Χαρίζω Κεφίρ

mipi

Senior Member
30 June 2006
625
Χίος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Μιχάλη, το μεταλλικό σουρωτήρι κάνει ζημιά;

Δε μπορώ να βρω πλαστικό κι έχω "επενδύσει" με τούλι ένα παλιό τρυπητό για μακαρόνια που είχαμε...


Καλημέρα.
Λένε ότι χρειάζεται πλαστικό.
Στις αρχικές σελίδες του thread και συγκεκριμένα εδώ όμως http://users.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html#Kefir-d-erba
γράφει ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλαστικό, ανοξείδωτο και - το καλύτερο - από μπαμπού ψαθωτό χειροποίητο.
Πάντως όχι απλό σιδερένιο.
 

argi

Banned
17 July 2006
7,032
salmonela
Απάντηση: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

καλημερα
ποσες μερες κρατα το κεφιρ μετα το σουρωμα?
και
ποσες μερες θελει να μεινει το γαλα ?
συν
ποσες μερες θελει να πολαπλασιαστει το ζουζουνοκατασκευασμα
 
17 June 2006
9,806
Απάντηση: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Εγώ το πολύ το κρατάω για 24 ώρες στο ψυγείο. Σπάνια δεν έχει καταναλωθεί όλο μέχρι τότε. Ακόμα παίζω στα 300-400 ml γάλα τη φορά. Αλλαγές κάνω κάθε 1 ή 2 ημέρες. Πάντως στη 1 ημέρα εκτός ψυγείου η γιαουρτοποίηση είναι μεγαλύτερη ακόμα και από 3 ημέρες εντός ψυγείου. Για την ποσότητα του μύκητα πιστεύω πως έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
 

Ultra-One

Senior Member
12 February 2008
505
Λεμεσός - Κύπρος
Re: Απάντηση: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

καλημερα
ποσες μερες κρατα το κεφιρ μετα το σουρωμα?
και
ποσες μερες θελει να μεινει το γαλα ?
συν
ποσες μερες θελει να πολαπλασιαστει το ζουζουνοκατασκευασμα
Εγώ για 750ml γάλα και τον Μύκητα που έστειλε ο Μιχάλης πριν από 3-4 βδομάδες (έχει μεγαλώσει από τότε), θέλει 4-5 μέρες στο ψυγείο (6C) για να αρχίσει να γίνεται όπως μου αρέσει.

Πάντως 24ώρες, ακόμη και για 1 ποτήρι γάλα δεν βρήκα ότι είναι αρκετές για να φύγει η μυρωδιά της αγελαδίλας από το γάλα και να "ωριμάσει" το κεφίρ.

Μετά το σούρωμα, συνήθως το πίνω σε 2-3 μέρες.
 

mipi

Senior Member
30 June 2006
625
Χίος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Παιδιά, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι ναί μεν χρειάζεται ψυγείο ειδικά τώρα το καλοκαίρι για να μήν κόβει το γάλα, αλλά εξαρτάται πόσο δυνατή είναι η ψύξη.
Στη Λέσβο για παράδειγμα που έκανα το λάθος και έβαλα το θερμοστάτη του ψυγείου τέρμα ψηλά νομίζοντας ότι το ψυγείο ήταν χαμηλής ποιότητας και δεν πάγωνε, πέρασαν 2 μέρες και ακόμη παρέμεινε γάλα.
Στο ψυγείο του σπιτιού μου που το έχω χαμηλά (στο 1,5 με μέγιστο 5) και δεν είναι και από τα πιό δυνατά ψυγεία, σε μιά μέρα γίνεται υπέροχο παχύ κεφίρ όχι αρκετά ξυνό.
Προσοχή λοιπόν σε πόσο δυνατό ψυγείο το καλλιεργείτε γιατί δεν θα γίνεται η ζύμωση.
Γι' αυτό και κάποιοι φίλοι που πήραν κεφίρ παραπονέθηκαν ότι μετά και από 3-4 μέρες δεν γινόταν τίποτα. Το κανονικό είναι σε 1, άντε το πολύ 2 μέρες να ολοκληρώνεται η ζύμωση και να το αλλάζετε.
Προσοχή λοιπόν, σε 3 πράγματα:
* ποσότητα γάλακτος όχι υπερβολικά μεγάλη για τους μήκυτες που έχετε
* ψύξη ψυγείου μέτρια (να μην χαλάνε και τα τρόφιμα), προτιμάτε τα πάνω ράφια που η θερμοκρασία είναι ψηλότερη, και
* χρόνος ζύμωσης (πολύς=πηχτό/ξυνό, λίγος=γλυκό/αραιό σχετικά.):grandpa:
 

