- Το κουτί μπορεί όντως να είναι ότι να' ναι, αλλά πρέπει να είναι μεγάλο και ευρύχωρο. Πρέπει να παίρνει πολλούς δίσκους, και να έχει ανεμιστήρες οι οποίοι να φυσάνε απευθείας πάνω στους δίσκους. Επίσης, χρειάζεται ένα καλό τροφοδοτικό. Αν σκοπεύεις να πας σε περισσότερους από 8-10 δίσκους, μιλάμε για τροφοδοτικό 600W+.

- Από επεξεργαστή / MB / κάρτα γραφικών, τον συνδυασμό με την μικρότερη κατανάλωση. Εφόσον σου περισσεύει ο Q6700, μάλλον και εγώ αυτόν θα έβαζα σε κάποιο MB με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Τα γκάζια ουδείς εμίσησε..

- Για system disk θα έβαζα τον μεγαλύτερο και πιο καινούργιο που έχω. Είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος, οπότε θέλεις να είναι σε καλή φόρμα και μεγάλος, καθότι μελλοντικά δεν μπορείς να τον αλλάξεις εύκολα με μεγαλύτερο.

Αυτά τα ολίγα. :smile:
 
Windows Home Server και hardware

YannisA, Asteri και Δημήτρη σας ευχαριστώ.

Ήδη έκανα εγγραφή στο We Got Served.

Εξ όσων μου λέτε, Asteri και Δημήτρη, ακόμα και ο Pentium D 820 (2.8 Ghz) θα έκανε δουλειά. Ο Q6700 δεν μου περισσεύει ακριβώς, λέω να τον φυλάξω για ένα advanced υπολογιστή, εκτός κι αν φρονείτε ότι ο παραπάνω Pentium D δεν είναι αρκετός.

Δυστυχώς, από τις διαθέσιμες μητρικές, καμιά δεν έχει ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών κι έτσι θα χρησιμοποιήσω κάποια από τις υπάρχουσες παλιότερες κάρτες GPU, κάποια με τη λιγότερη κατανάλωση σε watt. Ενώ όντως έχω μιαν AGP καινούργια (είχε αγοραστεί για έναν παλιότερο υπολογιστή με P4 (s.478) και έχει μείνει αχρησιμοποίητη), δεν εχω μητρική με AGP slot, κι έτσι υποχρεωτικά πάω σε PCI-E κάρτα.

Για system disc έχω αποφασίσει να χρησιμοποιήσω έναν 500άρη WD Green, τον WD5000AVDS, που έχει αρκετό χώρο, τον έχω ήδη στην κατοχή μου και είναι οικονομικός σε κατανάλωση και σχετικά γρήγορος.

Κάποιες από τις προαναφερθείσες μητρικές έχουν RAID controllers ενσωματωμένους και παίρνουν μέχρι 6 εσωτερικούς δίσκους συν 2 ή 4 εξωτερικούς e-SATA. Επί πλέον υπάρχουν και οι πρόσθετες κάρτες (RAID controllers), που μπορούν να εξασφαλίσουν ικανό αποθηκευτικό χώρο, άρα σε αυτό δεν βλέπω να έχω πρόβλημα.

.......
..........
Ξεκινάς με μόνο τον system disk και φορμάρεις σαν να είναι XP. Βάζεις ότι drivers δεν βρει (όπου δεν βρίσκεις ειδικούς, βάζεις από XP 32bit) και μετά αρχίζεις να προσθέτεις δίσκους. Η διαδικασία είναι πανεύκολη μέσω wizard και το control panel απλούστατο..

Εδώ ίσως είναι τα δύσκολα (για μένα): ΟΚ, τους drivers των υποσυστημάτων της μητρικής υποθέτω ότι θα μπορέσω να τους περάσω από το συνοδευτικό της CD (ή θα τους κατεβάσω από το site του κατασκευαστή της, αν δεν έχω το CD, όπως συμβαίνει λ.χ. με την Gigabyte GA-EP35C-DS3R). Εκείνο που δεν ξέρω είναι αν χρειάζονται drivers τα άλλα εξαρτήματα, π.χ. η κάρτα γραφικών (όποια κι αν είναι αυτή - οι περισσότερες συνοδεύονται με CD, που έχει τους οδηγούς, αλλά δεν ξέρω αν αυτοί κάνουν για τα WHS), το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, η οθόνη, οι σκληροί δίσκοι κλπ. Βλέπεις, τα περισσότερα από αυτά (εκτός από τις κάρτες γραφικών) είναι plug-n-play στα νορμάλ λειτουργικά για τα PCιά (π.χ. WinXP, Vista, Win7, κλπ.) αλλά δεν ξέρω τί παίζει στα WHS.

