Cinemateq plus 2 SDI - εντυπώσεις και σχόλια

nikos_kalogridis

New member
21 December 2006
9
Αθήνα
Καταρχή χαιρετώ όλους τους φίλους στο forum μιας και είναι το πρώτο post που κάνω. Ασχολούμε αρκετά με το θέμα του home theater και έχω προς το παρόν τα παρακάτω:

Optoma HD-70
Cinemateq plus 2 SDI
Pioneer 575A
Humax 5400
Humax HDCI2000
Harman Kardon 8500
Monitor Audio silver series speakers

Θα ήθελα λοιπον να μοιραστώ τις εντυπωσεις μου και να ζητησω την γνώμη σας όσον αφορα τον cinemateq. Καταρχήν να πω οτι τον έχω εδω και ένα χρονο και παλιοτερα οδηγουσε ενα HP6120vp.

Σε ταινίες DVD τα αποτελέσματα είναι κατα την γνώμη μου πολύ καλα. Και ξέρω οτι δεν είναι ευκολο πράγμα σε κάθε ταινία και καθε σκηνη να παιζει τελεια.

Τα προβληματα που αντιμετωπίζω έχουν να κάνουν με αναλογικές πηγες (Video Tuners μέσω S-Video συνδεση) και επισης δορυφορικά καναλια απο τους Humax μεσω scart (RGB σημα). Εκει τα πράγματα είναι πολύ μετρια εως απογοητευτικα. Να διευκρινησω οτι τα δορυφορικά που έχουν καλή ποιότητα εικόνας και ιδιως οταν παίζουν καποια ταινία δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Οταν ομως παιζω είτε εκπομπες τηλεοπτικες είτε ποδοσφαιρο μεσα απο αναλογικη η μέσω δορυφορικου τα πράγματα είναι χαλια.

Εντύπωση μου έκανε επίσης οτι βλέποντας πχ το κανάλι Astra HD μεσω του humax 2000 (ενα hd demo καναλι του Astra), μεσω του Scart επισης, οταν δείχνει κάποια clips παιζει τελεια αλλα οταν δειχνει ενα διαφημιστικο του Discovery HD πχ εκει παλι τα πραγματα ειναι αθλια. Δεν ξερω τι ακριβως δίνει ο Humax HDCI 2000 μεσω του scart με RGB (αν δηλαδη στα HD καναλια δινει 576ι ή 1080ι που είναι το κανονικο φορμα του καναλιου).
Συνδέοντας τον humax με τον optoma μεσω hdmi καλωδιου σε 720p (παρακαμπτοντας δηλαδη τον cinemateq) τα συγκεκριμενα διαφημιστικα φαινονται τελεια.

Εχει κανεις καμμια ιδεα-αναλογη εμπειρια με τον συγκεκριμενο scaler. Αλλοι που έχετε άλλους scalers τι γνωμη έχετε για περιεχομενα εκτος dvd ταινιων.

Ηδη έχω παραγγείλει ένα Oppo digital 971H και θα του κάνω και το modification για να βγαζει SDI σημα και σκεφτομουνα να κάνω και upgrade τον cinemateq για να δέχεται και HDMI πηγες. Αλλα με έχει απογοητευσει η ανικανοτητα του (ή η δικια μου να το setαρω) να παίξει καλα σε ποδοσφαιρο και τηλεοπτικες/βιντεοσκοπημενες εκπομπες.

Sorry για το long post.
Φιλικά Νικος
 

Stergios Giotas

AVClub Enthusiast
4 November 2006
833
Ο Cinemateq είναι μηχάνημα παρελθούσης τεχνολογίας και τις καλύτερες επιδόσεις του τις έχει σε χρήση dvd μέσω sdi. Σε αναλογικές εισόδους, οι εντυπώσεις μελών διαφόρων φόρουμ είναι παρόμοιες με τις δικές σας. Γενικά, κανένας σκέιλερ, ειδικά στη χαμηλή κατηγορία τιμής, δε μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα σήματα χαμηλής ποιότητας. Θα πρότεινα τη δοκιμή κάποιου μηχανήματος νέας τεχνολογίας (βελτιωμένοι αλγόριθμοι επεξεργασίας και αυξημένη υπολογιστική ισχύς) που χρησιμοποιεί τσιπάκι hqv, gennum ή abt(ο cinemateq, αν δεν απατώμαι, χρησιμοποιεί κάποια παραλλαγή του Sil 504). Λογικά, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Ποιός θα είναι ο βαθμός βελτίωσης και αν αξίζει το κόστος της αλλαγής, κρίνεται από τον καθένα ξεχωριστά βάσει των απαιτήσεων του.

Υ.Γ. Εγώ, πάντως, αν ήμουνα στη θέση σας και δεδομένης της ύπαρξης του HD-70, θα έριχνα μια ματιά στον Hd-3000 (το σκέιλερ του Οptoma hd-81 με τσιπ Gennum) που πωλείται ξεχωριστά στο εξωτερικό στην τιμή του cinemateq. Πιστεύω, πως είναι ένα καλό ταίρι για το συγκεκριμένο μηχάνημα.