Ultra-One

Senior Member
12 February 2008
505
Λεμεσός - Κύπρος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Η τελευταία "παραγωγή" μου έμεινε 5-6 μέρες στο ψυγείο και το αποτέλεσμα ήταν το κεφίρ να έχει γεύση ΔΥΝΑΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ!!!!

Δεν ξέρω πόσο αλκοόλ μπορεί να είχε, αλλά υπολογίζω πάνω από 6-7%!

Πάντως το αποτέλεσμα ήταν ενδιαφέρον........

Θα έχει πλάκα να μεθύσεις από κεφίρ και να προσπαθείς να πείσεις τους μπάτσους ότι μέθυσες ....από γάλα!!!!-bye-
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Εγώ την ψύξη την έχω στους 3 βαθμούς C.
Το γέμισα με μισό λίτρο, αλλά μετά από 4 μέρες είχε παραγίνει.
Άρα θέλει κάτι λιγότερο.
 

gorgy

Established Member
19 June 2006
178
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Γνώριζα το kefir και τις ιδιότητες του από παληά, αλλά απέκτησα το Φθινόπωρο του 2004 αυθεντικούς Καυκάσιους μήκυτες από μιά ρωσίδα χορεύτρια. Το χρησιμοποίησα (έφτασα να κατασκευάζω και μια μορφή τυριού) αρκετά όλα αυτά τα χρόνια (με διαλείμματα πάντα) και εφοδίασα και πολύ κόσμο. Είναι πραγματική λύση για γαστρεντερολογικά προβλήματα (άσε τη μακροζωία). Το kefir να ξέρετε ότι θέλει το χρόνο του και μερικές φορές ήταν δύσκολο να το αφήνω σε γνωστούς (για να του αλλάζουν το γάλα) ή να το βρίσκω μισοπεθαμένο με κίτρινη πέτσα πάνω του και μετά να πρέπει να το αναστήσω με ξέπλυμα με καθαρό (πρώτα βρασμένο κι ύστερα αφημένο νάρθει στην θερμοκρασία δωματίου) νερό ή με συχνότερες αλλαγές. Κατάφερα να το διατηρήσω συνεχώς έως την Άνοιξη του 2008.
Τώρα πιά δεν έχω.
Είχα γνωρίσει μέσα από τα yahoo groups (kefir making) ιδιώτη που το διατηρούσε 15 χρόνια. Σας εύχομαι να τον ξεπεράσετε...:2thumb22sup:
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Δηλαδή εάν του αλλάζεις γάλα, δεν πολλαπλασιάζεται και επιβιώνει επ' αόριστον?

Κάποια στιγμή πεθαίνει?
 

mipi

Senior Member
30 June 2006
625
Χίος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Εγώ την ψύξη την έχω στους 3 βαθμούς C.
Το γέμισα με μισό λίτρο, αλλά μετά από 4 μέρες είχε παραγίνει.
Άρα θέλει κάτι λιγότερο.

Κανονικά η διαδικασία με το κεφίρ γίνεται σε θερμοκρασία δροσερού δωματίου. Υποθέτω πως μια σωστή θερμοκρασία θα ήταν γύρω στους 20-24 βαθμούς. Όμως τώρα το καλοκαίρι άντε να μη κόψει το γάλα εκτός ψυγείου. Ιδανικά θα ήταν τέλεια σε κάποιο υπόγειο-κελάρι που έχει δροσερό περιβάλλον.

Πάντως ακόμη και στο ψυγείο, καλό θα είναι να ολοκληρώνεται η ζύμωση σε μία, το πολύ δύο μέρες βάζοντας την ανάλογη ποσότητα γάλατος.
Το δικό μου πάλι πολλαπλασιάστηκε και τις τελευταίες μέρες βάζω 1 1/2 λίτρα γάλα και σε μιά μέρα γίνεται δυναμίτης.
Από σήμερα θα ανεβάσω το γάλα στα 2 λίτρα.
(...χίκ!)
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Άντε ρε συ! Τόσο πολύ?
Εγώ 2 μέρες με μισό και κάτι λίτρο.

Στην προηγούμενη ερώτηση, μου βγήκε ένα "δεν" παραπάνω". Εννοούσα ότι όσο το τροφοδοτείς με γάλα, ζει, ακόμη και χρόνια, σωστά?
 

gorgy

Established Member
19 June 2006
178
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Στην ερώτηση του send,
το γάλα τα ...τρέφει, πολλαπλασιάζονται και παράγουν κεφίρ που μπορείς ανάλογα με τα κέφια σου να το καταναλώνεις αραιό, πιό πηχτό, κρεμώδες ανάλογα με τις ώρες που το αφήνεις να ζυμωθεί. Είχα φτάσει να έχω τόση παραγωγή που αφού το αποθήκευα σε μπουκάλια στο ψυγείο, μετά τόρριχνα σε μαξιλαροθήκη , την κρέμαγα κάποιες μέρες σε μιά ντουζιέρα που είχα στο σπίτι και το τελικό προϊόν ήταν εκπληκτικό, κάτι μεταξύ γιαουρτιού-τυριού που ...τσίμπαγε στη γεύση του.
Τώρα αν δεν το ανατροφοδοτείς με γάλα στην αρχή θα πήξει πιό εύκολα, μετά θα σχηματίσει πέτσα, εν τω μεταξύ τα ...ζωάκια αρχίζουν να γίνονται υποκίτρινα και αν συνεχίζεις να αργείς να τα ταϊσεις, θα δείς ότι το αποτέλεσμα κόβει, δηλαδή χάνουν την δύναμη τους....Υπάρχουν πάντως τρόποι για recovery.
Το κεφίρ θέλει τον χρόνο του.
Θα συμβούλευα ακόμη να σταματήσετε την κατανάλωση για ένα διάστημα και όταν ξαναρχίσετε θα νοιώσετε την διαφορά και τι κάνει στον οργανισμό σας.
Μιά λύση γι´αυτούς που λείπουν καιρό από το σπίτι ή γι´αυτούς που θέλουν να σταματήσουν την κατανάλωση kefir για κάποιο καιρό αλλά να μπορούν όποτε θέλουν να το ξαναρχίσουν είναι η διατήρηση στο ψυξείο αφυδατωμένου μύκητα και η συντήρηση του σε πλαστικό δοχείο με σκόνη γάλακτος.Πιστέψτε με λειτουργεί, επανέρχεται κανονικά. Αυτά.
 

mipi

Senior Member
30 June 2006
625
Χίος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Στην ερώτηση του send,
Είχα φτάσει να έχω τόση παραγωγή που αφού το αποθήκευα σε μπουκάλια στο ψυγείο, μετά τόρριχνα σε μαξιλαροθήκη , την κρέμαγα κάποιες μέρες σε μιά ντουζιέρα που είχα στο σπίτι και το τελικό προϊόν ήταν εκπληκτικό, κάτι μεταξύ γιαουρτιού-τυριού που ...τσίμπαγε στη γεύση του.
Τώρα αν δεν το ανατροφοδοτείς με γάλα στην αρχή θα πήξει πιό εύκολα, μετά θα σχηματίσει πέτσα, εν τω μεταξύ τα ...ζωάκια αρχίζουν να γίνονται υποκίτρινα και αν συνεχίζεις να αργείς να τα ταϊσεις, θα δείς ότι το αποτέλεσμα κόβει, δηλαδή χάνουν την δύναμη τους....Υπάρχουν πάντως τρόποι για recovery.
Το κεφίρ θέλει τον χρόνο του.
Θα συμβούλευα ακόμη να σταματήσετε την κατανάλωση για ένα διάστημα και όταν ξαναρχίσετε θα νοιώσετε την διαφορά και τι κάνει στον οργανισμό σας.
Μιά λύση γι´αυτούς που λείπουν καιρό από το σπίτι ή γι´αυτούς που θέλουν να σταματήσουν την κατανάλωση kefir για κάποιο καιρό αλλά να μπορούν όποτε θέλουν να το ξαναρχίσουν είναι η διατήρηση στο ψυξείο αφυδατωμένου μύκητα και η συντήρηση του σε πλαστικό δοχείο με σκόνη γάλακτος.Πιστέψτε με λειτουργεί, επανέρχεται κανονικά. Αυτά.


Σε ευχαριστούμε για τις πραγματικά πολύτιμες πληροφορίες.
Όλα όσα έγραψες δεν τα γνώριζα καθόλου.

Αυτό που αναφέρεις για τον τύπο τυριού με κεφίρ, έτσι γίνεται;
Και η συντήρηση στο ψυγείο μόνο μύκητα αφυδατωμένου, εννοείς ότι π.χ. στραγγίζεις το παραγόμενο κεφίρ με τους μύκητες ως συνήθως και μετά τους βάζεις μέσα σε σκόνη γάλακτος και στη συντήρηση ή στην κατάψυξη;
Και πάλι ευχαριστούμε!
 

gorgy

Established Member
19 June 2006
178
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Είναι ένας τρόπος παραγωγής ίδιος μ´αυτόν που εφαρμόζουν για την παραγωγή τυριού "τσαντίλα" που φτιάχνουν ακόμη σε χωριά της Ελλάδας. Πρέπει να περιμένεις κάποιες μέρες να στραγγίξει καλά (ακίνητο πάντα σε σκιερό μέρος - εγώ χρησιμοποιούσα μιά ντουζιέρα) και μπορείς στο τέλος να του προσθέσεις και διάφορα καρυκεύματα για να φτιάξεις την γεύση του.
Για την αφυδάτωση...αφήνεις μύκητες ανάμεσα σε πανιά να στεγνώσουν μόνοι τους (εγώ τους άφηνα συνήθως σ´ένα τραπέζι που έχω στο μπαλκόνι) για πολλές ημέρες μέχρι που σκληραίνουν και παίρνουν ένα καφετί χρώμα (μοιάζουν με μαστίχα ανεπεξέργαστη χιώτικη, που την ξέρεις). Μετά σε πλαστικό δοχείο σκεπασμένες με σκόνη γάλακτος και μπορείς να τους συντηρήσεις για περίοδο 8-10 μηνών.
Το ωραίο σε όλη την διαδικασία είναι όταν τους επαναφέρεις, ξανά σε γάλα, αλλάζεις πιό συχνά, στην αρχή κόβει,μετά σιγά-σιγά αρχίζει να πήζει,το δοκιμάζεις, το χύνεις, βλέπεις τα... ζωάκια να ξυπνούν, να χοντραίνουν, να γίνονται πάλι μαλακά όπως πρώτα κλπ.κλπ.
Και κάτι άλλο το kefir σε μένα πάντα μου ...έβαζε κιλά. Μου άνοιγε την όρεξη.
Αυτά.
 

Stergito

Μέλος Σωματείου
11 November 2006
14,527
Θεσσαλονίκη
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Μια ερώτηση:

Είπαμε, δεν πλένουμε με σαπούνι το δοχείο που έχουμε τα ζουζούνια.
Αλλά, μπορούμε να πλύνουμε με σαπούνι το μπουκάλι που αποθηκεύουμε το στραγγισμένο κεφίρ;
Μου έχουν μείνει κάτι κατάλοιπα που δε λένε να φύγουν.

Κάτι ακόμα: Τελικά, πρέπει οπωσδήποτε να είναι πλαστικό το σουρωτήρι ή όχι;
 

mipi

Senior Member
30 June 2006
625
Χίος
Re: Χαρίζω ΚΕΦΙΡ

Το σουρωτήρι πρέπει να είναι (κατά τα γραφόμενα πάντα) οτιδήποτε πλην απλού σιδερένιου (και ανοξείδωτο από ότι γράφουν κάνει). Εγώ χρησιμοποιώ πλαστικό. Νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείς να βρείς ένα σχετικά μεγάλο πλαστικό.

Για την αποθήκευση του τελικού υγρού κεφίρ χρησιμοποίησε γυάλινο βάζο με καπάκι σαν αυτά που αγοράζεις π.χ. το μέλι του κιλού. Το πίνεις κατευθείαν από το βάζο και φυσικά μετά το πλένεις όπως τα πιάτα με σαπούνι. Το άλλο γυάλινο που γίνεται η ζύμωση εγώ το πλένω με καθαρό νερό μόνο.