Ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα . Για κανονικές συνθήκες όλες οι dslr (μα όλες) μπορούν να δώσουν καλύτερη ποιότητα εικόνας από όσο εσύ ή εγώ περιμένουμε. Δες σε διπλανό θέμα που ένα άλλο μέλος θεωρεί και παραθέτει παραδείγματα ότι η νικον 3100 δίνει καλύτερες φωτο σε σχέση με την canon 550d/5600d δεν θυμάμαι ακριβώς. Στην πραγματικότητα και η μια και η άλλη μπορεί να δώσουν και τις καλές και τις κακές φωτο στιςίδιες νορμάλ συνθήκες. Και το τονίζω το νορμάλ διότι αυτό ζητάς κι όχι κάτι το εξειδικευμένο. Επίσης οι dslr δίνουν εξαιρετική ποιότητα βίντεο. Όμως για να πάρουμε αυτή την ποιότητα, πρέπει να συντρέχουν κάποιες προυποθέσεις όσον αφορά τη λήψη του βίντεο και των φωτογραφιών και το ίδιο σε post processing.
Έτσι:
Για να πάρουμε καλές φωτογραφίες θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε το σωστό διάφραγμα στη φακό της μηχανής, και φυσικά καλό φακό (με ανάλυση και κοντράστ) και καλή τεχνική. Είτε στο χειρισμό της μηχανής (π.χ. να μην πατούμε το κλείστρο και κουνιέται η μηχανή) είτε στις γωνίες λήψης του θέματος. Σε λήψη βίντεο θεωρώ αδιανόητο να θέλει κάποιος dslr ή βιντεοκάμερα full hd και να κάνει λήψη στο χέρι. Αστείο.... Χρειάζεται υποχρεωτικά τρίποδο με βίντεο κεφαλή ή σύστημα ring το οποίο φοράς. Φυσικά ένας επαγγελματίας γνωρίζει πώς θα κάνει μια σύντομη λήψη στο χέρι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Βίντεο χωρίς τριπόδι και φωτογραφίες χωρίς καλή τεχνική απλώς ακυρώνουν την έννοια ποιοτική φωτογραφία.
Από εκεί και πέρα. Η λήψη των φωτογραφιών θα γίνεται σε raw κι όχι απευθείας σε Jpg. Άρα στο σπίτι θα έχουμε πρόγραμμα μετατροπής φωτογραφιών από raw σε jpg με όλες τις απαραίτητες (μπορεί κι όχι αλλαγές) π.χ. σε χρωματική ισορροπία, έκθεση, μείωση των καμμένων σημείων, ανάσυρση λεπτομερειών από τις σκιές, εξαφάνιση βινιέτας ή ακόμη και γεωμετρικών παραμορφώσεων του φακού , μέσα από τη βάση δεδομένων του προγράμματος. Αφού γίνει αυτό πηγαίνουμε στο Photoshop όπου επεξεργαζόμαστε ξανά μια μια τις φωτο μας και κάνουμε άλλες διορθώσεις π.χ. στρίψιμο ορίζοντα, κροπ, μάσκες, κλπ. Το ίδιο ισχύει και για το βίντεο, ιδιαίτερα στο θέμα του μοντάζ.
Όταν μιλάς για τέλειες ή ποιοτικές φωτογραφίες, τότε μιλούμε γι αυτή τη διαδικασία. Όχι για να πάρω μαζί μου τη μηχανή, να τη βάλω στο On, να τραβήξω και μετά μέσω του card reader να δω τις άριστες φωτογραφίες στον ΗΥ μου. Μπορείς να πετύχεις κάποιες φωτο με αυτή την απλή διαδικασία. Όμως αυτό θα συμβεί σπάνια. Το βαρύ πρόγραμμα είναι δεδομένο....
άρα η επιλογή του σώματος της μηχανής είναι μόνο ο πρώτος (πολύ σημαντικός) κρίκος στην αλυσίδα. Μετά θα έλθουν όλα τα άλλα. Είσαι διατεθειμένος να μπεις σε αυτή τη διαδικασία; Διότι στα 5 χρόνια που υπάρχει αυτή η κατηγορία, είδαμε πολλούς που ορκίζονταν στην απόλυτη ποιότητα, και μόλις πήραν τη μηχανή ξέχασαν να πάρουν ένα καλύτερο φακό, ή δεν θέλησαν να στρωθούν στον ΗΥ ή δεν άντεξαν τις πολλές ώρες μπροστά στο μόνιτορ. Συμβιβάστηκαν... δεν είναι κακό αυτό, απλώς όταν ζητάς το τέλειο, αυτό δεν το απαιτείς από τη μηχανή σου, πρέπει να το ζητήσεις πρώτα από τον εαυτό σου και να πιεστείς πολύ γι αυτό.
Φιλικά Βλάσης
υστ. Η sony a57 είναι dslr. Με ιδιαιτερότητες. Ποιές; Δες στα νήματα για τις α55, α65/77. Είναι πολλές σελίδες, αλλά μάλλον πρέπει να τις διαβάσεις όλες.