Από σπόντα ήρθε στη κατοχή μου και ο Digitalbox 300. Έτσι οι δέκτες έγιναν 4! Να τους εκατοστήσω!
Ο δέκτης όπως γράφεται και στην πρώτη σελίδα είναι κλώνος των Crypto Redi 210A/AD. Εμφανισιακά έχουν κάποιες διαφορές. Ο Digitalbox έχει διαφορετικό πάνω καπάκι. Πλαστικό πάντα. Πιο γυαλιστερό, με πιο στρογγυλεμένες γωνίες, και μου φαίνεται πιο όμορφο. Αλλά δεν έχει τις τρύπες εξαερισμού που ο Crypto είχε στο πάνω μέρος. Άρα δεν αερίζεται τόσο. Πάντως με 40 βαθμούς στην Αθήνα και αρκετές ώρες χρήσης λόγω Ολυμπιακών και εγγραφών αγωνισμάτων τους, δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υπερθέρμανσης.
Στις φωτογραφίες φαίνεται να έχει κάποιο περίεργο λαμπάκι σχήματος αψίδας. Δεν ξέρω γιατί τα κάνουν αυτά. Ο δέκτης έχει ένα κανονικό στρόγγυλο λαμπάκι δίπλα από την θύρα υπερύθρων. Μάλιστα είναι πιο φωτεινό από του Crypto 210AD που έχω. Και έχει ελαφρώς (πολύ ελαφρώς) καλύτερη απόκριση το τηλεκοντρόλ του, παρότι είναι το ίδιο με του Crypto. Προσέχοντας το τζαμάκι που καλύπτει το λαμπάκι και την θύρα υπερύθρων, και οι δύο δέκτες έχουν μία μεμβράνη που της έχουν κάνει τρύπες για να περνάει το σήμα του τηλεκοντρόλ. Αλλά στον digitalbox φαίνεται πιο ευκρινώς η θύρα υπερύθρων από πίσω. Τελικά ο Crypto έχει ένα περίεργο μαύρο βάψιμο στο τζαμάκι (εκτός από την τρυπητή μεμβράνη) που κάνει το λαμπάκι να φαίνεται λιγότερο έντονο αλλά δυσκολεύει λίγο παραπάνω την λήψη του τηλεκοντρόλ.
Οθόνη δεν έχει όπως και ο Crypto.
Η θύρα USB είναι τοποθετημένη ανάποδα. Το λαμπάκι από το στικ μου δηλαδή κοιτάει προς τα κάτω. Αλλά και ο F&U 2205 που έχω έχει το ίδιο πράγμα και δεν έχει πρόβλημα. Μόνο αισθητικό.
Και εδώ τελειώνουν οι διαφορές. Η μεγαλύτερη μάλλον διαφορά που έχουν είναι ότι ο Digitalbox δεν παίζει AC3. Σε δοκιμαστικά βιντεάκια που έχω δεν ακούγεται ήχος. Άρα στην ουσία είναι κλώνος του Crypto Redi 210A. Αλλά και οι Crypto Redi 210A και 210AD μόνο στο AC3 έχουν διαφορές. Το λογισμικό του 210AD μάλιστα έχει δοκιμαστεί στον 210Α και δούλευε κανονικά και προσθέτει και την δυνατότητα AC3. Στον Digitalbox δεν ξέρω αν μπαίνει, και δεν έχω λόγο να δοκιμάσω. Έχω άλλους δέκτες με AC3.
Πάντως o Digitalbox με τον Crypto 210AD δουλεύουν ακριβώς το ίδιο, εκτός από το AC3. Η μόνη διαφορά είναι στο λογότυπο της εταιρίας που φαίνεται σαν υδατογράφημα πίσω από το μενού. Δουλεύει σε όλα το ίδιο όπως ο Crypto με το αρχικό λογισμικό που είχε. Η ίδια εικόνα, οι ίδιες ρυθμίσεις χρειάζονται στην εικόνα, ίδια μπάρα πληροφοριών, ίδιο μενού (εκτός από τις πληροφορίες που λέει τις πληροφορίες του Digitalbox), στα ίδια βιντεάκια που είχα δοκιμάσει δείχνει υπότιτλους και στα άλλα όχι. Κάτι που άλλαξε με την αναβάθμιση του Crypto και τώρα άλλαξε η διαχείριση των υποτίτλων. Ο Digitalbox είναι σαν ο Crypto με το αρχικό λογισμικό. Ακόμα και ότι αν κόψεις την προβολή μίας εγγραφής συνέχιζε αργότερα από το ίδιο σημείο. Αυτό άλλαξε στον Crypto με την αναβάθμιση γιαυτό κρατάω το λογισμικό του Digitalbox γιατί αυτή η δυνατότητα με βολεύει. Οι εγγραφές του ενός διαβάζονται σαν εγγραφές και από τον άλλον και χωρίς να προσθέτει κάποιο άλλο αρχείο συστήματος στον φάκελο. Γιαυτό, αν και δεν είναι και πολύ δεοντολογικό, όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες για τον δέκτη ας διαβάσει τα thread των Crypto Redi 210A και 210AD γιατί δεν μπορώ να γράφω από την αρχή πάλι τα ίδια.
Συμπέρασμα, ο δέκτης είναι ένας κλασικός ελληνικής κοπής HD με επεξεργαστή ALI. Άλλοι δέκτες με ALI στο εξωτερικό έχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Αλλά είναι λίγο ακριβότεροι και πιο δύσκολο να βρεθούν. Οι πιο διαδεδομένοι ελληνικής κοπής ALI (από ελληνικές εταιρίες ή ελληνικής παραγγελίας) έχουν το βασικό λογισμικό των ALI και κάποιες ατέλειες. Αλλά είναι φθηνότεροι και βρίσκονται εύκολα. Αν δεν ενοχλεί αυτό κάποιους μπορούν να βάλουν στην λίστα και τον Digitalbox300 (ή τον DigitalWorld 330 που είναι και αυτός ο ίδιος με τους άλλους) μαζί με τους Crypto.
Και για όποιον δεν ξέρει ALI σημαίνει γρήγορο zapping, ρυθμιζόμενη σε χρόνο μπάρα πληροφοριών και παράθυρα, ρυθμιζόμενη διαφάνεια μενού-μπάρας- παραθύρων. Αλλά στους περισσότερους μικρό μέγεθος γραμμάτων στους υπότιτλους.