Ιοί

Status
Not open for further replies.

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,464
Θεσσαλονίκη
φροντίδα ασθενών covid στο σπίτι... (με την ευχή να μην χρειαστεί ποτέ για κανέναν μας)

Όταν λέμε σε κάποιον που νοσεί με ελαφρά συμπτώματα να μείνει στο σπίτι τι εννοούμε βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ; Μένει στο σπίτι του κλεισμένος σε ένα δωμάτιο που μπορεί να αερίζεται καθημερινά και σωστά, δέχεται με μεγάλη προσοχή (μάσκες και οι δυο, αντισηπτικά, αποστάσεις, ελάχιστο χρόνο) τη φροντίδα από ένα μόνο άτομο, αφήνει το δωμάτιο αυτό με προσοχή φορώντας μάσκα μόνο για την τουαλέτα και για κανένα άλλο χώρο του σπιτιού. Αυτό θα προσφέρει την ασφάλεια στους οικείους και θα μειώσει την διασπορά του ιού. Σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμπτωμάτων, πρώτα επικοινωνεί με το γιατρό του και μετά ακολουθεί οδηγίες για πιθανή μεταφορά σε νοσοκομείο κλπ.

Όταν έχουμε ασθενή με covid στο σπίτι... Αφού απομονωθεί σε ένα δωμάτιο όπως είπαμε παραπάνω, αναλαμβάνει ένα πρόσωπο της οικογένειας (φροντιστής) για την φροντίδα του. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του ασθενή καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους ( τη διαδρομή που ακολουθεί ο ασθενής μέχρι το μπάνιο) για μισή ώρα περίπου. Καθημερινά καθαρίζουμε το δωμάτιο του ασθενή με νερό και σαπούνι και με διάλυμα χλωρίνης με νερό σε αναλογία 1:10. Δεν χρησιμοποιούμε σκούπα! Τα πιάτα του ασθενή αν δεν είναι μιας χρήσης τα πλένουμε σχολαστικά και τα χρησιμοποιούμε εκ νέου. Δεν αγγίζουμε εκκρίσεις του ασθενή (πχ σάλιο, εμετό κλπ) παρά μόνο με γάντια και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα σκουπίδια του δωματίου του, μένουν σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και τα βάζουμε σε κάδο σκουπιδιών στο τέλος της μέρας μαζί με τα οικιακά σκουπίδια. Την τουαλέτα την καθαρίζουμε με το διάλυμα χλωρίνης καθημερινά. Όλα τα παραπάνω γίνονται με προσοχή φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσης και μάσκα μιας χρήσης. Και ο ασθενής φορά μάσκα όταν μπαίνουμε στο δωμάτιο του. Μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή και τα αντικείμενα του πλένουμε καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι και στεγνώνουμε με χαρτί το οποίο πετάμε μετά ή πετσέτα που την αλλαζουμε μετά από κάθε χρήση. Αν ο ασθενής θέλει να φταρνιστεί και είμαστε στο δωμάτιο του, πρέπει ενώ φορά μάσκα να χρησιμοποιήσει και χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα του. Τα ρούχα του ασθενή μένουν σε σακούλα στο δωμάτιο του και πλένονται χωρίσατε σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς κελσίου. Προσοχή πάντα με μάσκα και πάντα με γάντια και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μάσκα ή το πρόσωπο μας. Αμέσως μετά, πλύσιμο χεριών.

Πότε μπορεί να τελειώσει η απομόνωση του ασθενή και της οικογένειας; Συνήθως λέμε ότι ο ασθενής μπορεί να τελειώσει την απομόνωση του μετά από 14 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από το θετικό τεστ covid. Η αλήθεια είναι ότι έτσι πρέπει να γίνει με μια επίσης προϋπόθεση, τις τρεις τελευταίες μέρες ο ασθενής πρέπει να είναι απύρετος, χωρίς συμπτώματα. Για τα μέλη της οικογένειας η απομόνωση διαρκεί για 14 μέρες μετά την τελευταία χωρίς προφύλαξη (μάσκα, αποστάσεις, λιγότερο από 15 λεπτά) επαφή με τον ασθενή! Αν εμφανίσει κάποιο μέλος συμπτώματα συμβατά με covid (πυρετός, βήχας, δύσποια κλπ,) επικοινωνεί με τον γιατρό του και θέτει τον εαυτό του σε απομόνωση για 14 μέρες και την προϋπόθεση που είπαμε πριν για τους ασθενείς. Καθημερινά, δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον να καταγράφεται η θερμοκρασία σώματος και σε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας (είτε βελτίωση είτε επιδείνωση) να επικοινωνεί με τον γιατρό του. Ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας για οδηγίες και συμβουλές. Η ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) μπορεί να υποστηρίξει τον κάθε πολίτη που η εισαγωγή για νοσοκομειακή περίθαλψη δεν είναι απαραίτητη.

