Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.

Elina

Senior Member
13 January 2009
556
Γέρακας
Δεν έχει τέλος ο εξευτελισμός του δικαιώματος στην εργασία.
Αφού έχτισαν την πολιτική τους καριέρα στις πελατειακές σχέσεις, έρχονται τώρα να καταγγείλουν την πρακτική αυτή διαστρεβλώνοντας τη σχέση αιτίου και αιτιατού!

Ακούστε τους σήμερα, στη συνεδρίαση της Βουλής! Αφού άφησαν μήνες τώρα, ως Πόντιοι Πιλάτοι, βορά στα ΜΜΕ τους «πανίσχυρους δημόσιους υπαλλήλους» είτε της Βουλής, είτε του Υπουργείου Οικονομικών –τελωνειακούς κ.λπ.- είτε της ΑΓΡΟΓΗ, αναδεικνύοντάς τους σε κυρίαρχο λαό, (πώς το είπε ο Πάγκαλος για τους συνεργάτες του; ‛δεν μπορούσα να τους αποτρέψω από τη χρήση του δικαιώματός τους να διοριστούν στο δημόσιο’. Κύριε Πάγκαλε, ποιός εκχώρησε αυτό το δικαίωμα;), σήμερα, θυμούνται στην πλάτη και πάλι των υπαλλήλων της Βουλής, να νίψουν τα χέρια τους!

Πώς την κατάντησαν τη χώρα μας; Είκοσι πέντε χρόνια πριν θέσπιζαν κίνητρα «προσέλκυσης και παραμονής στο Δημόσιο». Αργότερα, αποφάσισαν ότι πρέπει να στηριχτεί ο ιδιωτικός τομέας και έγινε επέλαση των εταιρειών στο δημόσιο, και σήμερα διαπιστώνουν ότι «πτωχεύσαμε!»

Το θέατρο του παραλόγου οδηγεί τους πολίτες του στο χάπι της ευτυχίας. Η ύστατη προσπάθεια να κρατηθούμε ζωντανοί για τα παιδιά μας!
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Έχουμε φτάσει σε σημεία η δεξία παράταξη, να λέει μέσα στην Βουλή στο ΠΑΣΟΚ(Σοσιαλιστικό) ότι "σαν δε ντρέπεστε εσείς που δίνετε 10δις από τα 110δις του ΔΝΤ στις τράπεζες και ούτε ένα ευρώ στον λαό....".
Για την κατάργηση του επιδόματος Αλληλεγγύης, ότι δίνει λεφτά στους Βιομηχάνους, κλπ κλπ.......
Αφαιρεί κεκτημένα δικαιώματα χρόνων του εργαζόμενου....κλπ.

Σε κάποια στιγμή μπερδεύτηκα και έλεγα, ρε μέσα είναι η Αριστερά???δεν έφυγε??

Πραγματικά αυτό που έχει καταφέρει ο Γ.Α.Π. δεν το έχει πετύχει κανείς....

Μόνο για αυτό :grinning-smiley-043
 

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
Για τις αμοιβές των βουλευτών στην εκπομπή με τον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:
Φίλιππος Πετσάλνικος (Πρόεδρος Βουλής)


"Η βουλευτική αποζημίωση δεν είναι καμιά αποζημίωση δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5700 ευρώ τον μήνα. Μαζί με το σύνολο των άλλων επιδομάτων κλπ. ένας βουλευτής έχει περί τις 6500 με 7000 ευρώ τον μήνα. Αυτές είναι οι αμοιβές, για να είμαστε συγκεκριμένοι. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που είχα πει στη Βουλή, ότι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 1000 ευρώ χρειάζεται ένας βουλευτής για να καλύψει τα έξοδα της μετακίνησής του. Δεν μιλάμε επομένως για βουλευτική αποζημίωση που δίνει τη δυνατότητα στο βουλευτή είτε να ζει με χλιδή ή πολύ περισσότερο να κάνει αποταμίευση. Παρ’ όλα αυτά όμως θυμίζω ότι το 2009 ομοφώνως είχαμε αποφασίσει να μειωθεί η αποζημίωση κατά 5 % και ήδη είχα ανακοινώσει αν θέλετε, προκαταλαμβάνοντας θετικά ακόμη και το Υπουργείο Οικονομικών ότι και για το 2010 κατά την άποψή μου, αυτή η μείωση του 5% θα συνεχιστεί και παράλληλα είχα πει ότι και η Βουλή και οι βουλευτές θα συμβάλουν έτι περαιτέρω σ’ αυτήν την προσπάθεια στέλνοντας ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα μείωσης των δαπανών. Κατά την άποψή μου μια μείωση ακόμη και της τάξης του 15% για τις αποζημιώσεις που έχουν οι βουλευτές ανέκαθεν σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις συγκεκριμένων επιτροπών της Βουλής θα ήταν ακόμη ένα συγκεκριμένο μήνυμα."


