DIANA or BERNARD ?

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,151
Αλιμος
Diana_ross.jpg

Tο 79-80 ο οργανισμός CHIC ήταν ζεματιστός - αχνιστός προερχόμενος από μια μοναδική σειρά επιτυχιών στους καταλόγους των ΗΠΑ , αναμεσά τους και το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της Atlantic records,
το seminal LE FREAK. Aντίθετα η καριέρα της Diana Ross παρουσίαζε μια φανερή κάμψη ένα slump , το τελευταίο πραγματικά μεγάλο της hit ήταν το love hangover ένα νούμερο 1 από το 76 , τρία χρόνια μετά ο ''οργανισμός'' ανέλαβε την προσπάθεια ανασυγκρότησης - ανανέωσης του θαμπωμένου της προφίλ.
Καρπός των προσπαθειών το DIANA (1980) το πλεον επιτυχημένο της long
player καλλιτεχνικά και εμπορικά με πάνω από 6 εκ. πωλήσεις.
Κατ' ουσίαν εδώ έχουμε ένα άλμπουμ των chic μόνο που στα lead vocals αντί της Νorma Jean έχουμε την Diana, σύνθεση ,ενορχήστρωση ,παραγωγή ,
τα πάντα από τον οργανισμό.

Και εκεί που όλα έδειχναν ιδανικά , όταν στις αρχές του 80 παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της motown στην Diana το tape με την τελική (?) μίξη υπήρξαν μια σειρά αντιδράσεων από μέρους της οι οποίες επικεντρώνονταν στα εξής : α) στο πως ακούγονταν η φωνή της , δέχθηκε πολλές ''συμβουλές'' από τους hot DJs οι οποίοι την προειδοποίησαν ότι έτσι όπως ηχούσε βάδιζε ολοταχώς προς την οριστική καταστροφή της καριέρας της (tοο laid back, too flat) , τα vocals της δεν διέθεταν την απαραίτητη φρεσκάδα - ζωντάνια και νεανικότητα που θα της επέτρεπε να διεισδύσει και στην νεότερη γενιά της εποχής και β) την ενοχλούσαν τα παρατεταμένα οργανικά μέρη των tracks στα οπoία κυριαρχούσε ο πυρήνας του οργανισμού , Edwards / Rodgers , o οποίος ένιωθε ότι την καπέλωνε.
Τελικά και κάτω από τις απειλές της ντίβας ο πρόεδρος της motown ανέθεσε στον μηχανικό Russ Terrana να μπαλώσει την κατάσταση.
Η τελική μορφή , δηλαδή το νέο μιξάζ αλλά και τα νέα φωνητικά της Dianα
έγιναν δίχως την γνώση και βέβαια την συναίνεση των CHIC,οι οποίοι όταν χρόνια μετά τους ζητήθηκε αρνήθηκαν οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία μαζι της.
Το 2003 η Motown παρουσίασε και τις δυο εκδοχές του ''Diana'' επιτρέποντας μας την άντληση ασφαλών συμπερασμάτων πέρα από το πλαίσιο
του αστικού μύθου που περιέβαλε τον δίσκο όλα αυτά τα χρόνια.
Η αποψή μου είναι ότι η ''εκδοχή'' των chic είναι επικεντρωμένη κατά κύριο στην μπάντα στους μουσικούς και όντως η φωνή της Ross είναι πολύ
soft για αυτό το είδος της μουσικής (μιλάμε για καθαρό disco - funk)
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ρυθμικά track να ηχούν (σε σχέση με την τελική μίξη) ως extended versions των ''original'' με την αισθητή διαφοροποίηση ότι το μπάσο του μακαρίτη και η κιθάρα του rodgers είναι ''in your face''
Τα κομμάτια που ωφελούνται από αυτή τη ''μεταχείριση'' είναι και τα πλέον
φανκίζοντα του δίσκου τα οποία μεταμορφώνονται σε πραγματικούς δυναμίτες με το μπάσο και την μπότα να σου τρυπάν το στομάχι.
Τελικά είναι δύσκολο να αποφασίσει κάποιος ανάμεσα στους δυο κόσμους τον στρογγυλεμένο πιασάρικο ? ή τον edgy των παραγωγών-δημιουργών φαινόμενο ? κυρίως διότι η δύναμη της συνήθειας 25 ολόκληρων χρόνων είναι μεγάλη , ας αφήσουμε λοιπόν το σωστό timing , διάθεση η ακόμα και ηχητικό εξοπλισμό να αποφασίσει.
 

petros_m

Supreme Member
18 June 2006
8,210
Αλιμος
Αν δε με απατα η μνημη μου, εχει υπαρξει και αλλη μια παρουσιαση του συγκεκριμενου δισκου.
 
14 December 2006
4,265
Αν και την εκδοχή των chic δεν την έχω ακούσει έτσι όπως θα έπρεπε, δηλαδή σπίτι μου στο δικό μου σύστημα αλλά απο pc δεν τίθεται κανένα θέμα επιλογής.Ουτως ή αλλως απο την θητεία μου στην disco οι chic ήταν στην αφρόκρεμα και με την Diana ποτέ μου δεν ασχολήθηκα ιδαίτερα, αρκεί να σου πω οτι ο μόνος δίσκος της που υπάρχει στην δισκοθήκη μου είναι ο συγκεκριμένος.
Για τους chic τα έχουμε πει πολλές φορές, εγώ απλά να προσθέσω οτι στην φάση που κυκλοφόρησε το Diana οι chic είχαν το magic touch και όπου υπήρξε ελευθερία μεγαλουργούσαν.Το Why της Carly Simon ακουγόταν πολύ πιο "μαύρο" απο το upside down και η Sheila είχε ήδη μετατραπεί απο trashy σε avant garde διαστημική diva με το spacer, όλα αυτά πολύ πριν ξεκινήσουν την παραγωγή σε πολύ μεγάλα ονόματα.Κοινώς οι άνθρωποι είχαν ταλέντο και έπερναν και τα ρίσκα τους, που όπως αποδείχθηκε δεν είχε καμία διάθεση να τα πάρει η Diana.
Mε τον ντιβισμό της Ross περισότερο ταίριαζαν οι Bee Gees για αυτό και το chain Reaction έγινε ένα συμπαθητικό pop κομματάκι παρά o Nile Rodgers

Κάποια στιγμή την τσέκαρα και στα 90ς στο take me higher,Η ίδια και απαράλαχτη νοοτροπία.Εμμονή στον ήχο του L.A ενώ ο ποιοσδήποτε νέος ή ακόμα και παλαιότερος μαύρος καλλιτέχνης της περίοδου έτρεχε παρακαλόντας για μια Νεοϋρκέζικη swingbeat παραγωγή
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,151
Αλιμος
Sorry Κώστα είχα ξεχάσει την θαυμάσια παρουσιασή σου, απλά τώρα ξανά-εντρύφησα και ...καταλαβαίνεις.
 
14 December 2006
4,265
Νίκο το Σαββατοκύριακο λοιπόν κάθιοα και άκουσα τα κομμάτια έτσι όπως έπρεπε να τα ακούσω ,δηλαδή σπίτι μου, μπροστά απο το σύστημα μου κλπ.Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν η "face to face" αντιπαράθεση του αρχικού και τελικού mix.Εννοειται πως τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι όπως εσύ αλλά και ο Κώστας χαρακτηριστικά τα παρουσιάσατε, και βέβαια η δική μου αρχική γνώμη επιβεβαιώνεται.
Να πω οτι κατα την γνώμη μου τα upside down και Ι am coming out είναι "απογειωμένα" στην chic version.Ούτως ή αλλώς τα κομμάτια ήταν φτιαγμένα για να βομβαρδίσουν το Billboard και δεν νομίζω οτι η chic οπτική θα εμπόδιζε τέτοιο αποτέλεσμα απλά ίσως κατέφθαναν στο πολυπόθητο Νο 1 με μία μικρή καθυστέρηση λίγων εβδομάδων.

Αλλά για το my old piano o κύριος Terrana παρέδωσε ταχύρυθμα μαθήματα στο πως νε μετατρέψεις ένα sophisticated loung jazzy disco funk σε.............απλό pop.Ναι θα ήταν ίσως ελαφρώς εκτός εποχής αλλά θα έκανε μια περίφημη επάνοδο στα τέλη της δεκαετίας του 80 αρχές 90 ως acid jazz.
 

Nikos F

Supreme Member
19 June 2006
6,151
Αλιμος
Ετσι είναι Γιώργο το my old piano ήταν ήδη από το 80 -81 ένα από τα πλέον
αγαπημένα μου tracks και ακούγοντας την original version έπαθα πλάκα,έγινε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία (τοπ 5) ενώ στην
Αμερική απέτυχε παραδόξως.

Τέλος να σημειώσω ότι το όλο υλικό οι Chic το προόριζαν για την Aretha και όταν αυτή είπε όχι δεν θα πάρω στράφηκαν στη Diana...
 
27 June 2006
7,771
Ποιός από εδώ μέσα πήρε τη τελευταία κόπια? Ε? Ποιός?
Παρασκευή μεσημέρι (τη μέρα δηλ. που άνοιξε το θέμα ο Νίκος) δήλωναν άγνοια στο Μετρόπολις:BDGBDGB53::guitarist::flipout:
 
14 December 2006
4,265
Re: Απάντηση: DIANA or BERNARD ?

Ποιός από εδώ μέσα πήρε τη τελευταία κόπια? Ε? Ποιός?
Παρασκευή μεσημέρι (τη μέρα δηλ. που άνοιξε το θέμα ο Νίκος) δήλωναν άγνοια στο Μετρόπολις:BDGBDGB53::guitarist::flipout:

Εγώ είμαι αθώος!

Την Πέμπτη πήγα για Battles στον δεύτερο (όπου τους είχε τελειώσει και στεναχωρημένοι μου το δήλωσαν).και ανεβαίνοντας στον Τρίτο είδα την diva....Είναι προφανές οτι .......Ο Νίκος το πήρε....αυτός είναι ο ένοχος!!