Deepwater Horizon: burning and going down

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα

Attachments

  • 1.jpg
    1.jpg
    42.7 KB · Views: 61
  • 2.jpg
    2.jpg
    41.9 KB · Views: 41
  • 3.jpg
    3.jpg
    34.8 KB · Views: 39
  • 4.jpg
    4.jpg
    32.3 KB · Views: 36
  • 5.jpg
    5.jpg
    45.2 KB · Views: 40
  • 6.jpg
    6.jpg
    62.9 KB · Views: 67
  • 7.jpg
    7.jpg
    59.1 KB · Views: 62
  • 8.jpg
    8.jpg
    52.6 KB · Views: 56
  • 9.jpg
    9.jpg
    45.3 KB · Views: 60

Ntinos P

AVClub Fanatic
26 June 2006
22,938
Μεγαλη ζημια Νικο, και η μολυνση η μεγαλυτερη
5.οοο βαρελια την μερα ειναι το .... rate που χυνεται....
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Από τους πρωτεργάτες του Risk Assessment η BP.

Kάποτε είχε και στόλο ο οποίος κι αυτός ενεπλάκει σε ρύπανση.

Μετά αποφάσησαν να τον πωλήσουν και να επιβάλουν τους κανόνες τους στους μεταφορείς των φορτίων τους...

Φυσικά η ΒP δεν είναι η μόνη...

Όντως μια μεγάλη καταστροφή στον ήδη απιβαρημένο Kόλπο του Μεξικού.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Υποθεση Deep Water Horizon

41520_petroleo_2_original_imagen.jpg




Τελικά η καταστροφή που προκαλείται από τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι πιστευόταν αρχικά ότι θα λάβει, καθώς, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πετρελαϊκής εταιρείας BP, αυτή μπορεί να ανέρχεται στα 5.000 βαρέλια (800.000 λίτρα) την ημέρα. Και η συγκεκριμένη εκτίμηση συμφωνεί με αυτή της αμερικανικής ακτοφυλακής. "Θα έλεγα ότι η διαρροή υπολογίζεται ανάμεσα σε 1.000 και 5.000 βαρέλια την ημέρα", παραδέχθηκε ο Νταγκ Σατλς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Η πλατφόρμα "Deep Water Horizon", ιδιοκτησία της Transocean, την οποία διαχειρίζεται η βρετανική ΒΡ, περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και εξόρυσσε 1,27 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η πλατφόρμα κατέρρευσε στις 22 Απριλίου, όταν φωτιά που είχε ξεσπάσει προκάλεσε έκρηξη. Έντεκα άνθρωποι αγνοούνται.



article-1272229685374-094A753D000005DC-587458_636x467.jpg
Oil_Rig_710403a.jpg





Τον μεγαλύτερο κίνδυνο φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Λουϊζιάνα, της οποίας ο κυβερνήτης Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε επειγόντως βοήθεια προκειμένου να προστατεύσει τις άκρως ευαίσθητες κι εκτεθειμένες ακτές της πολιτείας. Ο Τζίνταλ δήλωσε ότι ζήτησε επιπλέον βοήθεια από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας "ύστερα από τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ένα τμήμα της πετρελαιοκηλίδας άρχιζε να πλησιάζει τις ακτές της Λουϊζιάνας νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν". "Η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία των συμπολιτών μας και του περιβάλλοντος. Αυτά τα επιπλέον μέσα είναι πρωτεύοντα για την εκτόνωση του αντίκτυπου της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές μας", εξήγησε ο ίδιος. Η εξέλιξη αυτή οφειλόταν στην αλλαγή της κατεύθυνσης που έπνεαν οι άνεμοι - ώθησαν την πετρελαιοκηλίδα προς την κατεύθυνση των ακτών της Λουϊζιάνας. Το γεγονός ανάγκασε τις ομάδες επέμβασης να κάψουν ένα τμήμα της πετρελαιοκηλίδας, που κάλυπτε περίπου 74.000 τ. χλμ... Οι ακτές της Λουϊζιάνας φημίζονται για το ότι αποτελούν καταφύγιο για σειρά σπάνιων θαλασσίων ειδών, κυρίως θαλασσίων πουλιών... Οι ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και των ζώντων οργανισμών εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των υπό απειλή ειδών ανέρχεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε πολλά είδη (130 είδη πουλιών, 30 αμφίβια, 400 είδη ψαριών, κ.ά.) - από διάφορα είδη τόνου ώς θαλάσσιες χελώνες και γαρίδες. Μάλιστα οι γαριδοκαλλιεργητές της Λουιζιάνα κατέθεσαν από κοινού μήνυση εναντίον της εταιρείας ζητώντας 5 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. Η μήνυση κάνει λόγο για "αμέλεια" και "μόλυνση". Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, η ρύπανση των ακτών της Λουϊζιάνας από την πετρελαιοκηλίδα θα σημάνει σοβαρό πλήγμα στο ήδη ευαίσθητο οικοσύστημα, από το οποίο εξαρτάται εν μέρει η οικονομία του αμερικανικού Νότου. Με άλλα λόγια, το 40% των θαλασσινών που καταναλώνονται στις ΗΠΑ προέρχονται από τη Λουϊζιάνα.

