Ιοί

Status
Not open for further replies.

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι συστήνουν στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της Covid-19 καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται στη χώρα.

Η ταξιδιωτική σύσταση είναι μια «ισχυρή σύσταση» όχι απαίτηση, είπε σήμερα ο αξιωματούχος των CDC Χένρι Γουόκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφους. Η κυβερνητική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κάνει τη σύσταση αυτή μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες που γνώρισαν πολλές Πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα.


τωρα κανονικα θαπρεπε να κλειδωσει ολη η χωρα εστω και για μια ημερα αν υπαρχει προοπτικη να ταξιδεψουν 50 εκατομυρια πολιτες.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
Re: Απάντηση: Re: Ιοί

Δηλαδή νομίζεις ότι τώρα την έχουμε αποφύγει. Αυτό που καταφέρνουν τα ΜΜΕ, που όπου σταθούν όπου βρεθούν οι "λειτουργοί" τους η πρώτη ερώτηση είναι πότε ανοίγουμε ξανά, είναι να καλλιεργούν ένα κλίμα αδημονίας, το οποίο όχι μόνο δεν συνάδει με την τραγική σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και υπογείως ωθεί στην χαλαρή και για τους τύπους μόνο τήρηση των μέτρων.


Eλπιζω οτι λειτουργει αντιθετα. Οτι βλεποντας το φως στην ακρη του τουνελ πειθαρχουμε . Νομιζω οτι το ιδιο θα λειτουργουν και αυτοι .


Δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο για ενημέρωση, ας βλέπουμε τους αριθμούς, αυτοί δεν ψεύδονται. Πόσο επιμελέστεροι στην τήρηση των μέτρων θα ήταν ο κόσμος, εάν αντί για Παπαδάκη (λέω ένα όνομα) αφιέρωναν ένα λεπτό να δουν τους αριθμούς που ανεβάζει ο Στέλιος.


Θα τους δουν σημερα αυριο μην ανησυχεις....


Μόνο οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ κενά στη Θεσσαλονίκη - 45 στην Αθήνα



Επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υγείας
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Αγαπητοί, προσπαθούμε το νήμα να είναι κυρίως ενημερωτικό κι όχι σχολιασμού. Θα μεταφέρω σε λίγο στο chat-room μερικά post.
Ανέβασα τα σημερινά του ECDC. Oι ΗΠΑ σήμερα 2.018 νεκρούς. Ιταλία 653, Πολωνία 637. Έχει ανανεωθεί η πρόγνωση του IHME. Για τις ΗΠΑ προβλέπουν μέχρι 1/3/2021 επιπλέον 216.000 νεκρούς !
Μένω στην πρόβλεψη του IHME μόνο στις ΗΠΑ, γιατί όντας Αμερικάνικος οργανισμός λογικά θα είναι πιο προσεκτικός στις προβλέψεις που αφορούν τις ΗΠΑ.
Η Τσεχία και η Ολλανδία φαίνεται να έχουν περιορίσει τους ρυθμούς των νέων κρουσμάτων και θανάτων.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Ανέβασα και τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Από αριθμό κρουσμάτων, είμαστε κάπως καλύτερα από χθες. Το positivity rate μειώθηκε από το χθεσινό 13,83% σε 11,15% (σε τεστ ανα κρούσμα από χθες 7:1 σε 9:1 σήμερα).
Τα αντίστοιχα positivity rate:
* Βουλγαρία 25%.
* Αλβανία 30%.
* Σκόπια 39%.
Η πιο ραγδαία πτώση κρουσμάτων είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64.
Οι 72 νεκροί που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ότι χειρότερο έχει ανακοινωθεί ως σήμερα. Όπως και οι 519 διασωληνωμένοι.
38 + 2 = 40 "εισαγώμενα" κρούσματα. Από τα 2.581 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 30 είναι από προηγούμενες ημέρες.
 
Last edited:

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,827
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Αμην ... :nounder: ... εστω και 25%.

Βεβαια, αλλη ιστορια τα λυματα ... και αλλη
οι εισαγωγες (νοσοκομεια, κλινες, διασωληνωσεις, θανατοι, κλπ)
Θα αργησει να φανει στα δευτερα.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Αυτά είναι τα σημερινά στοιχεία του ECDC. Οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νεκρών χθες ήταν:
1. ΗΠΑ 1.858
2. Γαλλία 1.138
3. Ιράν 955
4. Μεξικό 719
5. Ιταλία 699
6. Πολωνία 626
7. Ινδία 564
8. Βραζιλία 552
9. UK 511
10. Ρωσσία 467
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Κι' όμως αριθμοί είμαστε και ζωντανοί! Κάποτε σαν νέες γεννήσεις, κάποτε σαν μαθητές πχ της μέσης εκπαίδευσης, σαν συγκεκριμένοι επαγγελματίες, σαν ψηφοφόροι, σαν....
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
108 θανάτοι και 522 διασωληνωμένοι - Στα 2.311 τα κρούσματα





Ειχα προβλεψει ακριβως μια εβδομαδα πει οτι στο τελος της εβδομαδας που τρεχει θα φτασουμε τους 100 νεκρους την ημερα. Χτες ειχα μια ελπιδα οτι θα βγω ψευτης.

Αλλα οχι. Ειμαστε ξεκαθαρα στο peak τωρα μακαρι να ελαφρα μειωμενα κρουσματα (χωρις να εχω δει αριθμο τεστς) να ειναι αποτελεσμα θετικο.

Αν δεν ειχαν χαθει τοσοι ανθρωποι σημερα πιθανον να ειχαμε γεμισει τις ΜΕΘ απο σημερα. ( για αυτο θα μιλαμε ολη την επομενη εβδομαδα δυστυχως)
 

spageo

Supreme Member
7 May 2007
3,472
Καρέας
Εκείνο, που αξίζει να παρατηρηθεί είναι ότι οι θάνατοι, ακόμα και οι σημερινοί, οφείλονται σε "μολύνσεις" που έγιναν πριν την αυστηροποίηση των μέτρων καραντίνας. Έχουμε ακόμα καιρό....
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
Στην Ιταλία καταγράφηκαν σήμερα 34.767 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 692 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 237.255 διαγνωστικά τεστ. Σε κάθε εκατό τεστ, το 14,65% βρέθηκε θετικό στον ιό.

Σε όλη την χώρα έχουν εισαχθεί 3.758 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας (10 το τελευταίο 24ωρο) και 34.063 στους νοσοκομειακούς θαλάμους (106 από χθες μέχρι σήμερα). Στην φάση αυτή, οι θετικοί στον ιό στην Ιταλία είναι 791.746.
 

stel67

Moderator
Staff member
30 March 2013
8,913
Αθήνα
Άργησα σήμερα, αλλά είδα ότι είχε δημοσιεύσει ο ECDC δεδομένα για τεστ και κρούσματα για την προηγούμενη εβδομάδα και έπρεπε να τα περάσω.
Είναι κάπως σοκαριστικό, αλλά στην Πολωνία είναι θετικό το 1 στα 2 τεστ. Positivity Rate 48% ενώ εξέτασαν την προηγούμενη εβδομάδα με PCR test το 1,17% του πληθυσμού της χώρας. Εδώ είναι ο πίνακας αναλυτικά.

Στα δικά μας, για δεύτερη στη σειρά ημέρα έχουμε ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων: 122 108 νεκροί και 522 διασωληνωμένοι.
Το μόνο καλό στη σημερινή ανακοίνωση είναι ότι αυξήθηκε η αναλογία τεστ ανά νέο κρούσμα στο 10:1 (positivity rate 10,14% χθες ήταν 11,15%) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
 
Last edited:

KOURNIAS

Established Member
1 January 2009
194
ΠΑΤΡΑ
φροντίδα ασθενών covid στο σπίτι... (με την ευχή να μην χρειαστεί ποτέ για κανέναν μας)

Όταν λέμε σε κάποιον που νοσεί με ελαφρά συμπτώματα να μείνει στο σπίτι τι εννοούμε βάση των οδηγιών του ΕΟΔΥ; Μένει στο σπίτι του κλεισμένος σε ένα δωμάτιο που μπορεί να αερίζεται καθημερινά και σωστά, δέχεται με μεγάλη προσοχή (μάσκες και οι δυο, αντισηπτικά, αποστάσεις, ελάχιστο χρόνο) τη φροντίδα από ένα μόνο άτομο, αφήνει το δωμάτιο αυτό με προσοχή φορώντας μάσκα μόνο για την τουαλέτα και για κανένα άλλο χώρο του σπιτιού. Αυτό θα προσφέρει την ασφάλεια στους οικείους και θα μειώσει την διασπορά του ιού. Σε οποιαδήποτε αλλαγή των συμπτωμάτων, πρώτα επικοινωνεί με το γιατρό του και μετά ακολουθεί οδηγίες για πιθανή μεταφορά σε νοσοκομείο κλπ.

Όταν έχουμε ασθενή με covid στο σπίτι... Αφού απομονωθεί σε ένα δωμάτιο όπως είπαμε παραπάνω, αναλαμβάνει ένα πρόσωπο της οικογένειας (φροντιστής) για την φροντίδα του. Αερίζουμε συχνά το δωμάτιο του ασθενή καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους ( τη διαδρομή που ακολουθεί ο ασθενής μέχρι το μπάνιο) για μισή ώρα περίπου. Καθημερινά καθαρίζουμε το δωμάτιο του ασθενή με νερό και σαπούνι και με διάλυμα χλωρίνης με νερό σε αναλογία 1:10. Δεν χρησιμοποιούμε σκούπα! Τα πιάτα του ασθενή αν δεν είναι μιας χρήσης τα πλένουμε σχολαστικά και τα χρησιμοποιούμε εκ νέου. Δεν αγγίζουμε εκκρίσεις του ασθενή (πχ σάλιο, εμετό κλπ) παρά μόνο με γάντια και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα σκουπίδια του δωματίου του, μένουν σε σακούλα που δένει μέσα στο δωμάτιο και τα βάζουμε σε κάδο σκουπιδιών στο τέλος της μέρας μαζί με τα οικιακά σκουπίδια. Την τουαλέτα την καθαρίζουμε με το διάλυμα χλωρίνης καθημερινά. Όλα τα παραπάνω γίνονται με προσοχή φορώντας πάντα γάντια μιας χρήσης και μάσκα μιας χρήσης. Και ο ασθενής φορά μάσκα όταν μπαίνουμε στο δωμάτιο του. Μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή και τα αντικείμενα του πλένουμε καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι και στεγνώνουμε με χαρτί το οποίο πετάμε μετά ή πετσέτα που την αλλαζουμε μετά από κάθε χρήση. Αν ο ασθενής θέλει να φταρνιστεί και είμαστε στο δωμάτιο του, πρέπει ενώ φορά μάσκα να χρησιμοποιήσει και χαρτομάντιλο ή στον αγκώνα του. Τα ρούχα του ασθενή μένουν σε σακούλα στο δωμάτιο του και πλένονται χωρίσατε σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς κελσίου. Προσοχή πάντα με μάσκα και πάντα με γάντια και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μάσκα ή το πρόσωπο μας. Αμέσως μετά, πλύσιμο χεριών.

Πότε μπορεί να τελειώσει η απομόνωση του ασθενή και της οικογένειας; Συνήθως λέμε ότι ο ασθενής μπορεί να τελειώσει την απομόνωση του μετά από 14 μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή από το θετικό τεστ covid. Η αλήθεια είναι ότι έτσι πρέπει να γίνει με μια επίσης προϋπόθεση, τις τρεις τελευταίες μέρες ο ασθενής πρέπει να είναι απύρετος, χωρίς συμπτώματα. Για τα μέλη της οικογένειας η απομόνωση διαρκεί για 14 μέρες μετά την τελευταία χωρίς προφύλαξη (μάσκα, αποστάσεις, λιγότερο από 15 λεπτά) επαφή με τον ασθενή! Αν εμφανίσει κάποιο μέλος συμπτώματα συμβατά με covid (πυρετός, βήχας, δύσποια κλπ,) επικοινωνεί με τον γιατρό του και θέτει τον εαυτό του σε απομόνωση για 14 μέρες και την προϋπόθεση που είπαμε πριν για τους ασθενείς. Καθημερινά, δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον να καταγράφεται η θερμοκρασία σώματος και σε οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας (είτε βελτίωση είτε επιδείνωση) να επικοινωνεί με τον γιατρό του. Ο καθένας μπορεί να απευθύνεται στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας για οδηγίες και συμβουλές. Η ΠΦΥ (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) μπορεί να υποστηρίξει τον κάθε πολίτη που η εισαγωγή για νοσοκομειακή περίθαλψη δεν είναι απαραίτητη.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,775
Εκεί ψηλά.....
Η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς - Τι διευκρινίζει ο βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ



Ο εμβολιασμός όσων το δυνατό περισσότερων ανθρώπων κατά του κορωνοϊού είναι ζωτικός, προκειμένου να μπει ένα "φρένο" στην πανδημία covid-19. Όμως, για να γίνει αυτό, πολλοί επιστήμονες θεωρούν αναγκαία τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια εκ των προτέρων σχετικά με τα εμβόλια, ώστε να μη δημιουργηθεί εκ των υστέρων "θόρυβος" που θα ενισχύσει τις αντιεμβολιαστικές απόψεις.

Εν προκειμένω, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται περισσότερη διευκρίνιση, είναι τι ακριβώς σημαίνει ότι στις κλινικές δοκιμές τους τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφάνισαν -μεγαλύτερη του αναμενομένου- αποτελεσματικότητα περίπου 95% (ενώ και το ρωσικό "Σπούτνικ-5" πάνω από 90%) και κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι όσοι κάνουν αυτά τα εμβόλια θα είναι "άτρωτοι" από τον κορωνοϊό.

«Πρόκειται για εμβόλια που αλλάζουν τους όρους του παιγνιδιού. Όλοι περιμέναμε αποτελεσματικότητα 50% έως 70%», δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης (ΝΥΤ) ο ερευνητής εμβολίων δρ Γκρέγκορι Πόλαντ της αμερικανικής Κλινικής Mayo.

Όπως, όμως, διευκρινίζει ο επιστημονικός συντάκτης των ΝΥΤ, βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ, η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς. Η αποτελεσματικότητα στις δοκιμές είναι ένας στατιστικός δείκτης που προκύπτει με συγκεκριμένους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Η φαρμακευτική εταιρεία εμβολιάζει μερικούς ανθρώπους, ενώ σε άλλους δίνει εικονικό εμβόλιο (πλασίμπο), χωρίς κανείς συμμετέχων να ξέρει αν έχει όντως εμβολιαστεί ή όχι ("τυφλή" δοκιμή). Στη συνέχεια οι εμβολιασμένοι και οι ψευδο-εμβολιασμένοι κάνουν κανονικά τη ζωή τους και η εταιρεία παρακολουθεί πόσοι θα εμφανίσουν συμπτώματα covid-19 και θα διαγνωστούν θετικοί στον κορονοϊό (170 άτομα στην περίπτωση των Pfizer/BioNTech). Μετά υπολογίζεται ποιο ποσοστό των αρρώστων είχαν εμβολιαστεί και ποιο όχι, καθώς και η σχετική διαφορά ανάμεσα στα δύο ποσοστά. Στην περίπτωση και των δύο εμβολίων η μεγάλη πλειονότητα όσων αρρώστησαν, δεν είχαν εμβολιαστεί. Η διαφορά αυτή, που εκφράζεται ως ποσοστό (π.χ. 95%), δείχνει την αποτελεσματικότητα (efficacy) και αποτελεί πειστική ένδειξη ότι το εμβόλιο "δουλεύει" καλά.

Όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία με προηγούμενα εμβόλια, η αποτελεσματικότητα των δοκιμών είναι διαφορετική από την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στον πραγματικό κόσμο (effectiveness) και είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δύο αυτά είδη αποτελεσματικότητας να μη συγχέονται. Το ποσοστό 95% δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από τον κορονοϊό, ούτε ισοδυναμεί στην πράξη -όπως κακώς πολλοί νομίζουν- με το ότι οι 95 στους 100 άνθρωποι που θα εμβολιαστούν, σίγουρα δεν θα μολυνθούν ή δεν θα αρρωστήσουν.



Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει την πραγματική αποτελεσματικότητα (effectiveness) του εμβολίου, θα είναι ποιο ποσοστό του πληθυσμού θα το κάνει. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ακόμη κι ένα εμβόλιο με καταπληκτική αποτελεσματικότητα στις δοκιμές (efficacy) μπορεί να κάνει μικρή ουσιαστική διαφορά στον κόσμο, αν λίγοι μόνο άνθρωποι εμβολιαστούν.

«Τα εμβόλια δεν σώζουν ζωές. Τα προγράμματα εμβολιασμού σώζουν», τονίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ Πάλτιελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ. Ο ίδιος ήταν επικεφαλής πρόσφατης μελέτης μοντελοποίησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Health Affairs" και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσον αφορά τη μείωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των θανάτων από covid-19, η έκταση του εμβολιαστικού προγράμματος έχει την ίδια επίπτωση με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές.
 
Status
Not open for further replies.