Συνέχεια της εκμάθησης του τόρνου:
Κατασκευή μεγάλου μπολ / φρουτιέρας (Οξιά - Καρυδιά).
Το μπολ του ... Σαββατοκύριακου. Χάχα, ωραία ασχολία ο τόρνος.
Ήθελα να δοκιμάσω τον καινούργιο τόρνο σε κάτι πιο μεγάλο, αλλά δεν είχα ξύλα, αφού την τελευταία φορά τα αγόρασα στενά (20εκ) για να χωράνε στον μικρούλη Hozlmann.
Οπότε, έκοψα δυο κομμάτια οξιάς των 10 εκατοστών και ένα κομμάτι καρυδιάς άλλα 10 εκ. και τα ένωσα, για να αποκτήσω τα 30 εκατοστά που ήθελα συνολικά. Τα πάχος και των δυο ήταν 5 εκατοστά
Αφού κόπηκαν στο παγκοπρίονο, χρειάστηκαν πλάνισμα
(χαρά ... οι γείτονες ) και στη συνέχεια τα κόλλησα μεταξύ τους με Titebond.
Όταν στέγνωσαν, τα έβαλα στην κορδέλα και τα έκοψα σε κύκλο και βίδωσα πάνω του το face plate.
Έδωσα στην κάτω πλευρά του μπολ σιγά σιγά το σχήμα που ήθελα, άνοιξα μια εσοχή για να πιάσει το τσοκ και το έτριψα καλά, έως 500.
Το πέρασα και δυο χέρια shellac και το άφησα να στεγνώσει καλά.
Το γύρισα ανάποδα, το έπιασα στο τσοκ, άνοιξα με το Forsnter μια τρύπα στο τελικό βάθος που ήθελα να φτάσω για να την έχω σαν οδηγό και άρχισα το άδειασμα.
Πολλή δουλειά μεν, αλλά όχι τόσο δύσκολη όσο φανταζόμουν λόγω της καρυδιάς. Τελικά, αποδείχθηκε πως δεν είναι πιο σκληρή από την οξιά όπως φανταζόμουν.
Τρίψιμο καλό, έως 800 και μπόλικο από το μίγμα (κερί μέλισσας, καρναούμπα και παραφινέλαιο) για να είναι food grade και έτοιμο.
Χρειάστηκε μιάμιση μέρα και συνολικά δεν νομίζω να ασχολήθηκα πάνω από 6 ώρες.
Πολύ το διασκεδάζω ...