Η μήνυση στρέφεται κατά της βρετανικής BP, αλλά και της Cameron, που έχει κατασκευάσει τα προστατευτικά (που αποδείχθηκαν ελλαττωματικά) της πλατφόρμας και της Halliburton, που είχε αναλάβει την ενίσχυση του φρέατος, που κι αυτό αποδείχθηκε ελλαττωματικό. Σύμφωνα με τη μήνυση, "η πυρκαγιά και η έκρηξη της πλατφόρμας, η βύθισή της και η πετρελαιοκηλίδα που προέκυψε, προέκυψαν από την αμέλεια αυτών των ομίλων, γεγονός που τους καθιστά υπεύθυνους, συλλογικά και μεμονωμένα, του συνόλου των ζημιών", ενώ προστίθεται ότι οι εγκαλούμενες εταιρείες "γνώριζαν τους κινδύνους που συνιστά η εξόρυξη σε βαθιά νερά και δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τους". Καθώς η BP γνωρίζει (από προηγούμενες εμπειρίες της) τις συνέπειες μιας τέτοιας μήνυσης για τον όμιλο, έχει αναπτύξει 32 πλοία, δύο πλατφόρμες, πέντε αεροπλάνα και πάνω από 1.000 άτομα προκειμένου να περιορίσει, όσο το δυνατόν τις συνέπειες. Μπορεί να έχουν περάσει 21 χρόνια από την τεράστια οικολογική καταστροφή του Exxon Valdez στην Αλάσκα, αλλά κανείς δεν την έχει ξεχάσει...





avgi
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Re: Υποθεση Deep Water Horizon

1133087_b.jpg





Σε διάστημα μιας εβδομάδας εκτιμά η BP ότι θα είναι έτοιμος ο πρώτος από τους τρεις γιγάντιους μεταλλικούς θόλους που θα ποντιστούν στον Κόλπο του Μεξικού, με στόχο να περιοριστεί η διαρροή των 800.000 λίτρων πετρελαίου την ημέρα. Στο μεταξύ, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε την επανέναρξη των επιχειρήσεων απορρύπανσης.

Η υπεράκτια πλατφόρμα Deep Horizon επέπλεε 80 χλμ από τις ακτές και συνδεόταν με έναν κατακόρυφο αγωγό που έφτανε μέχρι τη γεώτρηση στον πυθμένα, σε βάθος 1.500 μέτρων. Όταν η εξέδρα βυθίστηκε στις 22 Απριλίου, παρέσυρε μαζί της τον μεταλλικό αγωγό, ο οποίος ισοπεδώθηκε και έσπασε σε τρία σημεία.

Στο σημείο της γεώτρησης υπήρχε μια κεφαλή με ένα γιγάντιο σύστημα βαλβίδων, ωστόσο τα υποβρύχια ρομπότ της BP δεν κατάφεραν να το κλείσουν. Για να αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για μια νέα γεώτρηση εκτόνωσης, δίπλα στην παλιά, στην οποία θα διοχετευτούν τσιμέντο και άλλα υλικά, προκειμένου να σφραγίζουν μόνιμα το κοίτασμα. Αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Στο μεταξύ, η μόνη λύση είναι να ποντιστούν τρεις γιγάντιοι μεταλλικοί θόλοι που θα καλύψουν τις τρεις μεγάλες τρύπες του αγωγού. Το πετρέλαιο θα ανεβαίνει και θα συσσωρεύεται στην κορυφή των θόλων, από όπου θα αντλείται σε ειδικά πλοία.

«Ελπίζουμε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο και θα αρχίσει να λειτουργεί εντός μιας εβδομάδας» δήλωσε την Τρίτη στο AFP ο Νταγκ Σατλς, γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της British Petroleum, αναφερόμενος στους πρώτους από τους τρεις υποβρύχιους θόλους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η BP είναι νομικά υποχρεωμένη να καλύψει το κόστος της περιβαλλοντικής καταστροφής, το οποίο εκτιμάται ότι έχει ήδη φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει σε έκταση τα 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει αρχίσει να φτάνει στις ακτές τεσσάρων πολιτειών -της Λουιζιάνας, της Φλόριντας, της Αλαμπάμας και του Μισισιπή.

Η περιοχή φιλοξενεί γύρω στο 40% του συνόλου των υγροτόπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πετρέλαιο απειλεί το δέλτα του Μισισιπή, μεγάλες εκτάσεις μαγκρόβιων δασών, περιοχές αναπαραγωγής ψαριών και καρκινοειδών, όπως γαρίδες και καβούρια, καθώς και τα εκατομμύρια μεταναστευτικά πτηνά που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Με τεράστιες απώλειες απειλούνται επίσης οι οικονομίες της περιοχής, που βασίζονται στην αλιεία και τον τουρισμό.

Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη μια από τις χειρότερες στην ιστορία των ΗΠΑ και η κυβέρνηση αποφάσισε να παγώσει τα σχέδια για νέες υπεράκτιες πλατφόρμες, μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Την Τρίτη, η πολιτεία της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας εξέδρας άντλησης έξω από τις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα.



in.gr
 

more peers

AVClub Fanatic
24 April 2009
20,155
Αθήνα
Απάντηση: Υποθεση Deep Water Horizon

Mπράβο Κοsh για τα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Είχα ανοίξει θέμα πριν λίγο καιρό, αν κριθεί σκόπιμο ας συνεννοθούν και αυτά http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=60230

ΥΓ Γιάννη Χ. βρήκαμε παπά και είπαμε να θάψουμε 5-6... Κερνάω σουμάδα το ΣΚ... :ernaehrung004:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Re: Υποθεση Deep Water Horizon

Η φονική έκρηξη με την οποία ξεκίνησε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού προκλήθηκε από φυσαλίδα μεθανίου, η οποία σχηματίστηκε στο βυθό, πέρασε μέσα στον κεντρικό αγωγό της γεώτρησης και εξερράγη στην πλωτή εξέδρα, φέρονται να ανέφεραν εργάτες της BP.


1134445_b.jpg


Στο μεταξύ, η επιχείρηση για τον έλεγχο της διαρροής συναντά εμπόδια: Η BP ανακοίνωσε ότι ανέσυρε τελικά από το βυθό έναν τεράστιο θόλο τον οποίο είχε νωρίτερα ποντίσει για να ελέγξει τη διαρροή. Τα υποβρύχια ρομπότ έδειξαν ότι μέσα στην κατασκευή συσσωρεύονταν επικίνδυνες μορφές υδρογονάνθρακες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Τα αίτια της έκρηξης στην πλατφόρμα Deep Horizon παραμένουν υπό διερεύνηση, ωστόσο οι μαρτυρίες που επικαλείται το πρακτορείο AP φαίνεται να δίνουν εξήγηση στην τραγωδία που συνεχίζει να εκτυλίσσεται στις ακτές τεσσάρων αμερικανικών πολιτειών.