http://themaradio.blogspot.com/2010/01/989-412010.html


ΥΓ(δικό μου): 7 χιλιάρικα δε φτάνουν για αποταμίευση ... τσ τσ, είναι να τους λυπάσαι τους καημένους ...
icon10.gif
 

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

Να τους χαιρόμαστε βρε....

Ψηφίστηκε με 157.....!!!

χαλασμένο γιαούρτι - δίκιλο σε πήλινο κεσέ - με τομάτα ενός μηνός εκτός ψυγείου και αυγό με το πουλάκι μέσα. κι αυτά γι αρχή ... πίσσα και πούπουλα - χωρίς βαρέλι - για μετά. και τέλος, απέλαση από τη χώρα για τους προδότες της.
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Re: Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

και τέλος, απέλαση από τη χώρα για τους προδότες της.

Για τους προδότες ισχύει ακόμα η θανατική ποινή. Η οποία αν είμαστε επιεικείς μπορεί να γίνει ισόβια που θα σημαίνουν ισόβια...
 

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

Για τους προδότες ισχύει ακόμα η θανατική ποινή. Η οποία αν είμαστε επιεικείς μπορεί να γίνει ισόβια που θα σημαίνουν ισόβια...

αν και :eek:fftopic:, είμαι ενάντια στη θανατική ποινή, με την εφαρμογή της θεωρώ ότι κατεβαίνουμε στο επίπεδο αυτού που τιμωρούμε. δεν είμαι όμως ενάντια στη διαπόμπευση και στα λαϊκά δικαστήρια ... που δεν καταλήγουν σε εκτελέσεις.
 
Re: Απάντηση: Re: Που πάει η χώρα;

χαλασμένο γιαούρτι - δίκιλο σε πήλινο κεσέ - με τομάτα ενός μηνός εκτός ψυγείου και αυγό με το πουλάκι μέσα. κι αυτά γι αρχή ... πίσσα και πούπουλα - χωρίς βαρέλι - για μετά. και τέλος, απέλαση από τη χώρα για τους προδότες της.


Συμφωνώ σε και επί της αρχής και κατά άρθρα :)D), ωστόσο νομίζω ότι η ετυμηγορία και η ποινή που επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στους κυρίους είναι πανηγυρική επανεκλογή με αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Η ιστορία αυτό έχει δείξει αν μη τι άλλο....
 

Elina

Senior Member
13 January 2009
556
Γέρακας
Mια ωραια παρεα ειναι παντως στην ψηφιση του νομοσχεδιου για το ασφαλιστικο δεν ειναι ?

Είναι κάτι περισσότερο. Μια οικογένεια. Με τις διαφωνίες και τις παρεξηγήσεις της, κατά καιρούς, αλλά... το αίμα νερό δεν γίνεται!
 

AKIS 96

AVClub Addicted Member
7 December 2007
2,006
Βύρωνας

VAG.NIK

Supreme Member
18 August 2006
3,073
Αθήνα

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Ο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο Εθνος της Κυριακής, απορρίπτει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εξηγώντας τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Αναδεικνύει τη θεσμική ανεπάρκεια της ΕΕ, τάσσεται υπέρ της προσπάθειας ολοκλήρωσης και επισημαίνει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ολέθρια, σε μια χώρα “χωρίς παραγωγική βάση”. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

http://www.zoomnews.gr/?p=33766

Y.Γ Bέβαια έχει ξεχάσει μια εταιρία Goldman....κάπως....!!!!!!
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Πηγή: Καθημερινή
Tου Μιχαλη Γ. Αργυρου*

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το Αρθρο ειναι της 15-6-2005


Kλασικα συμπτώματα επικίνδυνης υπερθέρμανσης – Yψηλός πληθωρισμός με χαμηλή ανάπτυξη πολύ πιθανόν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον


ΔΕΙΤΕ και την ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ
http://www.cardiff.ac.uk/carbs/econ/arghyroum/Arghyrou_KEPE_Study_64_presentation_in_Greek.pdf


Τα πρόσφατα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και στην Ολλανδία έχουν πυροδότησει μια έντονη συζήτηση στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς / ακαδημαϊκούς κύκλους σε σχέση με τις επιπτώσεις της ΟΝΕ στις οικονομίες της Ευρωζώνης και το μέλλον του κοινού νομίσματος. Μια αξιολόγηση των επιπτώσεων αυτών επιχειρείται για την Ελλάδα σε μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από τον υπογράφοντα για λογαριασμό του ΚΕΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται οι επιπτώσεις του ευρώ στον ελληνικό δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), η συμβατότητα της κοινής νομισματικής πολιτικής με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και οι συνέπειες για την ελληνική ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα βασικά ευρήματα καθώς και οι προτάσεις της μελέτης για τη μακροοικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Τα βασικά ευρήματα

Η μελέτη ελέγχει την ευρέως διαδεδομένη υπόθεση σύμφωνα με την οποία η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε σε αύξηση του ελληνικού ΔΤΚ, την οποία και απορρίπτει κατηγορηματικά. Οι αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν μετά το 2001 αποδίδονται σε ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που προϋπήρχαν της ένταξης στην ΟΝΕ. Ετσι, η νομοτελειακή αποκατάσταση των τιμών στο επίπεδο ισορροπίας (όπως αυτές καθορίζονται από τις επικρατούσες συνθήκες κόστους και ανταγωνισμού) δεν μπορούσε παρά να γίνει μέσω ανατιμήσεων στις τιμές αγοράς. Επιπροσθέτως, λόγω του ότι η απόκλιση των τιμών αγοράς από το επίπεδο ισορροπίας ήταν μεγάλη, αναπόφευκτα μεγάλες ήταν και οι αυξήσεις που ήταν απαραίτητες για να αποκατασταθεί η μακροχρόνια ισορροπία (βλ. Διάγραμμα 1). Στις εξελίξεις αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα μέτρα που ελήφθησαν το δίαστημα 1998-2000, όπως το πάγωμα τιμολογίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και οι συμφωνίες κυρίων για συγκράτηση τιμών μεταξύ των οικονομικών αρχών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στην ικανοποίηση του κριτηρίου πληθωρισμού της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο στόχος πράγματι επιτεύχθηκε, όχι όμως αποκλειστικά μέσα από δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, αλλά και με τη βοήθεια διοικητικών μέτρων που εξ ορισμού είχαν βραχυχρόνιο χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που απελευθερώθηκαν μετά την ένταξη.
Τα παραπάνω δικαιολογούν τις αυξήσεις τιμών που παρατηρήθηκαν το 2001-2002, όμως, από το 2002 και μετά, ο ΔΤΚ αυξήθηκε σε επίπεδα μεγαλύτερα από εκείνα που είναι συμβατά με τη μακροχρόνια ισορροπία. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην πλήρη ασυμβατότητα μεταξύ της κοινής νομισματικής πολιτικής και τις εσωτερικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκουμε ότι αν η δραχμή δεν είχε αντικατασταθεί από το ευρώ και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούσε την αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική της δεκαετίας του 1990, θα έθετε την περίοδο 2001-2003 το ελληνικό ονομαστικό επιτόκιο σε επίπεδο τρεις με τρεισήμισι φορές υψηλότερο του επιτοκίου της ΕΚΤ (10%-12% έναντι 3,5%). Η βάση της ασυμβατότητας αυτής είναι ξεκάθαρη. Το 2001-2003 η Ελλάδα παρουσίασε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 1,3%). Σε αυτές τις συνθήκες υψηλής ζήτησης, η Ελλάδα χρειαζόταν μια περιοριστική νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις συνακόλουθες πληθωριστικές πιέσεις. Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα η ΕΚΤ μείωσε σημαντικά τα επιτόκιά της, επιδιώκοντας την τόνωση της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Ετσι, και σε συνδυασμό με μια επεκτατική ελληνική δημοσιονομική πολιτική, η πολιτική της ΕΚΤ ενισχύει σημαντικά τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα.


