"Obnoxious? Moi?"

17 June 2006
14,350
51VW32ZS92L._SS500_.jpg


The Mothers Of Invention - Burnt Weeny Sandwich (Rykodisc CD - 1969)

Τον θεωρούσα “καμένο” από νωρίς σχετικά. Από το 1971 για την ακρίβεια. Κλασσική περίπτωση Too much too soon – τα είπε όλα στους 5 ή 6 πρώτους δίσκους του…μετά με έπρηζε. Πάντα τον συμπαθούσα και τον θεωρούσα “δικό μου” αλλά μου έφερνε στο νού shock-aholic και ξυνισμένο γερο-τράγο που δεν του άρεσε τίποτα. Κακό σπυρί στον κώλο. Αρχισε τις ηθικολογίες και τις παρωδίες, φτηνές πολιτικολογίες της πεντάρας, δεν του άρεσαν οι “κλώσες”, “στράβωνε” στα clubs, είχε κηρύξει πόλεμο στους μπάφους, το έπαιζε ταγός του έθνους. Είχε και την ανθυγιεινή, για την τσέπη μου, συνήθεια να κυκλοφορεί τα πάντα: όλα στη φόρα, ό τι του πέρναγε απ το μυαλό, ό τι ηχογραφούσε στο στούντιο, είτε μόνος του παίζοντας αργά τη νύχτα, είτε με το γκρούπ δοκιμάζοντας ιδέες, ένα σωρό πειράματα και δοκιμές, αδιεξοδικά στην πλειοψηφία τους, μου έφερναν στο νού το “απορία ψάλτου = βήξ”. Από editing του έβαζα ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό: δεν υπάρχει δίσκος του που να μη βρήκα μέσα ενδιαφέροντα πράγματα, έως και διαμάντια – αλλά συνήθως έπρεπε να …σκάψω πολύ.
Για μένα τελείωσε με το “Cruising With Ruben & The Jets”. Το τελευταίο του, κατά τη γνώμη μου, ολοκληρωμένο concept άλμπουμ, εκεί που η αγάπη του για τα παιδικά του ακούσματα και ειδικά το doo-wop, του βγαίνει από τα αυτιά. Το “Hot Rats” μπορεί να προκάλεσε σεισμό όταν βγήκε αλλά εμένα δεν μου λέει τίποτα που να μην ήξερα ήδη γι αυτόν: το άκουσα το 1973, με εντυπωσίασε τότε, αλλά μετά άκουσα τα προηγούμενα. Από τότε το θεωρώ μια σύνθεση των Πρίν, σαν να κοντοστάθηκε για να δεί προς τα πού να τραβήξει, ας είναι καλά γιατί εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον Καπετάνιο. Μετά, με κάποιο κουφό τρόπο, έπεσε στα χέρια μου από σπόντα το “Burnt Weeny Sandwich”. Κατευθείαν από τα αρχεία του, ένας μεταθανάτιος φόρος τιμής, στους Mothers, που μόλις είχε διαλύσει. Όταν βγήκε χαρακτηρίσθηκε “σαλάτα” και “χαρούμενο μπουρδέλο”. Τα κοσμητικά δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Μόνο που, εκτός από αυτά, ο δίσκος είναι στην ουσία μία περίληψη πεπραγμένων. Και, μαζί, ένα στοργικό “Αντίο” του Frank στην πρώτη δημιουργική του φάση και σε ολόκληρη τη δεκαετία του ’60.
Ο δίσκος ήταν σκέτος καρνάβαλος. Βυθίστηκα στην πρώτη πλευρά για καναδυό μήνες: “Igor’s Boogie Phase I & II” για τον Stravinsky, κάτι ακυκλοφόρητα σπαράγματα, ανεμομαζώματα στην πραγματικότητα, αλλά το ένα καλύτερο από το άλλο. Εφερνες τον δίσκο τούμπα κι έσκαγε στα μούτρα σου το “Little House I Used To Live In” – κοιτάζει παντού και πουθενά, είναι “πιάσε με αν μπορείς”: 18 λεπτά, δομημένη σύνθεση, με σάρκα και οστά μπροστά σου σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια το φιλόδοξο αρχικό σχέδιο του Zappa που έβλεπε τότε την μουσική σαν ολοκληρωτική εκφραστική φόρμα, μέσα στους κόλπους της οποίας χωρούσαν σχεδόν τα πάντα, μιά δίνη που σου μιλάει με πολλές μουσικές γλώσσες ταυτόχρονα. Η …ομάδα, ένας κι ένας: Lowel George στις κιθάρες, Ian Underwood στα πλήκτρα και τα σαξόφωνα, Roy Estrada, Jimmy Carl Black και Art Trip στη rhythm section, ο μεγάλος Don Preston μπάσο, πιάνο και πλήκτρα γενικώς, Don “Sugarcane” Harris στο ηλεκτρικό βιολί …από πού ν αρχίσεις και που να τελειώσεις.

Κανένα άλλο του δεν ξεπέρασε αυτό το άλμπουμ στην καρδιά μου. Κρατώ το ζωντανό “Mothers, Fillmore East, June 1971”, κύρια για τους παρτσακλούς Kaylan και Volman και κατά δεύτερο λόγο για τον Aynsley Dunbar στα ντράμς – δεν νομίζω να είχε ποτέ του καλύτερο ντράμερ ο Frank.
Κρατώ, ως κόρη οφθαλμού φυσικά, τα “Freak Out” και “We’re Only In It For The Money”.
Κρατώ επίσης τα 2 ύστερα διαμάντια του με το synclavier, “Jazz From Hell” και “Civilization Phase III” που τους έχω ιδιαίτερη αγάπη.
Αμφιταλαντεύομαι με το “Zappa In New York” – ένα κομμάτι μου αρέσει αλλά τι κομμάτι! (“Tities & Beer”). Θα το κρατήσω γι αυτό το νούμερο, τον Terry Bozzio.

Όλα τα ενδιάμεσα τα ξεφορτώθηκα.

Να είσαι καλά νταβραντισμένε γερο-τράγο όπου κι αν βρίσκεσαι.:ernaehrung004:
Your guitar, finally, did kill my mama ;)
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Επιτέλους έβαλες τα πράγματα στη θέση τους.
Μου ήταν αδιανόητο τόσο καιρό και δεν μπορούσα να το εξηγήσω με τίποτα, πως ένας τόσο "σημαντικός" (για να μην γράφω αράδες ολόκληρες) καλλιτέχνης, με τόσο τεράστιο (δυστυχώς ή ευτυχώς) έργο, δεν σου "έλεγε" τίποτα..
Εξ ου και δεν μπορούσα να χωνέψω την απαξίωση του έργου του συνολικά, απο έναν άνθρωπο όπως εσύ (για να μην ξαναγράφω πάλι αράδες ολόκληρες κλπ). :grinning-smiley-043 .
Εντάξει, πολλά απο αυτά που του καταμαρτυράς κατά καιρούς (και σήμερα στο κείμενό σου), με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, σε ιδεολογικό επίπεδο,
αλλά να πάρει η ευχή, μουσικά ό άνθρωπος υπήρξε αλλού.
Και δεν θα με αποτρέψει καμμιά γκρίνια και κανένας συντηρητισμός του να απέχω απο τις πολλές πραγματικά πολυ σπουδαίες μουσικές του. Και στα λέω εγώ, που τότε στα ντουζένια μου θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου και τον τύπο δεν τον είχα και εικόνισμα (σαν κάτι άλλους.)

Πάντως η τρυφερή σου προσφώνηση στο τέλος τα λέει όλα.. -bye-
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Πάντως είναι πολύ καλός μπούσουλας για νεοφώτιστους το κείμενό σου, Λύμπε.

Ευκαιρία να κοιτάξω και το θείο Zappa...
 

Φρα.Πε.

Supreme Member
17 June 2006
6,443
Ελευσίνα
O Frank ειναι μια μορφή που σημάδεψε την rock μουσική σκηνή. Επηρέασε πολυ κόσμο, ενω με τους πειραματισμούς τους δεν εγινε ποτε βαρετός επαναλαμβάνοντας τον εαυτό του. Δεν κόλωνε πουθενά, σάτυρος οσο δεν έπερνε άλλο και ελεγε τα πράγματα με το όνομα τους.
Ιδιόμορφος ναι και ταυτόχρονα "δυσκολος" για καποιον εντελώς αμυήτο στα ακούσματα του. Ο κατάλογος με τα έργα του ειναι ατελείωτος και φυσικά ειναι λίγες οι φορές που έδωσε κάτι τουλάχιστον μέτριο.:music-smiley-005:
 

Γιώργος Κουν.

Supreme Member
19 June 2006
8,024
Αιγάλεω
Απάντηση: Re: Απάντηση: "Obnoxious? Moi?"

εννοείς και το "One Size Fits All" ; Και το "Sheik Yerbouti" ; Και το "Over-Nite Sensation" ;:speechless-smiley-0
το στομάχι σου αλέθει και πέτρες...:D

Πως λέγανε παλιά, ο χαλκέντερος σέντερ μπάκ... :flipout: :flipout:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Αμφιταλαντεύομαι με το “Zappa In New York” – ένα κομμάτι μου αρέσει αλλά τι κομμάτι! (“Tities & Beer”). Θα το κρατήσω γι αυτό το νούμερο, τον Terry Bozzio.

θα συμφωνήσω. Και εγώ από τον διπλό (και μάλιστα γιαπωνέζικο με πιο τραβηγμένες εκτελέσεις ΚΑΙ στο tities and beer) αυτό κρατάω...

Όλα τα ενδιάμεσα τα ξεφορτώθηκα.


και το joe's garage ? τον απίστευτο central srutinizer ?:bang:

πάντως respect στον παλιόγερο....:worshippy:
 

Tasos_Th

Supreme Member
5 September 2006
3,060
Goteborg, Vastra Gotaland, SVERIGE
Πάντως είναι πολύ καλός μπούσουλας για νεοφώτιστους το κείμενό σου, Λύμπε.

Ευκαιρία να κοιτάξω και το θείο Zappa...

εσύ άσε τον Zappa και ανέβασε το αφιέρωμα στο INDEX.-bye-

Όσο για την παρουσίαση , ψάχνω να ακούσω δείγματα γιατί δεν το κατέχω το θέμα.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Δισκογραφία Ζάππα ( μόνο αυτά έχω , επί αυτών κρίνω )

Freak Out ****1/2
Absolutely Free ****
We’re only in it for the money ***1/2
Lumby Gravy ?????
Ruben & the jets ***
Uncle meat ****
Hot Rats *****
Weasels ripped my flesh ***
Burnt weenie Sandwiches ****1/2
Chunga’ s revenge ***1/2
Waka Jawaka *****
The Grand Wazoo *****
Overnite Sensation **1/2
Apostrophe **1/2
Roxy and elsewhere **1/2
One size fits all ****
Bongo Fury ***
Zoot Allures ***
Sleep Dirt ****
Studio Tan ****
Orchestral Favourites ****
Sheik Yerbouti **
Ship arriving too late to save drowning witch *1/2
Joe’s Garage Act I ***
The perfect Stranger ***1/2
 
17 June 2006
14,350
Κακώς κάκιστα που δεν το έχεις αυτό εδώ, Ντοκ.
Σχεδιάζω να ανέβω, όπου νάναι, οπότε θα σου το φέρω να το ακούσεις.

41H--Gn6JdL._SS500_.jpg


Είναι ...opera-buffa: κωμικό ντελίριο τραβηγμένο απ τα μαλλιά. Εχει πάρει στους Mothers τους Kaylan και Volman από τους Turtles. Διασκευάζουν εδώ τελείως διεστραμένα το "Happy Together" αλλά αυτό είναι το λιγότερο: κάνουν κάτι φοβερές παρλάτες με οπερετικούς λαρυγγισμούς πάνω σε θέματα όπως το μήκος του πουλιού τους ("Bwanna Dik"), τις αιμορροϊδες ("Latex Solar Beef"), κάτι ηλίθια μαθήματα χορού ("Mad Shark") και περνούν γενεές 14 όλο το κύκλωμα του star system στο Ροκ της εποχής, από τον Elton John μέχρι τον Roger Daltrey και τον Robert Plant ("Do You Like My New Car?"). Interactive Live είναι στην ουσία: ανοίγουν διάλογο με το κοινό και πάνω στη σκηνή καταλαβαίνεις πως γίνεται "της Πόπης". Οι Mothers στα πολύ high τους, περίοδος "200 Motels", ποτέ ξανά δεν ήταν τόσο καλοί live.
Οι "ζωντανές" εκδοχές των "Peaches En Regalia" και "Willie The Pimp" είναι από τις καλύτερες στιγμές τους που γράφτηκαν ποτέ σε δίσκο.
 
10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: "Obnoxious? Moi?"

Κακώς κάκιστα που δεν το έχεις αυτό εδώ, Ντοκ.
Σχεδιάζω να ανέβω, όπου νάναι, οπότε θα σου το φέρω να το ακούσεις.

Αυτό είναι πρωτοσέλιδο!Στρώνω χαλί, ξαναρυθμίζω βελόνα, πάω στης Βερσάζε γιά κούπες καφέ και στην Βραζιλία γιά αρωματικές ποικιλίες :Banane0:
Ε ρε γλέντια...
... κι'έλεγα φέτος που είναι και τρίσεκτο μαύρο ήλιο δεν θά'χουμε? :smash:


και το joe's garage ? τον απίστευτο central srutinizer ?
Δημήτρη +1000!!!
Η απόλυτη ώθηση γιά να εισέλθει ακούσια κάποιος στον κόσμο του Zappa!
Και να μείνει γιά πάντα εκούσια!!!
Ό,τι είναι γιά τον Κώστα το Panthalassa είναι γιά´μένα τα Act Ι,ΙΙ&ΙΙΙ :award:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: "Obnoxious? Moi?"

και το joe's garage ? τον απίστευτο central srutinizer ?
Δημήτρη +1000!!!
Η απόλυτη ώθηση γιά να εισέλθει ακούσια κάποιος στον κόσμο του Zappa!
Και να μείνει γιά πάντα εκούσια!!!
Ό,τι είναι γιά τον Κώστα το Panthalassa είναι γιά´μένα τα Act Ι,ΙΙ&ΙΙΙ :award:

γιά μένα η πιό πετυχημένη συνταγή Ζαππα όλων των εποχών...:SFGSFGSF:
(δεν πετάς τίποτα ...)
ηχητικά το πιό άρτιο, εκτελεστικά ασύλληπτο, στιχουργικά κορυφή, κιθαριστικά ...εκτός συναγωνισμού...
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: "Obnoxious? Moi?"

γιά μένα η πιό πετυχημένη συνταγή Ζαππα όλων των εποχών.....

εντάξει...το ξεφορτώθηκα δύσκολα: το "Watermelon In Easter Hay" ήταν λόγος από μόνο του να κρατήσεις το 2πλό. Το track "Joe's Garage" 'ηταν ο αντίστοιχος για το μονό (τα είχα και τα 2 σε βινύλια σημειωτέον). Τα έδοσα όταν αποφάσισα πως δεν κρατάω δίσκο για ένα κομμάτι. Τρίχες κατσαρές: κράτησα το "In New York" για ένα κομμάτι...θά'πρεπε να τα κρατήσω κι αυτά.

Πάντως δεν είναι αυτός ο Ζάππα που θέλω να ακούω. Παραείναι ...ραφιναρισμένος για τα γούστα μου. Εγώ τον θέλω vulgar και in your face.
Mothers και ξερό ψωμί εν ολίγοις.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: Απάντηση: Re: "Obnoxious? Moi?"

εντάξει...το ξεφορτώθηκα δύσκολα: το "Watermelon In Easter Hay" ήταν λόγος από μόνο του να κρατήσεις το 2πλό. Το track "Joe's Garage" 'ηταν ο αντίστοιχος για το μονό (τα είχα και τα 2 σε βινύλια σημειωτέον). Τα έδοσα όταν αποφάσισα πως δεν κρατάω δίσκο για ένα κομμάτι. Τρίχες κατσαρές: κράτησα το "In New York" για ένα κομμάτι...θά'πρεπε να τα κρατήσω κι αυτά.

Πάντως δεν είναι αυτός ο Ζάππα που θέλω να ακούω. Παραείναι ...ραφιναρισμένος για τα γούστα μου. Εγώ τον θέλω vulgar και in your face.
Mothers και ξερό ψωμί εν ολίγοις.

Απόψεις...και απόψεις -bye-
το track joe's garage ήταν το πιό peugeot του δίσκου... (πόσο διαφέρουμε τελικά...):worshippy:
Θα κάνω σύντομα αφιέρωμα, και θα εμβαθύνω σε λεπτομέρειες.
Του το χρωστάω.:grinning-smiley-043
 
Last edited:

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Αρχηγέ...extended version του Tities & Beer είπες;:worshippy:
Πού; Πότε; Ποιά έκδοση; Θέλω να το ...sample-άρω :cool:


cd γιαπωνέζικο όχι χάρτινο. (ryko πάντως...)
Το πήρα πρόσφατα.
Γενικά μιλάει...περισσότερο :argue: (και όχι μόνο ο Bozio στο tities..)
-bye-
όταν έρθεις θα ακούσουμε