Για ενα χαριτωμενο λογο ισχυει το 10 μερες για τον ασθενη εφοσος αυτος ειναι απυρετος τρεις μερες σερι χωρις προφανως τη χρηση αντιπυρετικων και 14 μερες για τους συγγενεις καθως θεωρειται οτι μπορει να κολλησαν αργοτερα και να το περναν ασυμπτωματικα.
Για τη δε συγκατοικηση, δεν ειναι τοσο απολυτη η μη χρηση των κοινοχρηστων χωρων αλλα παντα με μασκα και γαντια - καθαρα χερια. Απλα στη δευτερη περιπτωση, εξ αντικειμενου, το πραγμα μπορει να ξεφυγει ευκολα.
Μεταφερω προφορικες οδηγιες υπαλληλου του υπουργειου προστασιας του πολιτη.
 

KOURNIAS

Established Member
1 January 2009
194
ΠΑΤΡΑ
Κορονοϊός: Αλλάζουν τα πρωτόκολλα για απομόνωση, καραντίνα, επιστροφή στη δουλειά...

https://www.healthreport.gr/koronoi...rFhfisulZWhJZfQuEgprpKD9otFiiw_IWxxdpZa4n0doA

το έχω ανεβάσει από τις 5/11...

Ο «χαριτωμένος λόγος» που οι θετικοί μένουν 10 και οι ύποπτοι 14 ημέρες σε απομόνωση, είναι επειδή από την ημέρα της μόλυνσης, μέχρι την ημέρα που το τεστ μπορεί να βρει ότι κάποιος είναι θετικός, μεσολαβούν ήδη 5 ημέρες. Κανένα τεστ δεν ανιχνεύει τον κορονοιό πριν περάσουν πέντε ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης.
Στην περίπτωση που έχουν περάσει οι δέκα ημέρες και έχουν συμπτώματα, θα πρέπει να έχουν περάσει τρία 24ωρα χωρίς συμπτώματα για να βγουν και πάλι με ασφάλεια από το σπίτι.

οι οδηγίες δεν διεκδικούν το αλάθητο. Τις αντέγραψα στις 20/11/2020 από τον τοίχο μια Επισκέπτριας Υγείας στο facebook, και επειδή μου φαίνονται αρκετά λογικές τις ανέβασα στο Φόρουμ
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
Απο την ημερα που θα κολλησεις εισαι μεταδοτικος ομως ?

Ή απο την ημερα που θα εκκολαφθει ο ιος? Δηλαδη λιγες ημερες μετα ?
 

KOURNIAS

Established Member
1 January 2009
194
ΠΑΤΡΑ
Απο την ημερα που θα κολλησεις εισαι μεταδοτικος ομως ?

Ή απο την ημερα που θα εκκολαφθει ο ιος? Δηλαδη λιγες ημερες μετα ?

δεν είμαι σίγουρος πότε ξεκινάς να τον μεταδίδεις. ίσως και από την πρώτη ημέρα που κόλλησες.

Φαίνεται ο ιός να έχει μέγιστη μεταδοτικότητα 2 ημέρες πριν έως και την ημέρα που εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα.

Μεταδίδεται ο ιός αποτελεσματικά έως και 10 ήμερες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει και τις 21 ημέρες!!!
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Ανέβασα τη σελίδα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ECDC. Η Ελλάδα με τη χθεσινή ανακοίνωση των 108 νεκρών, βρίσκεται στη 17η θέση θυμάτων για χθες σε απόλυτα νούμερα !!!!.
Η πρώτη πεντάδα είναι:
* ΗΠΑ 1.486
* Ιταλία 692
* Πολωνία 574
* Μεξικό 550
* Ινδία 501
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Και γίνεται και χειρότερο. Αυτή είναι η κατάταξη με την αναλογία των νεκρών χθες στο πληθυσμό της χώρας. Για χθες βρισκόμαστε στην 11η χειρότερη θέση !


ΧώραΝεκροί χθες ανά
εκατομμύριο πληθυσμού
Γκουάμ18
Πολωνία15
Belize13
Γεωργία12
Βοσνία & Ερζεγοβίνη12
Σκόπια12
Κροατία12
Ιταλία11
Ουγγαρία11
Κόσοβο11
Ελλάδα10
Λουξεμβούργο10
Ρουμανία8
Μαυροβούνιο8
Πουέρτο Ρίκο7
Αρμενία7
Τσεχία7
Αυστρία7
Σλοβενία6
Λιθουανία6
Πορτογαλία6
Βουλγαρία6
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Μάνο ο παραπάνω πίνακας, λέει πολλά και ταυτόχρονα τίποτα, καθώς είναι τα στοιχεία μόνο 1 ημέρας.
Θέλω να υπολογίσω το ίδιο σε βάθος εβδομάδας.
Νομίζω όμως ότι το γεγονός ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών με το Λουξεμβούργο δείχνει κάτι πολύ σημαντικό.
Καλά τα πολλά τεστ, καλή η ιχνηλάτιαη κοκ, αλλά αν δεν μπουν σε αυστηρή καραντίνα οι θετικοί δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
 
Re: Απάντηση: Ιοί

Μάνο ο παραπάνω πίνακας, λέει πολλά και ταυτόχρονα τίποτα, καθώς είναι τα στοιχεία μόνο 1 ημέρας.
Θέλω να υπολογίσω το ίδιο σε βάθος εβδομάδας.
Νομίζω όμως ότι το γεγονός ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό νεκρών με το Λουξεμβούργο δείχνει κάτι πολύ σημαντικό.
Καλά τα πολλά τεστ, καλή η ιχνηλάτιαη κοκ, αλλά αν δεν μπουν σε αυστηρή καραντίνα οι θετικοί δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Νομίζω πως ούτε σε βάθος εβδομάδας δε θα βγάλεις κάτι. Αυτό που θα -ίσως- δούμε σε 1-2 βδομάδες θα είναι αν όντως η προηγούμενη βδομάδα ήταν η κορύφωση της εξάπλωσης για τη χώρα μας. Αν είναι όντως έτσι, θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνεις διάφορες χώρες παίρνοντας για κάθε μία τον μήνα μετά την κορύφωση σε ποσοστό νεκρών ανά κρούσματα, και νεκρών ανά εκατομμύριο.
 

KOURNIAS

Established Member
1 January 2009
194
ΠΑΤΡΑ
Re: Απάντηση: Ιοί

Καλά τα πολλά τεστ, καλή η ιχνηλάτιαη κοκ, αλλά αν δεν μπουν σε αυστηρή καραντίνα οι θετικοί δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ covid

Πηγαίνουν αρκετοί σε ιδιωτικά κέντρα, ΙΚΑ, κέντρα υγείας, νοσοκομεία κάνουν τεστ που βγαίνει αρνητικό και μετά τους λέμε καραντίνα. Και φυσικά δεν μένει κανένας σπίτι αφού θεωρεί ότι δεν νοσεί από κορονοιό.

αν τα τεστ ήταν αξιόπιστα και ο κόσμος αρκετά ευσυνείδητος να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα μετά το τεστ και να μην χαλαρώνει σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, τότε ναι θα βοηθούσαν

βλέπεις σε αυτή τη χώρα, θεωρούμε δεδομένο ότι ο γιατρός κάνει λάθος αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το τεστ κάνει λάθος

Στην πράξη αν βγει αρνητικό το τέστ θα πάει και στο φίλο για ένα ποτάκι και αυτό είναι το μεγάλο λάθος του σχήματος που έχει φτιαχτεί για άλλο κοινό εκτός Ελλάδος. υπάρχουν τεράστια επικοινωνιακά λάθη σε μια κοινωνία με υψηλά ποσοστά λειτουργικού αναλφαβητισμού και ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία.

Προσωπικά, δεν συστήνω τεστ σε όλους. Σε ένα συνταξιούχο που μένει σπίτι του έτσι κι αλλιώς, ΔΕΝ βλέπω κανένα λόγο να κάνω τεστ. Το ίδιο και σε κάποιο άνεργο. Όταν όμως έχεις ένα κρούσμα σε ένα εργασιακό περιβάλλον και υπάρχουν άνθρωποι "αναντικατάστατοι" σε κάποια πόστα, ΝΑΙ θα κάνεις τεστ, δεν θα κλείσεις μια υπηρεσία. Είτε είναι ιδιωτική, είτε είναι κρατική.
 

Attachments

  • 126247232_10160315704539097_8209186522426966551_n.jpg
    126247232_10160315704539097_8209186522426966551_n.jpg
    57.5 KB · Views: 171

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,103
Αθήνα, Ηλιούπολη
@KOURNIAS
Μία ερώτηση:
Τι γνωρίζουμε για την ποσότητα του ιικού φορτίου;
Εάν εκτεθώ σε πολύ μικρό ιικό φορτίο, π.χ. απορροφώ ένα μικροσταγονίδιο με ελάχιστα στελέχη, τι θα συμβεί;
Θα μολυνθώ οπωσδήποτε;
Ή έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός να τα αντιμετωπίσει στην αρχή-αρχή, πριν να αρχίσουν να προκαλούν βλάβη;
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Ιοί

Η Ισπανία πού πήγε;
Είσαι παρατηρητικός. Καλό αυτό.
Έχουμε μπλέξει με τις εξαιρέσεις. Η Ισπανία δίνει στοιχεία με καθυστέρηση 1 ημέρας. Για χθες δηλαδή δεν έδωσε στοιχεία, για αυτό λείπει.
Η Σουηδία έχει το κλασικό της σύστημα. Πάντα δίνει 0 νεκρούς για την προηγούμενη ημέρα και μετά τα διορθώνει.
Πάντως αν συνεχίσουμε με καθημερινές ανακοινώσεις 100+ νεκρούς, μας βλέπω σύντομα σαν παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή.
Μπλέξαμε πολύ άσχημα με αυτή την πανδημία.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ιοί

Νομίζω πως ούτε σε βάθος εβδομάδας δε θα βγάλεις κάτι. Αυτό που θα -ίσως- δούμε σε 1-2 βδομάδες θα είναι αν όντως η προηγούμενη βδομάδα ήταν η κορύφωση της εξάπλωσης για τη χώρα μας. Αν είναι όντως έτσι, θα ήταν ενδιαφέρον να συγκρίνεις διάφορες χώρες παίρνοντας για κάθε μία τον μήνα μετά την κορύφωση σε ποσοστό νεκρών ανά κρούσματα, και νεκρών ανά εκατομμύριο.
Αυτό που μόλις περιέγραψες είναι κανονικό έργο.
Δυστυχώς, με όλα τα πιθανά disclaimers, νομίζω ότι οι πιο δύσκολες βδομάδες από αριθμό νεκρών θα είναι οι επόμενες 2. Η βδομάδα που τελειώνει σήμερα είναι απλά ο προπομπός.
Η Βόρεια Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της. Σίγουρα θα υπάρξουν παραπάνω νεκροί και λόγω "μπουκώματος" τους ΕΣΥ.
 

KOURNIAS

Established Member
1 January 2009
194
ΠΑΤΡΑ
@KOURNIAS
Μία ερώτηση:
Τι γνωρίζουμε για την ποσότητα του ιικού φορτίου;
Εάν εκτεθώ σε πολύ μικρό ιικό φορτίο, π.χ. απορροφώ ένα μικροσταγονίδιο με ελάχιστα στελέχη, τι θα συμβεί;
Θα μολυνθώ οπωσδήποτε;
Ή έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός να τα αντιμετωπίσει στην αρχή-αρχή, πριν να αρχίσουν να προκαλούν βλάβη;

κανόνας: όσο λιγότερο το ιικό φορτίο τόσο λιγότερος ο κίνδυνος για νόσηση

υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική έκβαση μιας έκθεσης στον ιο, σίγουρα είναι η ηλικία η συννοσηρότητα αλλά και γενετικοί παράγοντες όπως και σε άλλες λοιμώξεις (πχ γρίπη)

....όπως στην Ιταλία ετσι κι εδώ ο βορράς υποφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό απο τον νότο... τυχαίο; ίσως και οχι
 
Status
Not open for further replies.