ΟΜ system ΟΜ-5 , η μικρότερη στεγανή (ΙP53) μηχανή της αγοράς

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,810
ακριβώς - αν και η λογική της Fuji ως σύστημα έχει άλλες ιδιοτροπίες

μια χαρά τιμή αν ήταν σωστή στα χαρρακτηριστικά που γκρινιάζουμε - το μόνο που θα επιθυμούσα μετά είναι ένας καλύτερος σπλασπρουφ 75-300 από τον ii που έχω για να είμαι κομπλέ στο τι θέλω συνολικά από το σύστημα - ως έχει η OM-5, μου είναι λύση ανάγκης για να μην εξέλθω του συστήματος καθώς θέλω να αναβαθμιστώ απο την M10ii χωρίς να ανέβω μέγεθος και θα αναγκαστώ να εκπέσω σε απτή αίσθηση χρήσης που για μένα ως χομπίστα με απασχολεί πολύ
Κοίταξε, είχα και εγώ παλιότερα την M10II, αξιόλογη μηχανή μεν άλλα για να είμαστε και δίκαιοι η Em5IIΙ (και ακόμα περισσότερο η OM5) είναι εντελώς άλλη κατηγορία, και σχεδόν σε όλα καλύτερη....από την άλλη με την em5III, να πω την αλήθεια, την πήρα σε καλή τιμή μεν, άλλα δεν είμαι και απόλυτα ευχαριστημένος, μου λείπουν πράγματα ή θα ήθελα κάποιες βελτιώσεις που δυστυχώς δεν τα έχει ούτε η OM5....όπως το βλέπω στην Olympus για να είμαι ευχαριστημένος πρέπει να πάω μόνο στην OM1 ή σε άλλο σύστημα στην Fuji X-T5...είναι οι μόνες μηχανές που είναι λίγο πολύ σε αυτά που θέλω, άλλα μιλάμε για 2Κ για την κάθε μια, ποσό που δεν μπορώ να το διαθέσω για σώμα μηχανής συν ότι είναι πιο μεγάλες και πιο βαριές από ότι θα ήθελα...οπότε αναγκαστικά είμαι με την Em5III και ελπίζω μήπως βγει κάτι αισθητά καλύτερο μέχρι τα 1.000 περίπου ευρώ...άλλα δυστυχώς σε αυτά τα χρήματα πλέον δεν βρίσκεις κάτι πλήρες. Ολα έχουν πάει στον θεό!!
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Mi_ka

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,552
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο review που ακολουθει στα σχολια στο τελος ο reviewer απαντα για το θεμα της προβληματικης πλαστικής βασης της ΕΜ5ΙΙΙ και αν αυτο αλλαξε στην νέα μηχανη:

"The OM-5's [tripod mount] has been upgraded and reinforced. I confirmed this with OMDS when I borrowed the camera."


Kατα την αποψη μου δεν εκαναv τίποτε στην ΟΜ5 γιατι το προβλημα πρεπει να είχει λυθει κρυφα και στην ΕΜ5ΙΙΙ εδω και καιρό μιας και δεν υπάρχουν πλέον ανάλογες αναφορές

βεβαια αυτο που θα μας πεισει τελικά είναι να μην υπαρχουν αναλογες αναφορες στο μελλον και στην ΟΜ5
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Mi_ka and isin

Mi_ka

New member
26 October 2022
76
Τα θέματα ήταν δύο:
α.Ελαστικότητα με βαρύ φακό.
β.Σπάσιμο σε κάποιες περιπτώσεις διαρκούς κουβαλήματος κρεμασμένη από το σπείρωμα.

εμένα με απασχολεί το α.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,552
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το α δεν το είχα διαβάσει ποτέ και δεν μπορώ να πω οτι δεν έχω ασχοληθεί με το μοντέλο σε φόρουμ και νήματα με τα συν και πλην.

