AVClub Motion Test: Η δική σας τηλεόραση, πόσο καλά τα πάει από κίνηση;

Ξ ΟŒΟƒΞΏΟ…Ο‚ Ξ±Ο€ΟŒ τους ΞΊΟ…Ξ»ΞΉΟŒΞΌΞ΅Ξ½ΞΏΟ…Ο‚ στίχους του pattern μπορΡίτΡ Ξ


  • Total voters
    0

JL_?

Moderator
Staff member
19 September 2008
15,363
Terra
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο όλες οι τηλεοράσεις και οι προβολείς ήταν αποκλειστικά τεχνολογίας CRT και πλεκτής σάρωσης, ο τομέας της κίνησης δεν αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης και έγνοιας μεταξύ μελλοντικών αγοραστών και κατόχων. Λίγο-πολύ, όλες οι συσκευές παρουσίαζαν ταυτόσημες επιδόσεις, ενώ και το διαθέσιμο υλικό υπολείπονταν σαφώς των ικανοτήτων του καθοδικού σωλήνα, ώστε τα όποια θολώματα ή σπασίματα, να οφείλονται αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάποια στιγμή όμως, μπήκε η προοδευτική σάρωση στη ζωή μας και κάπου εκεί ξεκίνησαν να μας απασχολούν ερωτήματα του τύπου: «Γιατί η καινούρια πανάκριβη high-end τηλεόρασή μου έχει χειρότερη κίνηση από την 14άρα που έχω στο τροχόσπιτο;» Στη συνέχεια, ο καθοδικός σωλήνας, αντικαταστάθηκε από υγρούς κρυστάλλους, κελιά πλάσματος και μηχανικά καθρεφτάκια και οι απορίες πολλαπλασιάστηκαν. Η μητέρα των κακών στην περίπτωσή μας, ονομάζεται απόπλεξη και σημαίνει την μετατροπή ενός σήματος βίντεο πλεκτής σάρωσης σε προοδευτική.

Εν έτει 2010, η τηλεοπτική εκπομπή στηρίζεται ακόμα σε μία ιδέα της δεκαετίας του ’30, την πλεκτή σάρωση. Όταν οι «πατέρες» της τηλεόρασης καταστάλαξαν σε αυτό το πρότυπο, θεωρήθηκε μία επαναστατική προοπτική, η οποία επέτρεπε τον διπλασιασμό της κατακόρυφης ανάλυσης, διατηρώντας το ίδιο εύρος ζώνης. Τα μειονεκτήματα που κουβαλούσε όμως αυτή η ιδέα (τρεμόπαιγμα, γραμμές σάρωσης, μισή ανάλυση κατά την κίνηση και τεχνουργήματα κοτλέ), παρότι ήταν αδιόρατα στους μικροσκοπικούς καθοδικούς της εποχής, έφτασαν να βασανίζουν μηχανικούς και τηλεθεατές, μισό αιώνα αργότερα. Όταν μία συσκευή καλείται να μετατρέψει υλικό πλεκτής σάρωσης σε προοδευτική, σε πρώτο επίπεδο προκύπτει το εξής δίλημμα: να θυσιαστεί η ανάλυση ή η κίνηση; Αν θέλουμε να κρατήσουμε όλη την απαλότητα της κίνησης που εμπεριέχεται σε ένα σήμα PAL 576 πλεκτών γραμμών, αυτόματα μένουμε με 288 γραμμές για κάθε Hz, εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στη «φαντασία» του επεξεργαστή εικόνας να «μαντέψει» τις υπόλοιπες 288 που λείπουν, με όση επιτυχία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό. Αν πάλι κρατήσουμε και τις 576 γραμμές, βρισκόμαστε με τα μισά στιγμιότυπα κίνησης από τα αρχικά και το διαβόητο judder κάνει την εμφάνισή του.

Όταν πριν από χρόνια ρώτησαν σε ένα συνέδριο τον Yves Faroudja, γιατί πουλάει την υπερεπιτυχημένη εταιρεία του, αυτός απάντησε: «Εδώ και δύο δεκαετίες προσπαθώ να πετύχω την τέλεια μετατροπή από πλεκτή σε προοδευτική σάρωση. Οι αποπλέκτες μου, αυτή τη στιγμή θεωρούνται ό,τι καλύτερο στην αγορά. Και όμως, μετά από όλα αυτά, ένα πράγμα μόνο μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα: η τέλεια μετατροπή πλεκτής σάρωσης σε προοδευτική, απλά είναι αδύνατη.» Παρά το αποκαρδιωτικό των δηλώσεων του κ. Faroudja, η προσπάθεια για την ανάπτυξη αποπλεκτών που να μπορούν να διατηρήσουν ανάλυση + κίνηση συνεχίστηκε, ενώ βρήκε έναν πολύτιμο σύμμαχο προς αυτό τον στόχο στα συστήματα frame interpolation. Με πρωτοπόρους τη Philips και τη Sony, με τα συστήματα DNM και DRC-MF αντίστοιχα, για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν καταναλωτικές τηλεοράσεις προοδευτικής σάρωσης, που η κίνησή τους δεν είχε πολλά να ζηλέψει από τις «πιουρίστικες» πλεκτής σάρωσης. Μάλιστα, ως παρενέργεια αυτών των συστημάτων, προέκυψε και η «βουτυροποίηση» του κινηματογραφικού judder, δυνατότητα που μέχρι σήμερα συντηρεί μερίδες τόσο φανατικών οπαδών, όσο και ορκισμένων εχθρών. :D

Πού έχει φτάσει όμως σήμερα, μετά από τόσα χρόνια η εξέλιξη των αποπλεκτών; Κατάφερε να διαψεύσει τον Yves Faroudja, έστω και με τη συνδρομή των συστημάτων frame interpolation, ή η άποψη του στέκει ακόμα καίρια και ακλόνητη;

Με αφορμή την συζήτηση που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο νήμα της U20, γύρω από τις ικανότητες του αποπλέκτη της και τις επιπτώσεις του στην κίνηση, σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες του frame interpolation πάνω στον ίδιο αποπλέκτη, αποφάσισα να «κατασκευάσω» ένα patternάκι, το οποίο θα είναι σε θέση να μας δείξει που βρίσκονται οι ικανότητες των σημερινών τηλεοράσεων στην διατήρηση της κίνησης του τηλεοπτικού, σε σχέση με το πώς αυτή θα φαινόταν σε μία συμβατική τηλεόραση CRT πλεκτής σάρωσης.

Το pattern, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ και αρκεί να το αποσυμπιέσετε, να το κάψετε σε ένα δισκάκι DVD-R ή DVD-RW και να το ταΐσετε στο δισκοπαικτικό σας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωστή αξιολόγηση της τηλεόρασης ή του βιντεοπροβολέα σας, είναι να ρυθμίσετε το player σας σε 576i. Σε περίπτωση που δεν παρέχεται τέτοια επιλογή, απλώς συνδέστε το με SCART ή CVS.

Μόλις φορτώσει το δισκάκι θα σας δείξει τον ακόλουθο πίνακα, ο οποίος αναφέρεται στην ανωτέρω οδηγία:

cap041-1.JPG

Πατήστε το ΟΚ στο τηλεκοντρόλ για να ξεκινήσετε το τεστ. Θα εμφανιστεί η ακόλουθη εικόνα:

cap042.JPG

η οποία αποτελείται από τέσσερις κυλιόμενους στίχους, αυξανόμενης ταχύτητας από κάτω προς τα πάνω. Όσο περισσότερους κυλιόμενους στίχους βλέπετε καθαρά και μπορείτε να τους διαβάσετε χωρίς δυσκολία στην τηλεόραση ή τον προβολέα σας, τόσο καλύτερη δουλειά κάνει ο αποπλέκτης μόνος του ή σε συνδυασμό με κάποιο σύστημα frame interpolation (MotionFlow, Intelligent Frame Creation, MotionPlus, DigitalNaturalMotion, κτλ.). Ενδεικτικά, σε τηλεόραση CRT πλεκτής σάρωσης 50Hz, φαίνονται καθαρά και οι τέσσερις στίχοι, αν και στους ανώτερους, μπορεί να παρατηρηθεί phosphor trailing.

Δοκιμάστε λοιπόν τις ικανότητες της τηλεόρασής σας και ψηφίστε στο poll βάσει του καλύτερου αποτελέσματος που σας δίνει, ώστε να αποκτήσουμε μία εικόνα ως προς το που έχει φτάσει η τεχνολογία απόπλεξης και frame interpolation σήμερα. Εάν το επιθυμείτε, γράψτε και πιο μοντέλο έχετε και τις επιδόσεις του με και χωρίς το frame interpolation (αν διαθέτει), ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία ικανή βάση δεδομένων για τις ικανότητες του κάθε μοντέλου στον χειρισμό της κίνησης του τηλεοπτικού.

Σε αυτό το σημείο, να ευχαριστήσω θερμά τον petasis, η παρατηρητικότητα του οποίου στάθηκε η αφορμή για το παρόν νήμα, όσο και τον tmjuju, για τον χρόνο που αφιέρωσε για να ανέβει το pattern στον server του AVClub.

Καλές δοκιμές σε όλους !!!

-------------------------------- UPDATE --------------------------------
AVClub Motion Test: The HD Generation
-------------------------------- UPDATE --------------------------------
 
Last edited:
Γιάννη, πολύ καλή δουλειά! :D

Θα πάθει πολύς κόσμος "ζημιά" με το patternάκι σου!

Θα παραθέσω πρώτος εγώ την δικιά μου εμπειρία, αν και ελαφρώς off topic μιας και αναφέρεται σε software deinterlacing.

Λοιπόν, setup το γνωστό HTPC με τον προβολέα BenQ w5000.

Το HTPC έδωσε έξοδο 1080/50p για τις ανάγκες της δοκιμής, τα οποία έγιναν passthrough από τον Onkyo 876.

Με πρόγραμμα αναπαραγωγής το TMT3, διαβάζω άνετα την δεύτερη γραμμή, και με δυσκολία την τρίτη. Η τέταρτη δεν έχει καμία τύχη..

Με πρόγραμμα αναπαραγωγής τον MPC-HC, η κατάσταση είναι δραματική.. Δεν διαβάζεται τίποτα. Βιαζόμουν αρκετά, οπότε δεν κοίταξα να δω καν με ποιον deinterlacer έπαιζε, και γιαυτό επιφυλάσσομαι για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης θα προσπαθήσω να ξεθάψω κάποιο DVD player, για να δω τι κάνει και ο deinterlacer του BenQ ή του Onkyo (αν και νομίζω ότι φοράνε τον ίδιο..).
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Αν έχουμε 2/3 τηλεοράσεις, πως συμμετέχουμε στο poll;
(Τώρα θα μου πείτε, εκεί κόλλησες;;; :flipout:)
 

glaros

Senior Member
14 June 2010
375
Αθήνα
Εντυπωσιακο! Με το IFC OFF, διαβαζα 2 στοιχους σχετικα ευκολα, τον τριτο με μεγαλη δυσκολια, τον δε τεταρτο με τιποτα. Ειχαν ολα ενα ειδους φαντασμα διπλα τους, κανοντας τα να φαινονται διπλα, κατι που αρχιζε αμυδρα στον πρωτο στιχο και χειροτερευε οσο αυξανε η ταχυτητα.
Με το IFC ON, διαβαζα και τον τεταρτο! Οχι τοσο ευκολα βεβαια λογω της ταχυτητας που κινειται, αλλα με λιγη αυτοσυγκεντρωση γινοταν! Τα γραμματα ηταν καθαρα ενω πριν επεφτε το ενα πανω στο αλλο δημιουργωντας μια μουντζουρα.

Το καμαρι μου, VT20 :firstprize:
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
U20: εξαρτάται το κριτήριο.
Αν το κριτήριο είναι να διαβάσεις το κείμενο, τότε διαβάζεις άνετα τις 2 τελευταίες γραμμές. Η 2η από πάνω, έχει διπλό είδωλο, αλλά με λίγη προσπάθεια διαβάζεται. Η 1η από πάνω με τίποτα. Phosphor trails εμφανίζεται και στις 4 γραμμές.

Αν το κριτήριο είναι να μην είναι θολά τα γράμματα, δηλαδή να έχουν καθαρό περίγραμμα, τότε αποτυγχάνουν και οι 4 γραμμές.
 

petasis

AVClub Fanatic
18 June 2006
17,003
Philips 9731: Πάλι εξαρτάται το κριτήριο... :flipout:

Αν το κριτήριο είναι να διαβάσεις το κείμενο, τότε διαβάζεις άνετα τις 3 τελευταίες γραμμές, και με λίγη προσπάθεια την 4η. (Δηλαδή τις διαβάζεις όλες).
Phosphor trailing όσο και αν έψαξα, δεν είδα... :flipout:

Τώρα, αν το κριτήριο είναι είναι να μην είναι θολά τα γράμματα, δηλαδή να έχουν καθαρό περίγραμμα (που εγώ θεωρώ το πιο σημαντικό), τότε θα έδινα στην 9731 τις 2 τελευταίες γραμμές μόνο. Η 2η από την κορυφή μοιάζει πολύ με το πως δείχνει η U20 την 4η: διαβάζεται άνετα, αλλά τα περιγράμματα δεν είναι καθαρά, είναι λίγο ασαφή. Η 1η από την κορυφή θέλει λίγη προσπάθεια να διαβάσεις τι γράφει, όμως δεν είναι καθαρή: δεν εμφανίζει πολλαπλά είδωλα όπως στην U20, αλλά θολώνει λόγω του trailing του LCD πάνελ της.

