Ασπρόμαυρη φωτογραφία

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Αλήθεια, έχετε εμπειρία;

Εγώ μόλις αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την ΝΙΚΟΝ F501/ΑF 50 1.8 που αγόρασα πρόσφατα για να μυηθώ στο ασπρόμαυρο. Φόρτωσα ένα KODAK T MAX 100 και θα κοιτάξω να τραβήξω ερείπια, παλιά αυτοκίνητα, γέρους, κλπ.

Χρησιμοποιεί κανείς ασπρόμαυρο φιλμ αρκετά; Τί έχει να σου συστήσει; Σε τί αλλάζει η λήψη του ασπρόμαυρου από το έγχρωμο;
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Ασπρόμαυρο;

Αν και το τελευταίο μου ilford το τράβηξα αρκετά χρόνια πρίν, τολμώ να πώ ότι το ασπρόμαυρο είναι τεχνικά ευκολότερο αλλά αισθητικά δυσκολότερο...

Ξέρεις ότι καποιες λήψεις αποκτούν άλλη δύναμη κυρίως με γραμμές και σχήματα αλλά όλη η δουλειά είναι και πάλι στο μάτι όχι στο μέσον.

Τώρα με το photoshop η μετατροπή σε ασπρόμαυρο μπορεί να είναι τελικά προτιμότερη, κυρίως γιατί μπορούμε να παίξουμε με τα κανάλια rgb τονίζοντας ότι θέλουμε πρίν το desaturate.
Παλιά το ασπρόμαυρο ήταν διάσημο για τον λεπτό κόκο του φίλμ αλλά κυρίως γιατί έδινε δυνατότητες σε χομπίστες να επεξεργαστούν να ρυθμίσουν και να τυπώσουν μόνοι τους σχετικά εύκολα και ανέξοδα.
Τώρα στην computerοεποχή αμφιβαλω κατά πόσο αξίζει τον κόπο, αν και αυτό παραμένει υποκειμενικό κριτήριο φυσικά!

Στην περίπτωσή μου το ασπρόμαυρο έκανε προφανέστερη στις φωτογραφίες μου την αισθητική μετριότητα. Σε άλλους φυσικά μπορεί να δουλέψει αντίθετα!
Εξαρτάται απ' τι και πως βλέπει το μάτι και τι θέλει να δείξει στην φωτογραφία!
 

Photis

Supreme Member
4 July 2006
4,796
behind the camera
Re: Ασπρόμαυρο;

Το ασπρόμαυρο είναι το φιλμ που θα ξεχωρίσει τον ερασιτέχνη από τον επαγγελματία. Το μόνο που έχεις στη διάθεσή σου για να στήσεις ένα κάδρο είναι το κοντράστ και το latitude. Στο έγχρωμο, ακόμα και αν δεν ξέρεις να διαχειριστείς το κοντράστ, υπάρχει το χρώμα για να σε σώσει. Για να καταλάβετε καλύτερα τί εννοώ, κάντε το εξής πείραμα. Πάρτε ένα βίντεο κλιπ στην τηλεόραση, και αφαιρέστε τελείως το χρώμα. Δείτε πόσο "σούπα" θα είναι η εικόνα μετά. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι στο ασπρόμαυρο. Τα καλά νέα είναι ότι στο ασπρόμαυρο μαθαίνεις να φωτομετράς σωστά σε διάφορα σημεία του κάδρου σου, μαθαίνεις καλύτερα να χειρίζεσαι την υφή σου, και αν έχεις και πραγματικά όρεξη, μαθαίνεις και να φωτίζεις το κάδρο σου. Και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα κάνεις απλά για να μην "αποτύχεις". Ξαφνικά τα βιβλία του Άνσελ Άνταμς που έχουμε σκονισμένα στη βιβλιοθήκη, μετατρέπονται σε Ευαγγέλια που συνοδεύουν πάντα τις φωτογραφικές μας εξορμίσεις. Η κάθε λεπτομέρια στο κάδρο αποκτά σημαντικότητα.

