Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Recorder

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Recorder

Πριν μερικά χρόνια (που ήταν παχιές οι μύγες και οι αγελάδες και οι τσέπες γεμάτες) είχα κάνει μια "επένδυση" (όπως θεωρούσα τότε) σε ένα "καλό" (για τότε) DVD/HDD Recorder. Είχε και δέκτη dvb-t και θεωρούσα ο φουκαράς ότι θα έχω μια συσκευή για χρόνια. Ομιλώ για το Pioneer DVR-545HX:

dvr545hxs_large.jpg

dvr545hxsback_large.jpgΔυστυχώς δεν το χρησιμοποιήσα όσο περίμενα αλλά εξαρχής θεωρούσα ότι έχει αρκετές δυνατότητες. Έσωσα με αυτό αρκετές κασέτες vhs περνώντας τες σε dvd και έβγαλε κάποια από τα λεφτά του. Από εκεί και έπειτα λιγοστές εγγραφές από τιβι. Τώρα που ήρθαν τα ψηφιακά όμως είδα ότι ήταν Mpeg2. Οπότε έπιανα άψογα ... ήχο αλλά εικόνα σκέτη μαυρίλα. Μόλις έμαθα για τις Neotion (έχει υποδοχή CI) οι ελπίδες μου για μη αχρηστία αναπτερώθηκαν αλλά μετά από ώρες δοκιμών το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Βλέπει μεν την Neotion και ενεργοποιείται η επιλογή "enable mpeg4" αλλά εικόνα δεν δίνει. Οι ελπίδες άρχισαν φθίνουν. Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνουν τα προβλήματα από τις εγγραφές στους δέκτες. Σπασμένα αρχεία τα οποία δύσκολα "κολλάνε", μεγάλα σε όγκο και γενικώς μια δύστροπη κατάσταση. Η σκέψη να δώσω εικόνα στο Pioneer από την έξοδο RF-out του Edision μου έδωσε ελπίδες αλλά η απαισιοδοξία μου έλεγε ότι κάτι θα στράβωνε.

edisionsd.jpg


Τελικά σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και έκανα την δοκιμή. Πλήρης επιτυχία!! :2thumb22sup:

Με αναζήτηση των αναλογικών καναλιών βρίσκει τη συχνότητα που έχεις ορίσει στον Edision για την έξοδο στην RF-out και πλέον το Πιονεράκι "παίζει" ψηφιακά. Τα κανάλια βέβαια αλλάζουν από τον Εντισιον οπότε ίσως χρειάζεται ένα μαθητευόμενο Τ/Χ για να ελέγχει και τα δύο μαζί. Η εικόνα παρόλο που περνάει από rf-out και προφανώς είναι λιγότερο ποιοτική από την σκαρτ (τουλάχιστον έτσι νομίζω, δεν τα ξέρω και πολύ καλά αυτά. Αν γνωρίζει κάποιος ας με διαφωτίσει. Τι μπορεί να δώσει το σκαρτ και τι το rf από άποψη ανάλυσης?) στο μάτι δείχνει πολύ καλή. Ειδικά σε κανάλια που δίνουν καλή εικόνα (σκαι, νικελόντεον κλπ) είναι εφάμιλλη της εικόνας που παίρνω από το σκαρτ κατευθείαν στην τηλεόραση (ίσως και καλύτερη στο μάτι, δεν ξέρω σίγουρα). Δεν ξέρω αν έχει κυκλώματα βελτίωσης το DVR ή κάτι άλλο πάντως με εντυπωσίασε η καθαρότητα γιατί περίμενα κάτι πολύ χειρότερο. Στην περιγραφή γράφει :

The DVR-545HX-S incorporates a newly-designed VQE10 video quality enhancer, which enables a scaling option up to 1080i video format – the result is that you always see enhanced and accurate video.


οπότε ίσως κάτι να κάνει σε αυτό και να αποδίδει καλή εικόνα (το έχω σε hdmi).

Η σκέψη τώρα είναι αν θέλω να γράψω κάτι να βάζω υπενθύμιση στον Εντισιον για να ανοίγει σε συγκεκριμένο κανάλι και από εκεί και έπειτα να καθορίζω την εγγραφή στον εγγραφέα. Έχει σκληρό 160 γίγα οπότε μου λύνει τα χέρια από άποψη χώρου. Έχει πολλές επιλογές για το σε τι ποιότητα θα γράφει αλλά αν έχω καταλάβει σωστά μπορεί να εξάγει τις εγγραφές μόνο σε dvd και όχι σε ένα απλό αρχείο βίντεο σε στικάκι (νομίζω σε στικάκι βγάζει μόνο φωτό και mp3).

Συμπέρασμα: ΜΗΝ πετάτε το DVD/HDD recorder που έχετε. Ένας Edision Mini-Triton (ή ένας Elite SD ή όποιος ανάλογος με RF out) ίσως μπορεί να του δώσει λίγα χρόνια ζωής ακόμη!
 

VaGyver

Established Member
6 November 2007
227
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Μπορείς να κάνεις το ίδιο, συνδέοντας το scart του ψηφιακού δέκτη με την υποδοχή του recorder που γράφει "ext" ή "AV2".
Την υποδοχή scart του DVD σου που γράφει "AV1" φυσικά την χρησιμοποιείς για να συνδεθείς με την τηλεόραση.
Μετά βάζεις το DVD να πιάνει την είσοδο AV2. Δεν χρησιμοποιείς έτσι τον αναλογικό δέκτη του DVD.
Και έχεις το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς το RF καλώδιο, έχοντας τελικά σίγουρα καλύτερη ποιότητα.

Επιπλέον, μέσω του scart, μπορείς να περάσεις και RGB που ίσως είναι ακόμα καλύτερα (πρέπει όμως να διαθέτεις καλώδιο scart με το χονδρό καλώδιο, το οποίο επιτρέπει να περάσεις το RGB. Είναι χονδρό γιατί έχει επιπλέον ομοαξονικά καλωδιάκια μέσα του).

Σου προτείνω δοκίμασε και αυτή τη λύση και κρατα την καλύτερη.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Μου δίνεις νέες ιδέες! Ευχαριστώ πολύ!!
Σαν γνήσιος άσχετος με τις συνδέσεις δεν τα είχα σκεφτεί αυτά και είχε κολλήσει το μυαλό μου στο rf out. Mια βοήθεια μόνο αν μπορείς. Εννοείς ότι θα πάρω την καλύτερη εικόνα αν έχω αποκωδικοποιητή με component έξοδο και δώσω από εκεί την εικόνα στην είσοδο AV2 Input του δέκτη? Δλδ ένα καλώδιο τέτοιο:

509096230409-600x600.JPG
? (τα τρία rgb βύσματα στην έξοδο του δέκτη και το σκαρτ στην είσοδο του παιονιρ?)

Αν κατάλαβα σωστά τον ήχο πως θα τον περάσω? Υπάρχει μήπως κάποιο καλώδιο που να ξεκινά από rgb + κόκκινο/άσπρο(ήχος) και να καταλήγει σε σκαρτ (έψαξα αλλά δεν βρήκα)?

Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να δώσω εικόνα στο AV2 Input και τον ήχο στο input3 (κόκκινο/άσπρο). Αν έχεις την υπόμονη ρίξε μια ματιά σελ132 στο http://docs.pioneer.eu/Manuals/DVR_545HX_S_MAN_RCS_656HX_EN_manual/GetPDF.ashx και δώσε τα φώτα σου γιατί δεν μπορώ να καταλάβω το θέμα του ήχου. Θα "καταλαβαίνει" οτι από αλλού θα παίρνει εικόνα και από αλλού ήχο και θα τα "συνδυάζει" ή λέω χαζομάρες?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια. :)
 
