Old and New

17 June 2006
14,350
61YT14l%2BUPL._SL500_AA300_.jpg


The Dave Brubeck Quartet: At Carnegie Hall (Columbia/Legacy 2XCD - orig. release 1963)

Συνήθως το χορό ανοίγει το άλτο σαξόφωνο που αναγγέλει το θέμα και του σκαρώνει κάποιες φανταχτερές, εκπληκτικής εφευρετικότητας και τόλμης παραφράσεις πριν το παραδώσει στα υπόλοιπα όργανα που μέχρι τότε ακολουθούσαν σαν αγέλη απο σκυλιά. Σολάρουν όλοι με τη σειρά αλλά ο τρόπος που το κάνουν είναι μοναδικός. Η προσέγγιση του κουαρτέτου έχει πλέον διαμορφωθεί και παγιωθεί πλήρως και είναι αυτή που το έκανε τόσο διάσημο στις συναυλίες του εκείνη την εποχή: οι ευθείες νύξεις, οι κάθε λογής άμεσες αναφορές πάνω στο ρυθμικό/μελωδικό υλικό κάθε σύνθεσης αποφεύγονται σαν ...ναρκοπέδιο. Τη θέση τους παίρνουν αγορεύσεις που συχνά εξελίσσονται σε στιχομυθίες ανάμεσα στα όργανα: νομίζεις πως είσαι μάρτυρας σε μιά παθιασμένη δημηγορία εκεί, μπροστά σου, 'ένα καταιγιστικό πατιρντί από εισηγήσεις, παραθέσεις, λογοπαίγνια, υπαινιγμούς, ανέκδοτα' είχε γράψει κάποιος παλιότερα Εξω για τις ζωντανές ηχογραφήσεις του γκρούπ - και είχε απόλυτο δίκαιο. Ολα μοιάζουν να έχουν για αφετηρία τους το αρχικό, δομημένο υλικό των κομματιών, έτσι όπως το ξέρεις από τους studio δίσκους και, ταυτόχρονα, όλα είναι τελείως διαφορετικά.
Αλλά είναι μία διαρκής ρυθμική επίταση που ανεβαίνει σιγά σιγά μέσα από τα σπλάχνα της μουσικής και κάνει κατάληψη καθώς από το πιάνο ξεκινάει μιά βροχή από sforzandi, συμπαγείς δέσμες από συγχορδίες στιβάζονται αλεπάλληλα και η συνοδεία γίνεται αντιστικτικά και χρωματικά όλο και πιο πλούσια, σαν διηνεκής διάθλαση και διαρκής αντικατοπτρισμός. Ενώ η αρμονική κίνηση μοιάζει να έρχεται κατά κύματα, η κλιμάκωση σιγοβράζει, παράλληλα με την κύρια, ελαφρώς ασυμμετρική μελωδική γραμμή: ‛αλλόκοτα’ χρονικά μοτίβα μοιάζουν να κρύβονται το ένα μέσα στο άλλο, δευτερεύοντα θέματα με ραγδαία οξειδωτικό/διαβρωτικό χαρακτήρα καραδοκούν παντού.

Αν το κουαρτέτο έχει κυκλοφορήσει ποτέ καλύτερο Live άλμπουμ από αυτό εδώ, εγώ δεν το γνωρίζω.
 
17 June 2006
14,350
41Nxx8cwruL._SL500_.jpg


Atomic: Theater Tilters (Jazzland Recordings 2ΧCD - 2010)

Πενταμελής κολλεκτίβα από τη Σκανδιναβία, ο Magnus Bro είναι στην τρομπέτα, ο Havard Wilk στο πιάνο, ο Ingebrigt Haker Flaten στο μπάσο, ο Paal Nilssen-Love στα τύμπανα και ο Fredrik Ljungkvist τενόρο και βαρύτονο σαξόφωνο και κλαρινέτο. Διπλό άλμπουμ Live ηχογραφημένο στη Στοκχόλμη, 6-7/10/2009.
Σκληρή, δύσκολη μουσική, free bop με rock βάση, ρωμαλέο και ορμητικό. Η συνθετική και οργανική του στάθμη είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Μοιάζει με δράκο που η ανάσα του είναι φωτιά. Αδρή και θυελλώδης χαρακτηρίζεται από ανελέητη σφοδρότητα. Χαρμάνι free και δομημένου παιξίματος, συνεχής και αδιάκοπη, δεν επιδέχεται απλουστεύσεις και μοιάζει να υπακούει μόνο σ ένα δικό της, εσώτερο, όχι πάντα ‛φιλικό προς τους χρήστες’ ρυθμό. Είναι απίστευτα πολυσχιδής και ως εκ τούτου εξαντλητική για τον ακροατή της καθώς τη διέπει μία έξοχη τονική πολυπλοκότητα και η συγκινησιακή της πολυμέρεια ώρες ώρες είναι αβάσταχτη.
Οι ατμοσφαιρικές και οι ρυθμικές της εναλλαγές σε αφήνουν εξουθενωμένο. Η πυκνότητά της είναι απίστευτη: κάθε που ένα από τα κομμάτια τελειώνει νιώθεις περίπου βομβαρδισμένος και ταυτόχρονα θέλεις να το ξανακούσεις. Μπορεί να είναι πρωτοποριακή αλλά τη διαπνέει μία ευλαβική πίστη σε πατροπαράδοτες συνταγές της τζαζ, γνωστές από τη γέννησή της, κάπου 100 χρόνια πριν. Οπως πχ το γεγονός ότι πιάνο, μπάσο και ντράμς ανα πάσα στιγμή είναι στο επίκεντρο της δράσης, ελέγχουν και καθορίζουν κάθε τι που λαμβάνει χώρα - όλα τα σόλο, τα θέματα και τη συνοδεία τους - ενώ γύρω τους βράζει και αφρίζει το σύμπαν. Το μπάσο, πέρα από το ότι ξέρει πάντα που βρίσκεται οτιδήποτε, συχνά γίνεται η φωνή που οδηγεί, καθώς οι άλλοι αλλάζουν ταχύτητες, στριφογυρίζουν ο ένας γύρω απ τον άλλο, τα πνευστά άλλοτε στιλάτα και classy χορεύουν πιρουέτες, άλλοτε παθαίνουν παράκρουση και βάζουν στο τοπίο μπουρλότο κι άλλες πάλι φορές παρακολουθούν διακριτικά, χρωματίζοντας εδώ κι εκεί ή επιστρέφοντας για να κάνουν μία τελική αποφθεγματική δήλωση.
Μία από τις 3 ή 4 κορυφαίες τζαζ κυκλοφορίες του 2010.
Oι ...’απρόσεκτοι’ και λιπόψυχοι ακροατές, καλά θα κάνουν να παραμείνουν μακρυά.
 
Last edited:

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Αυτα ειναι!
Ο Brubeck ειναι πασιγνωστος για το Take Five αλλα εχει πισω του τεραστιο εργο.
Οταν ημουν στην Αμερικη μου εχει κανει εντυπωση (δεν το περιμενα δηλαδη ποτε) οτι θα ηταν ενας απο τους δυο λευκους της τζαζ των 50s και 60s που αντιμετωπιζονται με τεραστιο σεβασμο απο τη μαυρη κοινοτητα.

Για τους σκανδιναυους τι να πω? οτι θα τσεκαριστουν αμεσα μονο.
Σε ευχαριστω για αυτη την παρουσιαση
 
17 June 2009
3,594
41Nxx8cwruL._SL500_.jpg


Atomic: Theater Tilters (Jazzland Recordings 2ΧCD - 2010)

Μία από τις 3 ή 4 κορυφαίες τζαζ κυκλοφορίες του 2010.
Oι ...’απρόσεκτοι’ και λιπόψυχοι ακροατές, καλά θα κάνουν να παραμείνουν μακρυά.

Μήπως γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει εδώ, προτού προχωρήσω στην παραγγελία από τον αμαζόνιο;

Αν και ήμουν στο μεγάλο δισκοπωλείο το πρωί, έψαξα και πήρα όλα τα άλλα που ήθελα εκτός από αυτό....:shot:
 
17 June 2009
3,594
Ευχαριστώ Νάσο,

μόλις με γλίτωσες από μία ακόμη βόλτα στο κέντρο!

Το παραγγέλνω στον αμαζόνιο πάραυτα.:a0210:

Το έψαξα και σε βινύλιο, αλλά δεν το βρήκα. Είπα να κάνω την αρχή από αυτό αλλά ήμουν άτυχη :antlers:

BTW γιατί έχει αυτήν την τεράστια διαφορά τιμής το cduniverse?
 
18 June 2006
7,544
πω..πω..μεγάλη διαφορά...εγώ το παρήγγειλα από το cduniverse γιατί δεν το είχε το amazon.co.uk.... προφανώς αυτές τις μέρες το προμηθεύτηκε...υποθέτω ότι το cduniverse το εισάγει από Ευρώπη και γι' αυτό είναι τόσο ακριβό...

ΥΓ:ισχύει ακριβώς αυτό που έγραψε παραπάνω ο Κώστας: "Oι ...’απρόσεκτοι’ και λιπόψυχοι ακροατές, καλά θα κάνουν να παραμείνουν μακρυά."
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Old and New

υποθέτω ότι το cduniverse το εισάγει από Ευρώπη και γι' αυτό είναι τόσο ακριβό...

ακριβώς ετσι: οταν ψωνίζουμε απο Αμρικάνικα ή Γιαπωνέζικα καταστήματα επιβαρυνόμαστε με το φόρο εισαγωγής που βάζουν εκεί στα Ευρωπαϊκά προϊόντα (οι Atomic είναι Νορβηγοί).
Εγώ το πήρα απο το εγγλέζικο Αμαζον με το που κυκλοφόρησε. προφανώς οταν το αναζήτησε ο Νάσος η παρτίδα είχε εξαντληθεί και περίμεναν καινούργια. Παρηγορηθείτε: σύντομα δεν θα κυκλοφορεί και θα το ψάχνουμε με το κυάλι. όπως άλλως τε και τους προηγούμενοι δίσκους τους ή αυτούς του Paal Nilssen-Love.

τώρα...: το Αμερικάνικο Αμαζον συμφέρει πολύ. για ορισμένους δίσκους όμως, ιδιαίτερα από αμερικάνους καλλιτέχνες και παλαιότερης κυκλοφορίας. Οι Αμερικάνοι κάνουν συνέχεια προσφορές και οι τιμές τους έχουν πτωτική πορεία. Επίσης, μερικές φορές βρίσκεις εκεί δίσκους που δεν κυκλοφορούν πια στην Ευρώπη.
για Ροκ και mainstream (ευρείας κυκλοφορίας) ρίχτε καμμιά ματιά και στο secondspin.com: μεταχειρισμένα. αλλά σε άψογη κατάσταση και στη μισή τιμή. και στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις Αμερικάνικα pressings. Αυτό, για όποιον γνωρίζει ;) λέει πολλά. το secondspin.com συμφέρει αν κάποιος θέλει να παραγγείλει πάνω απο 3-4 CDs.
 
18 June 2006
7,544
Απάντηση: Re: Απάντηση: Old and New

Παρηγορηθείτε: σύντομα δεν θα κυκλοφορεί και θα το ψάχνουμε με το κυάλι. όπως άλλως τε και τους προηγούμενοι δίσκους τους ή αυτούς του Paal Nilssen-Love.

Κώστα..ποιές άλλες κυκλοφορίες τους είναι "υποχρεωτικές"???
 
17 June 2006
14,350
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Old and New

Κώστα..ποιές άλλες κυκλοφορίες τους είναι "υποχρεωτικές"???

Το 'Feet Music' είναι το ίδιο καλό με το 'Theater Tilters'.
Δεν έχω ακούσει τίποτε άλλο δικό τους, οι μουσικοί είναι άσσοι όμως. Τους έχω ακούσει καθέναν ξεχωριστά σε projects άλλων.