13th floor elevators

stavrosz

Supreme Member
4 November 2007
3,014
Αθηνα
The psychedelic sounds of the 13th floor elevators



Οι 13th floor elevators σχηματίζονται στο Τέξας το 1965, με κιθαρίστα τον Stacy Sutherland, φωνητικά τον Rocky Erickson , τον Bennie Thurman στο μπάσο, John Ike Watson ντραμς και τον μουσικό jug Tommy Hall στους στίχους και τους ψυχεδελικούς ήχους. Το jug είναι ένα μουσικό όργανο φτιαγμένο από γυαλί ή από πηλό, και φυσώντας βγαίνει ένα περίεργο βουητό. Το όνομα 13th floor elevators τους το έδωσε η γυναίκα του Hall και μεταφράζεται ως εξής : το 13ο γράμμα της αλφαβήτου είναι το M δηλαδή marijuana. Από την άλλη, πολλοί ουρανοξύστες στην Αμερική δεν έχουν 13ο όροφο,( γρουσούζικος αριθμός) άρα και ούτε το μέσο για μια παραπάνω ανέλκυση (not natural high). Αρχικά ονομάζονται Lingsmen αλλά το αλλάζουν σε Spades για να ηχογραφήσουν το You're gonna miss me .
Σαν 13th floor elevators πλέον, βγάζουν το πρώτο τους άλμπουμ. Είναι…. πως να το πεις , συναρπαστικό, και λέγεται: The psychedelic sounds of the 13th floor elevators. Παρουσιάζεται στα 1966. Είναι ένας δίσκος που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις ένα από τα κομμάτια του. Reverberation ένα folk-rock κομμάτι, Fire Engine αιθέριο και συνάμα σκληρό. Kingdom is heaven αναφορά χωρίς σχόλιο (τί να πεις?), και βέβαια οι ύμνοι της ψυχεδέλειας You're gonna miss me (τραγούδι που όπως είπα και πιο πάνω προϋπήρχε από την άγουρη εποχή τους) και Roller Coaster. Αξίζει να βρείτε τα κομμάτια του πρώτου δίσκου και να τα ακούσετε.
Δίσκος rhythm and blues παραμορφωμένος υπό το πρίσμα του LSD.
Το 1967 και παρ’όλη την αστάθεια του γκρουπ, ηχογραφούν το δεύτερο δίσκο τους Easter Everywhere. Από ‛κεί και πέρα τα πράγματα περιπλέκονται. Όλα τα μέλη του συγκροτήματος είναι σοβαρά εθισμένα στα ναρκωτικά με αρχηγό τον Erickson. Σε κάθε συναυλία τους, παρακολουθούνται στενά από την αστυνομία με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι αστυνομικοι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ο Erickson να συλληφθεί για κατοχή ναρκωτικών. Καταφέρνει όμως και αποδρά από τη φυλακή και εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική για σχιζοφρένεια. Η αλήθεια είναι πως στην ουσία εδώ τελειώνουν όλα. Αν δεν χάνανε τον έλεγχο, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά για τους Elevators και δισκογραφικά και μουσικά. Με το Roky Erickson στην ουσία παρόν- απών, το 1967 ηχογραφούν το Bull of the woods . Δίσκος ο οποίος είναι γεμάτος περίεργους πειραματισμούς. Το 1968 και ενώ κυκλοφορεί το "Live" τους, μπαίνει στη φυλακή ο Stacy Sutherland.
Εκεί τελειώνουν οριστικά πλέον όλα. Οι Elevators διαλύονται. Ο Erickson μπαινοβγαίνει στις φυλακές και τις κλινικές. Καταφέρνει όμως να φτιάξει μια σόλο καριέρα με διάφορους δίσκους, άλλες φορές καλούς, άλλοτε πάλι….(ασχολίαστους)
Ο Tommy Hall πεθαίνει από υπερβολική δόση, ο Stacy Sutherland δολοφονείται από τη γυναίκα του, και οι υπόλοιποι αγνοούνται. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ασχολήθηκαν, ποτέ ξανά με τη μουσική.

elevator.jpg


To συγκροτημα αποτελεσε ζωτικο σταθμο της garage σκηνης αλλα και εναν απο τους προαγγελους της Punk rock. Οσοι δεν το εχετε ακουσει θεωρω πως πρεπει να το κανετε. Ειναι ενας απο τους δισκους οροσημο της δεκαετιας του 60. Θα σας συναρπασει και ο αυθεντικος, μη μεταλλαγμενος ηχος του τελους της δεκαετιας του 60. Και βεβαιως συνιστω τις εκδοσεις σε βινυλιο (εχω δυο εκδοσεις καινουριες εξισου ικανοποιητικες). Ενα συγκροτημα που αν δεν χανοταν τοσο γρηγορα στη δινη των ναρκωτικων πιστευω πως θα ειχε πολλα ακομα να δωσει στη ροκ μουσικη.


http://www.youtube.com/watch?v=cYh5oMDlWwQ
 
Last edited:

opsim

Moderator
Staff member
11 May 2008
15,805
Αθήνα
Τελευταία φορά που άκουσα τον Erickson ήταν στο soundtrack του "the return of the living dead" (1985) να τραγουδά το "burn the flames". Πάντως, ο δίσκος που περιγράφεις είναι πραγματικά δισκάρα. Μου τον είχα δανείσει ένας συμφοιτητής μου αν και δεν είμαι ροκάς με είχε εντυπωσιάσει πολύ. Πραγματικό ανόθευτο και γνήσιο rock.
Το κομμάτι you're gonna miss me ακούγεται και στην αρχή της ταινίας¨"High Fidelity" του Stephen Friars.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Από τις αγαπημένες μου μπάντες των 60΄ς χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί,
οι γνώσεις μου για τη μουσική τους είναι λίγες και μάλλον μπερδεμένες. Έχω ακούσει πολύ καλά αλλά και αδιάφορα.
Το αφιέρωμα πάντως είναι πολύ διαφωτιστικό -bye-
 

psych70

New member
22 July 2008
95
επιτελους και ενα σοβαρο γκρουπ,εχω κουρκουτιασει απο τα mainstream και τα πνευστα εδω μεσα,μπραβο φιλε Σταυρο
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: 13th floor elevators

επιτελους και ενα σοβαρο γκρουπ,εχω κουρκουτιασει απο τα mainstream και τα πνευστα εδω μεσα,μπραβο φιλε Σταυρο

mainstream εδώ μέσα ; πολύ περίεργος είσαι φίλε μου και μάλλον δεν διαβάζεις και τόσο πολύ ...όσο λες.

Κατά τα άλλα , ισχύει και εδώ το ρητό "περί ορέξεως κολοκυθόπιττα" . Αυτό που φαίνεται σε εσένα σοβαρό για άλλους μπορεί να είναι απλώς αφελές και γραφικό .
 
Last edited:

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,971
+1


μάλλον αρέσκεσαι να διαβάζεις για τα mainstream και τις άγνωστες λέξεις δεν τις προσέχεις :grandpa:
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
επιτελους και ενα σοβαρο γκρουπ,εχω κουρκουτιασει απο τα mainstream και τα πνευστα εδω μεσα,μπραβο φιλε Σταυρο

Φιλε καλως ηρθες στην παρεα .
Θα ηθελα αληθεια να μας πεις κατι..
Εγω δεν πολυγραφω εδω μεσα ,γιατι θεωρω οτι τα υπολοιπα παιδια ειναι πολυ μπροστα απο μενα και δυσκολευομαι ιδιαιτερα να τους ακολουθησω.
Εσυ αυτα τα βρισκεις mainstream!!!
Δηλαδη εσυ τι ακους?????:stupido3:
 
27 June 2006
7,771
+1


μάλλον αρέσκεσαι να διαβάζεις για τα mainstream και τις άγνωστες λέξεις δεν τις προσέχεις :grandpa:



λέξεις όπως ''αδιανόητο'' δεν πάνε με το mainstream:flipout::grandpa:


κατά τα άλλα great respect to the 13th floor elevators:worshippy:
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Οι Elevators είναι μεγάλη αγάπη. Πολλά θενκς στο Σταύρο.

Μου λείπει το "Easter Everywhere"... πρέπει να το πάρω κι αυτό...
 

psych70

New member
22 July 2008
95
Φιλοι καλοι μου φιλοι ριξτε λιγο τους τονους,η μουσικη πρεπει να μας κανει να αισθανομαστε ομορφα,βαρεσατε μερικοι 22/11 πιεση με τη λεξη μαινστρεαμ,γουστα ειναι αυτα βρε παιδια οπως ειπε σωστα και ο Δημητρης,το πηρατε πολυ προσωπικα το θεμα ,λες και σας εθιξα το λαμπατο phono stage!!
Ακουω και μαζευω δισκους πανω απο 20 χρονια οποτε επιτρεψτε μου να εχω αποψη και να ξερω τι μου αρεσει και τι οχι.Φυσικα ολα αυτα ειναι [και ακουγονται] στον καθενα διαφορετικα και αυτο ειναι πολυ ομορφο,εδω μπαινουν και οι κολοκυθοπιτες του Δημητρη
Παραξενος δεν ξερω αν ειμαι αλλα ξερω τα γουστα μου,σε καμια περιπτωση δεν ακουω τα παντα που λενε συχνα πολλοι,και ειμαι παντα ανοιχτος σε καινουργια ακουσματα αρκει να μην ειναι fusion/οπερα/λαικα/heavy-death-trash metal/aor/και ραδιοφωνικα ''hard rock'' τυπου u2/scorpions/deep purple[αν και τα πρωτα τους λπ ειναι πολυ αξιολογα]/ hardcore/oi-punk/industrial/jungle/house dj/pop/jazz rock/εντεχνο ελληνικο
Τι ακουω λοιπον....60s-early 70s garagepunk-psychedelic-folk-early 70s hard rock-early 70s progressive[μισω τα styx-elp-yes ktl]acid rock-r'b-60s soul-real people-spacerock-krautrock-blues-surf-experimental-avantgarde-acid folk-trip hop-singer/songwwriter-new wave/dark wave/goth-electronic-80s punk-paisley underground-dub-post rock-no wave.
Ειρηνη αδερφια
 

psych70

New member
22 July 2008
95
και για τους φιλους πους αρεσουν τα 60s :

http://www.beyondthebeatgeneration.com

εχει πανω απο 2000 μουσικα video κυριως 60-70 απο ολο το κοσμο
rock-folk,δωρεαν εγγαφη,απο τον ιδιοκτητη της music maniac και εναν απο τους μεγαλυτερους συλλεκτες στον κοσμο Hans Kesteloo.
 

caerbannog

Established Member
7 May 2008
290
Αν δεν έχετε το πρώτο lp (οπότε είστε πολύ πλούσιοι) η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η τελευταία μονοφωνική έκδοση της Sundazed. Δυστυχώς ο δίσκος, στις κατά καιρούς άθλιες επανεκδόσεις του ανά τον κόσμο, με το ψευδοστέρεο και άλλες παρεμβάσεις κυριολεκτικά δεν ακούγεται. Αυτό βοήθησε και στον υπερβολικό μύθο που χτίστηκε γύρω του περί τριπαριστού αριστουργήματος και άλλων ωραίων. Εν πάση περιπτώσει στις τωρινές εκδόσεις (καλύτερα στη μονοφωνική) φαίνεται τι ακριβώς ηχογραφήθηκε τότε χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Δεν γνωρίζω αν η μονοφωνική έχει εκδοθεί και σε cd. Πέρα από την καλλιτεχνική του αξία (και παρά τις μικρές του πωλήσεις τότε) υπήρξε δίσκος ορόσημο και σημάδεψε πολλές μπάντες στα χρόνια που ακολούθησαν.Κάτι ανάλογο έγινε και με το Parable of the Arable Land των Red Crayola. Στο μυαλό μου αυτά τα δυο συμπίπτουν και συνήθως τα ακούω διαδοχικά. Ίσως να είναι ο Έρικσον :worshippy:ο συνδετικός τους κρίκος...
 