Τα παραπάνω έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον εξωτερικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Σε πλήρη αρμονία με τα θεωρητικά υποδείγματα των οικονομικών ανοιχτής οικονομίας, βρίσκουμε ότι ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι το επίπεδο ανταγωνιστικότητας, όπως αυτή προσεγγίζεται από την ελληνική πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία. Σε δύο προηγούμενες ερευνητικές εργασίες διαπιστώσαμε ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα παρουσίασε σημαντικές απώλειες καθ’ όλη τη δεκαετία του 1990 (βλ. Διάγραμμα 2) που επιδεινώθηκαν εξαιτίας της εισόδου της δραχμής στο Ευρώ με υπερτιμημένη ισοτιμία (η ισοτιμία που ήταν συμβατή με τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη υπολογίζεται για το 2001 περίπου 360 δραχμές ανά ευρώ). Από τη μελέτη προκύπτει ότι η απελευθέρωση των πληθωριστικών πιέσεων και η πληθωριστική για την Ελλάδα πολιτική της ΕΚΤ οδήγησαν σε νέες απώλειες ανταγωνιστικότητας το 2001-2003. Ετσι, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σταθεροποιήθηκε μετά το 2000 στο ύψος-ρεκόρ του 6% ως προς το ΑΕΠ, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέσο έλλειμμα τριών ετών που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 45 χρόνια. Καταλήγουμε ότι αν η δραχμή δεν είχε αντικατασταθεί από το ευρώ το 2001, η εκτεταμένη ανισορροπία στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας θα είχε οδηγήσει σε σημαντική υποτίμησή της μετά το 2001.


Τα ευρήματα της μελέτης οδηγούν στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, η ελληνική οικονομία δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να ενταχθεί στην ΟΝΕ το 2001. Δεύτερον, και ως συνέπεια του πρώτου, η κοινή νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ δεν είναι συμβατή με της ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Τρίτον, και ως αποτέλεσμα της ελλιπούς προετοιμασίας, η ένταξη στην ΟΝΕ έχει προκαλέσει οικονομικό κόστος για τη χώρα, το οποίο έχει καταβληθεί με τη μορφή υψηλού πληθωρισμού και σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.



Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσθηκε τη δεκαετία του 1990 και το 2001-2003 εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα παρουσιάζει μια επεκτατική για τις ανάγκες της κοινή νομισματική πολιτική, ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ανατιμώμενη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία και διευρυμένα ελλείμματα στον δημόσιο και στον εξωτερικό τομέα της οικονομίας. Σε συνδυασμό με μιαν έντονα αυξητική τάση στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα και σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά ακινήτων, τα παραπάνω αποτελούν κλασικά συμπτώματα επικίνδυνης υπερθέρμανσης. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στις αρχές του 2004 ήταν τέτοια, ώστε η διατήρηση υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να αποτελεί μια σοβαρή πιθανότητα για το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η εμφάνιση ακόμα πιο δυσμενών και εν δυνάμει πολύ σοβαρών οικονομικών εξελίξεων που αναλύονται λεπτομερώς στη μελέτη, δεν ήταν πέρα από τα όρια του δυνατού.

*Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cardiff
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ | Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2000



............Το ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ..............
ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ

Από άποψη οικονομικού μεγέθους φαντάζει κουκκίδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα υστερεί σημαντικά στους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες και στις επιδόσεις, πράγματα που δείχνουν τη μεγάλη απόκλιση της πραγματικής οικονομίας από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Αυτή όμως η Ελλάδα σε 27 ημέρες θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ με τον οξύτατο ανταγωνισμό, το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, την καλύτερη υποδομή και με τους καλύτερους βασικούς κοινωνικοοικονομικούς δείκτες. Με λίγα λόγια, η χώρα πορεύεται προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση με μια πραγματική οικονομία που παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Παρά τις εισροές στα δημόσια ταμεία δεκάδων τρισεκατομμυρίων δραχμών από τα κοινοτικά ταμεία (πάνω από 80 τρισ. δρχ.), από δάνεια (υπόλοιπο δημοσίου χρέους πάνω από 45 τρισ. δρχ.) και από φόρους (πάνω από 40 τρισ. δρχ.) από το 1981 ως σήμερα (2000), μόλις την τελευταία στιγμή επιτεύχθηκε κυρίως μόνο ονομαστική σύγκλιση ορισμένων βασικών οικονομικών μεγεθών, που μοιάζουν κουκκίδα στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα. Για τα υπόλοιπα, όπως αποδέχεται και η κυβέρνηση, θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια προσπάθειας με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.


Ας αρχίσουμε από τα ευχάριστα ή αισιόδοξα:

1. Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση: Η χώρα μας εμφανίζεται να έχει μικρότερη φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο ο δείκτης αυτός είναι μάλλον πλασματικός. Κατ' αρχάς το κατά κεφαλήν εισόδημα αντιπροσωπεύει το 69% του μέσου ευρωπαϊκού, ενώ η φορολογία συγκλίνει συνεχώς (92,3 είναι σήμερα) προς τη μέση ευρωπαϊκή. Υστερα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση η παραοικονομία αποτελεί το 15% περίπου του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος, ενώ στη χώρα μας πάνω από 35%. Για τον λόγο αυτόν στην Ελλάδα κυριαρχούν, παρά τη σημαντική σύγκλιση τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικώς άδικοι, έμμεσοι φόροι και η φοροδιαφυγή, η οποία μάλιστα είναι η κύρια αιτία που τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος υπολείπονται κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σημαντική αυτή απόκλιση αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη «φορολογική προσέγγιση» της χώρας μας μετά την ένταξή της στο ευρώ, αφού θα αναγκαστεί να μειώσει ακόμη περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ευρωπαϊκό φορολογικό ανταγωνισμό και να βελτιώσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Συνεπώς η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης φορολογικών εσόδων και η συρρίκνωση της φοροδιαφυγής αποτελούν το κυριότερο μέλημα της οικονομικής πολιτικής μετά την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ.
2. Υψηλή συμμετοχή των μικρομεσαίων στην απασχόληση: Το μήνυμα είναι σαφές. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελούν τον στυλοβάτη της οικονομίας και της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτόν η προσπάθεια μείωσης της ανεργίας πρέπει να επικεντρωθεί στον χώρο αυτόν με κίνητρα και χρηματοδοτική ενίσχυση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
3. Μακροβιότεροι: Παρά τα πολλά τσιγάρα (θεριακλήδες), τα ποτά (ανταγωνιζόμαστε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και τα ξενύχτια, οι Ελληνες είναι οι μακροβιότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό όμως, από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στην επιδείνωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης (αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει).
4. Αισιοδοξία για τη ζωή: Οι Ελληνες αγαπούν τη ζωή και γι' αυτό εμφανίζονται να έχουν τον μικρότερο δείκτη αυτοκτονιών στην Ευρώπη.

* Το χάσμα των αριθμών

Μετά τις ευχάριστες αυτές διαπιστώσεις αρχίζει το χάσμα οικονομικό, αναπτυξιακό, βιοτικό, κοινωνικό , το οποίο καταδεικνύεται από τους ακόλουθους δείκτες:
1. Χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Παρά τη συνεχή εισροή πόρων και την αύξηση των δημοσίων (καταναλωτικών) δαπανών, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι χειρότερο από εκείνο του... 1978! Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ελληνα υπολείπεται περίπου κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό, ενώ το 1978 υπολειπόταν περίπου κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, συνεχή αύξηση παρουσιάζει το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος.
2. Μικρό το ποσοστό των δημοσίων δαπανών: Οι δημόσιες δαπάνες γενικώς υπολείπονται σοβαρά των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Την τραγικότερη απόκλιση (προς κάτω) παρουσιάζουν οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες είναι υπερδιπλάσιες του μέσου κοινοτικού ποσοστού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
3. Υψηλότερο ποσοστό φτώχειας: Το ποσοστό πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας είναι υψηλότερο στην Ελλάδα από το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό.
4. Περισσότερες ώρες εργασίας: Περισσότερες είναι στην Ελλάδα οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης.
5. Εφιαλτικό το δημογραφικό πρόβλημα: Χαμηλότερος είναι στην Ελλάδα και ο δείκτης γεννήσεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο δείκτης διατήρησης ή συντήρησης του έθνους είναι 1,5 παιδί ανά Ελληνίδα, ο σημερινός δείκτης 1,32 έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για το δημογραφικό μέλλον της χώρας μας.
6. Γενοκτονία από τα τροχαία δυστυχήματα: Από τα μετρημένα «τρώει» και ο μινώταυρος της ασφάλτου. Τις εφιαλτικές δημογραφικές εξελίξεις επιδεινώνουν οι θάνατοι από τα τροχαία δυστυχήματα, οι οποίοι είναι σχεδόν υπερδιπλάσιοι από τους αντίστοιχους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
7. Λιγότερα αυτοκίνητα: Ευτυχώς που η χώρα μας έχει τα μισά σχεδόν, ανά κάτοικο, ΙΧ αυτοκίνητα! Διότι, αν η Ελλάδα είχε τον ίδιο ευρωπαϊκό δείκτη, ίσως να είχε γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο.
8. Ας είναι καλά η γεωργία: Η γεωργία στη χώρα μας συμβάλλει στη διαμόρφωση του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος κατά ποσοστό που είναι σχεδόν επταπλάσιο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αντιθέτως η συμμετοχή της βιομηχανίας υπολείπεται σαφώς του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, ενώ συνεχώς συγκλίνει προς το ευρωπαϊκό το ποσοστό του τομέα των υπηρεσιών. Τα μηνύματα από τη σύγκριση των δεικτών αυτών είναι εκκωφαντικά για όλους εκείνους που επιμένουν να υποβαθμίζουν τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και, αντιθέτως, να θεοποιούν τη σημασία της μεταποίησης για την ελληνική οικονομία.

* Ξυπόλυτη στ' αγκάθια

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματική θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτές είναι οι δυνατότητες της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. Υπογραμμίζουμε τη λεπτομέρεια αυτή διότι συνήθως σε κάθε ευκαιρία επισημαίνεται από πολλούς, αρμοδίους και μη, σχεδόν μόνον η σημασία της ονομαστικής σύγκλισης ορισμένων βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως είναι ο πληθωρισμός, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η ανεργία και τα επιτόκια. Ολα αυτά είναι σημαντικά και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και την αξιοποίηση των δυνητικών ωφελειών που συνεπάγεται η συμμετοχή της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η πραγματική σύγκλιση, η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου του Ελληνα προς το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται να γίνουν πολλά τα επόμενα δέκα χρόνια, που ίσως είναι η κρισιμότερη περίοδος για τη χώρα μας.


ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΕ (1960-1999)
Το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας ως ποσοστό του μέσου ευρωπαϊκού όρου από 43,6% το 1960 διαμορφώθηκε σε 70,8% το 1973, ενώ το 1978 έφθασε στο υψηλότερο ποσοστό (71,7%). Από τότε άρχισε η καθοδική πορεία, η οποία σταμάτησε το 1990, όταν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έφθασε το χαμηλότερο ποσοστό (58,4%). Από το 1991 αρχίζει νέα ανοδική πορεία, η οποία συνεχίζεται.
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.