Last edited by a moderator:

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Μέσα απο το scart περνάει και ήχος, δεν χρειάζεσαι έξτρα σύνδεση με RCA.
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Από σκαρτ σε σκαρτ περνάει ο ήχος. Αλλά αν βάλουμε το καλώδιο που έβαλα πιο πάνω τότε από από την έξοδο RGB (τα τρία χρωματιστά βύσματα δλδ) στην σκαρτ δεν μεταφέρεται μόνο εικόνα? Αυτό κατάλαβα. Ή κατάλαβα κάτι λάθος?
Π.χ. εδώ : http://www.elektronik.gr/eshop/index.php?main_page=index&cPath=54_55_1086 , τα δύο πρώτα τα "απλό σκαρτ" είναι διαφορετικά από τα επόμενα και ακριβότερα? Μήπως τα δεύτερα μεταφέρουν "χωριστά" την πληροφορία της εικόνας και ταυτόχρονα μεταφέρουν και ήχο οπότε απλά πρέπει να πάρω ένα "ποιοτικό" σκαρτ σε σκαρτ? Και αν "ναι" στο τελευταίο ερώτημα γράφει κάτι, πως τα ξεχωρίζω?

Edit. Πάω να βγάλω άκρη. Προφανώς θέλω 20+ ευρώ για σκαρτ με αξιοπρέπεια (δεν το γνώριζα αυτό. Νόμιζα ότι όλα ίδια είναι). Πήρα μια γεύση από εδώ : http://www.clicktronic.com/en/products/scart/productview/scart_kabel_casual/ και από το "fully wired rgb".
 
Last edited by a moderator:

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Έχω χρόνια να ασχοληθώ με scart αλλα όσα είχα αγοράσει χωρίς πολύ ψάξιμο περνούσαν εικόνα και ήχο.
Δεν χρειάζεται να πάρεις scart<>RCA. Με scart απο τον δέκτη στης υποδοχή scart (decoder) του Pioneer θα κάνεις τη δουλειά σου. Το λέει και το όνομα άλλωστε.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, τα fully wired scart είναι αμφίδρομης επικοινωνίας, κάτι που δεν χρειάζεσαι εφόσον μόνο ο δέκτης θα στέλνει πληροφορίες στο Pioneer και όχι το αντίστροφό.
 

VaGyver

Established Member
6 November 2007
227
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Είναι ακριβώς όπως τα λέει ο Κώστας.
Χρειάζεσαι μόνο ένα scart καλώδιο (από αυτό περνάει και η εικόνα και ο ήχος). Και τελειώνεις.


Για το καλύτερο που συζητάμε (δηλαδή να χρησιμοποιήσεις το RGB) χρειάζεσαι απλά ένα καλύτερο scart καλώδιο που ΑΠΛΑ να έχει καλωδιάκια και σε κάποια έξτρα pins.
Τα πολύ απλά καλώδια scart (που κάνουν 1-1.5 ευρώ) συνήθως δεν τα έχουν γιατί έχουν συνδεδεμένα τα απολύτως βασικά (που είναι το composite και ο ήχος).

Στα λίγο καλύτερα καλώδια που συζητάμε, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες (αν θέλεις να το διερευνήσουμε λιγάκι). Καλώδια scart που απλά έχουν πολύκλωνα συρματάκια (μια χαρά δουλεύει και έτσι) και κάποια άλλα (σαφώς ακριβότερα) που για την πληροφορία RGB έχουν ομοαξονικά καλωδιάκια αντίστασης 75Ω (που είναι και ο σωστός τρόπος μεταφοράς της πληροφορίας). Και τα δύο σου κάνουν.
Βέβαια, ισως 20 ευρώ, που λες για καλώδιο, μάλλον είναι πολλά. Αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!


Τώρα πως μπορείς να διαπιστώσεις τι είναι το καλώδιο?
Εγώ όταν το πήρα απλά ξεβίδωσα το βυσματάκι και το είδα. Αν θυμάμαι καλά, το είχα πάρει 4-5 ευρώ και έχει ομοαξονικά και για το RGB αλλά και για τον ήχο (όχι απλά πολύκλωνα καλωδιάκια). Και εξωτερικά είναι σαφώς χονδρότερο από ένα απλό καλώδιο scart.


Κάνε μια βόλτα στα μαγαζιά και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε για ότι χρειαστείς.
 

VaGyver

Established Member
6 November 2007
227
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Επίσης ξέχασα να σου πω (γιατί τώρα είδα ότι ο δέκτης σου είναι SD).

Πριν πας να πάρεις πιο καλό scart καλώδιο, δες αν στο μενού του δέκτη σου και συγκεκριμένα εκεί που γράφει την σύνδεση εξόδου (video out) έχει RGB επιλογή.
Λογικά θα έχει αλλά δες το πρώτα.


Βέβαια να σου πω, μην τρελαίνεσαι με το καλύτερο καλώδιο scart (που κοστίζει και παραπάνω), γιατί στην δική σου περίπτωση, την βασική βελτίωση λογικά θα την πάρεις πηγαίνοντας από το RF OUT στο scart (όποιο είναι αυτό). To έξτρα που συζητάμε δεν θα σου προσφέρει καμιά τρελή διαφορά (απλά στα λέω γιατί αν πρόκειται να πας να πάρεις τώρα, καλό είναι να ξέρεις τι υπάρχει. Που τότε αν απλά κοστίζει μόνο 3-4 ευρώ παραπάνω, τότε το βλέπεις. Εγώ π.χ. θα το έπαιρνα).
 

lakiss51

Supreme Member
8 December 2006
4,349
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Εχοντας παροπλισμενο το υπεροχο Panasonic 65 (με σκληρο 250γιγα), η λυση αυτη ειναι οτι πρεπει! Το μονο που θα πρεπει να κανουμε ειναι να ρυθμισουμε τον χρονοδιακοπτη και στα δυο, σωστα;
 
Last edited by a moderator:

VaGyver

Established Member
6 November 2007
227
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Το μονο που θα πρεπει να κανουμε ειναι να ρυθμισουμε τον χρονοδιακοπτη και στα δυο, σωστα;

Για ευκολία, άσε τον δέκτη ανοικτό στο κανάλι που θες να γράψεις (π.χ. στο mega) και προγραμμάτισε μόνο το DVD (που μάλλον θα είσαι ήδη εξοικειωμένος).

Αλλιώς όπως το είπες: και τα δύο.
 
Last edited by a moderator:

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Επίσης ξέχασα να σου πω (γιατί τώρα είδα ότι ο δέκτης σου είναι SD).

Πριν πας να πάρεις πιο καλό scart καλώδιο, δες αν στο μενού του δέκτη σου και συγκεκριμένα εκεί που γράφει την σύνδεση εξόδου (video out) έχει RGB επιλογή.
Λογικά θα έχει αλλά δες το πρώτα.