psych70

New member
22 July 2008
95
Φιλε caerbannog το golden dawn-power plant + τo cold sun[rockadelic] με ολο τον σεβασμο στον roky ειναι καλυτερα η ισαξια του easter evewhere[μονοφωνικο ειναι ακομη καλυτερο και αυτο] .
Το παραξενο ειναι οτι το 1 ο ειναι απο την ιδια εταιρεια[international artist] και τα 3 γκρουπ ειναι απο τεξας και τα φωνητικα μοιαζουν πολυ με του ροκυ ερικσον...
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Τι ακουω λοιπον....60s-early 70s garagepunk-psychedelic-folk-early 70s hard rock-early 70s progressive[μισω τα styx-elp-yes ktl]acid rock-r'b-60s soul-real people-spacerock-krautrock-blues-surf-experimental-avantgarde-acid folk-trip hop-singer/songwwriter-new wave/dark wave/goth-electronic-80s punk-paisley underground-dub-post rock-no wave.
Ειρηνη αδερφια

Μμμμμ....μαλλον θα κανεις καλους φιλους εδω μεσα-bye-
Οχι βρε πιεση δεν αναβασε κανενας νομιζω ,αλλα εγω προσωπικα δυσκολευομαι να παρακολουθησω τα ακουσματα πολλων εκλεκτων φιλων απο εδω μεσα (ειμαι λιγακι του εμπορικου) και μου παραξενοφανηκε πως εσυ τα βρισκεις mainstream!!
Δηλ. φαντασου να εγραφα για τα δικα μου!!!
Θα εφευγες τρεχοντας:flipout:
 

psych70

New member
22 July 2008
95
φιλε Μιχαλη εκει που εχω μεινει λιγο πισω ειναι απο τα 90 και μετα διοτι ποτε στην ζωη μου δεν αγορασα cd player/cd disc.ηταν παντα τοσα πολλα που ηθελα να παρω σε vinyl που σιγουρα δε θα προλαβω να τα παρω και κυριως να τ ακουσω.εχουν αλλαξει οι καιροι κ πλεον τα ακουσματα γινονται ανχωτικα-βιαστικα,αχ που ναι οι παλιες καλες εποχες που αγοραζαμε 2-3 lp απο το happening και τ ακουγαμε 4-5 φορες πριν αποφασισουμε αν μασ αρεσει η οχι..αν εχεις εσυ η καποιος φιλος κατι να προτεινει απο το 90 κ μετα που κυκλοφορησε σε βινυλιο περιμενω προτασεις,ευχαριστω...κωστας
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Φιλε Κωστα ειμαι σιγουρος οτι ολοι οι καλοι φιλοι θα σε βοηθησουν να διαλεξεις οτι καλυτερο κυκλοφορει στην ..πιατσα!!

Ασε με εμενα καλυτερα εξω απο αυτο το παιχνιδι......θα σε απογοητευσω!!

Αφου να φανταστεις παω τωρα να παρω το καινουργιο των Pet shop boys.....δεν μπορεις να πεις...ψαγμενος ετσι???:flipout::flipout:
 
27 June 2006
7,771
φιλε Μιχαλη εκει που εχω μεινει λιγο πισω ειναι απο τα 90 και μετα διοτι ποτε στην ζωη μου δεν αγορασα cd player/cd disc.ηταν παντα τοσα πολλα που ηθελα να παρω σε vinyl που σιγουρα δε θα προλαβω να τα παρω και κυριως να τ ακουσω.εχουν αλλαξει οι καιροι κ πλεον τα ακουσματα γινονται ανχωτικα-βιαστικα,αχ που ναι οι παλιες καλες εποχες που αγοραζαμε 2-3 lp απο το happening και τ ακουγαμε 4-5 φορες πριν αποφασισουμε αν μασ αρεσει η οχι..αν εχεις εσυ η καποιος φιλος κατι να προτεινει απο το 90 κ μετα που κυκλοφορησε σε βινυλιο περιμενω προτασεις,ευχαριστω...κωστας


Kώστα, και μόνο που δεν προσκύνησες το cd σε κάνει τουλάχιστον άγια μορφή:grandpa: Μου φτάνει και μου περισσεύει να κατανοήσω πόσο πολύ αγαπάς τις μουσικές.
Έληξα εδώ! Ψηφίζω ναι σε ό,τι πεις από εδώ και πέρα:grinning-smiley-043
Μόνο για Σαλαμπάση και κόντρες lp vs cd μην διαβάσω κι όλα καλά...