Όλα αυτά με το pixel plus ανοικτό, και το DNM στο ελάχιστο.

Τώρα θα με ρωτήσετε, τι γίνεται με το DNM κλειστό ή στο μέγιστο...
Δίκιο θα έχετε, και η απάντηση είναι έκπληξη: ΤΙΠΟΤΑ!
Εγώ δεν παρατήρησα καμία απολύτως διαφορά! Ή τέλος πάντων, αν υπάρχουν διαφορές είναι πολύ μικρές... (Βέβαια έχω δει το αποτέλεσμα σε άλλες σκηνές, απλά εδώ αποφασίζει να μην επέμβει στην εικόνα)

Όμως ποια είναι η μεγαλύτερη έκπληξη; Η ρύθμιση Clear LCD, δηλαδή το scanning backlight της 9731! Δοκίμασα να το κλείσω, και τα αποτελέσματα είναι εμφανώς χειρότερα!
Μπορείς να διαβάσεις άνετα μόνο τις 2 τελευταίες γραμμές, ενώ την 2η από την κορυφή με προσπάθεια. Η 1η από την κορυφή δεν διαβάζεται.
Αν όμως το κριτήριο είναι η καθαρότητα των γραμμάτων, τότε καμιά γραμμή δεν είναι καθαρή για εμένα.
Τελικά το scanning backlight στην 9731 κάνει περισσότερα πράγματα από ότι είχα δει στο παρελθόν (τίποτα... :flipout:). Απλά το είχα αναμμένο από συνήθεια...

Τελικά είναι πολύ παρεξηγημένο το scanning backlight, και τα πραγματικά και "ψεύτικα" Hz... -bye-
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,409
t3.large
JL_?, όπως πάντα καταπληκτικός! -bye-


η U10 φαίνεται να τα πηγαίνει εξαιρετικά με το IFC ON αφού διαβάζονται και οι τέσσερις σειρές, η πρώτη βέβαια απαιτεί καλή συγκέντρωση λόγο ταχύτητας! :laugh:

παραθέτω ένα high iso screenshot εν ώρα δράσης, όπου είναι ορατό και phosphor trail του προηγούμενου καρέ.

ss20100704130805.jpg

1/160 iso3200
 
Last edited:

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
9,495
Αθήνα...
Στην Samsung B8000 μπορώ να διαβάσω και τις 4 γραμμές,την τελευταία μόνο με το 200hz κτλπ..

(2333HD οθόνη υπολογιστή,μόνο οι 3 πρώτες η 4η με τίποτα.)
 

SERGIOSK

AVClub Enthusiast
3 January 2008
823
Athens
Σε G20

  • με IFC ON άνετα οι πρώτες 2 εύκολα η τρίτη και η τέταρτη σου βγάζει την πίστη λόγω ταχύτητας
  • με IFC OFF η τρίτη εχει διπλό είδωλο και η τέταρτη δεν εχει καμμία τύχη
Σε LCD 32 Toshiba διαβάζονται μόνο οι πρώτες 2

Ενδεικτικά έβαλα το DVD με SCART σε μια 22'' CRT και έπαθα πλάκα
Και οι 4 είναι υποδειγματικές και διαβάζονται εύκολα ακομα και η γρήγορη γραμμή χωρίς να ζαλίζεσαι.

Αραγε υπάρχει πάνελ HD να συναγωνίζεται την CRT ?
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
9,495
Αθήνα...
Οι crt απλά δεν είναι σχεδιασμένες να δείχνουν progressive υλικό οπότε και λογικό είναι να φένεται σωστά.
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,409
t3.large
Σε G20

  • με IFC ON άνετα οι πρώτες 2 εύκολα η τρίτη και η τέταρτη σου βγάζει την πίστη λόγω ταχύτητας
  • με IFC OFF η τρίτη εχει διπλό είδωλο και η τέταρτη δεν εχει καμμία τύχη

είσαι σίγουρα σε interlaced mode?
 

SERGIOSK

AVClub Enthusiast
3 January 2008
823
Athens
Αυτό που θέλω να πώ ειναι οτι αν σας πούνε να γράψετε τι λέει το κείμενο στην δύσκολη γραμμή δεν είναι εύκολο Θα σας φύγουν τα μάτια
Σε μια CRT μπορείς να το διαβάσεις αρκετά εύκολα χωρίς να ζαλιστείς
Λογικό είναι
Με το IFC ON ειναι σχετικά καθαρά η 4η γραμμή αλλα εστω και το μικρό περίγραμα που έχει σε συνδιασμό με την ταχύτητα το καθιστούν δύσκολο για ανάγνωση
 

sfortis

Administration Team
Staff member
3 August 2006
11,409
t3.large
Αυτό που θέλω να πώ ειναι οτι αν σας πούνε να γράψετε τι λέει το κείμενο στην δύσκολη γραμμή δεν είναι εύκολο Θα σας φύγουν τα μάτια
Σε μια CRT μπορείς να το διαβάσεις αρκετά εύκολα χωρίς να ζαλιστείς
Λογικό είναι
Με το IFC ON ειναι σχετικά καθαρά η 4η γραμμή αλλα εστω και το μικρό περίγραμα που έχει σε συνδιασμό με την ταχύτητα το καθιστούν δύσκολο για ανάγνωση

ναι αλλα μην ξεχνάς οτι η σχετική ταχύτητα κύλισης των γραμμάτων είναι σχεδόν διπλάσια στην 42άρα plasma σε σχέση με την 22άρα crt λόγω διαφοράς μεγέθους ;)
 

SERGIOSK

AVClub Enthusiast
3 January 2008
823
Athens
ναι αλλα μην ξεχνάς οτι η σχετική ταχύτητα κύλισης των γραμμάτων είναι σχεδόν διπλάσια στην 42άρα plasma σε σχέση με την 22άρα crt λόγω διαφοράς μεγέθους ;)


Σε 50'' το είδα (άρα 2,5x) Αυτή την παράμετρο δεν την είχα σκεφτεί :chinscratch:
 

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,013
Γλυκά Νερά Αττικής
Με Sharp 52'' XL2E (2,5 χρόνων) και με PowerDVD στα 1080p/50 οι τρείς πρώτες διαβάζονται πολύ άνετα, η 4η διαβάζεται κι αυτή, αλλά έχει μια εμφανή θολούρα. Με MPC-HC η ευκολότερη 1η μοιάζει στη θολούρα με την 4η!

img2129a.jpg
 
Last edited:

JL_?

Moderator
Staff member
19 September 2008
15,363
Terra
ναι αλλα μην ξεχνάς οτι η σχετική ταχύτητα κύλισης των γραμμάτων είναι σχεδόν διπλάσια στην 42άρα plasma σε σχέση με την 22άρα crt λόγω διαφοράς μεγέθους ;)

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, η ταχύτητα είναι της τάξης του 3-4x σε μία FullHD οθόνη σε σχέση με μία συμβατική CRT. Στον ίδιο χρόνο, ο στίχος καλείται να καλύψει 1920 εικονοστοιχεία στην πρώτη περίπτωση, ενώ μόνο 450-550 στη δεύτερη... ;)

Εγώ θα είμαι πιο αυστηρός (θα προτείνω το ίδιο και για τους υπόλοιπους) με την U10 και θα τις δώσω μόνο 3 γραμμές, καθώς το κριτήριο είναι να διαβάζονται σχετικά καθαρά και όχι με σχετική προσπάθεια... :p

JL_? said:
Όσο περισσότερους κυλιόμενους στίχους βλέπετε καθαρά και μπορείτε να τους διαβάσετε χωρίς δυσκολία στην τηλεόραση ή τον προβολέα σας...

Mε το IFC στο off, θα έλεγα πως ταυτίζεται με την εικόνα της U20, όπως την περιγράφει ο Γιώργος (petasis).

Aυτό που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον στην όλη διαδικασία, είναι πως ενώ η ίδια τηλεόραση (U10) "ξεσκίζει" τα deinterlacing tests του HQV Benchmark, τα βρίσκει "σκούρα" με το AVClub Motion Test... :D

Με Sharp 52'' XL2E (2,5 χρόνων) και με PowerDVD στα 1080p/50 οι τρείς πρώτες διαβάζονται πολύ άνετα, η 4η διαβάζεται κι αυτή, αλλά έχει μια εμφανή θολούρα. Με MPC-HC η ευκολότερη 1η μοιάζει στη θολούρα με την 4η!

img2129a.jpg

Έτσι όμως δεν αξιολογείται ο αποπλέκτης/scaler της τηλεόρασης.

Χρειάζεται ανάλυση 576i στην πηγή και full screen...
 
Last edited: