Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

mnova22

Established Member
14 August 2008
232
Π. ΦΑΛΗΡΟ
Οι πιο πολλοί έχουν δει κάποια στιγμή κάποια φωτογραφία του βαθύ ουρανού να δείχνει κάποιο εντυπωσιακό νεφέλωμα, γαλαξία ή clusters εξωτικών αντικειμένων του σύμπαντος. Πιο σπάνια όμως βλέπουμε φωτογραφίες που δείχνουν ουράνια σώματα φωτογραφισμένα πέρα από το φάσμα του ορατού φωτός. Κάπου εκεί όμως, εκτός του συνηθισμένου εύρους φάσματος, οι επιστήμονες ξεδιπλώνουν τα μυστικά του σύμπαντος.

Δείτε για παράδειγμα την ακόλουθη φωτογραφία (3000 x 1650 - 4234k – jpg). Δείχνει τον γαλαξία της Ανδρομέδας (Μ31 στον κατάλογο Messier) στο φάσμα του υπέρυθρου.

http://www.phys.ncku.edu.tw/~astrolab/mirrors/apod/image/0510/m31red_spitzer_big.jpg

Το μόνο που αξίζει να αναφέρω εδώ για τον Μ31 είναι ότι βρίσκεται περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και είναι ο μόνος γαλαξίας που είναι ορατός με γυμνό μάτι στον έναστρο ουρανό (φαίνεται σαν ένα αχνό συννεφάκι στον αστερισμό της Ανδρομέδας - ιδιαίτερα ορατός με την περιφερειακή όραση). Περισσότερες πληροφορίες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Andromeda_Galaxy


Την φωτογραφία την παραθέτω για να τονίσω την σημαντική αποστολή του Spitzer Space Telescope.


56813main_spitzer_details-lg.jpg



Το διαστημικό αυτό τηλεσκόπιο εκτοξεύθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 2003 και αποτέλεσε το 4ο τηλεσκόπιο που εκτόξευσε η NASA κατά την διάρκεια του προγράμματός της Great Observatories (είχαν προηγηθέι τα Hubble Space Telescope το 1990, Compton Gamma Ray Observatory το 1991, Chandra X-ray Observatory το 1999). Με το Hubble να έχει ήδη τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, το έργο των υπόλοιπων 3 διαστημικών τηλεσκοπίων έμεινε στην αφάνεια για το ευρύ κοινό. Ίσως επειδή οι φωτογραφίες που παράγουν δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν από τον κόσμο. Κοιτάξτε όμως ξανά την φωτογραφία του Μ31 στο υπέρυθρο και συγκρίνεται την με αυτή του οπτικού φάσματος. Μία άλλη, διαφορετική διάσταση πραγματικά.


Περισσότερες εικόνες καθώς και νέα για την πρόοδο της αποστολής βρίσκονται στο site του Spitzer Science Center - το οποίο βρίσκεται στο campus του Caltech ;-)


http://www.spitzer.caltech.edu/Media/mediaimages/zooms/index.shtml
 

mnova22

Established Member
14 August 2008
232
Π. ΦΑΛΗΡΟ
Πόσο μακριά είναι το "μακριά"?

Το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο (από τον δικό μας Γαλαξία) που έχει παρατηρηθεί είναι ο γαλαξίας A1689-zD1. Παρατηρήθηκε από την συνεργασία των διαστημικών τηλεσκοπίων Hubble και Spitzer αλλά και επίγειων τηλεσκοπίων όπως το Keck, Subaru και το VLT. Υπολογίζεται ότι βρίσκεται 12.8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά! Δηλαδή αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η εικόνα του σύμπαντος ηλικίας μόλις 700 με 750 εκατομμυρίων ετών.

heic0805a400.jpg


(δείτε εδώ http://www.spacetelescope.org/goodies/printlayouts/large/heic0805.jpg την ίδια φωτο με καλύτερη ανάλυση)

Η παρατήρηση του A1689-zD1 ήταν δυνατή λόγω του ότι ανάμεσα στον δικό μας Γαλαξία και αυτόν, βρίσκεται ένα cluster γαλαξιών γνωστό με το όνομα Abell 2218. Η τεράστια βαρυτική έλξη που παρέχει το Abell 2218 προκαλεί το φαινόμενο της πολλαπλής εκτροπής του φωτός δημιουργώντας έναν τεράστιο μαγνητικό φακό. Έτσι μπορούμε να δούμε το ‛φως‛ του A1689-zD1 που βρίσκεται από πίσω και μάλιστα ενισχυμένο.

Τα νέα βγήκαν στον αέρα στα μέσα Φεβρουάριου 2008. Στην σελίδα του Hubble γίνεται αναλυτική αναφορά στο θέμα ενώ υπάρχει και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. http://www.spacetelescope.org/news/html/heic0805.html


Οπότε ξαναγυρνάμε στο αρχικό μας ερώτημα. Πόσο μακριά είναι το μακριά?

Για να μπορέσει ο ανθρώπινος νους να κάνει τις αναλογίες και να προσπαθήσει να συλλάβει αυτό το μέγεθος, να πούμε ότι 1 έτος φωτός είναι περίπου 9,500,000,000,000 χιλιόμετρα. Τα μεγέθη είναι πραγματικά ασύλληπτα και προκαλούν δέος!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
προκαλεί το φαινόμενο της πολλαπλής εκτροπής του φωτός δημιουργώντας έναν τεράστιο μαγνητικό φακό.

Αν μου επιτρέπεις…
Ο φακός είναι Βαρυτικός και όχι Μαγνητικός.

Gravitational_lens-full.jpg
 

mnova22

Established Member
14 August 2008
232
Π. ΦΑΛΗΡΟ
Doh! Σωστός ο tmjuju. :a0210: Με έφαγε η μετάφραση. Θα το διορθώσω [αν και κάποιος κβαντο-freak θα έλεγε ότι δεν έχει και τόσο μεγάλη διάφορα το ίδιος της δύναμης]. Παρεμπίπτοντος, η εν λόγω απόσταση είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και για τον Q θα ήταν «ένα τσιγάρο δρόμος» χεχεχε
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,359
Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Η NASA θα "βομβαρδίσει" τη Σελήνη στις 14:31
Με σκοπό τον εντοπισμό νερού


....http://www.nasa.gov/ntv

δε μου λέτε ....
κι αν πχ στη Σελήνη έχουν τίποτα εξοχικά (Β κατοικίας) τίποτα Αρειανοί και τα πάρουν ?

ή ζούν τίποτα υπόγειοι σεληνιακοί τύποι (και κάτω από την επιφάνεια της σελήνης είναι κανένας υπόγειος παράδεισος) και φάνε τις μπομπίτσες θα έρθουν μετά να μας την πέσουν ?:BDGBDGB53:
 

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
13,853
Είμαι παντού
Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

δε μου λέτε ....
κι αν πχ στη Σελήνη έχουν τίποτα εξοχικά (Β κατοικίας) τίποτα Αρειανοί και τα πάρουν ?

ή ζούν τίποτα υπόγειοι σεληνιακοί τύποι (και κάτω από την επιφάνεια της σελήνης είναι κανένας υπόγειος παράδεισος) και φάνε τις μπομπίτσες θα έρθουν μετά να μας την πέσουν ?:BDGBDGB53:

σ'αυτο αρμοδιοτερος να σου απαντησει ειναι ο Λιακοπουλος..:p
 

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,359
πάντως εγώ δεν κάνω πλάκα....

Μιλάμε καθαρά γιά εχθρική επίθεση σε έναν πλανήτη.
Δυνητικά ο,τιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί. Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ακατοίκητος ούτε ότι έχουν σ αυτόν συμφέροντα τρίτοι.

Δηλαδή η εκμετάλλευση και κατ επέκταση καταστροφή (διότι νομίζω δεν αμφισβητείται ότι ο βομβαρδισμός είναι χωρίς συνέπειες κάποιου είδους) είναι άιντε γιούρια βαράτε?
Δεν υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις?