Off to Never never land...

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
Για πολλούς η μουσική τελείωσε στα ‘70s μαζί με πολλές μεγάλες μπάντες.Δεν ξέρω πως ήταν τα πράγματα εκείνη την εποχή και μολονότι σέβομαι πολύ τους πατέρες και πρωτοπόρους της μουσικής επιτρέψτε μου να μη συμμερίζομαι αυτό τον πεσιμισμό.Πολλές πολύ καλές μπάντες των ‘80s κι έπειτα αδικήθηκαν εξ αιτίας αυτής της αντίληψης και μία από αυτές ήταν και οι Metallica.


Το γεγονός ότι οι Metallica καθιερώθηκαν ως η κορυφαία thrash metal μπάντα των ‘80s απωθούσε πολύ κόσμο απ ‘ το να τους ακούσει και να τους πάρει στα σοβαρά.Τον Άυγουστο του 1991 όμως αρκετοί αναθεώρησαν και άλλαξαν γνώμη όταν κυκλοφόρησε το ομότιτλο άλμπουμ,που ύστερα μετονομάστηκε απ τους fans σε Black Album.Το Black Album αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μπάντας κυρίως γιατί αποτέλεσε έναν υποδειγματικό πειραματισμό.Ήρθε μετά το πολύ συμπαθητικό αλλά αρκετά παρωχυμένο,μερικώς μονότονο και κουραστικά μεταλλικό κατα διαστήματα Justice For All,το οποίο επισκιαζόταν από το θάνατο του πρώην μπασίστα Cliff Burton.Σε αντίθεση με το Justice ήταν ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο ήταν πολύ πιο βαθυστόχαστο και ώριμο στιχουργικά, ενω είχε συμπαθητικά και πολύ πιο βραχύχρονα σόλο και ήταν περισσότερο μελωδικό και λιγότερο καταιγιστικό από τα προηγούμενα.Η θεματολογία των στίχων είναι αξιοθαύμαστα μεγάλη και η αλλαγή του ύφους ταχύτατη καθώς την οργή και την αγανάκτηση του σπαρακτικού Unforgiven έρχεται να διαδεχθεί η καψούρα του τόσο προβλέψιμου όσο και απολαυστικού Nothing Else MattersHammett μεταμορφώνεται σε Πήτερ Παν καθώς τα βρώμικα αλλά ξεσηκωτικά riffs του σε παρασύρουν πλήρως στη ‘’Χώρα του Ποτέ’’ κι όταν σολάρει αποπνέει περισσότερο μια παιγνιώδη διάθεση παρά το ύφος του ποζερ που πέρναγε στα προηγούμενα άλμπουμ.Τα φωνητικά του James είναι αξιέπαινα καθώς ο τύπος αν και είναι φάλτσος και ορισμένες στιγμές ηχεί σαν βιολί στα χέρια ξυλοκόπου,όχι μόνο καταφέρνει να το κρύψει και να φέρει τη φωνή στα μέτρα του αλλά και να μεταδώσει πλήρως το ύφος των στίχων.Απ ‘ την άλλη ο Ulrich κόβει και ο Newstead ράβει.Χωρίς τα drums να είναι επιβλητικά και φλασάτα,είναι αυτά που κρατάν άριστα το ρυθμό και παράλληλα χαράσουν την πορεία των υπολοίπων και το μπάσο του Newstead,αν και δυσδιάκριτο ώρες ώρες,κάνει μεγάλη δουλειά γιατί ενισχύοντας τον ήχο και κάνοντας τον πιο ηλεκτρικό, προσθέτει την τελική πινελιά στην αυθεντική μεταλλική υφή του δίσκου.Αυτό το ψύγμα metal είναι που κάνει το δίσκο τόσο ξεχωριστό γιατί καθιστά αδύνατη την καταχώρηση του σε ένα συγκεκριμένο έιδος μουσικής και αυτή η αοριστία που δημιουργείται από υβριδιακούς ήχους τέτοιου είδους συναρπάζει και είναι πολλές φορές ο λόγος που μια μπάντα από απλά καλή γίνεται μεγάλη.



811c810ae7a0a8778362c110.L.jpg




Το Black Album δεν θυμίζει σε τίποτα τους ριζοσπαστικούς δίσκους των Clash,ούτε τις πρωτοποριακές ηχητικά δουλειές των Velvet Underground αλλά είναι ένας δίσκος που περιέχει τα πάντα σε αρκετά υψηλό επίπεδο για να τραβήξει την προσοχή και να αποτελέσει ένα τουλάχιστον ευχάριστο άκουσμα.Τα τραγούδια του σου μένουν και σε ακολουθούν ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που προτιμάς και έχεις συνηθίσει να ακούς.

Αυτός ο δίσκος αποτέλεσε την τελευταία μεγάλη δουλειά μιας πολύ καλής μπάντας η οποία μετά ,αναπόφευκτα, έριξε σημαντικά την ποιότητα της δουλειάς της και τελικά κατέληξε να θεωρείται απ ' τους περισσότερους άλλο ένα μέτριο συγκρότημα του mainstream.Επίσης υπήρξε η αιτία αποκλήρωσης του γκρουπ από μια μεγάλη μερίδα των οπαδών του οι οποίοι αισθάνθηκαν προδομένοι.Όλα αυτά όμως είναι μικρής σημασίας μπροστά στο γεγονός ότι οι Metallica δε φοβήθηκαν να αλλάξουν,να πειραματιστούν και να αποδείξουν περίτρανα ότι στη μουσική δεν είναι αναγκαίο να είσαι πρωτοπόρος για να είσαι καλός μουσικός.
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
''''''''''''Για πολλούς η μουσική τελείωσε στα ‛70s μαζί με πολλές μεγάλες μπάντες.Δεν ξέρω πως ήταν τα πράγματα εκείνη την εποχή και μολονότι σέβομαι πολύ τους πατέρες και πρωτοπόρους της μουσικής επιτρέψτε μου να μη συμμερίζομαι αυτό τον πεσιμισμό.Πολλές πολύ καλές μπάντες των ‛80s κι έπειτα αδικήθηκαν εξ αιτίας αυτής της αντίληψης και μία από αυτές ήταν και οι Metallica.''''''




Σιγουρα η μουσικη δεν τελειωσε το 70 συνεχιζει και θα συνεχιζει
και τωρα υπαρχουν θαυμασιες μπαντες και παιζουν κομματαρες ..το μονο που τελειωσε στα τελη των 70ς ηταν ενα ειδος μουσικης
το λεγομενο Rock & Roll




.
και καλο θα ητανε να ειχε βρεθει ενα νεο ονομα για ολα αυτα που ηρθανε
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Μην ξεχάσουμε και τον πρωτομάστορα για να γίνει αυτό το album το καλύτερο τους, τον παραγωγό Bob Rock που νομίζω τους άλλαξε την ζωή για πάντα....
 

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
Μην ξεχάσουμε και τον πρωτομάστορα για να γίνει αυτό το album το καλύτερο τους, τον παραγωγό Bob Rock που νομίζω τους άλλαξε την ζωή για πάντα....


Όντως ο Bob Rock χρεώνεται πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας γιατί αυτός ήταν που τους έκανε να κινηθούν και πέρα απ το metal και να εξελιχθούν άσχετα αν δεν ήταν το ίδιο απίθανοι στα άλλα είδη μουσικής που πειραματίστηκαν.Όσο για το καλύτερο album,αν και τείνω να συμφωνήσω λόγω ποιότητας στίχων του ''Black'',είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί album σαν το ''Master of Puppets'' ίσως είναι πολύ μεγάλα για να είναι δεύτερα.
 
19 June 2006
8,661
Εντάξει αλλά το άλμπουμ σταθμός για το μέταλ ήταν το kill em all.
Επειδή έζησα την εποχή σαν μέταλλο ''ψαγμένο'', ο δίσκος έσκασε από το πουθενά.
Για το πρώτο αντίτυπο έγινε και πάρτυ, όπου όλοι μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το φαινόμενο.
Τι να αναλύσεις όμως , Θερισμός κανονικός.
 
27 June 2006
7,771
Εντάξει αλλά το άλμπουμ σταθμός για το μέταλ ήταν το kill em all.
Επειδή έζησα την εποχή σαν μέταλλο ''ψαγμένο'', ο δίσκος έσκασε από το πουθενά.
Για το πρώτο αντίτυπο έγινε και πάρτυ, όπου όλοι μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το φαινόμενο.
Τι να αναλύσεις όμως , Θερισμός κανονικός.


Γυρίσαμε από το δισκάδικο, ο καθένας σπίτι του με τα νεα αποκτήματα στο χέρι.
Στα δικά σου υπήρχε ανάμεσα και το kill'em all. Θυμάμαι ότι στο ράφι υπήρχαν τρια αντίτυπα. Τα πρώτα που πάτησαν ελληνικό έδαφος ποτέ. Φθινόπωρο 1982...
Άνέβηκα τις σκάλες να πάω να ακούσω τους Βέλγους Acid, με τη τρομερή Lucifera τραγουδίστρια.
Με το που πάω να αλλάξω πλευρά στο δίσκο, τηλέφωνο.
''ΌΠΩΣ ΕΙΣΑΙ, ΕΛΑ ΣΠΙΤΙ ΤΩΡΑ''

Ήρθα με τη μια.
Άναυδοι και εκστασιασμένοι. Σε θυμάμαι με μάγουλα φωτιά από την έξαψη.
Μετά από μιάμιση ώρα βρισκόμουν ξανά στο ''Δισκάδικο της Αθηνάς''. Σήκωσα το τελευταίο αντίτυπο. Αναζητείται ακόμα εκείνος που χτύπησε το δεύτερο στο ενδιάμεσο... αδέρφι μας όποιος και να'ναι!

Για τους μετέπειτα 6 μήνες δεν άκουσα τίποτα μα τίποτα άλλο.
Thrash riffs και κούφιες στις χορδές, απλά εκείνα τα χρόνια ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΠΟΤΕ!


Όπως γίνεται αντιληπτό, το φόρουμ έχει τη τιμή να φιλοξενεί 2 από τους πρώτους τρεις που άκουσαν Metallica στη χώρα.

momentum που λέει κι ο Σκουντής
 
Last edited:
19 June 2006
8,661
Έτσι ακριβώς Κώστα. Το άλμπουμ σκότωσε με τη μία ,οτιδήποτε άλλο κυκλοφορούσε τότε.
Πολύ μπροστά για την εποχή τους. Άνοιξαν δρόμους.
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Απάντηση: Re: Off to Never never land...

Μην ξεχάσουμε και τον πρωτομάστορα για να γίνει αυτό το album το καλύτερο τους, τον παραγωγό Bob Rock που νομίζω τους άλλαξε την ζωή για πάντα....

τη ζωη τους δεν ξερω...τις τσεπες τους σιγουρα.
ο bob rock παντα ηξερε πως να ραφιναρει τις κιθαρες να ειναι πιο ευκολοακουστες στα μη εκπαιδευμενα αυτια.γι'αυτο και ειχε τοσες επιτυχιες.
το ιδιο εκανε και με τους cult στο sonic temple.
το μαυρο αλμπουμ ειχε σπουδαιες συνθεσεις,αλλα αν ειχε τον ηχο του master of puppets δεν νομιζω οτι θα ειχε την τεραστια επιτυχια που ειχε.
αυτο βεβαια δεν μειωνει το black album.ετσι κι αλλιως ειναι κλασσικο πλεον.
αλλα πιστευω οτι oi metallica προσλαμβανοντας τον bob rock ειχαν στο μυαλο τους και το πολυ κοινο...
 

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
Re: Απάντηση: Re: Off to Never never land...

το μαυρο αλμπουμ ειχε σπουδαιες συνθεσεις,αλλα αν ειχε τον ηχο του master of puppets δεν νομιζω οτι θα ειχε την τεραστια επιτυχια που ειχε.αυτο βεβαια δεν μειωνει το black album.ετσι κι αλλιως ειναι κλασσικο πλεον.αλλα πιστευω οτι oi metallica προσλαμβανοντας τον bob rock ειχαν στο μυαλο τους και το πολυ κοινο...

Σίγουρα σκεφτόντουσαν και το πως θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο αλλά δεν έγινε αυτοσκοπος.Γι αυτό το άλμπουμ είχε τόση επιτυχία και παράλληλα ήταν και τόσο καλό,γιατί οι Metallica αυτοσχεδίασαν όσο ακριβώς έπρεπε.Μετά που τα λεφτά έγιναν ο πρώτος στόχος έπεσε η ποιότητα τους αλλά έτσι κι αλλιώς μετά από τέτοιο δίσκο για να βγει κάτι καλύτερο είναι πολύ δύσκολο.
 

Back Door Man

AVClub Enthusiast
20 March 2009
992
Αθήνα
Εντάξει αλλά το άλμπουμ σταθμός για το μέταλ ήταν το kill em all.Επειδή έζησα την εποχή σαν μέταλλο ''ψαγμένο'', ο δίσκος έσκασε από το πουθενά. Για το πρώτο αντίτυπο έγινε και πάρτυ, όπου όλοι μας προσπαθήσαμε να αναλύσουμε το φαινόμενο.Τι να αναλύσεις όμως , Θερισμός κανονικός.

Συμφωνώ απόλυτα αλλά το ''Kill 'em all'' ενω μουσικά ήταν κάτι ανεπανάληπτο έχανε λίγο γιατί υστερούσε σε πρωτοτυπία(ώρες ώρες βαρετά και ''φλύαρα'' σόλο)και στίχους.Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στο ''Ride the Lightning'',άσχετα αν δεν ήταν τόσο κομβικό σημείο γι αυτούς.Ενω το ''Master of Puppets'',αν και δε ''γέννησε'' ένα είδος μουσικής όπως το ''Kill 'em all'',ήταν καλύτερο στιχουργικά και μουσικά αντάξιο του ονόματος των Metallica.