Είπα να κάνω ένα συγκριτικό τεστ , διαφορετικής τεχνολογίας κ χρονολογίας προβολακίων , μεταξύ του πανάρχαιου μου (2006 ) τεχνολογίας bulb , Full HD Optoma HD80 0.95" DMD Chip και του νεότερου σχετικά (2021) LG pseudo 4K laser , αφενός για να περασει η ώρα μου / μας και να το ποστάρω εδώ αλλα κ για να ρολαρει λιγο το thread αυτο με παρουσιασεις πλεον προβολικών σε επίπεδο τελικού χρήστη πλεον μιας κ λειπουν αυτου του ειδους οι παρουσιασεις μακραν απο εδώ...δυστυχώς.
Τα προβολικά μου δομιμάστηκαν σε συνθήκες σχεδόν πλήρους συσκότισης .
Ο LG με την ίριδα στο 0 , κοινώς την χαμηλότερη στάθμη φωτισμού laser γιατί στην 10 ρυθμιση πας οφθαλμίατρο σφαίρα....και ο Οπτομα στην οικονομική σκάλα λάμπας .
Και οι δύο με εργοστασιακές μαμα ρυθμίσεις προκειμένου για το τεστ. θα ακολουθήσει επόμενο ποστ με συγκριτικό με τις calibration ρυθμίσεις πλέον κ των δύο για να δούμε πως αλλάζουν τα πράγματα.
Απόσταση θέασης τα 3.80 μέτρα. Απόσταση προβολής τα 6.50 μέτρα. Οθόνη προβολής 135 ίντσες γιομάτες , gain 1 .
Ο LG έπαιξε στα 4Κ ενώ για ψυχολογικούς λόγους ετρεξα τα βιντεακια στον Οπτομα αντι της αναλυσης των 1080p , στα 1440p.
Υλικό αναπαραγωγής : Demo 4K απο youtube.
Στις πάνω pic o LG
Στις κάτω ο οπτομα.

Η βασική θεση κ ο χωρος προβολής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Αρχικά και οι δύο θελουν μέτρα απόστασης φουλ...longthrow γαρ...
Είναι φανερή επίσης η ανάγκη για χρήση ALR οθονης κυρίως για τον LG με το spoil φωτός να ειναι εντονος στους τοίχους παροτι εχει την ιριδα στο 0.
O Optoma σχεδόν 20 χρόνια μετά κ έχοντας γράψει άπειρα χιλιόμετρα και λάμπες , στεκεται αξιοπρεπεστατα στην εποχή 4Κ παροτι 1080p , λόγω του εξαιρετικού φακού του και του τεραστιου dmd chip του. Γι αυτο και κρατάει με περηφανια ακομα θεση στην ραφιέρα μου...
Παίζει άριστα μόνο σε συνθήκες πλήρους συσκότισης με αρκετά καλό μαυράκι και ανάλυση παρολα τα 1300 lumens του στα χαρτιά..
Στο preset "User" που του έχω τα calibration πια settings τα χρώματα είναι πιο κοντά στο 6500Κ
Εννοείται πως απουσιάζει το rainbow effect λόγω της μεγάλης ταχύτητασ του τροχού του. Rainbow effect είχα δει για πρώτη φορά στην ζωή μου με τον χαμηλότερησ αξίασ Optoma HD65 ανάλυσης 720p , ο οποίος όμως ήταν και 3D και πιο φωτεινός μακραν αυτού παίζοντασ στις 150 ίντσες θυμαμαι τότε άνετα.
Ο LG άξιζε την αναβάθμιση αγοράζοντας τον στα 2.5Κ πριν 3 χρόνια περίπου , για να μπω με το δεξί , στην νεα εποχή του pseudo 4K laser και χωρίς να σκάσω μια περιουσία με τους απαραίτητους κ εν γνώση μου συμβιβασμούς σε μαύρο και υψηλό Native Contrast like JVCs models .
To δυνατό του σημείο πωλησιακό κ μή , είναι πως αποτελεί ένα all around προβόλι , αφου κανει τα πάντα λίγο παραπάνω από απλα καλά , παίζοντας σε όποια συνθήκη φωτισμού χωρίς κανένα πρόβλημα , μερα νύχτα...σαν να εχεις 135 TV ένα πράμα . Επιπρόσθετα έχει απίστευτη ανάλυση και έντονη χρωματική παλέτα , με τίμιο μετά από calibration μαύρο και ικανοποιητικό HDR για προβόλι . Τα δε PS5 games , χαρμα οφθαλμών...απλα.
Τέλος και μετα απο τοσα χρόνια πιστεύω πως εαν έχεις τον χωρο , ενας προβολεας είναι μονοδρομος εαν θες πραγματικα την αισθηση Homecinema στο σαλόνι σου. Aκόμα κ ένας 1080p είναι ακόμα αρκετός!! Δεν θα τον άλλαζα με καμια Oled 100" LG . Η γενικότερη αίσθηση είναι παρόμοια με την αίσθηση που προσφέρουν οι λαμπάτοι ενισχυτές ένα πράμα..ζεστασιά..χρώμα...κτλ.
Εαν το μάτι συνηθίσει ίντσες πάνω από 100 , 120 , 135 , 150 δεν γυρνας με τιποτα πισω καθως θα θεωρεις πια τις Tv πως είναι pc monitors για να βλέπεις καμια είδηση και το Κωνσνου κ Ελένης..