Ελαστικότητα που σε όλο το σώμα ? Στρέβλωση ? Αν εχεις προχειρο κάποιο σχετικό λινκ θα ήθελα να το δω

Μα βαρύς φακός δεν κρατιέται έτσι κιαλλιως από σώμα χωρίς καλό γκριπ , πρέπει να κρατάς πάντα τον φακό με το χερι σου και η μηχανή να ακολουθεί τις κινήσεις αυτού του χεριού.

Ειδαλως αν προσπαθείς να τον κρατήσεις από την μηχανή θα πάθει στρέβλωση ο καρπός σου :)
 

Mi_ka

New member
26 October 2022
76
όχι, ελαστικότητα στο base plate προς το σώμα - νομίζω ο μακαρίτης ο Thorpe κάπου το έδειχνε για 2'' όλα και όλα, λιγότερο σημαντικό από όσο ακούγεται αλλά απαράδεκτο και πάλι

άμα το βρω θα το ποστάρω

……
 
Last edited by a moderator:

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,552
ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Βρηκα χρόνο κρεβατωμενος κι το διάβασα αναλυτικά, είναι από τα site που θεωρώ σχετικά αξιόπιστα στην κρίση τους Οποιος έχει τα χρήματα να αγορασει την ΟΜ5 γύρω στα 1300ευρω και δεν τον νοιαζει το μέγεθος παει στην ΕΜ1.3 χωρίς δεύτερη σκεψη (αν την βρει) , παραμένει συνολικά ανώτερη μηχανή σε όλες τις λεπτομέρειες/features

είναι το πρώτο site που διάβασα αναλυτικά τι σημαίνει το IP53

Για το σώμα αντιγράφω την άποψη του :

In the hand, the OM-5 really does feel incredibly solid and well-built. It's difficult to tell exactly which parts of the body are metal versus some composite material, but the camera nonetheless feels like one solid piece. It feels high quality, without any sort of plastic-y feel, creakiness, or anything of that nature.
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,810
Να σου πω την αλλήθεια Κώστα στο σημείο που λέει ''t's difficult to tell exactly which parts of the body are metal versus some composite material'' με έχασε...κάνει μπαμ η μηχανή ότι είναι όλη πλαστική (εκτός αν άλλαξαν κάτι στην OM5 σε σχέση με την em5III που αμφιβάλω)...αν την βάλεις δίπλα με την em5II και τυφλός καταλαβαίνει πια είναι μέταλλο και ποια έχει premium αίσθηση..Μέχρι και τα καπάκια δεξια και κάτω της μηχανής είναι πλαστικά με ψευτικη αίσθηση, το καπάκι της κάρτας μνήμης μάλιστα νομίζω ότι εχει στραβώσει λίγο και έχω την αίσθηση ότι δεν κλείνει 100% σωστά...η μηχανή βασικά δίνει μια αίσθηση κάτι σχετικά φτηνού, solid piece είναι το τελευταίο που θα την χαρακτήριζα...
 
  • Like
Reactions: Mi_ka

Mi_ka

New member
26 October 2022
76
Οποιος έχει τα χρήματα να αγορασει την ΟΜ5 γύρω στα 1300ευρω και δεν τον νοιαζει το μέγεθος παει στην ΕΜ1.3 χωρίς δεύτερη σκεψη (αν την βρει)
χάνει όμως το oled evf - εκεί κόβω τις Μ1ii/iii από τη λίστα μου - το (πρακτικά ίδιο) VF-4 μου άρεσε αλλά μετά τα μαύρα του oled, σε lcd δε ξαναγυρνάω
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,810
χάνει όμως το oled evf - εκεί κόβω τις Μ1ii/iii από τη λίστα μου - το (πρακτικά ίδιο) VF-4 μου άρεσε αλλά μετά τα μαύρα του oled, σε lcd δε ξαναγυρνάω
Μια από τα ίδια, για αυτο και προτίμησα την em5iii σε σχέση με την em1ii, αν μάθεις σε oled σκόπευτρο δεν γυρνάς με τίποτα σε lcd.
Στην em1iii με το που είδα ότι είχε το ίδιο σκόπευτρο με την em1ii απλά σταμάτησα να διαβάζω παρακάτω.
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,552
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
περαστικά!!
Ευχαριστώ , τελικά αρρώστια είναι οι FF, μετά από 20 χρόνια που αγόρασα μια με έριξε κρεβάτι :ROFLMAO:

χάνει όμως το oled evf - εκεί κόβω τις Μ1ii/iii από τη λίστα μου - το (πρακτικά ίδιο) VF-4 μου άρεσε αλλά μετά τα μαύρα του oled, σε lcd δε ξαναγυρνάω
Και σε ποιον δεν αρέσει να έχει ένα τεράστιο Oled σκόπευτρο ώστε να μεγιστοποιείται η εμπειρία χρήσης.

Το EVF προορίζεται για να σου κάνει την ζωή εύκολη στο καδράρισμα σε δύσκολες συνθήκες , πρέπει να σου δίνει σωστη γεωμετρία ώστε το κάδρο σου να είναι ζυγισμένο, να είναι ταχυ και να ακολουθεί τις ριπές σου αν η μηχανή σου προορίζεται για δράση και το βράδυ να μην γίνεται αργό και σκοτεινό τίγκα στο θόρυβο ώστε να εχεις πληροφορία.

Κερασάκι στην τούρτα να έχει κορεσμένα χρώματα με καλό μαύρο ώστε να απογειώνει την εμπειρία χρήσης και να είναι μεγάλο σε μέγεθος. Στο μέγεθος απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει το σώμα χώρο να βαλει ζυγισμένα σωστά οπτικά π.χ. η G9 ήταν αρκετά μεγάλο σώμα να μπει μεγάλο Oled σκοπευτρο αλλά ακόμα και αυτό υστερούσε σε ταχύτητα των ΕΜ1.2/ΕΜ1.3 και το βράδυ πιξέλιαζε περισσότερο. Επίσης για να είχε την τέλεια γεωμετρία έπρεπε να του κατεβάσεις την μεγενθυνση ένα κλικ από τον διακόπτη (είχε τρεις μεγενθυνσεις)

Στην μικρότερη Penf που ήταν style rangefinder χωρίς το κλασσικό hump επιλέχθηκε Oled αλλά μικρό σε μέγεθος για να μην υπάρχει το έξτρα οπτικό της μεγαλης ίδιου στυλ GX8 προς τα πίσω. Στην σειρά ΕΜ10 όπως και στην ΕΜ5.2 οι ριπές ήταν ακόμη μικρές για να απασχολούν και ολα τα EVF της αγοράς αργά για να ακολουθησουν κάτι παραπάνω από 6-7fps.

Ποια προτεραιοτητα θα δώσει η εταιρία στο κάθε μοντέλο εξαρτάται σχεδόν πάντα από το που απευθύνεται η μηχανή με βάση τα χαρακτηριστικά της και τι κόστος έχουν υπολογισει να δαπανήσουν.

Σαφώς η αλλαγή του EVF όπως και της θύρας USB C (που είναι το σούπερ μειονέκτημα για εμένα) θα βοηθούσε στις πωλήσεις. Αλλα θα άλλαζε τον σχεδιασμό και φυσικά το κόστος. Και εφοσον ήθελαν ταχύ EVF αλλά ΕΜ1.2/1.3 η λύση ηταν ψιλόμονόδρομος , ειδαλως θα έβαζες ριπή σε CAF και θα ήσουν πισω από το θέμα. Δίνεται άλλωστε και η επιλογή SOVF στα μενού που βελτιωνει πολύ την εμπειρία χρήσης της LCD σε χρωματα (προσωπικά δεν την χρησιμοποιώ γιατί δεν έχω την συνεχή πληροφορία της έκθεσης)

Παμε στο μεγάλο Oled ταχύ EVF της ΟΜ1 που προφανώς έχει και άλλο κόστος όπως και η μηχανή ? Είναι τέλειο , έχει τα πάντα ολα ? Σας λέω όχι και ας γράφουν διθυραμβικά σχόλια όλοι.

Ειναι πολύ γρήγορο και ακολουθώ ημέρα τα πάντα σωστά ακόμα και με ριπές (την νύχτα σε πολύ χαμηλό φωτισμό με φακό f4 όμως πέφτει σημαντικά σε ταχύτητα, όχι όπως της G9 αλλά συμβαίνει , κάτι που δεν θυμάμαι να είχα με την ΕΜ1.3 τόσο έντονα). Είναι φυσικά κατακαθαρο με αριστη γεωμετρία, πολύ καλά χρώματα αλλά πολλές φορές την ημέρα υπερβολικά φωτεινό οπότε δεν ρυθμιζω πάντα σωστά την έκθεση . Για αυτό έχω σε όλες τις μηχανές μου ανοιχτά στο Info τα Highligts - Shadows (όχι το ιστόγραμμα) και κάνω από εκεί την τελική ρύθμιση στην έκθεση σε δύσκολες σκηνες.

Αυτα δεν τα γράφω για να δικαιολογήσω την επιλογή του LCD στην ΟΜ5 αλλά να εξηγήσω την πολυπλοκότητα και την βαρύτητα επιλογών τόσο της εταιρίας όσο και του πιθανού αγοραστή χρήστη ενός μοντέλου.

Γιατί το πλέον κρισιμο όμως πάντα σε ένα χρήστη οπως εγώ είναι συνολικά να υπάρχει αριστη εργονομία στο βασικό μου σώμα (γκριπ, αριθμός και ευκολία χρήσης κουμπιών κλπ.) και σε συνδιασμό με την πληρότητα προηγμένων χαρακτηριστικών που σου παρέχει το σώμα να σου διευκολύνουν την λήψη φωτό σε ιδιαίτερες συνθήκες .

Ειδαλως αγοράζεις ένα κινητό με μηδέν εργονομία και κανεις δουλίτσα στο αυτόματο και εχεις κι μια σούπερ οθόνη για καδράρισμα.

Η ΟΜ5 έχει πλέον μια πληρότητα σημαντικών χαρακτηριστικών που έλειπαν από την μικρή ΕΜ5ΙΙΙ , εργονομικά στο συνολο το μοντέλο λόγω μικρού μεγέθους είναι στο κάτω όριο να θεωρηθεί επαρκές, (δεν μπορει να ανταγωνιστεί την σειρά ΕΜ1), γιαυτο ο στόχος πιστευω πως ήταν κρατώντας αρχικώς το μικρό μέγεθος να κρατήσουν το κόστος παραγωγής χαμηλό ώστε να δώσουν μακροπροθεσμα τη δυνατότητα στους m43 χρήστες (που δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα ακριβά μοντέλα ) - γύρω στο χιλιάρικο που θα κάτσει η τιμή της - να έρθουν σε επαφή με χαρακτηριστικά που δεν βρίσκουν ως πακέτο αλλου στην αγορά .

Δεν ήταν ο στόχος να κάνουν το τέλειο μικρό σώμα που θα κάνει πάταγο στην αγορά. Αυτό θα προσπαθήσουν να το κάνουν με ένα ενδιάμεσο πιο ακριβό μοντέλο προς το τέλος του 2023 που θα ριξει και την τιμή της ΟΜ5

Δευτευοντως δινουν και μια επιπλέον επιλογή σε χρήστες όπως εγω που εχουν στην κατοχή τους μοντέλα pro από την σειρά ΕΜ1 και ξέρουν καλά τα χαρακτηριστικά τους, τα χρησιμοποιούν και τα θέλουν σε μικρότερο πακέτο , να έχουν ένα δεύτερο ικανό σώμα που να κάνει τα απολύτως <βασικά για αυτούς>.
 
Last edited:

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,810
Κώστα κατανοητά όσα γράφεις, απλά σε κάποια πράγματα έχω διαφορετική άποψη. Από την μια λίγος κόσμος θα χρησιμοποιήσει extreme Burst modes...οι περισσότεροι δεν θα τραβήξουν ποτέ σε Burst ή απλά θα βάζουν χαμηλές ριπες...εκει μια χαρά είναι το OLED, χίλιες φορές καλύτερα να έχεις ενα καλό OLED Και ας χάσεις κάποιες ριπες σε υψηλές ταχύτητες. Γνώμη μου φυσικά.
Για την OM5, συγγνώμη τα έχουμε πει άλλα δεν συμφωνώ, οι βελτιώσεις που έχει σε σχέση με την Em5III είναι στα όρια του ανύπαρκτου, και οι περισσότερες από αυτές Niche που ελάχιστους θα απασχολήσουν ή θα τις καταλάβουν.....χοντρικά όποιος δεν πήρε την em5III για δικούς του λόγους δεν θα πάρει και την OM5, ειδικά σε αυτή την τιμή, προφανώς όταν και αν πέσει κάτω από χιλιάρικο θα περπατήσει κάπως στην αγορά άλλα αισθητά χειρότερα για μένα από ότι η Em5III που είναι σχεδόν ίδια και θα την βρίσκεις φτηνότερη. Εκτός και αν εξαφανίσουν για αυτό τον λόγο την Em5III από την αγορά, τα κάνουν αυτά οι εταιρίες για να σε αναγκάσουν να τα σπρώξεις για το νέο και πιο ακριβό μοντέλο.

Υ.Γ. Επίσης με την εργονομία της Em5III δεν έχω κανένα μα κανένα θέμα, ούτε καν με το Grip που είναι μια χαρά για το σώμα της μηχανής, με την κατασκευή έχω θέμα που μοιάζει φτηνιάρικη και καμία σχέση με premium προιον. Φιλος πήρε την Fuji X-T4 και κυριολεκτικά μου έτρεξαν τα σάλια, την πιάνεις και ξεχιλίζει ποιότητα, βάζεις δίπλα την em5III και μοιάζει μην πω πως...ακόμα και η φτηνή Nikon Z-FC που έχω πιάσει δείχνει αισθητά καλύτερα κατασκευασμένη από την em5III, αν είχε Ibis θα την είχα πάρει ήδη και θα είχα δώσει τα πάντα της Olympus....το έχω γράψει χιλιάδες φορές άλλα πραγματικά δεν ξέρω τι σκέφτονταν και έκαναν το σώμα πλαστικό...
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
22,552
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Νίκο εχεις κατασταλαγμένη άποψη, δεν προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη ούτε εσένα ούτε κάποιου αλλου τι σου αρέσει ή τι θεωρείς σημαντικό . Τα εχεις γράψει αναλυτικά απειρες φορές , στο τι συμφωνεις και σε τι διαφωνείς, εχεις δοκιμασει και την ΕΜ1.3 και εχεις προσωπική άποψη οτι τα συν της είναι ανύπαρκτα για εσένα και προφανώς και στην ΟΜ5 , είναι σεβαστή και καθαρογραμμένη.

Δεν χρειάζεται όμως να επαναλαμβάνουμε τα ίδια κάθε φορά , αν εχεις κάτι να προσθέσεις από την εμπειρία σου φυσικά να το διαβάσω. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας μέσα απο τα γραπτά μας όχι να κουράζουμε με επανάληψη.

Γράφω αναλυτικα για το ΕVF και ξανασυζητάμε για το πλαστικό σώμα που τα έχουμε χιλιοπει και μου την συγκρίνεις με pro σώμα της Fuji που μόλις βγήκε σε απόσυρση. Έτσι όμως δεν νομίζω πως βοηθάμε. Γράφω για εργονομία και μου λες οτι είναι φουλ εργονομικό σώμα. Όχι δεν είναι πως να το κάνουμε. Πρεπει να κανεις υποχωρήσεις , να αλλάξεις φιλοσοφία από τη συνήθη φωτογράφηση. Βαλτής ένα 40-150/2.8 , τραβά σε χαμηλό φωτισμό και πες μου μετά από μιση ώρα φωτογράφησης αν το χερι σου είναι σταθερό.

