Μιά σχετικά παραγνωρισμένη όπερα που την ανακάλυψε και την έφερε ξανά στο προσκήνιο η Callas.
O Cherubini αν και Φλωρεντίνος την πρωτοπαρουσίασε στο Παρίσι το 1797(ένα χρόνο πρίν ο Beethoven ολοκλήρωνε τον Fidelio),χωρίς μεγάλη επιτυχία.
Η οπερα ´ανέβηκε´μολις στα 1909 στην Σκάλα τού Μιλάνου.
Ο Μπετόβεν είχε γράψει τα καλύτερα για την ´Μήδεια´,όπως και ο Μπράμς.
Ο Μπράμς μάλιστα τήν θεωρούσε ´υψίστη δραματική τέχνη´.Ο ´Ελεύθερος Σκοπευτής´τού Weber,αλλά και ο Tannahauser του Wagner έχουν σαφείς επιδράσεις απο την ´Μήδεια´.
Η Μηδεια είναι μιά όπερα που θαυμάζεται περισσότερο για την συνολική μουσική της δομή ,παρά για κάποιες ´αβανταδόρικες´για τούς τραγουδιστές άριες.
Ξανανακαλύφθηκε το 1953 και την ίδια χρονιά η ευρισκόμενη σε μεγάλες δόξες Callas την παρουσίασε στην Σκάλα τού Μιλάνου με διευθυντή τον Bernstein.H παράσταση στήθηκε σε 8 μέρες και αποτέλεσε έναν θρίαμβο.
Η μουσική τού Κερουμπίνι προσεγγίζει την Μήδεια με εμπάθεια(συχνά δηλαδή δείχνει να κατανοεί την τραγωδία της και τις μεγάλες ενδοψυχικές συγκρούσεις της)και γι´αυτό δίνει στην πρωταγωνίστρια να τραγουδήσει και λυρικά αποσπάσματα.
Η ιστορία είναι αντιγραφή απο το πρωτότυπο τού Ευριπίδη και η Callas αποτελεί την μιά και μοναδική επιλογή για τον ρόλο.
Στίς άριες ´Dei tuoi figli la madre','Dalte aimen per pieta',στο ντουέτο με τον Ιάσονα ´Figli miei,miei tesor',στήν άρια ´Del fiero duol che il cor mi frange',όπως και στο συγκλονιστικό φινάλε όπου σκοτώνει τα παιδιά της ,βάζει φωτιά στο παλάτι που καταρρέει και ´εξαφανίζεται´γι´αλλού σαν μάγισσα(E che?Ιο son Medea'),η Callas είναι μαγική.
Για άλλη μιά φορά γίνεται ο ρόλος .
H live παράσταση τού 1953 είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιαστεί σε δίσκο.
Υπάρχει επίσης πάλι με την Callas υπο την διεύθυνση του Serafin η ηχογραφημένη στο στούντιο το 1957.
Και αυτή κινείται σε υψηλότατα επίπεδα και έχει σαν μπόνους τήν άρια Ah!Perfido,οp.65 τού Beethoven,που αναφέρεται στο πώς νοιωθει μιά γυναίκα προδομένη απο τον εραστή της.Αρια που ταιριάζει στην Callas απ´όλες τίς απόψεις.
Φέτος παρουσιάζεται στην Επίδαυρο το επόμενο Σάββατο η ´Μήδεια ´τού Κερουμπινι.
Πρίν 46 χρόνια είχε τραγουδήσει την ίδια όπερα εκεί η Callas σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη.Οι γονείς μου που παρευρέθηκαν μού μετέδωσαν την αξέχαστη γι´αυτούς εμπειρία.
Επιτέλους χαρις στον καινούριο εδώ και μιά τριετία Διευθυντή τού Φεστιβάλ κύριο Λούκο η Επίδαυρος φιλοξενεί και άλλα σπουδαία έργα πλήν τής Αρχαίας Τραγωδίας.
Αξίζει τον κόπο να κατηφορίσει κανείς πρός τα εκεί για να ζήσει αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα.Σίγουρα εκεί γύρο θα περιπλανάται και η Maria Callas.
Y.Γ
Το κείμενο αφιερώνεται στην σπουδαία τραγουδίστρια τής Οπερας Mπέβερλυ Σίλς,που ´έφυγε´λίγες μέρες πρίν.