[AVClub Event] Μεγάλο συγκριτικό τηλεοράσεων στο Sony Center Γλυφάδας

 • Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

  Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2023 την Κυριακή 02 Απριλίου και ώρα 14.00

  Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

xavito

Moderator
Staff member
29 October 2008
8,553
Θεσσαλονίκη

Αγαπητά μέλη,

Το AVClub σε συνεργασία με τη Digital Passion, διοργανώνει στο Sony Center Γλυφάδας (Β. Κατράκη 4,Γλυφάδα), το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στις 18:00, ένα μεγάλο συγκριτικό τηλεοράσεων, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε ορισμένα εκ των κορυφαίων μοντέλων της αγοράς.

Οι τηλεοράσεις που θα μετέχουν στο συγκριτικό είναι οι παρακάτω:

 • Sony A95K στις 65 ίντσες (RGB QD-OLED Samsung Display panel + heatsink)
 • Sony A90J στις 83 ίντσες (WRGB OLED EX LG Display panel + heatsink)
 • Sony X95K στις 85 ίντσες (miniLED LCD panel με 768 ζώνες local dimming)
Όλες οι τηλεοράσεις θα ρυθμιστούν από τον Μανώλη Καστρουνή (Audio Video Editor.Science of Digital Imaging, Display Calibration,ISF certified calibrator) και θα ακολουθήσει πλήρης παρουσίαση, στο demo room του Sony Center.

Θα έχουμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τον έλεγχο του φωτισμού μεταξύ της X95K και των OLED ,αλλά και να δούμε τις διαφορές μεταξύ των LG και Samsung panel στις κορυφαίες OLED της Sony.

Πέραν από την παρουσίαση των σετ μετρήσεων, θα προβληθεί και επιλεγμένο υλικό ώστε να εξετάσουμε κατά πόσο είναι εμφανείς οι διαφορές σε πραγματικές συνθήκες θέασης.

Σας παρακαλούμε, όπως δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο παρόν θέμα.

Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά!
 

n_olympios

Supreme Member
17 June 2006
3,377
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους διοργανωτές για το πραγματικά ξεχωριστό event! Ευχαριστούμε φυσικά το @ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ για την άριστη παρουσίαση (και επειδή είναι πάντα ωραίος τύπος!), το Sony Center Γλυφάδας για τη φιλοξενία, τον @takisot και τους υπόλοιπους συντελεστές του avclub. 😊

Α, μια ιδιαίτερη μνεία στην Apple που μας έβγαλε για μια ακόμη φορά ασπροπρόσωπους, τόσο με hardware όσο και με software. 😁
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
26,886
Παλλήνη
Ενα μεγάλο ευχαριστώ και απο εμένα, στο Sony Center για την άψογη φιλοξενία και την διάθεση των κορυφαίων Sony τηλεοράσεων, τον @ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ για την εξαιρετική παρουσίαση αλλά και για τις σχεδόν 2 μέρες που διάθεσε από τον πολύτιμο χρόνο του για το ακριβές calibration των 3 τηλεοράσεων, τον @evanfotis για την πολύτιμη συνδρομή του στο στήσιμο του live streaming που ήταν ένα πρωτόγνωρο & αρκετά πολύπλοκο εγχείρημα για εμάς και τον @anderm για τον συντονισμό και τον χρόνο που αφιέρωσε στη οργάνωση του event. Και φυσικά ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλα τα μέλη του avclub που βρήκαν τον χρόνο να έρθουν ως την Γλυφάδα για να δουν το συγκριτικό live. Εντυπώσεις πιο μετά, προς το παρόν μερικές φωτος:
tempImagevsUTI2.jpg
tempImageLF4SqF.jpg
tempImageUfK3eZ.jpg
tempImage56VDBV.jpg
tempImage9lqAjN.jpg
tempImagetZUGIu.jpg
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,086
Το Av club.gr πάλι πρωτοτύπησε στην χώρα μας ,το να μεταδώσεις Live δεν είναι εύκολο …
Συγχαρητήρια στα παιδιά που το έτρεξαν,στον Επαγγελματία Μανώλη και φυσικά στην Sony center Γλυφάδας για την φιλοξενία .

Προσωπικά έγινε πιο σοφός μετά από αυτήν την παρουσίαση όσον αφορά που πάει το πράγμα και δεν θα μασήσω τα λόγια μου εξάλλου είμαι ένας απλός χομπίστας .
Η προτίμηση μου φυσικά θα είναι πάντα στην φυσική εικόνα και στον φυσικό ήχο και ΟΧΙ στο τεχνητό για όσους το αντιλαμβάνονται αυτό ,όποτε για εμένα ξεκάθαρα νικητής είναι μια OLED Sony τηλεόραση ,αυτά περί burn 🔥 in ας το ψάξουν κάποιοι περισσότερο, για της Sony OLED δεν μιλάμε ;

Το πουσάρισμα και αυτά περί φωτεινότητας για να εντυπωσιάσουν είναι αφύσικα γιατί απλούστατα φυσικό είναι αυτό που βλέπουν μόνο τα μάτια μας εκτός αν η θέαση προβλέπεται να γίνει κατακαλόκαιρο μέσα στον ήλιο 🤔

Αυτή λοιπόν η βιομηχανία κατάργησε της πλάσμα ,κατάργησε το 3D που αυτήν την στιγμή το AVATAR παίζεται στους Κινηματογράφους ,προσπάθησε φυσικά να καταργήσει και το βυνίλιο ,προσπαθεί φυσικά να καταργήσει και το δισκάκι blu-ray το σημείο αναφοράς δηλαδή για να βλέπουμε όπως να ναι και ότι να ναι ,σε όλες τις περιπτώσεις δεν βγαίνει πάντα ο καλύτερος νικητής αυτά όλα για σκέψη και προβληματισμό !!!
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
26,886
Παλλήνη
fbd9f3e752d81494bb8ba0205cd09f0b.jpg

38d0967a229a504809a7608c77b67462.jpg

6117f8fdc590ba9bf3492cb4d9c37354.jpg
 
Ήταν ένα πολύ ωραίο event, σωστά οργανωμένο, με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο, για για αυτό οφείλω να ευχαριστήσω το Sony Center Γλυφάδας για την παροχή των δειγμάτων και την φιλοξενία, τον Μανώλη Καστρουνή που για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του AVclub να κάνει την παρουσίαση, έχοντας αφιερώσει πρώτα πάρα πολλές ώρες για να στήσει και ρυθμίσει σωστά τις τηλεοράσεις ώστε να είναι δίκαιο το συγκριτικό και φυσικά τους ανθρώπους του AVclub που έτρεξαν για άλλη μια φορά για να πάνε όλα ομαλά και να περάσουν όμορφα οι καλεσμένοι.

Στο θέμα μας λοιπόν..

Όπως έχει γραφτεί και παραπάνω είχαμε τρεις τηλεοράσεις. Προσθέτω και τις τιμές λιανικής τους που ισχύουν αυτή τη στιγμή για να έχουμε μια ιδέα:
 • Sony A95K στις 65 ίντσες (RGB QD-OLED Samsung Display panel + heatsink) 3.399 €
 • Sony A90J στις 83 ίντσες (WRGB OLED EX LG Display panel + heatsink) 5.499 €
 • Sony X95K στις 85 ίντσες (miniLED LCD panel με 768 ζώνες local dimming) 4.599 €
Ξεκινάμε με τα βασικά:

Αν κάποιος κοιτάζει για τηλεόραση 65 ιντσών και πάνω, οπότε έχει στη λίστα του και την A95K, και δεν έχει πρόβλημα να εκταμιεύσει το απαραίτητο ποσό (για σύγκριση η A90J στις 65 ίντσες στοιχίζει 2.599 €, οπότε 800 € λιγότερο από την Α95Κ), με την Α95Κ θα πάρει μια τηλεόραση που παίζει σαφώς πιο "πιστά" σε σχέση με τις OLED-based προτάσεις. Αυτό γιατί τα νέα panel της Samsung πλησιάζουν κατά ~3-4% περισσότερο το 100% του ιδανικού χρώματος. Αυτό ισχύει θεωρητικά αλλά αποδεικνύεται και πρακτικά, όπως είδαμε με τα μάτια μας. Και μπορεί το "3-4%" να ακούγεται λίγο, αλλά στο μάτι είναι πολύ. Φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά. Μπορεί σε κάποιους να μην τους αρέσει, μπορεί να τους ξενίσει. Αλλά είναι σίγουρα πιο "σωστό", έχουμε πιο πιστή αναπαραγωγή του υλικού μας. Βλέπουμε κάτι που είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που είχαν στο μυαλό τους (και στα monitors τους) οι παραγωγοί του υλικού μας. Και αυτό έχει σίγουρα αξία.