Στις 20 Απριλίου, την ημέρα που σημειώθηκε η έκρηξη στη μισθωμένη εξέδρα, το προσωπικό της ΒP δοκίμαζε μια γιγάντια τσιμεντένια βαλβίδα που είχε τοποθετηθεί στο βυθό στο σημείο της γεώτρησης. Μέσα στο φρεάτιο σχηματίστηκε τότε μια φυσαλίδα από μεθάνιο, η οποία διογκώθηκε, διέλυσε τη βαλβίδα και συνέχισε να ανεβαίνει προς την επιφάνεια μεγαλώνοντας συνεχώς σε όγκο, λόγω της πτώσης της πίεσης του νερού.

H φυσαλίδα αερίου εξερράγη όταν έφτασε στην εξέδρα και προκάλεσε μια σειρά εκρήξεων που οδήγησαν τελικά στη βύθισή της και στη συνεχή διαρροή πετρελαίου από τον πυθμένα.

Η ειρωνεία είναι ότι την ώρα του ατυχήματος στελέχη της ΒP βρίσκονταν στην πλατφόρμα και γιόρταζαν για την απρόσκοπτη πορεία των εργασιών. Το πρόγραμμα είχε ολοκληρώσει τη φάση εξερεύνησης του πετρελαϊκού πεδίου και ετοιμαζόταν να περάσει στη φάση εμπορικής εκμετάλλευσης.

Οι αναφορές για το τι συνέβη στην πλατφόρμα, δύο έγγραφες και μια ηχογραφημένη, δόθηκαν στο Associated Press από τον Ρόμπερτ Μπι, καθηγητή Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, ο οποίος υπήρξε μέλος σε επιτροπές ασφάλειας πετρελαιαγωγών αλλά και σύμβουλος της ΒP. Απέκτησε τα ντοκουμέντα από φίλους του στη βιομηχανία που ζητούσαν τη γνώμη του για το θέμα.

Η British Petroleum αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.

Καθυστερεί η επιχείρηση

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διαρροή, η βρετανική εταιρεία πόντισε την Παρασκευή τον πρώτο από τους δύο γιγάντιους θόλους, μέσα στους οποίους θα συσσωρευόταν το πετρέλαιο καθώς ανεβαίνει από το βυθό, προκειμένου να απαντληθεί αργότερα από ειδικά σκάφη.

Βασικό μέλημα της BP ήταν το να «καθίσει» στη σωστή θέση η κατασκευή από ατσάλι και τσιμέντο, η οποία έχει ύψος τετραώροφου κτηρίου και βάρος 100 τόνους.

Τελικά το πρόβλημα προήλθε από άλλη αιτία. Μέσα στο θόλο σχηματίζονταν εύφλεκτοι υδρίτες υδρογονανθράκων, ένα υλικό που εμφανισιακά θυμίζει πάγο, είναι όμως πολύ εύφλεκτο. Το βράδυ του Σαββάτου η BP προχώρησε στην ανέλκυση του θόλου, πιθανώς προσωρινά.

Παράλληλα με αυτή την επιχείρηση, η εταιρεία έχει ξεκινήσει μια δεύτερη γεώτρηση προκειμένου να διοχετεύσει τσιμέντο και λάσπη και να κλείσει οριστικά την υποθαλάσσια πετρελαιοπηγή. Όμως οι εργασίες αυτές αναμένεται να διαρκέσουν γύρω στους τρεις μήνες.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού 15 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, απειλώντας τους σημαντικούς υδροβιότοπους του Μισισιπή αλλά και τις βιομηχανίες τουρισμού και αλιείας.




in.gr
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
330229.jpg




Ευθύνες στην εταιρείας Transocean Ltd για το ελαττωματικό κάλυμμα που απέτυχε να συγκρατήσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη στην πλωτή εξέδρα επιρρίπτει η πετρελαϊκή εταιρεία BP, στο μνημόνιο που ετοίμασε για την ακρόαση στο Κογκρέσο.

Η ΒΡ θα χρησιμοποιήσει «εντός των προσεχών 72 ωρών» και σε βάθος 1.500 μ. ένα νέο κάλυμμα πάνω στη διαρροή, μικρότερο από εκείνο που χρειάσθηκε να απομακρύνει.

