Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνική και υλικά.

weather1967

Supreme Member
25 October 2010
7,814
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Μιχάλη Αγγέλους θά φτιάξεις εσύ :SFGSFGSF:

Ωραία πατέντα νά ρίξεις τήν πατούρα πρώτα γιά καλούπι από κάτω,πιστεύω νά κολλήσουν καλά μεταξύ τους,και να μήν υπάρχει αχρωμιά,αλλά καί αχρωμία να υπάρχει θά είναι πίσω πλευρά καί δέν θά φαίνεται.
Πολύ σωστή παρατήρηση γιά τό βάρος τών εκάστοτε πρός έκθεση υλικών.
 

Σωφρον

Supreme Member
3 March 2008
4,980
Κορωπί
Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

γιατι ρε μονοφαγα δεν μας λες την τιμη
θες να κανονισω να πλακωσουν τα τηλεφωνα και τα pm για παραγγελιες και να επιστρεψεις στην Αθηνα με μια παλετα ρητινες? εεεε
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,521
Βριλήσσια
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Παμε στα δυο επομενα εργακια που τελειωσαν πολυ προσφατα.

Παλι τα καλουπια ειναι απο ροδελες ξυλου. Στο κοχυλι εχω ανοιξει μια διαμπερη τρυπα με 20μμ τρυπανι forstner και στο αλλο μια τρυπα βαθους 12μμ με 30μμ τρυπανι.

Εδω βλεπουμε το αρχικο σταδιο.
40320407125_8a3b87c49c_c.jpg


Το ξυλο με το λαμπακι δεν ηθελε ιδιαιτερη προετοιμασια καθως επρεπε απλα να μπει το υγρο γυαλι και να γεμισει.
Το αλλο με το κοχυλι ηθελε προεργασια για να δημιουργηθει ο πατος, οπου μετα θα εμπαινε το κοχυλι και το υγρο γυαλι.

Εδω βλεπουμε το ξεκαλουπωμα αφου ειχα ριξει 2-3 χιλιοστα υγρο γυαλι. Την τρυπα την καλυψα με ενα κομματακι διαφανεια και την διαφανεια την καλυψα με ταινια συσκευασιας που βλεπετε πισω στη φωτο. Η διαρροη υπηρξε ελαχιστη η οποια περιοριστηκε κυριως στα ορια της διαφανειας. Η ταινια κρατησε πολυ καλα.

26311060607_0b07cd3b27_c.jpg


Στο επομενο project θα χρησιμοποιησω μονο ταινια συσκευασιας διαφανη, που ειναι λιγο πιο χοντρη. Δεν το εκανα σε αυτη την περιπτωση επειδη φοβηθηκα μηπως δημιουργηθει 'κοιλια' μονο με την ταινια, ετσι χρησιμοποιησα και την διαφανεια που ειναι σκληρη.

Οταν επηξε το πρωτο σταδιο και υπηρχε σταθερη βαση, ηρθε η ωρα να μπει και το υγρο γυαλι και να καλυψει το κοχυλι το οποιο το ειχα στερεωσει προχειρα στην περιφερεια του κυκλου για να μην φυγει.

Εδω βλεπουμε το κοχυλι αφου εχει ηδη μπει το υγρο γυαλι. Διαπιστωσα και ενα λαθος.
40469712304_412335285b_c.jpg


Ενω το υγρο γυαλι στην φαση της εκχυσης ειχε ερθει ακριβως και ελαααχιστα παραπανω απο την περιφερεια του κυκλου, οταν στεγνωσε η επιφανεια του γυαλιου ηταν ελαχιστα πιο κατω απο την περιφερεια του κυκλου. Το ξυλο δηλαδη απορροφησε λιγη ρητινη. Αυτο που επρεπε να ειχε γινει, ηταν να περασω την εσωτερικη επιφανεια της τρυπας με λιγο υγρο γυαλι οταν εφτιαχνα τον πατο, στην πρωτη στρωση.

Το ιδιο λαθος εκανα και με το λαμπακι. Δεν φαινεται τοσο στο ματι, αλλα το καταλαβαινεις στην αφη. Αυτο το λαθος δεν το εκανα οταν εφτιαχνα το αλλο εργο με το νομισμα, οπου περασα το εσωτερικο της τρυπας με υγρο γυαλι και το αφησα να στεγνωσει. Το ξυλο μονωθηκε τελεια και το γυαλι παρεμεινε σε απολυτη ευθεια με το ξυλο.

Επομενο σταδιο ηταν το φινιρισμα και το κοψιμο της ροδελας σε καποιο σχημα. Το κοψιμο εγινε στην πριονοκορδελα και το ακριβες σχημα εγινε με την βοηθεια του κυκλικου τριβειου.

Εδω βλεπουμε την πισω πλευρα του κοχυλιου οπου ειχα ριξει την πρωτη στρωση υγρου γυαλιου για να δημιουργηθει ο πατος. Εκανα το λαθος και ΔΕΝ εριξα λιγο σπρευ σιλικονης πανω στην διαφανεια και κατα την αποκολληση σε καποια σημεια δημιουργηθηκε προβλημα. Την επομενη φορα θα ψεκασω σπρευ σιλικονης πανω στην διαφανεια, θα το σκουπισω και θα το αφησω να στεγνωσει πριν βαλω την ρητινη ωστε η αποκολληση να γινει ομαλα.

Η αποκαλυψη για μενα ομως ηταν αλλη. Ενω θα μπορουσα να αφησω το υγρο γυαλι οπως ηταν και να τριψω μονο το ξυλο οπως εκανα στην μπροστινη πλερυα, ειπα να δοκιμασω να το τριψω μαζι με το ξυλο. Εβαλα λοιπον την πισω πλευρα που βλεπουμε εδω κατω στο κυκλικο τριβειο (240grit) και αφαιρεσα περιπου 1 χιλιοστο ξυλου και υγρου γυαλιου. Φυσικα το γυαλι θαμπωσε τα μαλα :))

Eδω ομως αρχισε το πιο ενδιαφερον μερος, οπου με την χρηση του μινι αλοιφαδορου της proxxon και γυαλοχαρτων 400/600/1000/1500 και 2000grit η επιφανεια του υγρου γυαλιου ανεκτησε το περισσοτερο μερος της γυαλαδας της. Επειδη ομως δεν μου ηταν αρκετο, ειπα να δοκιμασω και κατι παραπανω. Εβαλα λοιπον την κρεμα γυαλισματος μεταλλων που ειχε μεσα ο αλοιφαδορος της proxxon μαζι με το ειδικο σφουγγαρακι επαλειψης και πραγματικα το υγρο γυαλι εγινε σχεδον τελειο. Φανταζομαι με μια καλυτερη κρεμα, το αποτελεσμα θα ηταν ακομα καλυτερο.

Εδω η πισω πλευρα που ειναι πιο καθαρη απο οτι στην φωτογραφια η οποια εχει επηρρεαστει λιγο απο το φλας.

26386700147_a764700524_c.jpg


Εδω η μπροστινη πλευρα. Οι φυσσαλιδες εχουν αφεθει επιτηδες, δεν εχω προσπαθησει να τις βγαλω στο συγκεκριμενο εργο.
27385105948_4941331680_c.jpg


+++

Το δευτερο εργακι ηταν πολυ απλο με μια διαφορα. Το λαμπακι αρνηθηκε να βυθιστει στη ρητινη και μου εβγαινε επανω :))
Επρεπε να το ειχα κολλησει με λιγη κυανοακρυλικη κολλα στον πατο, η να ειχα ριξει την ρητινη σε δυο επιπεδα. Στο πρωτο σταδιο λιγα χιλιοστα ωστε να κολληση το λαμπακι και οταν στεγνωνε η ρητινη να εριχνα την δευτερη στρωση.

Εδω βλεπουμε απο πλαγια οψη το λαμπακι που εξεχει! Πριν το φινιρισμα και την κοπη στο τελικο του σχημα

41138005562_c904f553cf_c.jpg


Εδω βλεπουμε το λαμπακι τελειωμενο και κομμενο.
39380500970_a69e13d83c_c.jpg


Ενα θεματακι εδω ειναι οτι το λαμπακι δεν αναδεικνυεται σωστα καθως το ξυλο ειναι πολυ σκουρο απο τη φυση του. Ισως επρεπε να ανοιξω και μια τρυπουλα απο πισω, οχι 30μμ που ειναι η μπροστινη αλλα ισως 15μμ για να μπαινει φως και να φωτιζεται καλυτερα το εργο.

Ισως το κανω τωρα εκ των υστερων, να ανοιξω μια τρυπα 15μμ με το τρυπανι μεχρι να συναντησω το υγρο γυαλι απο την πισω πλευρα.

Διδαγματα:
-To ξυλο απορροφα ρητινη, οποτε πρεπει να γινει προβλεψη.
-Καποια αντικειμενα πρεπει να στερεωθουν πριν να ριξουμε την ρητινη ωστε να μην επιπλεουν.
-Η χρηση ενος αποκολλητικου υλικου (πχ σπρευ σιλικονης) ειναι χρησιμη για καποια -η ολα- τα καλουπωματα για καλυτερη αποκολληση του καλουπιου απο το υγρο γυαλι.
-Με μια σωστη και επιμελη διαδικασια τριψιματος, το θαμπο υγρο γυαλι ανακτα σχεδον το 100% της αρχικης του γυαλαδας. Σε αυτο το σημειο θα ψαξω να βρω την καταλληλη κρεμα (sanding paste/cream) για εποξικες ρητινες. Ισως το workshire grit που χρησιμοποιειται στους τορνους να ειναι ιδανικο. Iσως καποιο γυαλιστικο αυτοκινητων/μεταλλων/πλαστικων να ειναι ακομα καλυτερο. Θα δουμε :)
 
Last edited:

weather1967

Supreme Member
25 October 2010
7,814
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Ευχαριστούμε Μιχάλη απόλυτα κατατοπιστικός,καί σιγά-σιγά τά έργα σου γίνονται καί πιό όμορφα.

Θά σταθώ σέ δυό σημαντικούς παραμέτρους,η μία είναι ότι πρέπει νά ψεκάσουμε τήν επιφάνεια τού καλουπιού μέ spray σιλικόνης γιά νά μήν μάς φύγει κανα συμπαγής κομμάτι ρητίνης μέ τό ξεκαλούπωμα,καί πάει στράφι ο κόπος μας.
Καί η δεύτερη είναι ότι τό ξύλο απορροφά ρητίνη καί εκεί πρέπει να βρούμε κάτι σάν μονωτικό γιά νά περάσουμε τό ξύλο,καί μετά να ρίξουμε τήν ρητίνη,άν κατάλαβα καλά Μιχάλη μέ ένα πινελάκι μόνωσες τό ξύλο μέ ένα λεπτό στρώμα ρητίνης,κάτι σάν αστάρωμα καί μετα περίμενες νά στεγνώσει καί έριξες τό κυρίως στρώμα ρητίνης ? καί έτσι δέν απορρόφησε καθόλου τό ξύλο.
 

pavlos49

Supreme Member
31 October 2015
3,247
ΣΕΡΡΕΣ
Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Για το τελικό γυάλισμα της ρητίνης χρησιμοποιώ την κρέμα που γυαλίζουν τα φανάρια αυτοκινήτου. Είναι η ίδια διαδικασία δηλ. Τρίψιμο με νερού 1000, 1500, 2000 και 2500 και γίνονται θολά. Ακολουθεί τρίψιμο με κρέμα και γίνονται λαμπικο.
Πάντως σε θαυμάζω που έχεις το κουράγιο και γράφεις όλα αυτά τα κατεβατά.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,521
Βριλήσσια
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Eυχαριστω Δημητρη!!

Ναι σωστα καταλαβες, χρησιμοποιησα το υγρο γυαλι σαν ασταρι και περιμενα να στεγνωσει πριν το γεμισω. Την επαλειψη την κανεις με οτι θες, εγω την εκανα με το ξυλακι που ανακατευα την ρητινη επειδη ηταν μικρη η επιφανεια.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,521
Βριλήσσια
Re: Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Για το τελικό γυάλισμα της ρητίνης χρησιμοποιώ την κρέμα που γυαλίζουν τα φανάρια αυτοκινήτου. Είναι η ίδια διαδικασία δηλ. Τρίψιμο με νερού 1000, 1500, 2000 και 2500 και γίνονται θολά. Ακολουθεί τρίψιμο με κρέμα και γίνονται λαμπικο.
Πάντως σε θαυμάζω που έχεις το κουράγιο και γράφεις όλα αυτά τα κατεβατά.

Να'σαι καλα Παυλο και πολυ χρησιμη η πληροφορια σου για την κρεμα γυαλισματος για τα φαναρια, θα την δοκιμασω!
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,521
Βριλήσσια
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Επειδη το εργο με το λαμπακι δεν ειναι αρκετα φωτεινο, αποφασισα να ανοιξω μια τρυπα στο πισω μερος του ξυλου για να φωτιστει το λαμπακι μεσα στο υγρο γυαλι.

Εδω υπηρχε ενα μικρο προβλημα καθως το τρυπανι forstner εχει μια ακιδα καποιων χιλιοστων που εξεχει και υπαρχει κινδυνος να κανει ζημια στη λαμπα.
Επρεπε ομως να γινει η τρυπα γιατι το εργο ηταν πολυ σκοτεινο αλλα και για χαρη πειραματισμου!

41227113082_8a13084797_c.jpg

Ευτυχως δεν υπηρξε κανενα προβλημα στην διαδικασια και ολα πηγαν οπως επρεπε.

Επειτα επρεπε να τριψω λιγο την επιφανεια για να την προετοιμασω να ριξω την ρητινη. Αν και νομιζω οτι και κανενα τριψιμο να μην γινοταν, η νεα ρητινη θα καλυπτε το θαμπο μερος.

Τελος παντως, επειδη υπηρχαν τα εργαλεια για τριψιμο στο συγκεκριμενο βαθος το γυαλισα λιγακι.
Εδω δυο τροποι ευκολου τριψιματος μεσα σε ανοιγμα. Ο ενας με Dremel και to ειδικο bit της proxxon και ο αλλος, πιο ενδεδειγμενος και ελεγχομενος, το παλμικο τριβειακι της proxxon με τα διαφορα σχηματα κεφαλων.
27398311998_4b68478627_c.jpg

(Δημητρη weatherman, αυτο το mini proxxon δεν το εχεις :))

Kαθως εριχνα την ρητινη και προσπαθουσα να την φερω στο ιδιο επιπεδο με το ξυλο, διαπιστωνω οτι ο παγκος εργασιας μου δεν ειναι απολυτα ισιος. Η διαφορα ηταν 0.3 μοιρες.
Η αποκλιση βεβαια ειναι αμελητεα, αλλα οταν ριχνεις υγρο γυαλι τοτε κανει μεγαλη διαφορα καθως το καλουπι δεν γεμιζει σωστα με την αυτοεπιπεδουμενη ρητινη.
26399168207_b45693c399_b.jpg


Η αποκλιση διορθωθηκε με ενα διπλωμενο χαρτακι κατω απο την μια πλευρα του ξυλου. Τωρα το εργακι στεγνωνει ευθυγραμμισμενο :))
27397929108_707dfc2ce0_b.jpg


Διδαγματα:
-Mπορεις να ριξεις νεα στρωση υγρου γυαλιου πανω στην παλαια για να διορθωσεις ατελειες, γρατζουνιες και θαμπαδες. Η νεα στρωση καλυπτει τα παντα με τελεια καθαροτητα.
-Το τραπεζι/παγκος που ριχνετε την ρητινη πρεπει να ειναι απολυτα ισιο. Επειδη το υγρο γυαλι ειναι αυτοεπιπεδουμενο (self leveling), θα στεγνωσει με την κλιση που εχει το τραπεζι/παγκος.
 

Χιωτης

Moderator
Staff member
19 February 2011
35,521
Βριλήσσια
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Παρα πολυ καλη και ευκολα υλοποιησιμη ιδεα αυτη με τον πηλο και το γυαλι Κωστα!!
 

weather1967

Supreme Member
25 October 2010
7,814
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Επειδη το εργο με το λαμπακι δεν ειναι αρκετα φωτεινο, αποφασισα να ανοιξω μια τρυπα στο πισω μερος του ξυλου για να φωτιστει το λαμπακι μεσα στο υγρο γυαλι.

Εδω υπηρχε ενα μικρο προβλημα καθως το τρυπανι forstner εχει μια ακιδα καποιων χιλιοστων που εξεχει και υπαρχει κινδυνος να κανει ζημια στη λαμπα.
Επρεπε ομως να γινει η τρυπα γιατι το εργο ηταν πολυ σκοτεινο αλλα και για χαρη πειραματισμου!

Ευτυχως δεν υπηρξε κανενα προβλημα στην διαδικασια και ολα πηγαν οπως επρεπ.
Επειτα επρεπε να τριψω λιγο την επιφανεια για να την προετοιμασω να ριξω την ρητινη. Αν και νομιζω οτι και κανενα τριψιμο να μην γινοταν, η νεα ρητινη θα καλυπτε το θαμπο μερος
.

Τελος παντως, επειδη υπηρχαν τα εργαλεια για τριψιμο στο συγκεκριμενο βαθος το γυαλισα λιγακι.
Εδω δυο τροποι ευκολου τριψιματος μεσα σε ανοιγμα. Ο ενας με Dremel και to ειδικο bit της proxxon και ο αλλος, πιο ενδεδειγμενος και ελεγχομενος, το παλμικο τριβειακι της proxxon με τα διαφορα σχηματα κεφαλων.

(Δημητρη weatherman, αυτο το mini proxxon δεν το εχεις :))

Kαθως εριχνα την ρητινη και προσπαθουσα να την φερω στο ιδιο επιπεδο με το ξυλο, διαπιστωνω οτι ο παγκος εργασιας μου δεν ειναι απολυτα ισιος. Η διαφορα ηταν 0.3 μοιρες.
Η αποκλιση βεβαια ειναι αμελητεα, αλλα οταν ριχνεις υγρο γυαλι τοτε κανει μεγαλη διαφορα καθως το καλουπι δεν γεμιζει σωστα με την αυτοεπιπεδουμενη ρητινη.

Η αποκλιση διορθωθηκε με ενα διπλωμενο χαρτακι κατω απο την μια πλευρα του ξυλου. Τωρα το εργακι στεγνωνει ευθυγραμμισμενο :))

Διδαγματα:
-Mπορεις να ριξεις νεα στρωση υγρου γυαλιου πανω στην παλαια για να διορθωσεις ατελειες, γρατζουνιες και θαμπαδες. Η νεα στρωση καλυπτει τα παντα με τελεια καθαροτητα.
-Το τραπεζι/παγκος που ριχνετε την ρητινη πρεπει να ειναι απολυτα ισιο. Επειδη το υγρο γυαλι ειναι αυτοεπιπεδουμενο (self leveling), θα στεγνωσει με την κλιση που εχει το τραπεζι/παγκος.

Μιχάλη σιγά-σιγά τού παίρνεις τό κολλάι πού λέμε ,ωραίο έγινε σέ ρουστίκ στύλ.

Ξέρω επίτηδες τό κάνεις μέ τά Proxxon γιά νά πάω καί στήν 12 βολτη σειρά σέ λίγο πού ολοκληρώνω τά 220 volt. :flipout:-bye-
 

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
28,834
Αθήνα
Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Αυτή την υγρή σιλικόνη που τη βρίσκουμε;
 

Nektarios2015

AVClub Fanatic
4 March 2015
10,369
Απάντηση: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Νημα με αριστεια!
Μεγας οδηγος εμπειροτεχνες-καλλιτεχνες! Εχει μελλον και αυτο με θαυμαστες δημιουργιες!
Θα δοκιμασω και γω μαλλον τη τυχη μου αλλα φοβαμαι αυτους τους συνδιασμους με τα συστατικα. Δεν το χω με την ακριβεια!
 

cbfdim

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,882
Re: Υγρό Γυαλί. Εργα, τεχνκή και υλικά.

Υπαρχει και το παρακατω πιο φτηνα υλικα για πειραματισμους. Το εχω ξανααναφερει.