Τώρα, αν κάποιος θέλει να πάει στις 80+ ίντσες προφανώς δεν έχει την επιλογή της A95K (τουλάχιστον μέχρι να καταφέρει η Samsung να παράγει το QD-OLED panel της σε 80+ ίντσες).

Οπότε η επιλογή είναι μεταξύ OLED και LCD με miniLED dimming.

Η πρώτη τεχνολογία είναι γνωστή σε όλους, σημαίνει για αρχή απόλυτο μαύρο χωρίς συμβιβασμούς. Τα σύγχρονα καλά panels έχουν μάλιστα και τουλάχιστον ικανοποιητική φωτεινότητα, οπότε ένα σημείο που έπασχαν παλιότερα οι OLED δεν υφίσταται πια.

Η δεύτερη τεχνολογία είναι πρακτικά η παλιά κλασική LCD τεχνολογία (ανεπτυγμένη τεχνολογικά φυσικά, αλλά σαν βασική αρχή παραμένει ίδια) αλλά με πολλές ζώνες local dimming. Στην προκειμένη περίπτωση με το panel των 85" μιλάμε για 768 διακριτά ελεγχόμενες όσο αφορά την φωτεινότητα "περιοχές". Οπότε με έναν γρήγορο υπολογισμό προκύπτει ότι η κάθε "ελεγχόμενη περιοχή" έχει εμβαδό κάτι λιγότερο από 26 τετραγωνικά εκατοστά. Δηλαδή κάτι σαν επιφάνεια 4 επί 6 εκατοστά. Αυτό αποτελεί βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν (που οι ζώνες ήταν πολύ λιγότερες..) αλλά και πάλι 4 επί 6 εκατοστά είναι μεγάλη επιφάνεια.

Παρόλα αυτά, μεγάλη εντύπωση μου έκανε το ότι η συγκεκριμένη τηλεόραση έπαιξε τουλάχιστον αξιοπρεπώς, σε σχέση με τις OLED ανταγωνίστριες. Μόνο και μόνο το ότι δεν έκανε "μπαμ" η διαφορά λόγω LCD panel είναι τεράστια νίκη για την τεχνολογία του miniLED. Αυτό οφείλουμε να το παραδεχθούμε.

Στα πραγματικά δύσκολα βέβαια, η OLED τεχνολογία δείχνει τα δόντια της και μας θυμίζει τι σημαίνει απόλυτο μαύρο, έχοντας έλεγχο του φωτός σε επίπεδο sub pixel.

Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, γιατί κανείς να κοιτάξει τις τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD?

Για τρεις λόγους:

1) Κόστος. Όπως βλέπετε παραπάνω η X95K είναι 2 ίντσες μεγαλύτερη από την A90J και παράλληλα 900€ πιο οικονομική. Οπότε το κριτήριο "τίμημα / ίντσα" είναι ξεκάθαρα υπέρ της LCD.

2) Μεγαλύτερη φωτεινότητα. Ναι, δεν είναι τεράστιες οι διαφορές, αλλά είναι υπαρκτές, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. πολύ φωτισμένος χώρος) θα κάνει κάποια διαφορά. Συν κάποιοι άνθρωποι πολύ απλά γουστάρουν το πάρα πολύ φως. Περί ορέξεως που λέμε..

3) Δεν ανησυχείς καθόλου για image retention / burn-in. Παρότι οι σύγχρονες OLED είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητες στο φαινόμενο σε σχέση με το παρελθόν, σε συγκεκριμένες συνθήκες χρήσης (πολύωρο gaming ή διαρκής τηλεοπτική θέαση με το ίδιο λευκό logo του σταθμού) κάπως κινδυνεύουν. Με τις LCD προφανώς αυτό δεν είναι θέμα.

Οπότε όλα τα μοντέλα που είδαμε στοχεύουν σε κάποιο segment της αγοράς, έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και θα βρουν αγοραστικό κοινό.

Αυτό που έχουν κοινό μεταξύ τους είναι οι κορυφαίοι επεξεργαστές εικόνας, που δεν βρίσκονται στην χαμηλή κατηγορία τιμής, και που δείχνουν τα δόντια τους σε κάθε ευκαιρία, είτε μιλάμε για μεγάλο motion resolution είτε για βελτίωση μέτριου ή κακού υλικού (βλέπε τηλεοπτικό σήμα Ελλάδας).
 

speedman_27

Supreme Member
17 August 2010
4,972
Mitilini
Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά είναι λίγο πρόβλημα Sony Patents Anti-Piracy Blacklist for Smart TVs and Media PlayersΣτάλθηκε από το SM-T720 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk