Ξυλότορνος και δημιουργιες.

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Σας ευχαριστώ :D

Αυτό γιατί το έκανες και δεν βίδωσες το πλατώ;
Δεν είχες πρόβλημα βάθους.

Έλα ντε; To θεώρησα πιο εύκολο να το βάλω πάνω στο τσοκ. Αλλά έχεις δίκιο, καλύτερα θα ήταν πάνω στο πλατώ, θα είχα γλιτώσει και όλους αυτούς τους κραδασμούς του στραβού τσοκ.
 

aetosa

AVClub Enthusiast
4 September 2006
917
Ωραία ασχολία ο τόρνος και έχει μια ιδιαιτερότητα: Είναι από τις λίγες αθόρυβες δραστηριότητες του εργαστηρίου. Μπορείς να ασχολείσαι με τις ώρες, χωρίς να ενοχλείς. Ιδανικός για εργαστήρια μέσα σε διαμερίσματα όπως το δικό μου.
Αθόρυβος ο τόρνος;
Μου κάνει φοβερή εντύπωση, νόμιζα ότι είναι εξαιρετικά θορυβώδες.
 

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Αθόρυβος ο τόρνος;
Μου κάνει φοβερή εντύπωση, νόμιζα ότι είναι εξαιρετικά θορυβώδες.

O τόρνος της Parkside ήταν θορυβώδης λόγω σχεδίασης.

Αυτός εδώ (όπως και όλοι νομίζω), κινείται με ιμάντα και είναι αθόρυβος.
Δηλαδή όταν δουλεύει παράγει μόνο 65 db όταν η σκούπα Karcher παράγει 85!

Από εκεί και πέρα, εξαρτάται τι κάνεις. Ανάλογα και με το σκαρπέλο παράγεται και ο αντίστοιχος θόρυβος.
Άλλες εργασίες είναι πιο επιθετικές και άλλες όχι. Αν δουλεύεις γρήγορα με δύναμη με σκαρπέλα με κοπτικά καρβιδίου, σίγουρα κάνεις θόρυβο αλλά και πάλι ανεκτό για διαμέρισμα.

Δηλαδή, κλείνω την πόρτα του εργαστηρίου και σχεδόν δεν ακούγομαι στο υπόλοιπο σπίτι.
Πιο σπαστικός είναι ο θόρυβος της σκούπας που πρέπει να έχεις σε λειτουργία όσο τρίβεις με γυαλόχαρτα πάνω στον τόρνο.

Τόρνος, πριονοκορδέλα, Laser, 3d Printer, είναι εργαλεία πολύ φιλικά σε περιβάλλοντα σπιτιού από θέμα θορύβου.

Στο άλλο άκρο, η πλάνη, τα δισκοπρίονα, το ρούτερ πάγκου και ο ξεχονδριστήρας είναι οριακά για διαμέρισμα.
 
  • Like
Reactions: newbie and aetosa

enduras1

Moderator
Staff member
Και επειδη με αυτα και με αυτα μου έλειψε ο τόρνος μου ειπα να ασχοληθω λιγακι και εγω σημερα προχωροντας ενα προτζεκτ που ειχε μεινει στο ραφι καιρο.

Ετσι ειχε αρχισει προ πανω απο ενα χρόνο....

IMG20240110104119.jpg

Σημερα κοπηκαν οι ραβδοι στο κατάλληλο μηκος και κολληθηκαν σε εναν ξυλινο κυλινδρο που εφτιαξα στον τορνο...

IMG20240110112916.jpg

Η συνέχεια ελπιζω τις επομενες ημερες....
 

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
... Η συνέχεια ελπιζω τις επομενες ημερες....

Θυμάμαι που το είχες ξεκινήσει αυτό (πολύ καιρό τώρα) και αναρωτιόμουν αν το παράτησες τελικά. :rolleyes:
Κάτι εντυπωσιακό θα βγει μου φαίνεται :)
 
  • Like
Reactions: enduras1

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Δεν μου λέτε βρε μάστορες, τα μπολ από οξιά, όπως αυτό που έφτιαξα, για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν σκεύη κουζίνας, σαν σαλατιέρα για παράδειγμα, χρειάζονται κάποια ειδική επεξεργασία;

Εγώ το πέρασα με ένα μίγμα (παραφινέλαιο - καρναούμπα - κερί μέλισσας), αλλά είναι αυτό αρκετό για να γίνει σχετικά αδιάβροχο;
Γιατί σε μια σαλάτα που θα βάλεις λάδια - ξίδια, τι θα γίνει;
Και στα πιάτα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει.

Τι κάνετε εσείς;
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
11,963
Αθηνα
Δεν μου λέτε βρε μάστορες, τα μπολ από οξιά, όπως αυτό που έφτιαξα, για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν σκεύη κουζίνας, σαν σαλατιέρα για παράδειγμα, χρειάζονται κάποια ειδική επεξεργασία;

Εγώ το πέρασα με ένα μίγμα (παραφινέλαιο - καρναούμπα - κερί μέλισσας), αλλά είναι αυτό αρκετό για να γίνει σχετικά αδιάβροχο;
Γιατί σε μια σαλάτα που θα βάλεις λάδια - ξίδια, τι θα γίνει;
Και στα πιάτα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει.

Τι κάνετε εσείς;
Food save
 
  • Like
Reactions: nikfor

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Συνέχεια της εκμάθησης του τόρνου: Κατασκευή μεγάλου μπολ / φρουτιέρας (Οξιά - Καρυδιά).

Το μπολ του ... Σαββατοκύριακου. :LOL: Χάχα, ωραία ασχολία ο τόρνος.


01.jpg


Ήθελα να δοκιμάσω τον καινούργιο τόρνο σε κάτι πιο μεγάλο, αλλά δεν είχα ξύλα, αφού την τελευταία φορά τα αγόρασα στενά (20εκ) για να χωράνε στον μικρούλη Hozlmann. :confused: Οπότε, έκοψα δυο κομμάτια οξιάς των 10 εκατοστών και ένα κομμάτι καρυδιάς άλλα 10 εκ. και τα ένωσα, για να αποκτήσω τα 30 εκατοστά που ήθελα συνολικά. Τα πάχος και των δυο ήταν 5 εκατοστά
Αφού κόπηκαν στο παγκοπρίονο, χρειάστηκαν πλάνισμα (χαρά ... οι γείτονες :p ) και στη συνέχεια τα κόλλησα μεταξύ τους με Titebond.

02.jpg

Όταν στέγνωσαν, τα έβαλα στην κορδέλα και τα έκοψα σε κύκλο και βίδωσα πάνω του το face plate.

03.jpg

Έδωσα στην κάτω πλευρά του μπολ σιγά σιγά το σχήμα που ήθελα, άνοιξα μια εσοχή για να πιάσει το τσοκ και το έτριψα καλά, έως 500.

04.jpg

Το πέρασα και δυο χέρια shellac και το άφησα να στεγνώσει καλά.

05.jpg

Το γύρισα ανάποδα, το έπιασα στο τσοκ, άνοιξα με το Forsnter μια τρύπα στο τελικό βάθος που ήθελα να φτάσω για να την έχω σαν οδηγό και άρχισα το άδειασμα.
Πολλή δουλειά μεν, αλλά όχι τόσο δύσκολη όσο φανταζόμουν λόγω της καρυδιάς. Τελικά, αποδείχθηκε πως δεν είναι πιο σκληρή από την οξιά όπως φανταζόμουν.
Τρίψιμο καλό, έως 800 και μπόλικο από το μίγμα (κερί μέλισσας, καρναούμπα και παραφινέλαιο) για να είναι food grade και έτοιμο.

06.jpg

Χρειάστηκε μιάμιση μέρα και συνολικά δεν νομίζω να ασχολήθηκα πάνω από 6 ώρες.

07.jpg

Πολύ το διασκεδάζω ... :)
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,516
Βριλήσσια
Mπραβο Νικο θαυμασιο εγινε.(y)

H oξια ειναι λιγο πιο σκληρη απο τα περισσοτερα ειδη καρυδιας. H δρυς ειναι λιγο πιο σκληρη και απο τα δυο.

Τι αναλογια carnauba και λαδιου χρησιμοποιεις?
 
  • Like
Reactions: nikfor

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Mπραβο Νικο θαυμασιο εγινε.(y)

H oξια ειναι λιγο πιο σκληρη απο τα περισσοτερα ειδη καρυδιας. H δρυς ειναι λιγο πιο σκληρη και απο τα δυο.

Τι αναλογια carnauba και λαδιου χρησιμοποιεις?

Δεν είμαι σίγουρος, έχω ξεχάσει τι είχα κάνει γιατί κάπου το είχα διαβάσει στο ίντερνετ και το εφάρμοσα.

Νομίζω 4 μέρη παραφινέλαιο και από ένα κεράκι μέλισσας και ένα carnauba
 

anastasg

AVClub Addicted Member
11 January 2011
2,796
Αθήνα
Δεν μου λέτε βρε μάστορες, τα μπολ από οξιά, όπως αυτό που έφτιαξα, για να τα χρησιμοποιήσουμε σαν σκεύη κουζίνας, σαν σαλατιέρα για παράδειγμα, χρειάζονται κάποια ειδική επεξεργασία;

Εγώ το πέρασα με ένα μίγμα (παραφινέλαιο - καρναούμπα - κερί μέλισσας), αλλά είναι αυτό αρκετό για να γίνει σχετικά αδιάβροχο;
Γιατί σε μια σαλάτα που θα βάλεις λάδια - ξίδια, τι θα γίνει;
Και στα πιάτα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει.

Τι κάνετε εσείς;
Νίκο, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το οποίο είχα διαβάσει καλά λόγια και οι κριτικές του είναι πολλές και καλές


Εξαιρετική η φρουτιέρα ειδικά με την διχρωμία
 
  • Like
Reactions: nikfor

nikfor

AVClub Addicted Member
7 August 2007
2,501
Νομιζω οτι το μιγμα που ηδη χρησιμοποιει με το λαδακι, τη γκαρναουμπα και το μπις γουόξ ειναι το καλυτερο απ'όλα.

Ναι, είναι καλό, αλλά το link του Γιώργου, μου θύμισε κάτι που είχα διαβάσει παλιότερα, πως μπορούμε δηλαδή μέσα στο μίγμα να βάζουμε και δυο τρεις σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο (πορτοκάλι για παράδειγμα) για να δίνουμε και ένα διακριτικό άρωμα στο cutting board ή στο bowl. :)
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,516
Βριλήσσια
Nαι βεβαια ειναι καλη ιδεα. Βαζω και εγω σε ολα μου τα μιγματα. Ιδιως τα αραιωμενα με νεφτι η και σκετα οπως το λινελαιο, που εχουν εντονη μυρωδια.

Νομιζω οτι απο το Jumbo ειχα παρει ενα σετ με πολλα μπουκαλακια με διαφορα αιθερια ελαια, τσαμπα, πριν καμμια δεκαετια και εχω ακομα.
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,831
Αθήνα
Αυτά κρατάνε αιώνια..
Μια σταγόνα είναι αρκετή, απλά διαλέγεις τις 2-3 μυρωδιές που γουστάρεις.