Καθησα και έγραψα αναλυτικά τα συν και πλην των EVF που υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες μηχανων ώστε να ξέρει κάποιος που δεν έχει δοκιμασει εκτενώς την κάθε τεχνολογία , τι κερδίζει τι χάνει , δεν αφορούν μόνο την Olympus αυτά που έγραψα, αλλά όλες τις μηχανές της αγοράς. Από εκεί ο καθένας ανάλογα τις ανάγκες του το ζυγίζει.

Αν π.χ. η Ζ6 (τυχαια το γράφω) έχει ριπή μόνο 6fps με συνεχές CAF δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να της βάλουν LCD, θα είναι αστοχία και κατακριτέο.

Αν εγώ αγοράζω την ΟΜ1 ή την ΕΜ1.3 αποκλειστικά για landscape ή φωτογράφηση ακινήτου θέματος και όχι για τα σπορ χαρακτηριστικά της σαφώς και υπάρχουν αλλου πορτοκαλιές που κάνουν καλύτερα πορτοκάλια. Αν ομως την αγοράζω για σπορ φωτογράφηση το EVF πρέπει να ακολουθεί σωστά το θέμα ειδαλως οι ριπές είναι ένα gimmick, όπως και αν η μηχανή δεν έχει ικανό buffer να τις υποστηρίξει και παει λέγοντας.

Αυτες τις μικρες και ειδικές λεπτομέρειες που δεν τις βρίσκεις εύκολα στα review πρέπει να γράφουμε και από εκεί και πέρα ο καθένας αποφασίζει τι θέλει και το όχι.
 
  • Like
Reactions: gkpapad

Mi_ka

New member
26 October 2022
76
(πωπω, άντε να βρω χρόνο κάποια στιγμή να γράφω... έχεις καμμιά FF να μου στείλεις? :LOL:)
 

karamela

AVClub Fanatic
6 November 2013
10,810
Κώστα όλα όσα γράφουμε έχουν αναφερθεί πολλές φορές….για το σκόπευτρο που αναφέρεις επίσης έχει γραφτεί δεκάδες φορές για τις διαφορές lcd και oled.
Για την εργονομία δεν έγραψα ότι ειναι full εργονομική, αλλά ότι δεν έχω κανένα θέμα, δεν χρησιμοποιούν όλοι φακούς σαν τον Olympus 40-150f2,8… λιγοι θα το κάνουν και αυτοί που έχουν τέτοιο φακό φυσικά και δεν θα πάνε στην OM5. Χοντρικα η εργονομία της μηχανής είναι αρκετά καλή για την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών και των φακών τους συστήματος. Φυσικά όχι για όλους.

Επίσης καλές οι λεπτομέρειες, αλλά χάνουμε το δάσος πολλές φορές αναλύοντας πτυχές της μηχανής που αφορούν ελάχιστους. Τα θέματα που έχω με την em5iii και τα κουβαλάει και η OM5 και τα έχω αναφέρει πολλές φορές, είναι θέματα που αφορούν όλους ή σχεδόν όλους τους χρήστες, το αν έχει starry AF και αν μπορεί με ευκολία να σηκώσει έναν Olympus 300mm συγγνώμη ελάχιστους απασχολεί από το δυνητικο κοινό της μηχανής. Ενώ π.χ. σχεδόν κανείς δεν θα καταλάβει διαφορά από το IBIS των 6,5 stop ότι πήγε στα 7,5 stop. Όλοι θα κερδίζαμε όμως αν είχαμε μια καλύτερη μπαταρία, ένα μεγαλύτερο σκόπευτρο OLED, ένα πιο premium μεταλλικό σώμα, μια usb c, η έναν νέο αισθητήρα κλπ.

Για να στο πω απλά οι βελτιώσεις που έχει η OM5 θα απασχολήσουν ελάχιστους και δεν βελτίωσε σχεδόν τίποτα ουσιαστικό που θα αφορά μεγάλη μάζα του κοινού.

Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την γνώμη του, γνώμη μου είναι ότι οποίος ενδιαφέρεται για την OM5 να πάει να πάρει την em5iii, δεν θα χάσει τίποτα ουσιαστικό και με τα λεφτά που γλιτώνει να πάρει κανέναν φακό.