Βέβαια να σου πω, μην τρελαίνεσαι με το καλύτερο καλώδιο scart (που κοστίζει και παραπάνω), γιατί στην δική σου περίπτωση, την βασική βελτίωση λογικά θα την πάρεις πηγαίνοντας από το RF OUT στο scart (όποιο είναι αυτό). To έξτρα που συζητάμε δεν θα σου προσφέρει καμιά τρελή διαφορά (απλά στα λέω γιατί αν πρόκειται να πας να πάρεις τώρα, καλό είναι να ξέρεις τι υπάρχει. Που τότε αν απλά κοστίζει μόνο 3-4 ευρώ παραπάνω, τότε το βλέπεις. Εγώ π.χ. θα το έπαιρνα).
Από όσα έχω δει οι περισσότεροι έχουν RGB ρύθμιση(και ο δικός μου). Με την ιδέα με την σύνδεση σκαρτ που μου έδωσες θα του βάλω πάνω έναν HD για να έχω και την ERTHD διαθέσιμη και δεν θα αφησω τον Edision μάλλον. Το έψαξα λίγο με τα καλώδια και από εκεί που παίρνεις ένα "απλό" με 1,20 για να πάρεις ένα σχετικά καλό (full RGB τα λένε, θα τα ξέρεις καλύτερα. Εγώ τώρα το έψαξα λίγο) συνήθως θέλεις τουλάχιστον 15 ευρώ (αν είναι επώνυμο). Είπα να πάρω ένα καλό για να πάρω το μέγιστό της ποιότητας (εν μέσω κρίσης οι δέκτες μου φέρανε πολλά έξοδα. Ελπίζω κάποια στιγμή να ξεμπερδέψω) και πήρα ένα τέτοιο : http://www.clicktronic.com/en/products/scart/productview/scart_kabel_casual/. Όλο κάτι σάπια του 1 ευρώ είχα σπίτι. Ελπίζω να βγάλει τα λεφτά του. :)
 

Kostas_Y

AVClub Fanatic
24 December 2009
13,473
North by Northeast
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Εγώ πάντως scart και HDMI αγοράζω απο τα Lidl :p
 

flaski

AVClub Addicted Member
6 July 2012
1,727
Αθήνα
Re: Edision Mini-Triton SD & Pioneer DVR-545HX. Μην πετάς το παλιό σου DVD/HDD Record

Καλά και εγώ δεν είμαι και πολύ High Fidelity τύπος. Τώρα με τους δέκτες είχα πάρει μισό..κιλό σκάρτ από τα σάπια για να έχω. Απλά με έβαλε και έψαξα λίγο ο Vagyer και είδα ότι υπάρχουν δύο ειδών σκαρτ. Τα σάπια και τα full wired rgb (έγινα και ειδικός τρομάρα μου...). Βέβαια δεν θα ξεχάσω όταν πήρα αυτό το Pioneer από το Πλαίσιο του αγόρασα και καλώδιο HDMI στα ... 90 ευρώ. Βέβαια το φθηνότερο που είχε εκείνη την εποχή ήταν στα 30-40 ευρώ περίπου. Βλέπω τώρα που τα πουλάνε 3-4 ευρώ και μελαγχολώ.

Άσχετο. Περιμένω να τελειώσει η Ασι να ξεκουμπιστεί η γυναίκα μου από το σαλόνι για να ξεκινήσω δοκιμές. Αμάν με αυτά τούρκικα. Τουλάχιστον παίζουνε όμορφα κορίτσια..

Θρίαμβος!!! Έβαλα τον δέκτη (αυτή τη φορά κούμπωσα τον Crystal Audio CDVB-HD για να έχω και την ERTHD) με το σκαρτ στο Παιονιρ και όλα δουλεύουν ρολόι (ευχαριστώ τον VAGyver και πάλι για την παρατήρηση). Με το μάτι δεν μπορώ να πω ότι είδα κάποια βελτίωση εμφανή αλλά σαν αίσθηση ξέρω ότι τώρα δίνω στο Πάιονιρ ότι καλύτερο μπορώ με αναλογικό τρόπο (έχει και component βέβαια αλλά πολύ το κούρασα... :).

Το μόνο πρόβλημα είναι το Τ/Χ του Κρυσταλ πατώντας το ΟΚ μου ανοιγοκλείνει το ... HDMI switch που έχω:

104cafc9b0.jpg


Tελικά αυτό το Τ/Χ του Κρυσταλ είναι μαγικό. Εκτός από τον δέκτη μου ανοιγοκλείνει το radio-cd (ένα σάπιο AEG που έχω) και τώρα πια και το διακοπτάκι.
 
Last edited by a moderator: