Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.

billarm

Established Member
27 April 2010
102
christos θα μπορουσες να μου λυσεις τις παρακατω αποριες
1.Λες αναπτυξη παραγωγικης διαδικασιας της χωρας και απορω με τι καυσιμα αυτα που θα εισαγουμε με 2πλη τιμη ? και ποιος θα μας δωσει με νεο νομισμα ?
2.Το 60% των ειδων διατροφης το εισαγουμε τι θα τρωμε ?
3.Η αναποφευκτη εσωστρεφεια και η διεθνης απομονωση δεν παιζουν για σενα καποιο ρολο?

Φίλε μου η Ελλαδίτσα μας έχει πολύ ¨μαγιά¨ για να φάμε ψωμί αρκεί να ζυμώσουμε ακόμα και με τα χέρια, αν με εννοείς..........
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Kαι απ' την άλλη υπάρχουν ένα σωρό άλλες απόψεις οικονομικών αναλυτών που λένε ακριβώς το αντίθετο. Οτι η έξοδος απ' το ευρώ θα είναι καταστροφική.

Και γεγονός είναι ότι έτσι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι......
 

billarm

Established Member
27 April 2010
102
Kαι απ' την άλλη υπάρχουν ένα σωρό άλλες απόψεις οικονομικών αναλυτών που λένε ακριβώς το αντίθετο. Οτι η έξοδος απ' το ευρώ θα είναι καταστροφική.

Και γεγονός είναι ότι έτσι οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι......

Αυτό που δεν με τρομάζει με την δραχμή είναι το ότι αν συνέφερε τους καρχαρίες η Δραχμή σίγουρα θα είχαμε γυρίσει σε αυτή......
 
Last edited by a moderator:

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,385
C:\Greece\Komotini
Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

Μειωμενη θα ειναι η επομενη καταβολη των προνοιακων επιδόματων κατά 60%
λογω ελλειψης πιστωσης σε κωδικο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324053

Xέσε μεσα δηλ...απο που να αρχίσει κανείς,και που να τελειώσει.!!!
Ενα απέραντο φρενοκομείο,με πολίτες στα όρια τις σχιζοφρένειας πλέον..
 

christos

Supreme Member
6 August 2006
5,483
πέρα μαχαλάς

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Maestro σου απαντώ λίγο χύμα γιατί δεν τα καταφέρνω στα πολλαπλά quote:

1) Και στη δική μου αντίληψη έχουν υποπέσει κάποιες αναλύσεις που ισχυρίζονται ότι με τα δάνεια πληρώνονται μισθοί και συντάξεις. Τα τελευταία στοιχεία πάντως που έχω βρει (και έχουν παρατεθεί από το NikosKouklos και το Σπύρο Σούρλα αν θυμάμαι καλά) υποδεικνύουν έσοδα περί τα 50 δισ και έξοδα περί τα 45-48 δισ. Για τόκους πηγαίνουν περί τα 16 δισ ετησίως. Ακόμα και αν τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση, προσωπικά είμαι πεπεισμένος (γιατί δεν τους εμπιστεύομαι καθόλου) ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσό των δανείων πηγαίνει σε αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Οι όποιες πιθανές ανάγκες προκύψουν για μισθούς και συντάξεις εύκολα καλύπτονται από αύξηση της φορολογίας στους έχοντες.
Επίσης δεν αποκλείω αν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή για την κυβέρνηση, τη δημιουργία τεχνητής κρίσης με παύση πληρωμών στο εσωτερικό για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. "Σας τα λέγαμε εμείς, καθήστε φρόνιμα για να πληρωθείτε". Μάλιστα το θεωρώ πολύ πιθανό σενάριο κάποιο στιγμή για να "πειστούν" και οι πλέον άπιστοι θωμάδες. Δες και τα ταμειακά διαθέσιμα με τα οποία μας τα έχουν πρήξει. Όλο τελειώνουν από Σεπτέμβριο και ήδη πήραν παράταση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

2) Ως απεχθές χρέος θεωρείται αυτό που έχει δημιουργηθεί από μίζες και ατασθαλίες (και ίσως όχι μόνο). Και μόνο τα εξοπλιστικά και την υπόθεση siemens να λάβουμε υπόψη, θεωρώ ότι θα απαλλαγούμε από ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρέους.

3) Για τη φυγή επιχειρηματιών στο εξωτερικό τα έχουμε ξαναπεί. Παραγωγικές μονάδες χωρίς αφεντικά λειτουργούν. Χωρίς εργαζόμενους όχι. Αυτοδιαχείριση από τους εργαζομένους. Κανείς Γερμανός αν φύγει, δεν μπορεί να πάρει τις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ μαζί του.

4) Ούτε εγώ ξέρω αν είναι απλό ο έλεγχος στη ροή των κεφαλαίων καθότι δεν είμαι οικονομολόγος. Εικάζω όμως ότι γίνεται αν εθνικοποιηθούν οι τράπεζες. Αυτό που ξέρω σίγουρα όμως είναι ότι η κυβέρνηση για να κατευνάσει τη λαϊκή οργή διέρρευσε πριν λίγες εβδομάδες ότι έχει φτάσει σχεδόν σε συμφωνία με τις ελβετικές αρχές για φορολόγηση των καταθέσεων. Συμπέρασμα; Αν υπάρχει βούληση, πολλά γίνονται.

5) Ούτε εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να πάρουμε ποτέ κάτι από τις πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό όμως δε στερεί τίποτα από την ισχύ τους ως διαπραγματευτικό χαρτί.

6) Η έξοδος από το ευρώ σηκώνει πράγματι κουβέντα. Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Μια λαϊκή κυβέρνηση θα πρέπει να το εξηγήσει αυτό στο λαό. Το ζήτημα είναι αν οι όποιες θυσίες προσβλέπουν σε κάποια ευοίωνη προοπτική. Με το ευρώ προσωπικά δε βλέπω κάτι τέτοιο. Με δικό μας νόμισμα βλέπω 3-4 δύσκολα χρόνια αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς φως στο βάθος του τούνελ. Η ευρωζώνη με τη μορφή που την ξέρουμε θα διαλυθεί σε βάθος χρόνου γιατί είναι χτισμένη σε σαθρά θεμέλια και δεν είναι βιώσιμη. Το ζήτημα είναι αν θα παρασυρθούμε από τις εξελίξεις ή αν θα πάρουμε την πρωτοβουλία όσο μπορούμε ακόμα. Και σε αυτό το δρόμο δε θα είμαστε μόνοι. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ωστόσο, θα συμφωνήσω ότι η έξοδος τώρα από το ευρώ και με αυτούς που μας κυβερνούν θα ήταν ανθρωπιστική καταστροφή.

:ernaehrung004:
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,754
Εκεί ψηλά.....
Αυτό που δεν με τρομάζει με την δραχμή είναι το ότι αν συνέφερε τους καρχαρίες η Δραχμή σίγουρα θα είχαμε γυρίσει σε αυτή......


Δεν γινονται αυτα ετσι τσακ μπαμ.

Ολα στην ωρα τους.' Οταν εχουν φτασει στον πατο που ακομα δεν εχουμε δει τοτε ισως να ειναι η σωστη για τα λαμογια ωρα να " γυρισουμε" .
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Νομιζω πως η Κυβερνηση Παπαδήμου δημιουργεί εναν νεο ''πειραματισμό'',που ισως η Αριστερά οφειλει να την δει με αλλο μάτι εστιάζοντας σε νεα δεδομένα σε σχέση με μιά Κυβέρνηση ''Πετσάλνικου''..
.........................................................................................................................................................................................................................
Η γνώμη μου ως μιά πρωτη εκτιμηση,που θεωρώ πώς πλέον υπερβαινει ''διληματα'' του τύπου ευρώ ή δραχμή..
...........................................................................................................................................................

Κυβέρνηση Παπαδήμου.


Το πείραμα Παπαδήμου και ''τεχνοκρατών'' ,ισως αποτελέσει μιά νέα μεταβλητή στά πολιτικά δρώμενα τής Χώρας..

Η στάση τού αστικού μπλόκ που αυτογελοιοποιήθηκε (εσκεμένα ή ακούσια θα το δειξει η Ιστορια )ανοιγει τον δρόμο στην δημιουργια ενος ''κομματος'' υπαλλήλων μέ ''γνώση'' που μπορεί νά έλξει στελέχη και απο την δεξιά και απο το ΠΑΣΟΚ,αλλά και απο τους ''πρόθυμους αριστερούληδες''...



Ισως εισερχόμαστε σε μια νεα εποχή πειραματισμού ή και ''εξυπνης μετάλλαξης'' τών βασικών εκφραστών τών ταξικών επιλογών,που μπορει να οδηγήσει σε διασπάσεις τών δυό μεγάλων κομμάτων εξουσιας,που θα ακολουθήσουν το στυγνό σκυλολόϊ τών υπαλλήλων τεχνοκρατών,πού ακριβώς επειδή θα θεωρηθούν ''αχρωμάτιστοι''-ενώ ειναι βαθειά ταξικοί -μπορεί και να δημιουργήσουν μιά νεα αστική ''προοπτική'' στην διακυβέρνηση της Χώρας ..



Αυτό θα πρέπει η Αριστερά νά το λάβει σοβαρά υποψιν της,νά μελετήσει το φαινομενο Κυβερνησης ''Παπαδήμου''(που μπορει να αποτύχει αυριο,αλλά να πετύχει μεθαύριο)νά ανακαλύψει καινούρια μεθοδολογικά εργαλεία ,νά οργανωθεί σέ ενα επίπεδο ουσιαστικού αντιπαλου δέους απέναντι σε αυτά τα νεα δεδομένα,που φαινεται να εμφανιζονται στην Χώρα..



Φοβούμαι πώς τα ηδη υπάρχοντα ''εργαλεια ανάλυσης'' ,με τήν υποτίμηση τού αντιπάλου και την εστίαση στην γελοιοποιηση του δικομματισμού ή ακομα χειροτερα στην εστιαση στην πιθανή συμμετοχή Καρατζαφέρη ισως παγιδεύσει την Αριστερά σε μιά αντιπολίτευση που ναι μέν θα επιφέρει καλυτερα εκλογικά ποσοστά ,αλλά δεν θα της προσδώσει ηγεμονικό ρόλο...



Ο εχθρός σήμερα στην ουσια ειναι οι νεες ''αχρωμες''-δήθεν -''τεχνοκρατικές'' Κυβερνήσεις(λες και ο τεχνοκράτης ειναι ιδεολογικά ή ταξικά ουδέτερος),που πιθανώς να αποτελέσουν το νεο μοντέλο αστικής διακυβέρνησης,που θαναι και σκληρά ταξικό και απροκάλυπτα κυνικό,αλλά θα συγκεντρώσει και ολη την διαπλοκή.





Ισως η Κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί μιά ποιοτική (και οχι ποσοτική)''στροφή'' τού αστικού μπλοκ εξουσιας,που πιο ευκολα θα ξεγελάσει μικροαστικές μάζες αλλά και μεσαια στρώματα,αλλά και φοβισμένους χαμηλόμισθους τών δυνάμεων της εργασιας,που ''γοητεύονται'' απο το κύρος τών ''καθηγητών -τεχνοκρατών'' σε σχέση με εναν απατεωνίσκο βουλευτάκο..Καθώς επίσης το αστικό μπλόκ,γνωριζοντας την αποτυχια τών εκπροσώπων του δικομματισμού καταφεύγει σε ενα καινούριο τρύκ αρκούντως επικινδυνο και πολύ περισσοτερο ''ευέλικτο''..



Επ´αυτού η Αριστερά εχει την υποχρέωση νά απαντήσει, και να προσδιορίσει τον εχθρό ξανά (δεκτό οτι ο καπιταλισμός ειναι ο εχθρός,αλλά εχει σημασία,πώς εκπροσωπείται,αλλά και τι ειδους ιδεολογικούς μηχανισμούς ενσωμάτωσης χρησιμοποιεί για να επιβληθεί,οταν το Συστημα εμφανιζει ρωγμές)..



Πιθανότατα λοιπόν να πρέπει η Αριστερά να μην αρκεστεί στην αντίληψη οτι η κυβέρνηση Παπαδήμου,ειναι απλά μια Κυβέρνηση ανδρεικέλων που καλυπτει το ''κενό'',αλλά ενα νέο πειραμα αστικής διακυβέρνησης...



Οψόμεθα..
 
Last edited:

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Πιθανότατα λοιπόν να πρέπει η Αριστερά να μην αρκεστεί στην αντίληψη οτι η κυβέρνηση Παπαδήμου,ειναι απλά μια Κυβέρνηση ανδρεικέλων που καλυπτει το ''κενό'',αλλά ενα νέο πειραμα αστικής διακυβέρνησης...

Ενδιαφέρουσα άποψη. Στη γειτονική Ιταλία ήδη μιλάνε για ένα αντίστοιχο μοντέλο με κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
 

karavan

Supreme Member
14 June 2010
4,435
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Στις κοινωνικές επιστήμες υπάρχει έντονο το στοιχείο του υποκειμενισμού. Μελέτες υπάρχουν και για τα υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και για τα υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Ο καθείς διαλέγει...Και φυσικά σημασία έχει από ποιους εφαρμόζονται οι εκάστοτε πολιτικές και προς όφελος ποιων. Αυτός είναι ο κρισιμότερος παράγοντας που ενίοτε συσκοτίζεται από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Στις κοινωνικές επιστήμες υπάρχει έντονο το στοιχείο του υποκειμενισμού. Μελέτες υπάρχουν και για τα υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και για τα υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Ο καθείς διαλέγει...Και φυσικά σημασία έχει από ποιους εφαρμόζονται οι εκάστοτε πολιτικές και προς όφελος ποιων. Αυτός είναι ο κρισιμότερος παράγοντας που ενίοτε συσκοτίζεται από το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.

Ακριβώς έτσι. Το δίλημμα δραχμή ή ευρώ από μόνο του δεν έχει κανένα νόημα φυσικά.
Δεν είναι το ζητούμενο να γυρίσουμε σε εθνικό νόμισμα χωρίς γνώμονα το συμφέρον του μεσου πολίτη.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Ενδιαφέρουσα άποψη. Στη γειτονική Ιταλία ήδη μιλάνε για ένα αντίστοιχο μοντέλο με κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Aναφέρομαι περισσοτερο σε ενα νεο στύλ ''διακυβέρνησης'' ,που δοκιμαζεται και εδώ με το στύλ της ''Κυβέρνησης τεχνοκρατών Παπαδήμου'' και στο οποιο οι απαντήσεις της Αριστεράς,πρεπει (περαν των λαϊκών αγώνων)να προτάξουν και ενα συνολικοτερο υπόδειγμα,που να λαμβάνει υποψιν αυτά τα δεδομενα,που για μενα πλεον ειναι καινουρια..

Αν πετυχει το ''πειραμα Παπαδήμου'' μαζευοντας γυρω του ,διαπλεκομενους ,αλλά και πολιτικούς απο διάφορους χώρους(που θα διασπασθούν) θα μπορουσε δυνητικά αυριο ή ''μεθαυριο'' να εχει ενα ποσοστό περι το 20% που να αποτελεί τον βασικο πυρηνα μιάς ''νεας διακυβέρνησης'' απολυτως κυνικοτερης απο μιά σκέτα κομματική-πολιτική...

Σε αυτή την περίπτωση πλέον μιλαμε για μιά κατασταση με καινουρια ποιοτικά χαρακτηριστικά,που θα αποκτήσουν άλλου τύπου βαρυτητα..

Για μενα και σαν πρωτη σκέψη η ''Κυβέρνηση Παπαδήμου'' αποτελεί την απάντηση του αστικού μπλόκ στον ξεσηκωμό της 28ης Οκτωβρίου,που έδειξε πώς το Συστημα είχε αποκτήσει βαθειές ρωγμές,γιατι οι πολίτες οταν φτάνουν στο σημειο να ''επιτιθενται'' σε λαϊκες γιορτές και να ακυρώνουν στη πράξη το ηδη υπάρχον μοντέλο διακυβέρνησης ,σημαινει πώς πλέον πρεπει να βρεθεί νεο μοντέλο..
 
Last edited:

christos

Supreme Member
6 August 2006
5,483
πέρα μαχαλάς
@ Σπύρος Σούρλας
Ναι αλλα αυτο δεν θα ειναι απλως ενα αλλο δεξιο κομμα ?


Μεχρι τωρα εχουν κανει τα παντα .Τανκς ,πολεμους, προδοσιες, εχουν καλυψει το μενου.
Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι να βαλουν επισημως την ελλαδα υπο κηδεμονια καποιου με τυρακι την αναπτυξη και χρηματα στην αγορα.
 
Last edited:
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Το κοινωνικό ερώτημα που θέτει η Αριστερά δέν μπορεί να απαντηθεί από οικονομολόγους.
Με οποιοδήποτε μή ανθρωποκεντρικό τρόπο και να σωθούν οι αγορές,
θα είναι σά να δίνουμε ασπιρίνη σε καρκινοπαθή
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
@ Σπύρος Σούρλας
Ναι αλλα αυτο δεν θα ειναι απλως ενα αλλο δεξιο κομμα ?


