Does anybody love Golden Boys?

17 June 2009
3,594
....Ξέρετε, αυτά με τα λευκά (ή γαλάζια ή ροζ) ατσαλάκωτα πουκάμισα, τα χρυσά μανικετόκουμπα και τις mont blanc ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα, εκεί που θά 'πρεπε να καίει ένα βρώμικο τσιγάρο; Ναι, αυτούς με τα χαμόγελα της επιτυχίας που κυνηγούν την ευτυχία στα ατελείωτα meetings και τα δερμάτινα καθίσματα πολυτελών αυτοκινήτων, τους "καλοξυρισμένους" εννοώ...
Ε, λοιπόν, εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου.
Αλλά μου αρέσουν οι Calexico, που είναι ακριβώς το αντίθετο. Kαλά, δεν εννοώ ακριβώς ότι μου αρέσει ο Joey Burns και ο John Convertino, στην μουσική τους και σε όσους τους πλαισιώνουν σε κάθε τους δουλειά αναφέρομαι. Που είναι ακριβώς το αντίθετο από ότι θα άρεσε στα χρυσά αγόρια.
Country? alternative country? americana? Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις κατηγορίες στη μουσική και δεν θα δοκιμάσω να το κάνω τώρα.
Εξάλλου, οι δίσκοι τους, από το πρώτο, το Spoke, μέχρι το Carried to Dust του 2008 που έχω ακούσει, είναι αυτό που θα λέγαμε "με πολλές ταυτότητες" και όχι "δίχως ταυτότητα".

48a43765e86d9


Το Hot Rail, του 2000, είναι σε τελείως διαφορετικό mood από τα δύο πρώτα τους albums. Ότι πρέπει για ένα γκρίζο μεσημέρι σε μια κατά κανόνα ηλιόλουστη χώρα, που όμως τα δελτία καιρού σε προετοιμάζουν για χιόνια και κρύα.
Ξεκινά δυνατά, με τα ντραμς να κάνουν έντονη την παρουσία τους πριν αρχίσουν οι κιθάρες και τα πνευστά να μπαίνουν, αλλά μη φανταστείτε τίποτα μεταλάδικους ήχους επειδή μιλάω για ντραμς και κιθάρες. Αν στον Ry Cooder έρχονται στο μυαλό οι Ντιουκς και οι πιό 'απολίτιστες' επαρχίες, εδώ είναι η Δυτική Ακτή, τα ηλιοκαμμένα κορμιά, τα ξανθισμένα απ' τον ήλιο μαλλιά, άντε, το πολύ πασπαλισμένα με λίγη σκόνη απ' την έρημο Μοχάβε.
To ποτό δεν είναι ένα ακριβό μπουκάλι Chateauneuf Du Pap, αλλά παγωμένη μπύρα ή στην καλύτερη περίπτωση τεκίλα.
Τα ρούχα δεν είναι tailor made αλλά μακο μπλουζάκια και μπαντάνες στο κεφάλι.
Τα τραγούδια δεν είναι όλα για χορό, αλλά και την μελαγχολία τους, στην σερβίρουν καλυμμένη, σαν τον καλό φίλο που δεν θέλει να σε πονέσει με την αλήθεια λέγοντάς την κατάμουτρα.
Kαμμιά φορά αυτός ο Αμερικάνικος ήχος, θυμίζει λίγο flamenco, άλλες φορές τους mariachi, κλεμμένες στιγμές από την μαύρη τζαζ, συμπυκνωμένη (μιας και τα περισσότερα κομμάτια είναι μικρής διάρκειας) καλιφορνέζικη ξενοιασιά -εκτός αν προσέξεις τους στίχους που μιλάνε για σπασμένα φρένα στον κατήφορο, ίσως και με επιρροές από την ψυχεδέλεια των 70'ς, πάντα όμως τόσο όμορφα δεμένος και εναλασσόμενος από την χρήση πολλών διαφορετικών οργάνων, που δεν θέλεις στιγμή να αλλάξεις.
Ναι, μερικά χρόνια μετά, έγιναν λίγο πιό σοβαροί, λίγο πιό μελαγχολικοί, επιτρέψτε μου εγώ όμως να τους αγαπώ κι έτσι, κι αλλιώς, κι ας μην είναι τα τραγούδια τους τραγούδια με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Για να πειράξουν το μυαλό μου, υπάρχουν άλλοι δίσκοι.
Αρκεί, που είναι απλώς όμορφα, όπως θα έπρεπε να είναι και η ζωή που αναζητάμε. Απλή και όμορφη.
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Well done Καλλη!

Τους ειδα και live στο Ηρακλειο στην Κρητη (παιζουν στο φεστιβαλ του δημου κατα καιρους). Γεματοι ενεργεια.

Εγω ξεκινησα με το feast of wire με το οποιο εκαναν και "επιτυχια". Και μετα πηγα στο Hot Rail οσπου τα απεκτησα ολα τους πια.

Ειναι οπως ακριβως τα λες. Δεν ειναι η μεγαλυτερη γκρουπαρα του πλανητη αλλα και εμενα μου προκαλουν ενα γλυκο μελαγχολικο χαμογελο.

:SFGSFGSF:
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,525
Land of Dystopia
Από την γενέτειρα πόλη τους την Τουσόν της Αριζόνα, μέχρι την Ευρώπη δέχθηκαν πολλές επιροές.

Λατρεύω αυτό το στυλ που μπρεδεύει ευχάριστα, την ατμοσφαιρική jazz του ‛50, τα πορτογαλικά fados και τη latin rock σε συνδυασμό με τη παραδοσιακή μεξικάνικη μουσική των Mariachi.

Κάλλη, ευχαριστούμε!!!
 

superfly

Moderator
Staff member
21 November 2008
15,733
πετρουπολη
Για μενα ειναι ενα mariachi - stoner - ψυχεδελεια υβριδιο με ψηγματα garage...
Aπο τις πιο ωραιες απεικονησεις της αμερικανικης ερημου...
Θεωρω το Hot Rail μαζι με το Black Light τα καλυτερα τους...
Καλλη εξαιρετικη,οπως παντα...
 

Stellios papa

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,838
Ελλαδα
οταν τους ακουω μπροστα μου βλεπω κακτους
και απο τα ηχεια τρεχει αμμος
ενω διπλα μου τριγυριζουν σαυρες και εντομα
τους αγαπαω