Αλλαγή κεφαλής στο Pro-ject 1XpressionIII

Καλησπέρα,

μετά από 3 χρόνια με την Benz MC-20E L, ήρθε η ώρα να αλλάξω κεφαλή στο Pro-ject! Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ψάχνω για κεφαλή αυστηρά μέχρι 100 .
Να πω λίγα πράγματα για την Benz, προτού σας πω ποιές κεφαλές έχω υπόψην μου. Η συγκεκριμένη κεφαλή, αν και φονέας γιγάντων για τα χρήματά της (120 το 2009), δεν ταίριαζε στον βραχίονα 8.6c του Pro-ject, τόσο σε ενδοτικότητα όσο και σε γεωμετρία, οπότε θεωρώ οτι δεν πήρα ποτέ τα μέγιστα από την κεφαλή. Βέβαια το κατάλαβα αφού την αγόρασα και αφού την τοποθέτησα στον βραχίονα, δεν πειράζει, από τα λάθη μαθαίνει κανείς!
Με κάμποσο ψάξιμο στο ίντερνετ κατέληξα σε 3 επιλογές:

1η. Ortofon 2M RED 83 (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 9Ηz)
2η. Sumiko Black Pearl 100 (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 11Hz)
και 3η. αν και πάνω από 100...η Sumiko Pearl 120 (συχνότητα συντονισμού με τον 8.6c: 11Hz)

Από οτι βλέπω σε θέματα συντονισμού ταιριάζει καλύτερα η Ortofon, αφού οι άλλες δύο συντονίζουν οριακά στα 11Hz, όσον αφορά την γεωμετρία, ο Ορφέας μου είπε πως και οι 3 δεν έχουν πρόβλημα με τον συγκεκριμένο βραχίονα, αφού έχει στήσει πάρα πολλές σε αυτό τον βραχίονα.
Έχω ακούσει οτι σε κεφαλές ΜΜ, και ειδικά σε φτηνές, δεν παίζει τόσο ρόλο η ενδοτικότητα της κεφαλής...ισχύει κάτι τέτοιο; εμένα πάντως δεν μου ακούγετε σωστό.
Ανάμεσα στις 3, υπάρχουν διαφορές, και αν ναι θα είναι σημαντικές;
Και αν έχετε και καμία άλλη πρόταση είμαι ανοικτός.
Ευχαριστώ εκ τω προτέρων...
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Πάρε την Ortofon που είναι πολύ καλή, αναβαθμίζεται και ταιριάζει καλύτερα με τον βραχίονα σου όπως λες.

Και τώρα μερικά λόγια απο κάποιον που είχε ένα pro-ject perspective απο το οποίο περάσανε τρείς MC20 E2 στην πάροδο οκτώ ετών (εμένα..).
Αν και σαφώς τα νουμερα παίζουν τον ρόλλο τους δεν είναι απαραίτητο να χάσεις και τιν ύπνο σου με αυτά ειδικά στην κατηγορία που κινείσαι αφού με ένα τυπικό ταίριασμα κεφαλής βραχίονα (να ζυγίζεται σωστά σε αυτόν και φυσικά να είναι σωστά στημμένη) η διαφορά του απόλυτου ταιριάσματος με τα νούμερα η ενός πιό "χονδροείδους" είναι ουσιαστικά μή ακουστή.

Προσωπικά και απο το πρώην πικάπ μου αλλα και απο το xpression III της κουμπάρας μου άκουσα υπέροχο ήχο απο αυτήν την κεφαλή, ήχο ψαρρωτικό που έπρεπε να ακούσεις κάτι πολύ καλύτερο (δυστυχώς και ακριβότερο) για να καταλάβεις διαφορά ενώ απο μία Dynavector DV 10X5 που είχα για λίγο μετά την μικρή benz (και που δεν θα μου λείψει καθόλου) υπερείχε σε φυσικότητα σε απόλυτο βαθμό (εντάξει η dyna ήταν πιό καλή στο tracking και αναλυτική αλλα να τα βράσω αφου ήταν μια "αφύσικη παγοκολώνα"..).

Η πείρα μου έχει δείξει οτι η διαφορά στις κεφαλές δίνεται πρωτίστως απο το διαμάντι-cantilever (που συνήθως κοσοτλογούνται και πιό ακριβά) και μετά φυσικά απο την αρχιτεκτονική της δηλαδή mm-mc και την ποιό´τητα κατασκευής της (υλικά "χρυσά χεράκια" κλπ). Με αυτήν την λογική η Ortofon είναι καλή επιλογή αοφύ και πολύ καλά παίζει και αναβαθμίζεται σε black με το ανάλογο τίμημα φυσικά όποτε θές και τότε θα ακούσεις πολύ καλύτερα απο την εξαιρετική σου benz.

Nα προσθέσω μία δύο επιλογές που δεν θα σε χαλάσουν καθόλου στα χρήμματα που διαθέτεις -περίπου- και σε σχέση με την κεφαλή που έχεις και απο ότι κατάλαβα σου άρεσε.
Πρώτον η Ortofon MC-1 στα 110 ευρώ. Την άκουσα σε ένα Acoustic Solid με Rega Βραχίονα και "μου έπεσαν τα αυτιά". Ήχος που καταρχάς θα σε συγκινήσει με την ομοιότητα του με αυτόν της Benz αλλα (εδώ ίσως να φταίει και το πλατώ) σώμματα και δυναμικά απο πολύ ακριβότερες κατηγορίες!.. Ακριβώς την ίδια πλασάρει και η pro-ject με άλλη στάμπα σαν κεφαλή της οπότε μην ανχώνεσαι με τα νούμερα.

Δεύτερον η Clearaudio Aurum Classic στα 180 περίπου ευρώ με ήχο πολύ γλύκο, μουσικό, εξαιρετικά δυναμικό αν και κάπως πιό "πηχτό" σε σχέση με την Benz. Έτσι τουλάχιστον ακούγεται στο Rpm 5 της αδελφής μου και θα σε ευχαριστήσει πολύ είδικά αν ακούς Rock Pop ή Κλασσική.
Μεγάλο πλεονέκτημα με τις clearaudio η πολιτική αναβάθμισης τους (ανταλλαγή με την παλιά με 30% έκπτωση απο όπου σου ανοίγονται φοβεροί ορίζοντες για το μέλλον.

Τρίτον με μια αρκετά μεγάλη υπέρβαση θα σου πρότεινα την Sumico Blue Point II η οποία ακούγεται (σε pro-ject πάντα) ακριβώς σαν την Benz, εντυπωσιακά Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς όμως όπως tracking, διαφάνεια, δυναμικά κλπ. σε βαθμό που να θυμίζει κεφαλή τουλάχιστον τριπλάσια απο τα 220 ευρώ που ζητάει.

Τέλος θα ήθελα να εξηγηθώ για τις υπερβάσεις, είδικά την τελευταία η οποία φαντάζει κάπως υπερβολική σχετικά με τον προυπολογισμό σου.
Επ ουδενί δεν θα σου έλεγα ούτε εσένα ούτε σε κανέναν "κόψε τον λαιμό σου και πάρε μια πραγματικά καλύτερη", Για να είμαι είλικρινής αν απλά θέλεις μια κεφαλή που να παίζει αξιοπρεπώς τα λίγα (λέμε τώρα) βινύλια σου σε σχέση με την παλιά όποια απο αυτές που αναφέρεις και άν προτιμήσεις μια χαρά θα είσαι.
Αν όμως λέμε άν.. σε τρώει και το μικρόβιο της αναβάθμισης, ή άν σε κόφτει έστω και λίγο μην ξενερώσεις σε σχέση με την παλιά τότε ο μόνος τρόπος να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα χωρίς να χάσεις τίποτα σε σχέση με το παρελθόν είναι η Sumico σε συνδυασμό με λίγη υπομονή.. Που με φέρνει στο τελευταίο μου σχόλιο/απορία.

Γιατί θέλεις να αλλάξεις τόσο γρήγορα την κεφαλή σου; Aκούς τόσες πολλές ώρες βινύλια την ημέρα; (πάνω απο τρείς) η μήπως είναι σε τόσο χάλια κατάσταση τα βινύλια σου;
Σε ρωτάω γιατι και εγώ έκανα την ίδια χαζομάρα να την αλλάζω νωρίς και τώρα η τελευταία μου MC20 E2 η οποία είχε παίξει και για εμένα για δύο χρόνια έχει αντέξει άλλα τέσσερα στην ιδιοκτησία της κουμπάρας που λέγαμε χωρίς εμφανή σημάδια φθοράς (ίσως να έχει πέσει λίγο η ανάρτησή της) και μιλάμε για ψιλοσαδιστική χρήση ειδικά απο τον "ιερόσυλο" κουμπάρο...

Αν δεν είσαι και σίγουρος οτι θέλει αλλαγή κράτα την λίγο η και πολύ ακόμα για την αντικαταστήσεις με κάτι που να σε χαροποιήσει πραγματικά και μην πετάξεις 100 ευρώ χωρίς λόγο. Αν το καλοσκευτείς είναι πολύ μεγαλύτερη σπατάλη έτσι και χωρίς αντίκρυσμα σε απόλαυση που αν κρίνω απο το phono σου με την σχετικά ακριβή αναβάθμιση είναι το ζητούμενο..
 
Last edited:

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,896
επαρχια
Η πείρα μου έχει δείξει οτι η διαφορά στις κεφαλές δίνεται πρωτίστως απο το διαμάντι-cantilever (που συνήθως κοσοτλογούνται και πιό ακριβά) και μετά φυσικά απο την αρχιτεκτονική της δηλαδή mm-mc και την ποιό´τητα κατασκευής της (υλικά "χρυσά χεράκια" κλπ). Με αυτήν την λογική η Ortofon είναι καλή επιλογή αφού και πολύ καλά παίζει και αναβαθμίζεται σε black με το ανάλογο τίμημα φυσικά όποτε θές και τότε θα ακούσεις πολύ καλύτερα απο την εξαιρετική σου benz.

Αναβαθμίζεται σε blue θες να πεις. Η bronze αναβαθμίζεται σε black.
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Με το ανάλογο αντίτιμο αναβαθμίζεται κατευθείαν σε black. Όλες οι 2m έχουν την ίδια γεννήτρια και αναβαθμίζουν το διαμάντι cantilever τους ανάλογα με το πορτοφόλι και τις ορέξεις του ιδιοκτήτη τους αφού αλλάζεται η βελόνα απο τον χρήστη και όχι απο το εργοστάσιο.
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Απο ότι κατάλαβα δεν αλλάζει κάτι. Απλά η Ορτοφον δίνει την λόγική πορεία αναβάθμισής αφού λίγοι θα πάνε απο τα 80 στα 500 ευρώ και φυσικά δεν θα ήθελε να τους τρομάξει.

Πραγματικά όμως εντυπωσιάζομαι απο την εμμονή σου με το θέμα.
Ακόμη και άν έχω άδικο (δεν είμαι και σπεσιαλίστας στις Ortofon) Λίγη σημασία έχει αυτό για το νήμα και τον φίλο μας για τον οποπιο τα 500 ευρώ για κεφαλή είναι τεράστιο ποσόν.
Απλά το ανέφερα ενδεικτικά, τώρα αν έχει τόση σημασία για εσένα εε.. πάρε ένα τηλέφωνο αύριο στον Ορφέα και μάθε να ξεστραβωθούμε κιεμείς..
 

orkino

Established Member
21 June 2008
141
Η Red από προσωπική άποψη είναι ότι χειρότερο έχω ακούσει.... ξερή και ψυχρή... το να δώσεις τα υπέρογκα λεφτά (μετα) για την βελόνα 2m black που είναι shibata... μαλλον προτιμότερο είναι να πάρεις μια κεφαλή μεταχειρισμένη που να δέχεται sas η shibata από Jico και θα είναι μια best buy αγορά που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ortofon black!
 

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
Κανω μια τποθετηση γενικη
Οι μετρησεις και τα νουμερα πολλες φορες μας διαψευδουν πανηγυρικα, δε συναδουν με την αποδοση!!!
Πολλες φορες η νθεωρια εχει διαψευστει στην πραξη:grinning-smiley-043
 

Totsipaki

Supreme Member
27 February 2007
5,054
Η Red από προσωπική άποψη είναι ότι χειρότερο έχω ακούσει.... ξερή και ψυχρή... το να δώσεις τα υπέρογκα λεφτά (μετα) για την βελόνα 2m black που είναι shibata... μαλλον προτιμότερο είναι να πάρεις μια κεφαλή μεταχειρισμένη που να δέχεται sas η shibata από Jico και θα είναι μια best buy αγορά που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ortofon black!

Δέν είσαι ο μόνος που το λέει αυτό αν και οι απόψεις διiστανται και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Προσωπικά έχω ακούσει μόνο την MC-1 απο τις οικονομικές Ortofon και έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος με το αποτέλεσμα. Απο τις 2m δεν έχω άποψη το μόνο για την Black ακούγονται τα καλύτερα αλλα έχει και ένα πεντακοσάρικο.. Το μόνο που μπορώ να πώ είναι οτι δεν μου γεμμίζουν το μάτι.
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,896
επαρχια
Εμενα η Ortofon είναι η πιο αγαπημένη μου μάρκα από τις εταιρείες κεφαλών και είχα στην κατοχή μου τις OM 10, MC 10 Super II, MC 15mkII, και τώρα έxω την Cadenza black, αφού μεσολάβησε έμα διάστημα 4 ετών που είχα την Clearaudio maestro. Ο ήχος τους μ' αρέσει πολύ και προσφέρονται σε πολύ καλές τιμές σε σχέση με Clearaudio π.χ. που όλο αυξάνει τις τιμές των προϊοντων της.
Ο φίλος είπε ότι έχει phono με λαμπάτο buffer και δε νομίζω ότι θα είναι ξερή και ψυχρή η red. Καλύτερα να πάει στην MC1 turbo (120 ) που είναι μια υψηλοέξοδη MC που θα παίξει άνετα στο Phono του και δεν έχει μεγάλη διαφορά στα χρήματα απο την red, άρα είναι εντός budget.
 
LUXILLA...όπως πάντα αναλυτικότατος!

Πιστεύω πως το στήσιμο, η γεωμετρία και η συχνότητα συντονισμού, ακόμα και σε εισαγωγικά μοντέλα πικάπ και κεφαλών παίζουν μεγάλο ρόλο.
Το ξαναλέω πως τη Benz την θεωρώ κορυφαία στα λεφτά της και κοιτάει στα ίσια μέχρι και διπλάσιας τιμής κεφαλές. Στο προηγούμενο πικάπ μου, ένα Denon DP-300F είχα την MC-20E H, το οποίο πραγματικά το είχε απογειώσει. Όταν πήρα το Pro-ject αποφάσησα να βάλω την ίδια, αλλά σε χαμηλοέξοδη. Λοιπόν πότε δεν πήρα τον ήχο που είχα με την υψηλοέξοδη στο Denon. Και θεωρώ το Xpression καλυτερο από το Denon.
Το θέμα με την Benz στο Xpression είναι πως για να τη ζυγίσω, βάζω στον βραχίονα και το έξτρα βαράκι της κεφαλής, αλλά και το έχτρα βαράκι που είχε το πικάπ και πάλι για βάρος ανάγνωσης 2γρ. το αντίβαρο τερματίζει. Επίσης και το πιο σημαντικό για μένα, είναι πως η απόσταση της ακίδας σε σχέση με το σημείο που βιδώνει η κεφαλή στον βραχίονα είναι μικρή, με αποτέλεσμα όταν η κεφαλή είναι βιδωμένη τέρμα μπροστά στον βραχίονα, δηλ. στο μεγαλύτερο δυνατό ενεργό μήκος του βραχίονα, η υπερκρέμαση να είναι 1-2 χιλιοστά μικρότερη από αυτή που πρέπει να έχει. Και αυτό το θεωρώ μεγάλο σφάλμα ανάγνωσης. Και τέλος η συχνότητα συντονισμού του συστήματος κεφαλής-βραχίονα είναι στα 14,5 Hz, με αποτέλεσμα πολύ δυνατά πρίμα, μπέρδεμα σε πολυμελής σχήματα, τσίριγμα σε δυνατά σημεία και κουραστικό γενικώς άκουσμα σε πολύωρες ακροάσεις. Σε ολιγομελή σχήματα, μια χαρά τα πήγαινε.
Για την MC-1 που λες, ούτε αυτή ταιριάζει στον βραχίονα μου, βγάζει συχνότητα συντονισμού 13,5 Ηz.
Ξέρω πολύ καλά ότι στα λεφτά αυτά δεν περμένω θαύματα, αλλά τουλάχιστόν αν βάλω μια κεφαλή που ταιριάζει στον βραχίονα θα ακούω σωστά.
Όσον αφορά την Benz, ούτε τις μισές ώρες δεν έχει παίξει και αυτές με πολύ προσοχή και ευλάβια από μέρους μου, είναι σαν καινούργια, οπότε μάλλον θα την πουλήσω και μιας που άκουσα οτι σταμάτησε η παραγωγή της, μάλλον θα φύγει εύκολα.
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,896
επαρχια
Re: Απάντηση: Αλλαγή κεφαλής στο Pro-ject 1XpressionIII

LUXILLA...όπως πάντα αναλυτικότατος!

Πιστεύω πως το στήσιμο, η γεωμετρία και η συχνότητα συντονισμού, ακόμα και σε εισαγωγικά μοντέλα πικάπ και κεφαλών παίζουν μεγάλο ρόλο.
Το ξαναλέω πως τη Benz την θεωρώ κορυφαία στα λεφτά της και κοιτάει στα ίσια μέχρι και διπλάσιας τιμής κεφαλές. Στο προηγούμενο πικάπ μου, ένα Denon DP-300F είχα την MC-20E H, το οποίο πραγματικά το είχε απογειώσει. Όταν πήρα το Pro-ject αποφάσησα να βάλω την ίδια, αλλά σε χαμηλοέξοδη. Λοιπόν πότε δεν πήρα τον ήχο που είχα με την υψηλοέξοδη στο Denon. Και θεωρώ το Xpression καλυτερο από το Denon.
Το θέμα με την Benz στο Xpression είναι πως για να τη ζυγίσω, βάζω στον βραχίονα και το έξτρα βαράκι της κεφαλής, αλλά και το έχτρα βαράκι που είχε το πικάπ και πάλι για βάρος ανάγνωσης 2γρ. το αντίβαρο τερματίζει. Επίσης και το πιο σημαντικό για μένα, είναι πως η απόσταση της ακίδας σε σχέση με το σημείο που βιδώνει η κεφαλή στον βραχίονα είναι μικρή, με αποτέλεσμα όταν η κεφαλή είναι βιδωμένη τέρμα μπροστά στον βραχίονα, δηλ. στο μεγαλύτερο δυνατό ενεργό μήκος του βραχίονα, η υπερκρέμαση να είναι 1-2 χιλιοστά μικρότερη από αυτή που πρέπει να έχει. Και αυτό το θεωρώ μεγάλο σφάλμα ανάγνωσης. Και τέλος η συχνότητα συντονισμού του συστήματος κεφαλής-βραχίονα είναι στα 14,5 Hz, με αποτέλεσμα πολύ δυνατά πρίμα, μπέρδεμα σε πολυμελής σχήματα, τσίριγμα σε δυνατά σημεία και κουραστικό γενικώς άκουσμα σε πολύωρες ακροάσεις. Σε ολιγομελή σχήματα, μια χαρά τα πήγαινε.

Γιατί δεν πας στον Ορφέα να πάρεις ένα αντίβαρο για το βραχίονά σου που να ισορροπει ελαφρύτερες κεφαλές? Κάνε αυτό και μην αλλάξεις κεφαλή ακόμα.
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,896
επαρχια
Κοίτα η Benz-Micro MC20E2 έχει μάζα 4 gr. Θες το μικρό εναλλακτικό αντίβαρο της project για να ισορροπήσει σωστά η κεφαλή σου. Μπορείς να τους ζητήσεις να σου την ρυθμίσουν στον Ορφέα αν δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Για την ενεργο μάζα δες εδώ
 
Το θέμα μου είναι οτι μένω στο Πήλιο, αλλιώς θα το πήγαινα σήμερα κιόλλας στον Ορφέα να μπυ το ρυθμίσουν (μίλησα τώρα μαζί τους και ή θα το στείλω πακέτο ή θα κατέβω με το πικαπ Αθήνα από Σεπτέμβρη)
Ο εξοπλισμός που έχω είναι αυτος ο προτρακτορας της Pro-ject:
Pro-ject protractor.jpg
 

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,896
επαρχια
Μόνο αυτό δε φτάνει. Εκεί έχουν τα πάντα ζυγαριά για το βάρος ανάγνωσης, ειδικό δίσκο για το antiskating, εκείνο το εργαλείο της Clearaudio για τη ρύθμιση του αζιμουθίου, τα πάντα όλα. Καλύτερα να το πας εκει και θα στο ρυθμίσουν τέλεια.
 

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
κρατα την κεφαλη που εχεις,δεν υστερει καθολου με αλλες ανταγωνιστριες σ'αυτη την τιμη!!!
χειροτερα αποτελεσματα μπορει να εχεις