Αφού τελειώσουν όλα, τρέχεις από κάθε PC του σπιτιού το WHS connector για να συνδεθούν όλα πάνω του. Αφού τελειώσει και αυτό το βήμα, στέλνεις όλα τα δεδομένα από τα PC πάνω του.

Το καλύτερο είναι να τον αφήνεις ανοιχτό όλη μέρα, αλλά αν δεν τον χρησιμοποιείς τακτικά, βάλτον να πέφτει σε hibernate πχ σε μιά ώρα και χρησιμοποίησε το Autoexit addin για να τον ξυπνάς όποτε θες από τα pc σου.

Αυτό το τελευταίο WHS connector τί είναι; Είναι κάποιο utility των WHS? Ή είναι ενσωματωμένο και στα άλλα λειτουργικά, ώστε να μπορεί ο χρήστης - όπως λες - να το τρέξει μέσα από αυτά;

Sorry για τις πολλές απορίες, αλλά είμαι νέος στον τομέα αυτό. :huh2:

Εξ άλλου το είχα πει από την αρχή, στο δεύτερό μου ποστάρισμα, ότι θα σας ξαναρωτήσω:

"Εκείνες που μάλλον θα με απασχολήσουν είναι οι μετά την εγκατάσταση ενέργειες που πρέπει να κάνω για την εγκατάσταση του οικιακού δικτύου. Εκεί ίσως (τί ίσως, σίγουρα) χρειαστώ την βοήθειά σας. Μέχρι τότε όμως θα επανέλθω." ;)

Οπότε μη μου επισυνάψετε κατηγορίες για τις ερωτήσεις μου! :BDGBDGB53:
(Να μην κάνουμε και λίγο χιούμορ?)

Άντε, καλημέρα κι ευχαριστώ, πάω να κάνω κάτι εξωτερικές δουλειές. Τα λέμε το απόγευμα πάλι.
-
 

Stratos

AVClub Enthusiast
13 July 2006
785
Marousi
Re: Windows Home Server V2

Να επισημανω οτι οι Green δισκοι δεν ειναι και οτι καλυτερο για τον WHS, μιας και το advance format συμπεριφερεται παραξενα (δεν το υποστηριζει). Θα προτεινα για συστημα εναν black η αλλη μαρκα χωρις το AF...
 

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,151
ΑΘΗΝΑ
Re: Windows Home Server και hardware

Αυτό το τελευταίο WHS connector τί είναι; Είναι κάποιο utility των WHS? Ή είναι ενσωματωμένο και στα άλλα λειτουργικά, ώστε να μπορεί ο χρήστης - όπως λες - να το τρέξει μέσα από αυτά;

Το WHS Connector το τρέχεις σε κάθε PC του δικτύου σου.
Μ' αυτό, το PC εντοπίζει τον WHS και κάνει "registration" σ' αυτόν. Δηλ. από κεί και πέρα, ο WHS αναλαμβάνει να ξυπνάει το PC για να του πάρει backup, να του ενημερώνει το Antivirus και άλλα τέτοια. Επίσης μπορείς να έχεις πρόσβαση στο PC από έξω, μέσω του WHS.
Μπορείς να βάλεις μέχρι 10 PC.
 
Απάντηση: Re: Windows Home Server και hardware

Να επισημανω οτι οι Green δισκοι δεν ειναι και οτι καλυτερο για τον WHS, μιας και το advance format συμπεριφερεται παραξενα (δεν το υποστηριζει). Θα προτεινα για συστημα εναν black η αλλη μαρκα χωρις το AF...

??????????????

Το τί είναι η Advanced Format Technology (AF) το διάβασα στο site της WD. Παρ' όλα αυτά αγνοώ γιατί ένας σκληρός δίσκος, που λογικά είναι plug-n-play σε κάθε λειτουργικό, θα έχει πρόβλημα με τα WHS.

