Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III - a7 IV

Apollwn

Banned
11 January 2014
5,281
Αθήνα
Re: Απάντηση: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Δημήτρη με τον Sony φακό η βασική εστίαση είναι στη δεξιά γωνία λογικό να είναι soft η αριστερή. Με τον 18mm η εστίαση σου είναι κέντρο.
... σύμφωνα με ότι είδα δεν είναι για τα μπάζα.

 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,413
Αθήνα
Τράβηξα και μερικές "διορθωμένες" Βασίλη, καλυτέρεψαν λίγο τα πράγματα αλλά οριακά. Εξακολουθεί να είναι λασπιάρης, πρέπει να κλείσεις στο 8 για να πάρεις επαναληπτικά αποτελέσματα με λίγη σιγουριά. Επίσης βλέπω πρόβλημα εστίασης, όχι τόσο στην ταχύτητα που είναι ικανοποιητική για την χρήση που κάνω εγώ, αλλά υπάρχει θέμα ακρίβειας - ίσως σε συνδυασμό με την μετριότατη σταθεροποίηση (για να το θέσω ευγενικά).

Τέλος να πω ότι ο αισθητήρας όντας παλιός, δεν δίνει τα αναμενόμενα από FF αποτελέσματα. Σε ημίφως, εσωτερικό σπιτιού με χριστουγεννιάτικο δένδρο και προσπίπτοντα χαμηλό φωτισμό, τα αρχεία raw σε iso 1600/3200 είναι παραπλήσια με της GX9 σε ότι αφορά θόρυβο και ευκρίνεια.
 

Apollwn

Banned
11 January 2014
5,281
Αθήνα
Στη φωτογραφία που είδα το φωτιστικό δεξιά ήταν οκ ... στο πανί φάνηκε το "σαγρε" .... δε το λες κι άσχημο. Ο FF όπως γνωρίζεις .. μεγαλύτερη εμπειρία από μένα... δίνει μικρότερος βάθος πεδίου. Διάφραγμα f8 με αυτό το φακό δίχως φλας ....
Θυμάμαι όταν είχα την D800 σιχτίριζα τον 24-70mm δίχως φλας. Προσωπικά παίζω πολύ με φλας .. εκτός κάμερας... για άριστα αποτελέσματα.
.... GX9 με τι φακό;
 

stratigos24

Senior Member
30 January 2011
480
Αθήνα
Re: Απάντηση: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Επίσης βλέπω πρόβλημα εστίασης, όχι τόσο στην ταχύτητα που είναι ικανοποιητική για την χρήση που κάνω εγώ, αλλά υπάρχει θέμα ακρίβειας - ίσως σε συνδυασμό με την μετριότατη σταθεροποίηση (για να το θέσω ευγενικά).

Ισχύει το πρόβλημα εστίασης στην ακρίβεια, το βλέπω αρκετές φορές με τον 28-70 (αλλού εστίασες, πήρες το οκ με πράσινο, αλλά δεν είναι εστιασμένο το σημείο τελικά όταν βλέπεις τη φωτο). Πιστεύω όμως ότι δεν έχει να κάνει με την καλή ή κακή σταθεροποίηση (εσένα θεωρητικά δουλεύει διπλό σύστημα σταθεροποίησης;; .. και του φακού σε συνδιασμό με της μηχανής;; ) και ίσως ούτε πρόβλημα του φακού, αλλά συνολικά με την ακρίβεια ολόκληρου του συστήματος εστίασης των α7 και α7ii, ειδικά σε λήψεις με χαμηλό φωτισμό αλλά και σε λήψεις με μεγάλες αντιθέσεις στον φωτισμό... πχ δέντρο με στολίδια και λαμπάκια πίσω σε σχετικά χαμηλό φωτισμό... προσπαθεί πολύ η Α7 και δεν έχει να κάνει με το focus distance του φακού, σε μια χαρά απόσταση είμαι) . Όταν πέσει δε λίγο το φως, ξεκινάει το πάρτυ, με την Α7 να έχει af sensitivity 0-20ev και την a7ii να έχει -1 - 20ev.
Το είχα γράψει και αλλού για την εντύπωση που πήρα από την εστίαση της Α7 σε σχέση με την d7100 + sigma 17-50 που είχα πριν (-3 - 20ev). Η d7100 μπροστά στην Α7 στο θέμα του af μοιάζει μηχανή του άλλου κόσμου, με ακρίβεια και ταχύτητα που φαντάζομαι θα ζήλευαν πολλές μηχανές. Δε προλάβαινα να πατήσω κουμπί, είχε εστιάσει... (σε viewfinder εννοείται, σε live view δε χρειάζεται να αναφερθούμε.. :p... και μιας και είπα liveview, μερικές φορές σε liveview έχω παρατηρήσει την Α7 να εστιάζει πιο εύκολα σε ένα σχετικά δύσκολο θέμα από ότι στο evf).

Τα παραπάνω που γράφω, πιστεύω ότι είναι ένας σημαντικός από τους λόγους, που πολλοί επαγγελματίες (γάμων, μόδας, πορτραίτων γενικά ας το πω κάπως) δεν έχουν πάει προς ff mirrorless ακόμα. Δεν έχουν δώσει στα μάτια μου αξιοπιστία και ακρίβεια. Το ίδιο επιβεβαίωσε πριν λίγο καιρό κάποιος που διάβασα πως είχε d850, πήγε σε Ζ7 και ξανα γύρισε σε d850 κακήν κακώς γιατί πολλές από τις φωτό του με την Ζ7 ήταν εκτός focus και χώριαν αυτού, άσχετα με τα specs, όσο έπεφτε ο φωτισμός τόσο πιο πολύ δυσκόλευαν τα πράγματα για την Ζ7.

Με τον fe 50mm 1.8 που έχω στην κατοχή μου από χθες, επισής δεν είδα μεγάλη διαφορά σε νορμάλ φωτισμό στην ταχύτητα του focus σε σχέση με τον 28-70 (είναι οκ για μένα η ταχύτητα που εστιάζει στις συνθήκες για τις οποίες τον προορίζω να τον δουλεύω, απλά αναφέρω τί είδα μέχρι ώρας). Ίσως να υπάρχει μια μικρή διαφορά αλλά θέλει ακόμα να τον δουλέψω για να καταλάβω με σιγουριά. Για την ακρίβεια τώρα με τον 50αρη, μου έχει αφήσει την ίδια άποψη που λέω πιο πάνω, πολλές φορές παίρνεις το οκ ότι έχεις εστιάσει, αλλά τελικά δεν είναι το σημείο εστιασμένο και δεν έχει να κάνει με το ότι είμαι σε λάθος απόσταση (μικρότερη) του focus distance του φακού ή ότι κουνήθηκα και επειδή τραβάω στο 1.8 φταίει το ρηχό βάθος πεδίου, ότι κουνήθηκα λάθος καθώς τραβούσα, αλλά μάλλον έχει να κάνει πάλι με το συνολικό σύστημα εστίασης της α7.


Εν ολίγης, είναι το τί τραβάς, πόσα χρήματα είσαι διατεθιμένος να δώσεις, τί βάρος θες να κουβαλάς κλπ. Όλα έχουν τα συν και τα πλην τους. Έχω μαζί τη μηχανή και δε με κουράζει. Όσες φορές κουβαλούσα την d7100 στη τσάντα πλάτης με τον φακό μετά από λίγο κουραζόμουν καθώς κουραζόμουν επίσης και όταν την κρατούσα για αρκετή ώρα ή την είχα για λίγο κρεμασμένη στο λαιμό. Αυτά πέρασαν με την Α7 αλλα πήραν μαζί τους και το... πολύ καλό σύστημα εστίασης που μου λείπει αλλά... τι να κάνεις... Για κανα πορτραίτο σε νορμάλ φωτισμό και για landscape που είναι η χρήση που κάνω εγώ, μου είναι οκ η Α7.


ΥΓ: Συγνώμη για το μακροσκελές πόστ.
 

Apollwn

Banned
11 January 2014
5,281
Αθήνα
Δεν σας έχω πει ότι 99.99% τραβώ με όλες μου τις Sony σε continuous κει έχω την απόλυτη εστίαση μου .... πολλοί καφέδες ξενύχτια κι ηλικία:grandpa:
Θα πρότεινα λοιπόν να παίξετε σε continuous και live view, wide τραβώ μόνο στον ουρανό και σε κλουβιά.
 

stratigos24

Senior Member
30 January 2011
480
Αθήνα
Για να δούμε... θα το δοκιμάσω..

Με κεντρικό μόνο σημείο τραβάω μέχρι στιγμής κατά 90%

Edit: Ρε συ Apollwn, αλήθεια τώρα βραδιάτικα..;;;;;!! με σήκωσες από το κρεβάτι, να πάω να δω αυτό που είπες με το continious... Άνοιξα μηχανή, έβαλα τα λαμπάκια του δέντρου στην πριζα, επέλεξα af-c και κεντρικό σημείο εστίασης (λήψεις με evf) και.... βουαλά! Ώς διαμαγείας, όχι μόνο και οι 5 φωτό ήταν σωστά εστιασμένες αλλά εστίασε και πιο γρήγορα..

Πριν σε τεστ σε ίδιες λήψεις του δέντρου με af-s ήμουν και... προσπαθούσα... προσπαθούσα (να εστιάσει) και τώρα λες και έπιασα άλλη μηχανή πραγματικά...
 

Apollwn

Banned
11 January 2014
5,281
Αθήνα
Μονόδρομος για μένα μετά τόσα χρόνια, oi Sony παίζουν εξαιρετικά σε continious, ένα βίντεο που είχα φτιάξει με την 6500 παρακάτω ... κανείς δεν κοίταξε πραγματικά τις ρυθμίσεις μου.... σχεδόν απόλυτο σκοτάδι τραβηγμένο στο χέρι με το atomos πάνω της.

... κάπου δείχνει το μοναδικό φως σε μια γωνιά για να μη φάω τα μούτρα μου στη συνέχεια η κάμερα απέκτησε μάτια κουκουβάγιας, ήταν δοκιμαστικό για τη σταθεροποιηση.


 

Apollwn

Banned
11 January 2014
5,281
Αθήνα
Δοκιμάστε το παρακάτω για ακόμη καλύτερη σταθερότητα στη λήψη, η κάμερα δίνει πολλές εναλλακτικές. Δουλεύω continuous μα έχω ορίσει κι διακόπτη για af-s για χ περιπτώσεις.

Sony A7r II - Customizing Buttons - Back Button Focus, Standard Center Button, and Zoom


https://www.youtube.com/watch?v=NscdKnP4c08
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,524
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για να δούμε... θα το δοκιμάσω..

Με κεντρικό μόνο σημείο τραβάω μέχρι στιγμής κατά 90%

Edit: Ρε συ Apollwn, αλήθεια τώρα βραδιάτικα..;;;;;!! με σήκωσες από το κρεβάτι, να πάω να δω αυτό που είπες με το continious... Άνοιξα μηχανή, έβαλα τα λαμπάκια του δέντρου στην πριζα, επέλεξα af-c και κεντρικό σημείο εστίασης (λήψεις με evf) και.... βουαλά! Ώς διαμαγείας, όχι μόνο και οι 5 φωτό ήταν σωστά εστιασμένες αλλά εστίασε και πιο γρήγορα..

Πριν σε τεστ σε ίδιες λήψεις του δέντρου με af-s ήμουν και... προσπαθούσα... προσπαθούσα (να εστιάσει) και τώρα λες και έπιασα άλλη μηχανή πραγματικά...

Όλες οι μηχανές έχουν μια φιλοσοφία στο σύστημα εστίασης που σχετίζεται με το πως είναι ρυθμισμένη η κάθε μηχανή από την εταιρία. Τα specs δεν αλλάζουν δυστυχώς. Όταν δηλώνει η εταιρία οτι στα βραδυνα η τάδε μηχανή έχει ευαισθησία εστίασης -1EV δεν γίνονται θαύματα και να μπορεί να συναγωνιστεί μια άλλη μηχανή με -3ΕV . Προσοχή όμως γιατί και αυτό δεν είναι κανόνας. Όταν δηλώνει η εταιρία την ευαισθησία εστίασης αναφέρει ταυτόχρονα (δεν αναγράφεται πάντα δυστυχως) και ένα reference φακό που συνήθως είναι prime και φωτεινός. Αυτά τα γράφω για να επιβεβαιωσω αυτά που είδες στις διαφορες με την εστίαση με την 7100. Στα νεωτέρα σωματα οι ακάθρεπτες έχουν φτάσει σε ευαισθησίες έως και -5/-6EV.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω και το έχω γράψει πολλές φορές και στα νήματα των m43 αφορά τα κοινά προβλήματα όλων των ακάθρεπτων μηχανων με υβδριδικη εστίαση δηλ. συνδιαστική CDAF+PDAF. Κάποια στιγμή το PDAF εγκαταλείπει και μένει μόνο το CDAF και αυτό γίνεται συνήθως στα σκοτεινά όταν πέφτει το φως. Εκεί βλέπουμε το κλασσικό μπρος πίσω του CDAF πριν η μηχανή εστιάσει τελικά και δώσει επιβεβαίωση εστίασης. Βλέπουμε ομως μετά πολλές φορές οτι είναι αλλου εστιασμένη από εκεί που θελουμε αφου δύσκολα μπορούμε να ειμαστε σίγουροι σε κρίσιμη εστίαση βλέποντας το EVF σε μέτριο έως κακό φωτισμό. Βέβαια υπάρχουν βοηθήματα οπως το focus peaking να προειδοποιήσουν αλλά και πάλι σε παλιάς τεχνολογίας EVF και ειδικά σε FF με ανοιχτό διάφραγμα δυσκολα θα είσαι σίγουρος αν η μηχανή έχει εστιάσει σωστά.
Όταν μάλιστα υπάρχουν λαμπάκια πίσω από τον στόχο τα συστήματα εστίασης τρελαίνονται. Εκεί θα πρπει να κάνουμε όλες τις δοκιμες και να δούμε πως η μηχανή θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα (ένα ή περισσοτερα σημεία εστίασης, μικρό ή μεγάλο σημείο εστίασης κλπ.) Και αυτες οι ρυθμίσεις δεν είναι πάντα ίδιες ούτε ακόμη και μετά από ένα update στο firmware και έχουν να κάνουν και με τον φακό αν έχει γρήγορο και ακριβές μοτέρ εστίασης και αν είναι φωτεινός για να <βλέπει> στα σκοτάδια.

H διαφορα τώρα στην εστίαση μεταξύ SAF και CAF ή μεταξύ EVF και Liveview στα βραδυνα έχει τεχνική εξήγηση και είναι κοινή στα περισσότερα ακαθρεπτα συστήματα. Σε CAF η αλλαγή σε CDAF γίνεται σε πιο χαμηλά EV ή δεν γίνεται καθόλου και μένει καθαρο PDAF και η μηχανή καταφέρνει να εστιάσει (σε άλλες μηχανές μπορεί να μένει καθαρό CDAF). Και αυτό έχει να κάνει και με τον EVF που στις παλιές μηχανές ήταν αργό σε χρονισμό και καθυστερούσε και την εστίαση σε αντίθεση μέσω liveview όπου πέρνεις ταχυτερη εστίαση. Ξαναλέω όμως οτι τα περισσότερα από αυτά έχουν λυθεί στις επόμενες γενιές μηχανων αφού τα EVF είναι ταχύτερα και οι νέες υβριδικές εστιάζουν πλέον πολύ πιο εύκολα στα σκοτάδια με μεγαλύτερη ευαισθησία και έχουν ακόμη καλύτερα συστήματα εστίασης. Παραταύτα κάθε μηχανή νέα ή παλιά έχει τις ιδιαιτερότητες της, πρέπει να δοκιμάζεται στα όρια της και να την προσαρμόζει ο χρήστης στις απαραίτητες ρυθμίσεις (ψάχνοντας και άλλες εμπειρίες χρηστών) για να πάρει το Max ανα περίπτωση με τους δικούς του φακούς.

Nα πω και κάτι ακόμη όσο και αν ακουστεί περίεργο, όταν η μηχανή δουλεύει σε καθαρό PDAF αυτό δεν σημαίνει οτι η εστίαση θα είναι πάντα σωστή (γιατί δεν γίνεται ο τελικός ακριβής έλεγχος από το PDAF), μπορεί από κόπια σε κόπια φακού να διαφέρει η εστίαση λόγω Back focus ή Front focus, δεν φτάνει που η εστίαση στις ακάθρεπτες γίνεται πλέον αποκλειστικά στο επίπεδο του αισθητήρα μιας και υπάρχουν κατασκευαστικές ανοχές στους φακούς που επηρεάζουν την εστίαση. Όταν ο φακός εστιασει ταχύτατα σε PDAF δεν κάθεται πάντα στο ίδιο σημείο εστίασης με τον ίδιο τρόπο (τα οπτικά μέσα του ισσοροπούν διαφορετικά λόγω διαφορετικών κατασκευαστικών ανοχών), διαφέρει ελάχιστα τόσο όσο να δώσει άλλο ανεκτό επίπεδο εστίασης μπροστά και πίσω. Αν 6-7 φορές στις 10 δώσει μη ανεκτό εύρος που είναι πάνω από αυτό που πρέπει να βλέπουμε βάση προδιαγραφών υπάρχει θέμα.
Αυτό μπορεί να τυχει και να το διαπιστώσει κανεις κυρίως στους φωτεινούς φακούς με ανοιχτό διάφραγμα. Και είναι εμφανές και όταν προσαρμοζεις legacy φακό με ανταπτορα Αυτός είναι και ο λόγος που καποιες εταιρίες έχουν εισάγει στα μενού τους την δυνατότητα να διορθώσεις το BF ή FF για κάθε φακό ξέχωρα αναγνωρίζοντας τόσο το SN του όσο και τυχόν αντάπτορα ή τυχόν πολλαπλασιαστή που φοράει.

Τράβηξα και μερικές "διορθωμένες" Βασίλη, καλυτέρεψαν λίγο τα πράγματα αλλά οριακά. Εξακολουθεί να είναι λασπιάρης, πρέπει να κλείσεις στο 8 για να πάρεις επαναληπτικά αποτελέσματα με λίγη σιγουριά. Επίσης βλέπω πρόβλημα εστίασης, όχι τόσο στην ταχύτητα που είναι ικανοποιητική για την χρήση που κάνω εγώ, αλλά υπάρχει θέμα ακρίβειας - ίσως σε συνδυασμό με την μετριότατη σταθεροποίηση (για να το θέσω ευγενικά).

Τέλος να πω ότι ο αισθητήρας όντας παλιός, δεν δίνει τα αναμενόμενα από FF αποτελέσματα. Σε ημίφως, εσωτερικό σπιτιού με χριστουγεννιάτικο δένδρο και προσπίπτοντα χαμηλό φωτισμό, τα αρχεία raw σε iso 1600/3200 είναι παραπλήσια με της GX9 σε ότι αφορά θόρυβο και ευκρίνεια.

Για εμένα ήταν ψιλόαναμενόμενο, οι αισθητήρες έχουν χρονική διαφορά τουλάχιστον 3-4 ετών, διαφορές ίσως δεις από 6400 και πάνω.
 
Last edited:
22 June 2006
34,863
NEO HRAKLEIO
μετα απο καποιες περιπετεις, ανελπιστα, εφτασε στα χερια μου (μεσω του φιλου Βλαση που τον ευχαριστω και παλι) η Sony A7 III !

Την ειχα απωθημένο, μιας και εχω δοκιμασει τις περισσοτερες sony, αλλα οχι αυτη που αλλαξε στην ουσια ριζικα το τοπιο στις Mirrorless και εβαλε αναγκαστικα τους μεγαλους παιχτες πιο γρηγορα στο παιχνιδι .
Ημουν πολυ τυχερος γιατι εφτασε στα χερια μου μ εναν απο τους καλυτερους και πιο VFM φακους του συστηματος, τον tamron 28-75mm f2.8... που κι αυτος με η σειρα του εβαλε πολυ κοσμο στο FF , μιας και οι ζοομ της sony με f/2.8 ειναι μεν πολυ καλοι , αλλα πανακριβοι (και ογκωδης-βαριοι).

Το συστημα ειναι ελαφρυ και μικρο (για FF ) και αποτελει νομιζω μονοδρομο αν καποιος θελει πολυ καλη FF υβριδικη μηχανη , ολοκληρωμενη , σε φωτο και βιντεο με σχετικα μικρο κοστος , ογκο και βαρος.
Στη τιμη που τη βρισκει καποιος τωρα ειδικα μεταχ/νη ειναι κελεπουρι και θ αργησουμε να εχουμε αντιστοιχο συστημα σις αλλες εταιρειες...μεχρι δηλ. tamron - sigma να βγαλουν κατι αντιστοιχο σε canon-nikon .

Δεν εχω προλαβει να δω πολλα, θα επανερθω με εντυπωσεις σε λιγες μερες ελπιζω...
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,524
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Sony Alpha α7 - α7 ΙΙ - a7 III

Καλορίζικη John και εύχομαι να είναι επιτέλους αυτή η μηχανή που ψαχνεις .... μέχρι την επόμενη βέβαια βέβαια :flipout:.

Μιας και είχες και για μεγάλο διάστημα αν θυμάμαι καλά την α7rII θα ήθελα μια mini σύγκριση εκ μνήμης, αν εχεις μάλιστα κρατησει και κάποια αρχεία reference από συγκεκριμένο spot θα ήταν χρησιμο να μας κάνει και μια πιο ουσιαστική σύγκριση.
 

CorfuS

Established Member
17 November 2017
253
Καλορίζικη !!!
Καταπληκτική κάμερα πραγματικά.
Την έχω κι εγώ 10 μήνες τώρα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.
Εύχομαι να την χαρείς !

Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,697
Εκεί ψηλά.....
Η λογικη καταληξη μετα την canon.

Θαχεις επιτελους σταθεροποιηση και ακροπαριστο 4κ . Αν ειχες τα χερια μου βεβαια ουτε καν που θα το σκεφτοσουν ειδικα με adapted φακους (τα δικα μου χερια δεν μπαινουν καν αναμεσα στον φακο και την λαβη, μηχανη φτιαγμενη για χομπιτ)

Το πιασιμο της και το EVF της ειναι τα χειροτερα της σημεια απο εκει και περα η μηχανη θεριζει.Αν φτιαξουν αυτα τα δυο θεματα στην ΙV θα γινει σοβαρη υποψηφια.


Ειδικα για τον tamron μονο θετικα εχω να γραψω το μονο που θα με απασχολουσε ειναι η ποιοτητα κατασκευης του μου ειχε φανει λιγο τσιπικος οταν τον ειχα δοκιμασει σε demo.
 
22 June 2006
34,863
NEO HRAKLEIO
ο ταμρον , για μενα τουλαχιστον, αποτeλει λογο να μπεις στο συστημα.

Η ποιοτητα καασκευης δεν ειναι σπουδαια, αλλα αρκετη για τη χρηση που θελω.
Ταυτοχρονα ειναι πολυ ελαφρυς και σχετικα μικρος (για FF 2.8 παντα).

Εστιαζει γρηγορα και αθορυβα, ειδικα μετα τη τελευταια αναβαθμιση εχει λυσει τα οποια μικροπροβληματα ειχε.

Το καλο με τη ταμρον ειναι επισης οτι οι αναβαθμισεις γινονται εντος μηχανης , ενω πχ με αλλες εταιρειες (samyang , sigma κλπ) χρειζεσαι ειδικο lens station.

Και στη τιμη που βγαινει , ειδικα μεταχ/νος, δεν εχει αντιπαλο.


Το γκριπ της μηχανης ειναι ακριβως οπως στις αλλες α7 (a7r ii που ειχα λιγο πριν) , ουτε κρυο ουττε ζεστη!
Το θελει το εξτρα μικρο γκριπ με μεγαλους φακους , αλλα αυτο ισχυε για μενα σε ολες τις αλλες μηχανες που ειχα.

Η μονη εξαιρεση μεχρι τωρα ειναι η canon eos R,, που ειχε σαφως το καλυτερο .


Το EVF δεν ειναι κακο, τη δουλεια μου τη κανω,, αλλωστε η αυτοματη εστιαση ειναι παρα πολυ καλη και σπανια αστοχει...δε χρειαζομαι την manual εστιαση και δεν μπλεκω πια με ανταπτορες κλπ. ωστε να χρειαζομαι μεγαλη οξυτητα στην οθονη για να κρινω.


Αυτο που μ αρεσει επισης ειναι η πολυ μεγαλη παραμετροποιηση , δεν ειχα αυτες τις ευκολιες πριν σε αλλες σονυ,, ουτε σε αλλες μηχανες (στις περισσοτερες τουλαχιστον).

Μ αρεσει που εχει διαφορετικες ρυθμισεις κουμπιων για φωτο, αλλες για βιντεο και αλλες για Playback !
Ειναι κατι που ζητουσα παντα... αλλες αναγκες εχεις οταν φωτογραφιζεις και αλλες οταν τραβας βιντεο .


Εχει επισης το γνωστο Fn on screen menu, που μπορεις να βαλεις εκει οποιες ρυθμισεις θελεις ...και εχει επισης το My menu που παλι ειναι παραμεροποιησιμο (με 2 σελιδες δικων σου ρυθμισεων).
Ετσι, δε μπλεκεσαι (αφου τη ρυθμισεις) με τα μενου .



Τελος εχει και κατι που δεν εχω βρει σε αλλες μηχανες.

Εχει 3 μνημες με ρυθμισεις που μπορεις να τις αντιστοιχησεις σε καποια κουμπια της επιλογης σου, και στην ουσια σου δινουν τρομερη "δυναμη" σε δυσκολες συνθηκες (φωτογραφησης ή βιντεο).

Για παραδειγμα...

Σεναριο 1

Τραβας action φωτο,, birds in flight, παιδια σε εκδηλωσεις που τρεχουν κλπ

Εχεις προφανως ρυθμισει τη μηχανη σε CAF , Εστιαση σε wide area , και ριπη σε 10fps (για να εισαι σιγουρος οτι δε θα χασεις καποια στιγμη δρασης).
Καποια στιγμη ομως, ο αθλητης θα σταματησει για λιγο,, το πουλι θα κατσει σε καποιο κλαδι , το παιδι θα σταματησει για να ξεκουραστει ... (λεμε τωρα :p)


Αντι να ξαναρυθμσιες τη μηχανη, εστω και με καποια μνημη στον επιλογεα (εχει 2 η sony) , μπορεις ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ μονο της επιλκογης σου, να αλλαξεις mode προσωρινα...
πχ να εχεις βαλει στη ρυθμιση αυτη SAF, εστιαση σε zone ή στο κεντρο, και μονη ληψη (για να μην εχεις και απειρες φωτο να διαλεξεις μετα στο Post).

Μολις ο "στοχος" ξαναρχισεη τη "δραση" του...αφηνεις το κουμπι και συνεχιζεις οπως πριν !

Τρομερη ευκολια ..υπαρχουν πολλα σεναρια που μπορρει ν αποδειχτει σωτηριο.

υπαρχουν βεβαια και 2 εξτρα μνημες στον επιλογεα για ακομα περισσοτερη παραμετροποιηση (και αλλες 4 μνημες που μπαινουν στη καρτα SD).

Αν ενδιαφερεαι καποιος μπορουμε να το αναλυσουμε και να δωσω οδηγιες...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,697
Εκεί ψηλά.....
Το καλο με τη ταμρον ειναι επισης οτι οι αναβαθμισεις γινονται εντος μηχανης , ενω πχ με αλλες εταιρειες (samyang , sigma κλπ) χρειζεσαι ειδικο lens station.


Tι εννοεις αναβαθμισεις μεσα στην Α73 ?




Και στη τιμη που βγαινει , ειδικα μεταχ/νος, δεν εχει αντιπαλο.

Ποσο κινειται μτχ ο φακος δηλαδη ? Παντα οι Ταμρον δεν κρατουν τιμη αλαλ δεν το περιμενα τοσο συντομα. Γιατι και εγω ψιχαλβαδιαζα τον G2 24-70 (εχω τον G1 τωρα που οπτικα ισως ειναι και καλυτερος του αλλα ο G2 εχει καλυτερη σταθεροποιηση και μοτερ AF)
 
22 June 2006
34,863
NEO HRAKLEIO
οι αναβαθμισεις των sigma-samynag φακων (που ειναι πια συχνες στις mirrorless , καμια σχεση με τις dslr,, ηδη ο ταμρον εχει 3 αναβαθμισεις!) απαιτουν ξεχωριστο lens station που κοστιζει βεβαια , κι αν εχεις διαφορετικες μαρκες φακων , θα χρειαστεις ολων των εταιρειων την αντιστοιχη βαση . (πχ SIGMA)

Ενω οι Tmropn δε χρειαζονται κατι τετοιo...κατεβαζεις το firmware , συνδεεις το φακο στη sony και μετα στον υπολογιστη και κανεις την αναβαθμιση.

Eιναι εππισης γνωστο οτι η tamron ιατηρει "φιλικες¨σχεσεις με τη σονυ και δε χρειαζεται reverse engineering για την εστιαση και τη ππροτιμω σε σχεεση με τη sigma σ αυτο το τομεα.

για τον tamron εχεις πμ...


YG... μη πας σε τετοιους φακους ,, δεν αξιζει πια.
Επενδυσε στο νεο format.
 

cacau

Moderator
Staff member
7 June 2008
20,413
Αθήνα
Μεγειά και καλοκλίκωτη, ελπίζω να την χαρείς για μερικούς... μήνες - σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σου!
 
22 June 2006
34,863
NEO HRAKLEIO
τα καλο πια, ειναι οτι στη sony μπορεις να βρεις πολλους φακους για ολα τα βαλαντια (σχεδον).

Ειναι με διαφορα το πιο πληρες FF συστημα (mirrorless) και βρισκεις ακομα και sony φακους σε προσφορες και σε μεταχ/νους.

Ειναι ενας απο τους λογους να ξαναπαω σε sony.



Περιμενω τον ευρυγωνιο samyang 18mm f2.8 που τον βρηκα στα 290 ευρω!

Ο πιο μικρος,, ελαφρυς φακος σε ff σε τετοιο εστιακο μηκος και μαλιστα με αθορυβο AF και πολυ καλη αποδοση.
Μαζι με τον 50αρη sony f/ 1,8 θα ειναι το μικρο διδυμο για εξορμησεις με πολυ μικρο ογκο - βαρος.