Η εταιρεία είχε βασίσει τις ελπίδες της σε ένα χαλύβδινο χωνί, ύψους 12 μ. και βάρους εκατοντάδων τόννων, προκειμένου να συγκρατήσει το πετρέλαιο που διαρρέει με ρυθμό 800.000 λίτρων ημερησίως στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού, σε απόσταση 80 χλμ από τη Λουϊζιάνα των ΗΠΑ.

Όμως χρειάστηκε να το απομακρύνει λόγω της παρουσίας κρυστάλλων, παρόμοιων με γυαλί, που είχαν σχηματισθεί από το αποτέλεσμα της παρουσίας γκαζιού και νερού στο εσωτερικό του, που το καθιστούσαν άχρηστο.

Οι ειδήμονες της εταιρείας πιστεύουν πως το νέο κάλυμμα δεν θα έχει τέτοιου είδους προβλήματα.

Εξάλλου, η ΒΡ άρχισε από τη Δευτέρα να εγχέει, με υποθαλάσσια ρομπότ και τη βοήθεια ενός σωλήνα, χημικά διαλυτικά κατευθείαν στο σημείο της διαρροής.

tovima
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
1136193_b.jpg




Την ώρα που στελέχη της British Petroleum και ακόμα τριών εταιρειών κατέθεταν στο Κογκρέσο για το δυστύχημα στη πλατφόρμα Deep Horizon, η BP δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει τη διαρροή πετρελαίου στον πυθμένα και ξεκίνησε νέα επιχείρηση στον Κόλπο του Μεξικού.
Η εταιρεία πόντισε την Πέμπτη μια μεταλλική κατασκευή, γνωστή ως «top-hat» (ημίψηλο καπέλο) σχεδιασμένη να συλλέγει το πετρέλαιο καθώς αναδύεται από το βυθό, προκειμένου να απαντληθεί αργότερα από ειδικά σκάφη.

Η νέα επιχείρηση έρχεται μετά την αποτυχία της BP να συγκρατήσει το πετρέλαιο με έναν πολύ μεγαλύτερο μεταλλικό θόλο, ο οποίος τελικά ανασύρθηκε από το βυθό την Κυριακή λόγω της εμφάνισης κρυστάλλων παγωμένου μεθανίου που εμπόδισαν το υδατοστεγές σφράγισμά του.

Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στον πυθμένα, σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων, στην οποία θα διοχετευτούν αργότερα λάσπη και τσιμέντο για να απομονώσουν το κοίτασμα.

Σχεδόν 800.000 λίτρα ακατέργαστου πετρελαίου συνεχίζουν να αναβλύζουν καθημερινά στον κόλπο και κομμάτια πίσσας έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στις ακτές της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμας, της Φλόριντας και του Μισισιπή.

Ελαττωματικά συστήματα

Ενώ οι προσπάθειες απορρύπανσης συνεχίζονταν την Τετάρτη, η επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έπαιρνε καταθέσεις από στελέχη τεσσάρων εταιρειών: της Transocean, που είχε κατασκευάσει την εξέδρα, της BP, που μίσθωνε την εγκατάσταση, της Halliburton, προμηθευτή υλικών και εξοπλισμού, και της Cameron, η οποία κατασκεύασε ένα σύστημα ασφάλειας για τη γεώτρηση.

Η καταστροφή φαίνεται ότι προκλήθηκε από αστοχία του συστήματος αυτού, όταν μια φυσαλίδα μεθανίου ανέβηκε από την τρύπα της γεώτρησης και εξερράγη στην εξέδρα.

Το σύστημα της Cameron παρουσίαζε διαρροή και δεν μπόρεσε να εμποδίσει την άνοδο της φυσαλίδας, προκύπτει από τις καταθέσεις. Ελαττωματικό φαίνεται πως ήταν και ένα δεύτερο σύστημα ασφάλειας που θα σφράγιζε τον αγωγό με κάθετες μεταλλικές ράβδους.

Επικρίσεις από την επιτροπή του Κογκρέσου δέχτηκε και η Halliburton για ελλιπείς ελέγχους της γεώτρησης. «Η γεώτρηση πέρασε τα τεστ θετικής πίεσης, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι δεν υποβλήθηκε σε δοκιμές αρνητικής πίεσης» δήλωσε, σύμφωνα με το AFP, ο πρόεδρος της επιτροπής Χένρι Ουόξμαν.

Οι καταθέσεις των στελεχών θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες σε άλλα έργα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει «παγώσει» τις διαδικασίες αδειοδότησης και πραγματοποιεί ελέγχους και σε άλλες πλατφόρμες, μέχρι να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Η BP, νομικά υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 450 εκατ. δολάρια, ωστόσο το κόστος αναμένεται να φτάσει τελικά τα αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.




http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1136193&lngDtrID=252
 

AlexTheodin

Supreme Member
25 December 2007
5,912
Athens, Thessaloniki, Köln
Θα κλάψουμε με "μαύρο" δάκρυ...


Ωραίες φαίνονται οι πλατφόρμες πάντως, να κάνουμε μία και στο Αιγαίο να πάρουμε τα αμύθητα κοιτάσματα που έχουμε, να πλουτίσουμε ώς λαός.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Θα κλάψουμε με "μαύρο" δάκρυ...


Ωραίες φαίνονται οι πλατφόρμες πάντως, να κάνουμε μία και στο Αιγαίο να πάρουμε τα αμύθητα κοιτάσματα που έχουμε, να πλουτίσουμε ώς λαός.

Υπάρχει μια. Αυτή http://www.energia.gr/article.asp?art_id=35048
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Ψέματα και πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού



Ανεξέλεγκτη πλέον είναι η διαρροή στο σημείο όπου βυθίστηκε η πλωτή εξέδρα εξόρυξης- Απειλείται το Δέλτα του Μισισιπή



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Από 25.000 ως 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα υπολογίζεται τώρα ότι διαρρέουν ανεξέλεγκτα στον Κόλπο του Μεξικού από το σημείο όπου βυθίστηκε η πλωτή εξέδρα της ΒΡ πριν από έναν μήνα, στις 20 Απριλίου. Αυτό κατέθεσαν σε υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που εξετάζει τις συνθήκες της οικολογικής καταστροφής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ρurdue Στιβ Γουέρλι και άλλοι επιστήμονες, ενώ την ίδια στιγμή ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και η ΒΡ κάνουν λόγο για διαρροή μόλις... 5.000 βαρελιών την ημέρα. Και μάλιστα ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μέρος τους συλλέγεται.

« Λένε ψέματα. Αυτό που συλλέγουν είναι μόνο ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής διαρροής » είπε ο κ. Γουέρλι. Αν επαληθευθούν τα χειρότερα σενάρια των επιστημόνων, ένας μήνας διαρροής πετρελαίου είναι αρκετός για να έχει δημιουργηθεί μια πετρελαιοκηλίδα έκτασης 18.184 χιλιομέτρων, όσο δηλαδή είναι η απόσταση Νέα Υόρκη- Μπουένος Αϊρες μετ´ επιστροφής.

Αν ισχύουν τα όσα λέει η εταιρεία, και η διαρροή είναι μικρότερη, η πετρελαιοκηλίδα δεν πρέπει σήμερα να ξεπερνά την απόσταση μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα πάντως με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς, το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει ήδη στη θάλασσα είναι 12 φορές περισσότερο από αυτό που προκάλεσε την καταστροφή του Εxxon Valdez, το 1989, στην Αλάσκα.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει αρχίσει ήδη να φθάνει στο πιο νότιο άκρο του Δέλτα του Μισισιπή και να απειλεί τις ακτές της Λουιζιάνα.

Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρα στρέμματα πετρελαίου έχουν φθάσει στα νησιά που βρίσκονται στο σημείο όπου ο ποταμός καταλήγει στη θάλασσα, σχηματίζοντας μια σκούρα κόκκινη ζώνη.

« Είναι αυτό που ελπίζαμε να μη συμβεί, αλλά γνωρίζαμε ότι θα συνέβαινε » είπε ο Αντι Νιούμαν , βοηθός καθηγητή Οικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ακτοφυλακής Εντουιν Στάντον δήλωσε ότι δεν αποκλείει την περίπτωση οι Αρχές να βάλουν φωτιά στα έλη της Λουιζιάνα προκειμένου να τα καθαρίσουν με ελεγχόμενες πυρκαϊές από το πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο αποτελεί « ύστατη λύση ».

« Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν, είναι μια αποδεκτή τακτική για τον καθαρισμό του πετρελαίου. Μπορούμε όμως να το κάνουμε μόνο μία φορά, οπότε θα πρέπει να υπάρχει πολύ αργό πετρέλαιο » εξήγησε.

Ζητούν αποζημιώσεις οι επιζώντες της έκρηξης

ΧΙΟΥΣΤΟΝ (ΤΕΞΑΣ). Αποζημιώσεις 42 εκατ. ευρώ (δηλαδή 4,2 εκατ. ο καθένας) διεκδικούν δέκα επιζώντες της καταστροφής την οποία προκάλεσε η έκρηξη στην πλωτή εξέδρα της ΒΡ στις 20 Απριλίου. « Οι υποθέσεις αυτές θα εκκρεμούν για πολλά, πολλά χρόνια » είπε χθες ο δικηγόρος τους Αντονι Μπάζμπι. «Ο κόσμος είχε πανικοβληθεί. Ούρλιαζαν και πηδούσαν στο νερό για να σωθούν. Με όλες αυτές τις εκρήξεις νόμιζες ότι έχεις μόνο δύο επιλογές:ή να καείς ζωντανός ή να πηδήξεις μήπως και σωθείς» λέει ένας από τους ενάγοντες, ο 36χρονος Στίβεν Ντέιβις από το Σαν Αντόνιο του Τέξας. Οπως καταγγέλλει, μαζί με άλλους συναδέλφους που επέζησαν, πέρασαν 40 ολόκληρες ώρες στην απομόνωση μετά την καταστροφή, διότι η εταιρεία δεν τους επέτρεπε ούτε να τηλεφωνήσουν στις οικογένειές τους.

Αναλύσεις και σχέσεις... πελατειακές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ειδικά συνεργεία συλλέγουν πυρετωδώς νερό, ιζήματα και δείγματα από τον ιστό θαλάσσιων οργανισμών, για να υποβληθούν σε αναλύσεις. Διακυβεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα δικαστήρια για να στηρίξουν τις διεκδικήσεις αποζημιώσεων από την ΒΡ, την εταιρεία στην οποία ανήκε η εξέδρα. Αλλά, όπως αποκαλύπτουν οι «Νew Υork Τimes», το εργαστήριο που έχει επιλεγεί από τους αρμόδιους αξιωματούχους για να αναλύσει όλα αυτά τα δείγματα ανήκει σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Τέξας, ο μεγαλύτερος πελάτης της οποίας είναι η... ΒΡ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για συγκρούσεις συμφερόντων και υποβαθμίζει την αξιοπιστία των αναλύσεων.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Καταστροφή στους υδροβιότοπους της Λουιζιάνα καθώς το πετρέλαιο εισρέει




1139175_b.jpg






Μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου κατακλύζουν την Παρασκευή το ευαίσθητο Δέλτα του Μισισιπή, την ώρα που η BP παραδέχεται ότι η διαρροή από την υποβρύχια γεώτρηση στον Κόλπο του Μεξικού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμήσει.

Οι αρχές της Λουιζιάνα έχουν αρχίσει να απελπίζονται καθώς το ελαιώδες υγρό εισβάλλει σε δύσβατους βαλτότοπους που θα είναι αδύνατο να καθαριστούν.

Οι υγρότοποι του δέλτα ήταν σημαντικός σταθμός για πολλά μεταναστευτικά πτηνά, ενώ τα πλούσια νερά έξω από τις ακτές τροφοδοτούσε μια αλιευτική βιομηχανία που απασχολούσε 60.000 εργαζόμενους με τζίρο τριών δισ. δολαρίων το χρόνο.

Οι βαλτότοποι έχουν ήδη καταστραφεί σε μήκος 30 χιλιομέτρων πίσω από τις ακτές, μεταδίδει το δίκτυο MSNBC.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή [...] Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί ουσιαστικά τον τρόπο ζωής της Λουιζιάνα» δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόμπι Τζίνταλ, ο οποίος πιέζει τώρα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την BP να δημιουργήσουν νησίδες από άμμο για να συγκρατήσουν το πετρέλαιο.

Μάζες πίσσας έχουν ήδη αρχίσει να ξεβράζονται στις γειτονικές πολιτείες της Αλαμπάμα και του Μισισιπή, ενώ το πετρέλαιο έχει εισέλθει σε ένα ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα που απειλεί να το μεταφέρει στους κοραλλιογενείς υφάλους της Φλόριντα ή ακόμα και στο Ρεύμα του Κόλπου.

Όπως αναφέρει το AFP, η British Petroleum παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι η διαρροή είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5.000 βαρέλια (800.000 λίτρα) την ημέρα, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει.

Ο σωλήνας απάντλησης που πόντισε η εταιρεία σε βάθος 1.500 μέτρων συλλέγει καθημερινά 5.000 βαρέλια, ωστόσο οι κάμερες των ρομποτικών υποβρυχίων δείχνουν ότι μεγάλες ποσότητες συνεχίζουν να διαρρέουν στη θάλασσα.

«Τώρα που συλλέγουμε 5.000 βαρέλια την ημέρα, [η διαρροή] ενδέχεται να είναι λίγο μεγαλύτερο από τόσο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της BP Μαρκ Πρόγκλερ.

Ανεξάρτητοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το πραγματικό μέγεθος της διαρροής θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμα και δεκαπλάσιο.

Η εταιρεία υποχρεώθηκε πάντως να αλλάξει τα διαλυτικά που ψεκάζει στο πετρέλαιο, λόγω ανησυχιών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να μεταδίδει ζωντανή εικόνα της διαρροής στο Διαδίκτυο.

Η BP, που συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις ομοσπονδιακές αρχές και τις τοπικές κυβερνήσεις, ελπίζει να είναι έτοιμη την Κυριακή για μια επιχείρηση που ίσως θα σταματήσει οριστικά το πρόβλημα. Σκοπεύει να κλείσει την υποβρύχια γεώτρηση διοχετεύοντας λάσπη και στη συνέχεια να σφραγίσει την οπή με τσιμέντο.

Οι εργασίες πάντως αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Ολοι εικαζαν οτι η βρεττανικη εταιρεια μαλλον παει για φουντο μετα τα τεραστια προστιμα που θα εξαναγκαστει να πληρωσει για την τραγωδια.

Ο καταποντισμος της στο χρηματιστηριο αυτο δειχνει....




Η υποχώρηση των μετοχών της BP κατά 36% από τις 20 Απριλίου, όταν βυθίστηκε η πλατφόρμα Deepwater Horizon, στον Κόλπο του Μεξικού, έχει διαμορφώσει τη χρηματιστηριακή της αξία σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, ώστε, πιθανώς, να γίνει στόχος εξαγοράς.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,300
Εκεί ψηλά.....
Η πετρελαιοκηλίδα σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Φλόριδας



ΜΑΪΑΜΙ Θέμα ωρών είναι πλέον η μόλυνση ακτών και της Φλόριδας από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα την οποία προκάλεσε η έκρηξη στην πλωτή εξέδρα άντλησης της ΒΡ, ανοιχτά της Λουιζιάνας.

Ηδη ίχνη πίσσας εντοπίστηκαν σε απόσταση μόλις δέκα ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Κομητείας Εσκάμπια στη Φλόριδα. Μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Πολιτείας δεν αναμένονται μέσα στις επόμενες 48 ώρες, αλλά η επέκταση της μόλυνσης είναι ανεξέλεγκτη. Η πετρελαιοκηλίδα κατευθύνεται προς τις βορειοανατολικές ακτές της Φλόριδας, που έχουν ως χαρακτηριστικό τους τη λευκή άμμο τους.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Παίδες, από πλευράς μεγέθους, ήταν από τις μεγάλες πλατφόρμες ή μέσου μεγέθους?

Δηλαδή ανάλογα με τους ανέμους, αρκούν 5-10 από δαύτες για να καταστρέψουν όλες τις ακτές των ΗΠΑ ?