Θέλω επίσης να πω πως συμβουλές άλλων φίλων δεν μου απέκλεισαν τη χρήση ενός δίσκου Green, κάποιοι μάλιστα μου τον πρότειναν κι όλας για λόγους χαμηλής κατανάλωσης. Αλλά αυτό δεν ειναι το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή ενός τέτοιου δίσκου, μετά μάλιστα την παραπάνω επισήμανση.

Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας ρίξει δυο αράδες για να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας κι εμείς.

Το WHS Connector το τρέχεις σε κάθε PC του δικτύου σου.
Μ' αυτό, το PC εντοπίζει τον WHS και κάνει "registration" σ' αυτόν. Δηλ. από κεί και πέρα, ο WHS αναλαμβάνει να ξυπνάει το PC για να του πάρει backup, να του ενημερώνει το Antivirus και άλλα τέτοια. Επίσης μπορείς να έχεις πρόσβαση στο PC από έξω, μέσω του WHS.
Μπορείς να βάλεις μέχρι 10 PC.

ΟΚ, Γιάννη ευχαριστώ. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω προγραμματάκι (utility) πρέπει να ενυπάρχει στα λειτουργικά των περιφεριακών PC, για να το τρέξεις μέσα από αυτά.

Τα λέω καλά ή είμαι λάθος;
-
 
Windows Home Server Connector. Το βρήκα!

........

ΟΚ, Γιάννη ευχαριστώ. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω προγραμματάκι (utility) πρέπει να ενυπάρχει στα λειτουργικά των περιφεριακών PC, για να το τρέξεις μέσα από αυτά.

Τα λέω καλά ή είμαι λάθος;
-

Άστο, Γιάννη, το βρήκα. Αν δεν κάνω λάθος το κατεβάζεις σαν add-on από το site της Microsoft, σωστά;
-
 
Re: Windows Home Server και hardware

YannisA, Asteri και Δημήτρη σας ευχαριστώ.

Ήδη έκανα εγγραφή στο We Got Served.

Εξ όσων μου λέτε, Asteri και Δημήτρη, ακόμα και ο Pentium D 820 (2.8 Ghz) θα έκανε δουλειά. Ο Q6700 δεν μου περισσεύει ακριβώς, λέω να τον φυλάξω για ένα advanced υπολογιστή, εκτός κι αν φρονείτε ότι ο παραπάνω Pentium D δεν είναι αρκετός.

Μια χαρά είναι ο Pentium D.. Μην ανησυχείς.

Εδώ ίσως είναι τα δύσκολα (για μένα): ΟΚ, τους drivers των υποσυστημάτων της μητρικής υποθέτω ότι θα μπορέσω να τους περάσω από το συνοδευτικό της CD (ή θα τους κατεβάσω από το site του κατασκευαστή της, αν δεν έχω το CD, όπως συμβαίνει λ.χ. με την Gigabyte GA-EP35C-DS3R). Εκείνο που δεν ξέρω είναι αν χρειάζονται drivers τα άλλα εξαρτήματα, π.χ. η κάρτα γραφικών (όποια κι αν είναι αυτή - οι περισσότερες συνοδεύονται με CD, που έχει τους οδηγούς, αλλά δεν ξέρω αν αυτοί κάνουν για τα WHS), το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, η οθόνη, οι σκληροί δίσκοι κλπ. Βλέπεις, τα περισσότερα από αυτά (εκτός από τις κάρτες γραφικών) είναι plug-n-play στα νορμάλ λειτουργικά για τα PCιά (π.χ. WinXP, Vista, Win7, κλπ.) αλλά δεν ξέρω τί παίζει στα WHS.

Μην πολυανησυχείς. Τους περισσότερους drivers θα τους εγκαταστήσουν μόνα τους.. Αν λείπει κανένας στο τέλος, συνήθως δουλεύουν οι drivers για XP 32bit, και σχεδόν σίγουρα οι drivers για Server 2003 32bit.


Αυτό το τελευταίο WHS connector τί είναι; Είναι κάποιο utility των WHS? Ή είναι ενσωματωμένο και στα άλλα λειτουργικά, ώστε να μπορεί ο χρήστης - όπως λες - να το τρέξει μέσα από αυτά;

Σου έγραψαν τα παιδιά παραπάνω τι είναι ο WHS connector.

Θα τον βρεις σε ένα από τα 3 δισκάκια που περιλαμβάνονται στην συσκευασία του WHS, αλλά και σε ένα από τα shares που δημιουργούνται στο μηχάνημα. Δηλαδή τον κάνεις install είτε από το CD, είτε από το network share.
 
Re: Windows Home Server V2

Να επισημανω οτι οι Green δισκοι δεν ειναι και οτι καλυτερο για τον WHS, μιας και το advance format συμπεριφερεται παραξενα (δεν το υποστηριζει). Θα προτεινα για συστημα εναν black η αλλη μαρκα χωρις το AF...

Φαίνεται όντως να υπάρχει πρόβλημα: http://support.microsoft.com/kb/2385637/en-us

Πάντως εγώ τις προάλλες προσέθεσα έναν WD Green 2TB δίσκο σε έναν από τους WHS μου χωρίς να παρατηρήσω κάτι.. Δεν ξέρω αν είναι μοντέλο με AF ή όχι. Θα το δω αργότερα.

Επίσης το ίδιο μηχάνημα έχει WD Green 1TB ως system disk, αλλά είναι παλιούτσικος και δεν πρέπει να είναι AF.
 
Απάντηση: Windows Home Server V2

Φαίνεται όντως να υπάρχει πρόβλημα: http://support.microsoft.com/kb/2385637/en-us

Μμμ.... μάλιστα. Τό' δα κι εγώ. Δεν χάνω τίποτα όμως να στείλω ένα email στην WD να ρωτήσω. Αν μου απαντήσουν θα σας το γνωστοποιήσω.

Πάντως εγώ τις προάλλες προσέθεσα έναν WD Green 2TB δίσκο σε έναν από τους WHS μου χωρίς να παρατηρήσω κάτι.. Δεν ξέρω αν είναι μοντέλο με AF ή όχι. Θα το δω αργότερα.

Επίσης το ίδιο μηχάνημα έχει WD Green 1TB ως system disk, αλλά είναι παλιούτσικος και δεν πρέπει να είναι AF.

Αυτή τη στιγμή, το site της WD έχει μόνο δυο μοντέλα στους "πράσινους":

Τους WD Caviar Green
και
τους WD AV-GP

Και οι δύο ενσωματώνουν την ως άνω τεχνολογία (AF). Ο πιο καινούργιος φαίνεται να είναι ο δεύτερος τύπος (WD AV-GP). Οπότε όποιον κι αν έχεις, Δημήτρη, μάλλον φοράει την AF τεχνολογία.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι η WD φτιάχνει δίσκους με AF τεχνολογία μεν, αλλά λειτουργικούς με τα WHS? Μια υπόθεση κάνω μόνο, φυσικά.
-
 
Re: Windows Home Server V2

Τελικά όντως έχω τέτοιο δίσκο:

attachment.php


Το θυμάμαι ότι διάβασα πάνω στο label τις οδηγίες περί AF αλλά μιας και δεν τον έβαζα σε μηχάνημα με XP δεν έδωσα πολλή σημασία..

Τώρα, θα έχω το νου μου μήπως κάνει τίποτα "περίεργα" και απλά δεν το έχω προσέξει..

BTW, ο WD Green 1TB που έχω σίγουρα δεν είναι AF..
 

Attachments

  • wd20ears_res.jpg
    wd20ears_res.jpg
    218.2 KB · Views: 101
Last edited:
Η αλληλογραφία με την WD

Καλημέρα,

Λοιπόν, όπως υποσχέθηκα, παραθέτω την αλληλογραφία μου με την WD. Εγώ τους έστειλα το εξής μήνυμα:



Θέμα:
Compatibility with Windows Home Server as system disc (Αναφέρομαι φυσικά στον WD5000AVDS)

Dear Sirs,

I bought this HDD (it is still sealed), intending to use it as System Disc in a Home Server PC, operating with Microsoft Windows Home Server, as OS. However, I found out that Microsoft Corporation warns the users of WHS OS that some HDDs, equiped with Advanced Format Technology (AF), may present some problems, when operating in the WHS environment. The relevant link is: http://support.microsoft.com/kb/2385637/en-us. However, MS Corporation suggests that the user should contact the HDD manufacturer, to obtain information about this issue for a specific model.

You are kindly requested to inform me if there is a possibility that the said HDD may present problems, if used as described above. If yes, I would like to have your recommendation on what model I should utilize as system disc for a WHS based Home Server PC.

Thank you in advance

Panagiotis Melas
Kallithea- Greece


Η απάντηση του τμήματος υποστήριξης πελατών:

Dear Panagiotis,

Thank you for contacting Western Digital Customer Service and Support. My name is Otto R.

We have not documented any incompatibility or issues, between our Advanced Format drives and any particular Operating System. However, WD's technical support personnel, does not provide support for the Windows Home Server Operating System.

I hope that we have met your expectations today and that you are satisfied with our service. If you have any further questions, please reply to this email and we will be happy to assist you further.

Sincerely,
Otto R
Western Digital Service and Support


http://support.wdc.com

Note: If you have not visited our community forums, please make sure to do so. You may also find answer(s) to your question(s) there.
Link to WD community forums:
http://websupport.wdc.com/rn/cl.asp?i=100915-007724&[email protected]

Ευσχήμως, πλην σαφώς, μου απαντάνε ότι δεν προσφέρουν υποστήριξη για τους χρήστες των WHS, αλλά από την άλλη δεν έχουν παρατηρήσει προβλήματα συμβατότητας με κάποιο λειτουργικό σύστημα.

Ψάχνω λίγο το forum των χρηστών των δίσκων της WD, να δω μήπως έχει συζητηθεί παρόμοιο θέμα. Προς το παρόν είμαι στη σελίδα 20 του πλήθους των νημάτων, αλλά δεν έχω δει τίτλο μηνύματος με παρόμοιο περιεχόμενο. Εν τούτοις υπάρχχουν κάποια νήματα με αντικείμενο τα προβλήματα που παρουσιάζονται με το Advanced Format Technology, αλλά σε άλλα λειτουργικά (XP και Vista). Θέλει κι άλλο ψάξιμο, όμως. Όποιος νομίζει ότι τον ενδιαφέρει, ας μπει στο παραπάνω link να ψάξει.
-
 

Stratos

AVClub Enthusiast
13 July 2006
785
Marousi
Re: Windows Home Server V2

Δυστυχως, μιας και εχω στησει αρκετους, θεμα υπαρχει.
Το παραξενο ειναι οτι δεν συμβαινει σε ολους.
Το συμπτωμα ειναι στιγμιαια(εως και οχι τοσο στιγμιαια) παγωματα.
Η WD ως γνωστον ποιει την νησσαν, αλλα η μαικροσοφτ το αναφερει ξεκαθαρα...
http://support.microsoft.com/kb/2385637/en-us

Recommendation Windows Home Server v1: Do not use Advanced Format disks in your Windows Home Server v1.

Κριμα γιατι ειναι και καλοι και φθηνοι...
Βεβαια, το θεμα οπως καταλαβαινετε, παρατηρειτε μονο στην αναπαραγωγη βιντεο που χρειαζεται συνεχομενη ροη. Σε αποθηκευση ντατα, κανεις δεν θα καταλαβει τιποτα.
Οποτε, ειτε περιμενουμε την V2, ειτε αναζητουμε αλλους δισκους
 

Stratos

AVClub Enthusiast
13 July 2006
785
Marousi
Re: Windows Home Server V2

Εδω ειναι κατι ενδιαφερον για διαβασμα...

Να πω επισης, οτι το utility για το align δεν τρεχει σε WHS ( :SFGSFGSF: ).
Σε καποιες περιπτωσεις, το προβλημα λυθηκε με το Jumper, χωρις αυτο να συμβαινει παντα...
 

Asteris

AVClub Enthusiast
8 April 2008
719
Θεσσαλονίκη
Re: Windows Home Server V2

Advance format είναι για green δίσκους πάνω από τα 2ΤΒ. Οι μικρότεροι δεν έχουν πρόβλημα.

Αν θέλετε να βάλετε έναν δίσκο 2ΤΒ σαν data disk, πρέπει να μπει το jumper 7-8, ώστε να δουλέψει σαν AF χωρίς κάποια άλλη ρύθμιση σε λειτουργικό ή motherboard.

Αν θέλετε να βάλετε 2TB δίσκο σαν system disk, δεν γίνεται, γιατί ακόμη και να του βάλεις το jumper στο 7-8, ο WHS πάει να κάνει δύο partitions στον δίσκο (20GB system και το υπόλοιπο data), οπότε χαλάει η ρύθμιση και πιθανόν να παρουσιαστούν corrupt data.

Κοινώς το πρόβλημα είναι μόνο για system disks. Αν μπουν για δεύτεροι, τζαμπέρωμα και είναι ΟΚ.