Το κομμάτι που αναφέρει ο Ηλίας περί επεξεργασίας είναι επίσης πολύ σημαντικό. Αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το proccessing και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Ας πούμε ποια είναι η διαφορά άμα χρησιμοποιήσω τον εμφανιστή της Agfa, από τον migrofen της ilford; Τί διαφορές έχει μια εκτύπωση σε χαρτί KODAK από AGFA; Και άλλα τέτοια ωραία.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τί γίνεται στην ψηφιακή φωτογραφία όσον αφορά τα όρια του κοντράστ και του latitude. Αυτό που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι αυτό που θα δεις τυπωμένο στο φωτογραφικό χαρτί, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 stop κοντράστ. Και αυτό δεν μπορεί να το δώσει καμία οθόνη.
 
16 July 2006
7,496
HAMBURG
Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

δεν το εχω δοκιμασει ποτε ...

ειναι και αυτο το κολοφωτοσιοπ που λες .... εε θα το κανω εκει ...

αν δεν τα εμφανιζεις μονος σου τα φιλμ δεεεε λεει το ασπρομαυρο !
 

theo

New member
22 November 2006
12
Re: Ασπρόμαυρο;

Η σημαντικότερη διαφορά στην λήψη με ασπρόμαυρο σε σχέση με το έγχρωμο είναι η χρήση των φίλτρων. Αν νόμιζες ότι με το ασπρόμαυρο έχεις απλά ξεφορτωθεί τα χρώματα είσαι γελασμένος! (πάντα άμα θες να έχεις πλήρη έλεγχο γιατί αλλιώς μπορείς απλά να τραβήξεις ακριβώς όπως το έγχρωμο με το μόνο να σε απασχολεί να είναι το θέμα και η σύνθεσή σου) Το ασπρόμαυρο φιλμάκι έχει διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιδρά σε κάθε χρώμα αν και σε γενικές γραμμές όλα τα α/μ φιλμάκια αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο (λεπτομέρειες θα βρεις άμα ψάξεις για το φιλμάκι που χρησιμοποιείς). Έτσι με τη χρήση φίλτρων εσύ επηρεάζεις τον τόνο του γκρι που θα πάρει το κάθε στοιχείο της φωτογραφίας σου. Στην ουσία κάνουν ότι λέει και ο Ηλίας Σ. με το photoshop.

Πχ... Φωτογραφίζοντας ένα κόκκινο και ένα μπλε μήλο με ένα κόκκινο φιλτράκι θα έχεις σαν αποτέλεσμα το κόκκινο μήλο να βγει άσπρο και το μπλε μήλο μαύρο μιας και το κόκκινο φιλτράκι αφήνει μόνο το κόκκινο χρώμα να περάσει και κόβει το μπλε. Αντίστοιχα ισχύουν και στα άλλα χρώματα.
Έτσι με το κόκκινο φίλτρο το οποίο είναι και το πιο ευραίως χρησιμοποιούμενο κάνεις εντυπωσιακούς κατάμαυρους ουρανούς με κάτασπρα σύννεφα ή άσπρο δέρμα στο πρόσωπο και μαύρη θάλασσα!

Ως προς τα φιλμ εγώ χρησιμοποιώ Ilford στο ασπρόμαυρο. Στη σειρά Delta ξεχωρίζω το 3200 για τον πολύ κόκκο του και το 400 (ένα φιλμάκι για όλες τις περιστάσεις) και αν θες ένα φιλμάκι για πολλή λεπτομέρεια χωρίς πολύ κόκκο τότε το FP4 (125) είναι πολύ καλό.

Βέβαια παίζουν ρόλο και τα χημικά που χρησιμοποιείς για την εμφάνιση, εγώ πάλι Ilford χρησιμοποιώ, κυρίως τον Perceptol ο οποίος είναι πολύ λεπτόκοκκος καθώς και τον Microphen

Τώρα για τα ερείπια που λες πιστεύω αξίζει να δοκιμάσεις slide! Τραβάς μέσα σε εσωτερικούς χώρους με εξωτερικό φωτισμό εκμεταλλευόμενος το μεγαλύτερο εύρος του slide σε σχέση με τα άλλα φιλμ ή και τις ψηφιακές για πραγματικά πολύ δυνατές φωτογραφίες με απίστευτη λεπτομέρεια. Εδώ κολλάει η Kodak με το φοβερό της slide αλλά και τα Fuji Provia και Velvia αλλά και ασπρόμαυρα slide τα οποία δυστυχώς είναι δυσεύρετα
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Ασπρόμαυρο;

Τα velvia και provia τα χρησιμοποιώ συχνά και ξέρω τη συμπεριφορά τους. Ασπρόμαυρο slide όμως πού θα βρω, πόσο και ποιό;
 

theo

New member
22 November 2006
12
Re: Ασπρόμαυρο;

Ένας φίλος στη Θεσσαλονίκη μου είπε πως είχε βρει α/μ slide αλλά δε θυμάμαι ούτε πόσο ούτε τι... Θα τον ρωτήσω και θα σου πω λεπτομέρειες.

Αθήνα λογικά θα μπορείς να βρεις, πάντως έχουν σταματήσει να βγαίνουν άρα ότι και να βρεις και όσο και να το βρεις μην το αφήσεις!
 

asterios syllopoulos

Established Member
24 June 2006
229
thessaloniki
Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

υπηρχε ενα της agfa,scala νομιζω οτι το λεγανε αλλα τελος...
εξαλλου επρεπε να το στειλεις στα εργαστηρια τους...

αν θελεις να κανεις α/μ σλαιντ η λυση ειναι tmax με το κιτ αντιστροφης της
κοdak υπηρχε κι ενα της tetenal...

καποτε εκανα την δουλεια με συνταγες και πολυ πειραματισμο,χρειαζονται χημικα οπως βρωμιουχο καλιο -ευκολο- θειικο οξυ -δυσκολο κι επικινδυνο,εμφανιση σε agfa rodinal και καπου στην μεση της διαδικασιας εκφωτιση του φιλμ....

αντε και με σκοτεινο θαλαμο...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
88,216
Εκεί ψηλά.....
Re: Ασπρόμαυρο;

H ( συγνωμη για την εκφραση ) καβλα του ασπρομαυρου ειναι ο σκοτεινος θαλαμος...και κυριως η εκτυπωση....τα ασπρομαυρα slides ηταν παντα ανευ ενδιαφεροντος....
Οποιος εχει τυπωσει χαρτι και αγωνιουσε για το τι θα εμφανιστει στο χαρτι....αναλογα με το ποσες στιγμες θα το αφηνε στην εμφανιση δεν εχει αντιστοιχο πια.......

snif
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,245
Re: Ασπρόμαυρο;

Βλάση το αρνητικό δεν χρειάζεται σκοτεινό θάλαμο.

Χρειάζεσαι μόνο δυό τανκ.

Κόστος ελάχιστο
Βγάζεις το φιλμ από τη μηχανή.
Μετά πάς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, (κλείνεις παντζούρια) και κάτω από μιά κουβέρτα περνάς το αρνητικό μέσα στο τανκ.
(στην αρχή κάνεις μερικές πρόβες με ήδη εμφανισμένο).

Μετά τρία λεπτά εμφάνιση κούνημα ξέπλυμα, φιξ άλλα 5-10 λεπτά κούνημα και μετά ξέπλυμα και άπλωμα.
Μέσα σε μισή ώρα το πολύ από τη λήψη το βάζεις στο σκάνερ σου και δουλεύεις.
Η πιό κοντά λύση στην ψηφιακή !
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,245
Re: Ασπρόμαυρο;

Το έκανα συστηματικά μεταξύ 1977-1985 και ήταν μαγεία.
Βέβαια είχα και προτζέκτορα γιά εμφάνιση χαρτιών.
Εκεί ήταν ακόμα πιό μαγεία, αλλά ΕΚΕΙ θέλει σκοτεινό θάλαμο.
Αλλά αν θες να πας και εκεί, εύκολα και φτηνά είναι.
Διώχνεις κόσμο από το σπίτι, κατεβάσεις τηλέφωνο, σκοτεινιάζει ελαφρά την κουζίνα (αμα είναι σε φωταγωγό είναι εύκολο) και φεύγεις....
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,953
Θεσσαλονίκη
Re: Ασπρόμαυρο;

Βλάση το αρνητικό δεν χρειάζεται σκοτεινό θάλαμο.

Χρειάζεσαι μόνο δυό τανκ.

Κόστος ελάχιστο
Βγάζεις το φιλμ από τη μηχανή.
Μετά πάς σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, (κλείνεις παντζούρια) και κάτω από μιά κουβέρτα περνάς το αρνητικό μέσα στο τανκ.
(στην αρχή κάνεις μερικές πρόβες με ήδη εμφανισμένο).

Μετά τρία λεπτά εμφάνιση κούνημα ξέπλυμα, φιξ άλλα 5-10 λεπτά κούνημα και μετά ξέπλυμα και άπλωμα.
Μέσα σε μισή ώρα το πολύ από τη λήψη το βάζεις στο σκάνερ σου και δουλεύεις.
Η πιό κοντά λύση στην ψηφιακή !

επειδή έχω σκάνερ αρνητικών, για δώσε εάν μπορείς λίγες περισσότερες λεπτομέρειες! Τι υλικά θα χρειαστώ?
Το λέω γιατί μόλις παρέλαβα μία Asahi ES και τρώγομαι να τη χρησιμοποιήσω.
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,245
Re: Ασπρόμαυρο;

Πήγαινε στο γνωστό κατάστημα της Βενιζέλου.
Ζήτα ένα τανκ με σπιράλ γιά εμφάνιση αρνητικών.

Αγόρασε ένα μπουκάλι ασπρόμαυρο εμφανιστή, ένα φιξατέρ και ένα σαπούνι ξεπλύματος.
Πάρε πχ της ilford αλλά και όποια μάρκα σου προτείνουν.
Πες ότι είσαι πρωτάρης, δεν πειράζει.
Δυό μανταλάκια απλώματος
Και αγόρασε αρνητικά που να ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα βαρελάκια τους.
Αν έχεις ένα χρονόμετρο μην πάρεις.
Μετά rtm των υγρών εμφάνισης.

Με 40 ευρώ νομίζω είσαι εντάξει.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
88,216
Εκεί ψηλά.....
Re: Ασπρόμαυρο;

Σκοτεινός θάλαμος, γιοκ. Που θα τα εμφανίσω;

φτιαχνεις με μηδενικο κοστος.......

καποτε εμφανιζα σε μια τουαλετα 1 Χ 1

απλα θες μια βρυση καπου σχετικα κοντα...για να μην τρεχεις και ενα τροπο φωτοστεγανοποιησης.......(ενα mdf στο παραθυρο αν υπαρχει η ενα μαυρο πανι ειναι αρκετο )

και μια λαμπα ειδικη.....

και φυσικα ενα εκτυπωτη που θα βρεις παμθηνα πια μιας και δεν ασχολειται κανεις πια
 
18 June 2006
12
Απάντηση: Ασπρόμαυρο;

Για την εμφανιση του φιλμ (και μονο) η φωτοστεγανοτητα ειναι απαραιτητη μονο κατα το περασμα σε καρουλι του φιλμ...αυτο αν δεν το επιτρεπει ο χρονος γινεται και σε φωτοστεγανα bags (τα κουβαλουσαν οι φωτορεπορτερ μαζι τους τις παλιες εποχες και εμφανιζαν επιτοπου τα φιλμ...)Νομιζω πως υπαρχουν ακομη στην αγορα.
Η εμφανιση ειναι τυπικη διαδικασια 3 σταδιων(εμφανιστης-στοπ bath(ξυδακι στην τελικη)-στερεωση) και καλο πλυσμο.
Το μονο που απαιτει ειναι σταθερη θερμοκρασια.Καλο ειναι μετα το πλυσιμο του φιλμ ενα ακομη μπανο με agepon για μειωση της επιφανεικης τασης ωστε να μη βλεπουμε κυλιδες νερου στο φιλμακι μας.

Δυστυχως :mad: δεν υπαρχει ο χρονος πλεον για να εμφανιζω εγω τα φιλμακια μου(ο χωρος-τα χημικα και ο εκτυπωτης υπαρχουν).
Τα βασικα για την εμφανιση και με εικονες
Δυστυχως δεν μπορω να βαλω link με οδηγιες γιατι λεει πως εχω κατω απο 10 post:argue:
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,245
Re: Ασπρόμαυρο;

Κάνε έναν κόπο και βάλε άλλα δυό...Λοιπόν δοκιμάστε το θα νιώσετε μεγάλη ικανοποίηση...