Αλλο τι θα ειναι επί της ουσιας και αλλο τί θα δειχνει οτι ειναι..

Μην ξεχνάς πώς για αρκετούς ο ''τεχνοκράτης'' ειναι ουδέτερος και γνωστης που δεν εχει ιδεολογια..

Φυσικα και αυτο ειναι ψευδέστατο,αλλά μεριδα της κοινωνιας το αποδεχεται..


Μην ξεχνάς πώς το πρωτο πείραμα εγινε επι Σημιτη (με τον κυριο Καθηγητή)και ο ΓΑΠ το επεξετεινε με διαφορους ''σοφούς'' που θα αλλαζαν την χώρα..


Εχουμε επιστρέψει στην εποχή,οπου η ''τεχνογνωσία'' η ο ''επιστήμων'' ειναι ο γνώστης που ουδέτερα (και καλά)θά εφαρμοσει μετρα για το γενικό καλό..

Ζούμε στον φονταμενταλισμό της ''επιστημης'' και της ''τεχνογνωσιας'' οπου οι ''γνώστες'' ως δηθεν αποϊδεολογικοποιημένοι θα ''μας σώσουν''..

Ειναι μιά σαφώς δεξιά αντιληψη,αλλα πολύ πιό ''κεκαλυμένη'' και ως εκ τούτου ,πιο επικινδυνη.

Θεωρώ πώς εχουμε πλεον νεα δεδομένα και απαιτειται και αλλη επεξεργασια απο την αριστερά για να δείξει με εμφαση τι σημαινει ''τεχνοκρατης''
 

nikoskouklos

Supreme Member
20 September 2008
3,631
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Γι'αυτό έχω διαβάσει αντικρουόμενες απόψεις (και όχι στον ΣΚΑΙ ή την Καθημερινή), οπότε το αντιμετωπίζω με επιφύλαξη

Για δώσε λινκ να γελάσω. Προυπολογισμός είναι, προσθαφαιρέσεις κάνουμε, όχι σχάση και σύντηξη. Στο μόνο που μπορεί κάποιος να διαφωνήσει είναι το ύψος των τοκοχρεολυσιων που καλείται να καταβάλλει κάθε φορά το δημόσιο, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Τι πρέπει να πούμε τώρα, σε αυτούς που είναι εναντιον του Πασοκ και της ΝΔ, αλλά "πιστεύουν" στον παπαδήμο. Τους δείχνουμε, εκθέσεις της αλφα και της γιουρομπανκ, που μας λένε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (εξηγούμε πως εννοούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, ελαστικοποιηση των σχεσεων εργασίας) και τα χαράτσια είναι μονόδρομος, για τη σωτηρία της χώρας. Τους δειχνουμε και καμιά δηλωση, Μιχαλου, ΣΕΒ, κτλ..Τους λέμε μετά, εσείς συμφωνείτε με τη φτωχοποίηση σας, διότι σε αυτή την κατάσταση σας φέρνουν τα μέτρα; Αν όχι, τότε πως εξηγείτε το γεγονός πως όλοι αυτοί, που σας λένε πως τα μέτρα είναι μονόδρομος, στηρίζουν το μαύρο μέτωπο.

-Αλλο επιχείρημα. Οι άνεργοι, είναι όλοι του ιδιωτικού τομέα. Να απολυσουμε και δημοσιους. Αυτό είναι ηλίθιο βέβαια, διότι θα μειωθούν τα κρατικά εισοδήματα, αφού οι άνεργοι πληρωνουν λιγότερους φόρους, εισφορές κλπ.. αλλά και να απολυθούν όλοι οι δημοσιοι, παλι δεν θα φτάνουν τα λεφτά για να πληρωθουν οι τοκογλύφοι.
 

analyze_it

AVClub Addicted Member
15 July 2008
1,798
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Λουκάς Παπαδήμος, εώς τώρα: "άμισθος οικονομικός σύμβουλος" του GAP ή Jeffrey


...ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
 

filosofos82

Established Member
10 June 2010
145
11-11-11 νέα κυβέρνηση.
τυχαίο?
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!
νέα εποχή που έλεηε και ο έβερτ όταν πήγαινε για δήμαρχος....
να κάνουμε και λίγη πλάκα, στους Μασόνους αρέσει να παίζουνε με συμβολικές ημερομηνίες....
 
Status
Not open for further replies.