Trident .

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
e5495334cv8.jpg


Τrident / McCoy Tyner ( Milestone 1975 )

Την δεκαετία του 70 ο McCoy Tyner έκανε την παραγωγή και κυκλοφορία τζαζ αριστουργημάτων να μοιάζει τόσο απλή σαν το διάβασμα μιας εφημερίδας και τόσο φυσική σαν την καθημερινή ανατολή του ήλιου . Extensions (1970) , Sahara ( 1972 ) , Enlightment ( 1973 ), Songs of the new world ( 1973 ) , Atlantis ( 1974 ) ήταν και παραμένουν επιτεύγματα προσωπικού ύφους αξεπέραστου έως σήμερα . Βαδίζοντας στα ίχνη του μέντορα John Coltrane στο κλασσικό κουαρτέτο του οποίου έπαιξε από το 60 έως το 65 μαζί με τον Jimmy Garrison και τον Elvin Jones , o εμβληματικός αυτός πιανίστας και συνθέτης επιβεβαίωσε την επιλογή του για την θέση του πιανίστα στο πιο σημαντικό ίσως κουαρτέτο της τζαζ και συγχρόνως με όλους αυτούς τους δίσκους , συνέχισε την Κολτρεϊνική παράδοση μπολιάζοντας την με το μεγαλειώδες , απόλυτο και πρωτότυπο εκτελεστικό του στυλ , πάντοτε βασισμένο στα μπλούζ .

Ένα χρόνο μετά την Ατλαντίδα ο Tyner στο Trident ξαναβρίσκει τον Elvin Jones , με τον οποίο είχε να συνεργαστεί από το 1970 και παίρνει μαζί του και τον Ron Carter ( αμφότεροι γνωστοί και μεταξύ τους και με τον ίδιο τον Tyner από το Extensions του 1970 ) . Επιστροφή στα βασικά της τζαζ , στην αρχετυπική μορφή του πιάνο τρίο . Εξη συνθέσεις , οι τέσσερις πρωτότυπες και δύο νέες αναγνώσεις παλαιότερων κομματιών , μία στο Once I Loved του Jobim και μία στο κλασσικό Ruby My Dear του Thelonious Monk.

Η μουσική ρέει με καταιγιστικό ρυθμό όπως καταιγιστικά θυελλώδες είναι το παίξιμο του τρίο. Ο Jones είναι ένα από τoυς ελάχιστους ντράμερ που μπορεί να σταθεί με άνεση δίπλα στον Tyner , να συνοδέψει το δαιδαλώδες παίξιμο του , να συμπληρώσει το δαντελένιο κέντημα του , να διανθίσει ρυθμικά και να ανταποκριθεί στον πιανιστικό «ολοκληρωτισμό» του Tyner. Με έναν bigger than life ήχο και οι δυο τους , χρειάζονται τον ακλόνητο Ron Carter στο μπάσο , για να παραμείνουν στη γήϊνη σφαίρα , καθώς ανα πάσα στιγμή νιώθεις πως είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν στην στρατόσφαιρα . Ακρως ενδιαφέρουσα στιγμή το Ruby My dear , καθώς το ελλειπτικό , αφαιρετικό στυλ του Monk αντικαθίσταται εδώ από το πολυσχιδές , πολυπλόκαμο παίξιμο του Tyner δίνοντας στο κομμάτι μια άλλη διάσταση . Το ίδιο ενδιαφέρουσα και η χρήση αρπίχορδου μαζί με το πιάνο σε δύο κομμάτια . Μεγάλη τζαζ .
 

Black Jack

Senior Member
26 January 2011
615
H bigger than life ερμηνεία του McCoy Tyner για μένα περιλαμβάνεται στο Supertrios, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές, τις "σήμα κατατεθέν" ηχογραφήσεις στο μοντάλ στυλ με πιάνο τρίο. Εδώ ο Tyner κάνει μια μεγάλη βουτιά στα μπλουζ και τα ανακατεύει κυριολεκτικά με το απόσταγμα από όλο το παρελθόν του, τόσο από τις πρώτες ένδοξες μέρες με το θρυλικό κουαρτέτο του Κολτρέιν όσο και από τις ύστερες αναζητήσεις του πάνω στις αφρικανικές ρίζες της μαύρης αμερικανικής μουσικής (Extensions, Asante, Sahara).

Η χημεία του με τους ντράμερ Tony Williams και Jack DeJohnette, απλά αγγίζει το όρια της τελειότητας.
 
Last edited: