ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Τι είναι ο ήχος;

Αυτό που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ως «ήχο» δεν είναι παρά μεταβολές της πίεσης του αέρα, ικανότητα την οποία απέκτησε το είδος μας (μαζί με άλλα είδη ταυτόχρονα) ώστε να μπορεί να εντάσσεται καλύτερα στο περιβάλλον του. Οι ήχοι τους οποίους ακούμε καθημερινά είναι συνήθως πολύπλοκοι γιατί αποτελούνται από πολλές διαφορετικές συχνότητες. Ο πιο απλός τρόπος παραγωγής ενός ήχου μίας μόνο συχνότητας είναι το διαπασών. Η ταλάντωση των μεταλλικών στελεχών του διαπασών με σταθερή συχνότητα μεταφέρει την παλμική κίνηση στον αέρα με τη μορφή πίεσης, δημιουργώντας ένα κύμα πίεσης. Το κύμα αυτό είναι διάμηκες και όχι εγκάρσιο, δηλαδή η ταλάντωση λαμβάνει χώρα παράλληλα στην διεύθυνση διάδοσης του κύματος και όχι κάθετα σε αυτή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και το φως. Το κύμα αυτό διαδίδεται με ταχύτητα 340 μέτρων το δευτερόλεπτο και μεταφέρει τις μεταβολές της πίεσης του αέρα. Είναι προφανές ότι χωρίς αέρα δεν νοείται πίεση και έτσι ο ήχος είναι αδύνατο να διαδοθεί στο κενό.

Σταδιακά ο άνθρωπος απέκτησε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις μεταβολές αυτές της πίεσης και να αποκωδικοποιεί το περιεχόμενό τους, μέσω των αυτιών. Το σχήμα των αυτιών είναι εκπληκτικό: η τοποθέτηση του πτερυγίου επιτρέπει την διάκριση των ήχων που έρχονται από το μπροστινό μέρος που βρίσκεται ο άνθρωπος από αυτούς που έρχονται από πίσω, ενώ σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο λοβό δημιουργείται ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που υπάρχουν. Επίσης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα να συγκρίνει την χρονική διαφορά με την οποία ένας ήχος φτάνει στο κάθε αυτί, οπότε και να συμπεράνει την απόσταση από την οποία προέρχεται. Αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες άμυνες του ανθρώπου απέναντι στους κυνηγούς του, γι’ αυτό και από πολύ νωρίς εξελίχθηκαν δύο αυτιά και όχι μόνο ένα.

Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αντιληφθεί ήχους από 20Hz περίπου μέχρι και 20kHz. Οι ήχοι υψηλότερων συχνοτήτων δεν γίνονται αντιληπτοί και ονομάζονται υπέρηχοι.

Η φωνητικές χορδές επιτελούν την ακριβώς αντίστροφη διαδικασία. Πάλλονται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο κατά το πρότυπο του διαπασών ώστε να παραχθούν ανάλογοι ήχοι διαφορετικών συχνοτήτων, ώστε με την κατάλληλη εξάσκηση αποκτάται η ικανότητα της ομιλίας.

Το μηχανικό ανάλογο των φωνητικών χορδών για την παραγωγή του ήχου είναι το ηχείο. Ουσιαστικά το ηχείο αποτελείται από ένα τύμπανο το οποίο πάλλεται ανάλογα με το ρεύμα που το διαρρέει. Έτσι, αν το ρεύμα αυτό είναι το ηχητικό σήμα που επιθυμούμε να ακούσουμε, τότε το τύμπανο θα δημιουργήσει τις ανάλογες μεταβολές στην πίεση ώστε να μπορέσουμε να το ακούσουμε. Βέβαια, η διαδικασία αυτή προϋποθέτει ότι ένας ήχος έχει πρωτίστως μετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η μετατροπή, στην πιο απλή της μορφή υλοποιείται με έναν πυκνωτή του οποίου η χωρητικότητα εξαρτάται από την πίεση του αέρα πάνω του, οπότε και μεταβάλλεται τότε το ρεύμα που τον διαρρέει. Αυτό το ρεύμα τότε περιέχει την πληροφορία του ήχου.

Φυσικά η πληροφορία αυτή περιέχεται αυτούσια σε ένα αναλογικό σήμα. Κατά την μετάδοση όμως - ειδικά σε ηχητικά σήματα - είναι πολύ εύκολο να υπεισέλθει θόρυβος με κίνδυνο την αλλοίωση του σήματος. Οι κοινές κασέτες του μαγνητοφώνου αποθηκεύουν και μεταφέρουν αναλογικά τον ήχο για παράδειγμα, πράγμα που ως ένα βαθμό δεν ήταν επιθυμητό, για το λόγο αυτό άλλωστε εισήχθησαν στην αγορά τα CD. Για να αποφύγουμε την αλλοίωση του σήματος κατά την μεταφορά και αναπαραγωγή του, το μετατρέπουμε πρώτα σε ψηφιακό με δειγματοληψία. Στα επίπεδα του μουσικού CD, το σήμα δειγματοληπτείται με συχνότητα 44.100Hz, δηλαδή παίρνουμε την τιμή του σήματος μία φορά κάθε 1/44.100 = 23msec. Για την αποθήκευση του σήματος χρησιμοποιούνται λέξεις των 16bit, δηλαδή η τιμή του σήματος μπορεί να πάρει μια ένδειξη ανάμεσα σε 216=65.536 τιμές. Η συχνότητα των 44,100kHz δεν είναι τυχαία. Το θεώρημα της δειγματοληψίας του Nyquist ορίζει πως για να μην υπάρχει αλλοίωση στο περιεχόμενο ενός σήματος κατά την δειγματοληψία του, πρέπει η συχνότητα με την οποία θα γίνει η διαδικασία αυτή να είναι τουλάχιστον διπλάσια από την μέγιστη συχνότητα η οποία μπορεί να περιέχεται στο σήμα. Επειδή ένα ηχητικό σήμα μπορεί να περιέχει συχνότητα μέχρι τα 20kHz περίπου, η συχνότητα αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια. Έτσι προέκυψαν τα 44,100kHz του CD.

Σήμερα επικρατεί λίγο πολύ μία σύγχυση στον τομέα των προτύπων του ήχου. Ακούγονται πάρα πολλά ονόματα, όπως dolby surround, digital, AC-3, stereo και πολλά άλλα καλούδια. Είναι ευκαιρία λοιπόν να βάλουμε μία τάξη σε αυτό το χάος των ήχων.
 
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Μονοφωνία - 1 κανάλι:

Είναι η απλούστερη και παλαιότερη μορφή μετάδοσης του ήχου. Υπάρχει μόνο ένα κανάλι μεταφοράς του ηχητικού σήματος το οποίο περιέχει όλη την επιθυμητή πληροφορία. Για την μετάδοση απαιτούνται δύο αγωγοί για την μεταφορά του σήματος και την «επιστροφή» όπως ονομάζεται. Λόγω του ότι πέραν των ενισχυτών δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός για την αναπαραγωγή του σήματος, ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από πολλές συσκευές όπως τηλεοράσεις και βίντεο.

Stereo - 2 Κανάλια:
Ο στερεοφωνικός ήχος αποτελείται από δύο διαφορετικά κανάλια μεταφοράς του σήματος, το αριστερό και το δεξί. Τα κανάλια αυτά μεταφέρουν διαφορετική πληροφορία, δηλαδή για την δημιουργία στερεοφωνικού ήχου απαιτείται η ηχογράφηση από δύο διαφορετικά σημεία ηχογράφησης. Η εμφάνιση του stereo ήχου έγινε εξαιτίας της ανάγκης να αποδοθούν καλύτερα στον κινηματογράφο οι σκηνές όπου κάτι διαφορετικό ακουγόταν στο δεξί μέρος της οθόνης από ότι στο αριστερό. Η καινοτομία αυτή πέρασε σταδιακά από το σινεμά στα οικιακά συστήματα αναπαραγωγής ήχου και μάλιστα τους έδωσε και το όνομά τους, τα γνωστά μας στερεοφωνικά. Η προς τα πίσω συμβατότητα διατηρήθηκε αφού σε περίπτωση που χρειαζόταν να αναπαραχθεί μονοφωνικός ήχος, το ίδιο σήμα έπαιζε και από τα δύο κανάλια του stereo. Σήμερα η πλειοψηφία των μέσων που περιλαμβάνουν την χρήση ήχου, από CDs, κασέτες video, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και ορισμένα κανάλια της τηλεόρασης χρησιμοποιούν τον στερεοφωνικό ήχο. Φυσικά το σήμα εξακολουθεί να μεταδίδεται αναλογικά.

Dolby Surround - 2 + 2 Κανάλια:

To Dolby surround αποτελεί την εξέλιξη του στερεοφωνικού ήχου. Εδώ έχουν προστεθεί δύο επιπλέον κανάλια ήχου, έτσι ώστε συνολικά να γίνουν 4: αριστερό κανάλι, δεξί κανάλι, ένα κεντρικό κανάλι και ένα περιφερειακό. Από το κεντρικό κανάλι ακούγονται όλοι οι διάλογοι όπου μπορεί να υπάρχουν στο σήμα που θέλουμε να μεταδώσουμε. Η μεγάλη καινοτομία όμως ήταν το περιφερειακό κανάλι (surround) όπου στις υλοποιήσεις του αποτελείται από ένα ζευγάρι ηχείων τοποθετημένα στο πίσω και πλαϊνό τμήμα του χώρου όπου βρίσκεται ο ακροατής. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική φαίνεται να περιβάλλει το... υποψήφιο θύμα και δημιουργεί τελείως διαφορετική αίσθηση ακουστικότητας.

Υπάρχει βέβαια το θέμα του πώς μεταφέρονται τα δύο επιπλέον κανάλια του ήχου. Υπάρχουν 4 διαφορετικά "σύρματα" τα οποία μεταφέρουν την πληροφορία; Η απάντηση είναι πως όχι, και εδώ είναι το θετικό γεγονός με το Dolby Surround. Τα δύο επιπλέον κανάλια κωδικοποιούνται και μεταφέρονται μέσα στα δύο ήδη υπάρχοντα κανάλια του stereo. Συγκεκριμένα, τα δύο έξτρα κανάλια ήχου, το κεντρικό και το surround, προστίθενται και εγγράφονται στο ένα κανάλι του stereo με διαφορά φάσης -90ο από τη μια, και ταυτόχρονα αφαιρούνται μεταξύ τους και εγγράφονται με διαφορά φάσης +90ο στο άλλο κανάλι του stereo. Έτσι με την ήδη υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή, με δύο φυσικά κανάλια μπορούν να μεταδοθούν και να μεταφερθούν 4 κανάλια ήχου.

Τώρα φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο της αποκωδικοποίησης. Αφού τα δύο επιπλέον κανάλια κωδικοποιούνται στα δύο ήδη υπάρχοντα, διατηρείται η συμβατότητα προς τα πίσω με τις συσκευές που μπορούν να διαβάζουν stereo σήμα. Έτσι, ένα σύνηθες στερεοφωνικό συγκρότημα που δεν έχει την ικανότητα να διαβάσει τα επιπλέον κανάλια απλά θα "δει" τα δύο κανάλια του stereo και θα τα αναπαράγει εντελώς φυσιολογικά. Η πληροφορία για το κεντρικό και το περιφερειακό κανάλι υπάρχει μεν κωδικοποιημένη, αλλά δεν επηρεάζει την ομαλή ανάγνωση των δύο στερεοφωνικών καναλιών. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι συσκευές μπορούν να συνεχίσουν να αναπαράγουν στερεοφωνικό ήχο σαν να μην είχε αλλάξει τίποτα.

Για την αναπαραγωγή τώρα και των δύο επιπλέον καναλιών, απαιτείται ένας ειδικός αποκωδικοποιητής ο οποίος είναι σε θέση να διαβάζει την κωδικοποιημένη πληροφορία. Οι συσκευές αυτές ονομάζονται αποκωδικοποιητές Dolby ProLogic και παίρνουν ως είσοδο το κλασικό στερεοφωνικό καλώδια των 2 (+2 "κρυμμένων") αναλογικών καναλιών ήχου και ως έξοδο έχουν 4 διαφορετικά ηχητικά σήματα. Ένα σήμα πηγαίνει στο αριστερό ηχείο, ένα άλλο στο δεξί ηχείο, το τρίτο σήμα στο κεντρικό ηχείο και το τέταρτο σήμα στα δύο περιφερειακά ηχεία.

Σήμερα το surround μόλις και έχει αρχίσει να διαδίδεται. Ήχο κωδικοποιημένο σε Dolby Surround περιέχουν σήμερα ορισμένα CD και όλες οι πρόσφατες κασέτες video. Είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη εφαρμογή του πολυκάναλου ήχου βρίσκεται στον ιδιωτικό κινηματογράφο και όχι τόσο στην απλή αναπαραγωγή ήχου.

Dolby Digital 5.1:
Η ολοκλήρωση του Home Cinema έρχεται με το Dolby Digital, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα τόσο στον κινηματογράφο όσο και στον ιδιωτικό κινηματογράφο. Σε σχέση με το Dolby Surround, υπάρχουν 2 ουσιώδεις διαφορές. Η πρώτη, έχουν προστεθεί δύο επιπλέον κανάλια ήχου. Το surround κανάλι έχει διαχωριστεί σε αριστερό surround και δεξί surround, ενώ επιπλέον υπάρχει ένα ξεχωριστό κανάλι (είναι το "1" στο 5.1) για τις χαμηλές συχνότητες, προς την αναπαραγωγή για παράδειγμα εκρήξεων και μπάσων όπου αυτά χρειάζονται. Κατά δεύτερο λόγο όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, όλα τα κανάλια είναι ψηφιακά. Αυτό συνεπάγεται απαράμιλλη ποιότητα ήχου και κρυστάλλινη απόδοση των εφέ. Όλες οι ταινίες που βγαίνουν σε DVD έχουν κωδικοποιημένο ήχο σε Dolby Digital. Φυσικά το πρότυπο αυτό διαφοροποιείται σημαντικά τόσο από το Dolby Surround όσο και από το stereo, αφού δεν υπάρχει τίποτε αναλογικό πια. Για την αναπαραγωγή ήχου Dolby Digital απαιτείται ένας αποκωδικοποιητής Dolby Digital (ή AC-3) ο οποίος έχει σαν είσοδο ένα και μόνο καλώδιο με τα κωδικοποιημένα ψηφιακά 5+1 κανάλια (πχ την έξοδο ενός DVD Player) και ως έξοδο έχει 6 διαφορετικά ηχητικά σήματα: αριστερό, δεξί, κεντρικό, αριστερό surround, δεξί surround, + το subwoofer για τις χαμηλές συχνότητες. Για όσους έχουν έστω και λίγο ακούσει ήχο σε Dolby Digital, ξέρουν πολύ καλά ότι πρόκειται για εμπειρία μοναδική!

Και λίγα λόγια για το THX:

Όταν ο George Lucas ολοκλήρωσε την πρώτη τριλογία του "Star Wars", ασχολήθηκε με την αναπαραγωγή του ήχου στον κινηματογράφο, ώστε διατύπωσε μία σειρά αυστηρών κριτηρίων που πρέπει να πληροί μια κινηματογραφική αίθουσα ώστε να λάβει την πιστοποίηση THX (Tomlison Holman eXperiment) = υπέρτατη κινηματογραφική απόλαυση! Τα κριτήρια αυτά αφορούν τόσο την υποδομή για την αναπαραγωγή του ήχου όσο την ίδια την κατασκευή της αίθουσας. Για παράδειγμα ορίζουν με αυστηρή ακρίβεια υπό ποια γωνία θα πρέπει να βλέπει ο πιο απομακρυσμένος θεατής την οθόνη, την ένταση του εξωτερικού φωτισμού, τη θέση των ηχείων και πολλά άλλα. Έτσι, αν πάτε σε μία από τις 7 νομίζω THX αίθουσες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ,θα παρατηρήσετε ίσως τη διαφορά στην κατασκευή: οι πλαϊνοί τοίχοι δεν καλύπτονται από τις κλασικές κουρτίνες αλλά από ειδικά μαξιλαράκια και στο ταβάνι υπάρχει μια ειδική κυψελωτή οροφή.
 
Last edited:
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

.....Dolby Prologic II:
Η τεχνολογία Dolby Pro Logic II παράγει ήχο surround πολλαπλών καναλιών από μία ποικιλία ηχητικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων πηγών 2 καναλιών (π.χ. βιντεοταινίες και CDs) δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα να απολαύσουμε συναρπαστικό ήχο surround 5.1 καναλιών ακόμη και από πηγές 2 καναλιών. Η τεχνολογία Pro Logic II χρησιμοποιεί αποκωδικοποίηση matrix (μήτρας) για την ενσωμάτωση των πίσω καναλιών surround στον στερεοφωνικό ήχο και την κάλυψη ολόκληρου του εύρους συχνοτήτων κατά την αναπαραγωγή.

DTS-ES:

Πολλοί ενισχυτές/δέκτες A/V ,έχουν δυνατότητα χειρισμού δεδομένων ψηφιακού ήχου με κωδικοποίηση DTS. Αυτό μεταφράζεται σε σωρεία πλεονεκτημάτων ,όπως ο δυναμικός ήχος που ευθύνεται για την μεγάλη δημοτικότητα της κωδικοποίησης 5.1 καναλιών του DTS. Επόμενο στη σειρά είναι το DTS 6.1 Extended Surround Matrix. Εδώ, το πρόσθετο κανάλι ήχου surround back ενσωματώνεται μέσω μιας μεθόδου μήτρας (matrix) στο αριστερό και στο δεξιό πίσω κανάλι surround της ροής δεδομένων του DTS. Ένας αποκωδικοποιητής DTS-ES εξάγει κατόπιν το κανάλι surround back, το οποίο τοποθετείται πίσω από τον ακροατή, βάζοντάς τον ακριβώς στο κέντρο της δράσης. Η DTS-ES Discrete 6.1 είναι μία πραγματική μορφή 6.1 καναλιών με ένα επιπλέον κανάλι ήχου surround back το οποίο είναι κωδικοποιημένο ξεχωριστά στην ροή δεδομένων του DTS, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται βελτιωμένη κατανομή του ήχου μέσω των καναλιών surround, για ηχητική εικόνα εύρους 360 μοιρών και kinhmatografik;o ήχο. Η μορφή αυτή είναι επίσης συμβατή με τις προηγούμενες εκδόσεις, δεδομένου ότι οι συσκευές DTS 5.1 απλώς αγνοούν το κανάλι surround back της μορφής DTS-ES Discrete 6.1. Οι συμβατοί με DTS-ES Discrete 6.1 αποκωδικοποιητές αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός επιπλέον, ξεχωριστού καναλιού surround back στην ροή των δεδομένων μέσω, μιας ειδικής σήμανσης (flag).

DTS-NEO:6:

Τα συστήματα πολλαπλών ξεχωριστών καναλιών διαθέτουν αρκετά πλεονεκτήματα έναντι των συστημάτων τύπου matrix. Ωστόσο, επειδή πολλές ταινίες σε δίσκους DVD ή κασέτες VHS καθώς και αναλογικές τηλεοπτικές εκπομπές κινηματογραφούνται με ήχο matrix surround,θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα υψηλής ποιότητας αποκωδικοποίησης matrix. Εδώ εμφανίζεται στο προσκήνιο το DTS-NEO:6. Οι καταστάσεις επεξεργασίας του DTS-NEO:6 οδηγούν τα συμβατικά σήματα 2 καναλιών από τον υψηλής ακρίβειας ψηφιακό αποκωδικοποιητή matrix και επιτυγχάνουν αναπαραγωγή 6.1 καναλιών surround. Η κατάσταση αποκωδικοποίησης DTS-NEO:6 Cinema δίνει έμφαση στον καλύτερο διαχωρισμό, με σκοπό να πετύχει κατά την αναπαραγωγή πηγών 2 καναλιών την ίδια ατμόσφαιρα που επιτυγχάνει με πηγές 6.1 καναλιών. Στην κατάσταση DTS-NEO:6 Music, τα σήματα των εμπρός καναλιών παρακάμπτουν τον αποκωδικοποιητή και αναπαράγονται απευθείας, έτσι ώστε να μην υπάρχει απώλεια ποιότητας.

Στην κατάσταση DTS-NEO:6 Cinema, το αρχικό σήμα 2 καναλιών κατανέμεται σε 6 κανάλια χάρη στην προηγμένη τεχνολογία matrix του DTS.

Παράλληλα, το εφέ του σήματος surround που αναπαράγεται από το κεντρικό και τα surround κανάλια προσθέτει μια φυσική αίσθηση επέκτασης του ηχητικού πεδίου

THX Surround EX / Dolby Digital EX:

Οι τεχνολογίες THX Surround EX/Dolby Digital EX δημιουργήθηκαν από τις Dolby International και THX Film για την ταινία Star Wars Episode 1. Ο στόχος ήταν η δημιουργία ενός νέου καναλιού για την πίσω πλευρά της κινηματογραφικής αίθουσας με την τεχνολογία matrix του Dolby Pro Logic. Η τεχνολογία εφαρμόστηκε αρχικά σε κινηματογραφικές αίθουσες και κατόπιν σε οικιακές συσκευές. Οι τεχνολογίες THX Surround EX/Dolby Digital EX είναι συμβατές με την υπάρχουσα τεχνολογία Dolby Digital 5.1, έτσι ώστε ένας συμβατικός αποκωδικοποιητής Dolby Digital να μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα σήματα των THX Surround EX/Dolby Digital EX σαν κανονικό σήμα 5.1 καναλιών.
 
Last edited:
  • Love
Reactions: stfmich
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Αρκετά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις διάφορες παραλλαγές του THX, μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
http://www.homecinemachoice.com/articles/hccarticles/buyingguide/200208Knowledge_THX.php

http://www.crutchfield.com/S-8OibxApkplR/tech/kb475.html
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,304
Land of Dystopia
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Γιάννη, όπως πάντα απλά άψογος :violent-smiley-030: χωρίς καμία δόση υπερβολής.
 
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Eki_65 said:
Γιάννη, όπως πάντα απλά άψογος :violent-smiley-030: χωρίς καμία δόση υπερβολής.
:eek: :eek: :eek:
Μπορείτε να συμπληρώσετε κάτι που έχω ξεχάσει.
 

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Νανόπουλος Γιάννης said:
:eek: :eek: :eek:
Μπορείτε να συμπληρώσετε κάτι που έχω ξεχάσει.

Τι να συμπληρώσουμε Γιάννη? Αυτά που δεν γνωρίζουμε??
Αψογη η όλη παρουσίαση! Πρέπει να μπω σιγά σιγά και στο χώρο του ήχου, γιατί είμαι :twoguns: μέχρι τώρα!
Σε ευχαριστούμε και περιμένουμε κι άλλα τέτοια.
:music-smiley-005:
 
panosxgr said:
Τι να συμπληρώσουμε Γιάννη? Αυτά που δεν γνωρίζουμε??
Αψογη η όλη παρουσίαση! Πρέπει να μπω σιγά σιγά και στο χώρο του ήχου, γιατί είμαι :twoguns: μέχρι τώρα!
Σε ευχαριστούμε και περιμένουμε κι άλλα τέτοια.
:music-smiley-005:
Ευκαιρεία λοιπον να τα μάθουμε όλοι...
Σε ευχαριστώ πολύ.
 

Betsesv

New member
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Η ακούστική απόλαυση είναι με βάση την σειρά που τα παράθεσες;;;

Επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά να μαθαίνουμε βρέ !!!!
 
Απάντηση: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

Betsesv said:
Η ακούστική απόλαυση είναι με βάση την σειρά που τα παράθεσες;;;

Επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά να μαθαίνουμε βρέ !!!!
Θεωρητικά ναί...πρακτικά όχι...εξαρτάται απο την ψυχική διάθεση που έχεις για να απολαύσεις μιά κινηματογραφική ταινία.Αν είσαι στα χάλια σου άφησέ το καλύτερα...ούτε 10 ΤΗΧ δεν σου φτάνουν!!!!
 

george.h

New member
5 August 2006
35
Αθήνα
Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ .

φοβερή ανάλυση του κάθε συστήματος!!!!

keep up the good work!
 

nasos1978

Established Member
26 August 2007
117
Όντως φοβερή ανάλυση! Πάντα ήθελα να μάθω τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά που εξηγείς, αλλά δεν ήξερα πώς! Σ'ευχαριστούμε!
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ Δ

Όντως φοβερή ανάλυση! Πάντα ήθελα να μάθω τι σημαίνει το κάθε ένα από αυτά που εξηγείς, αλλά δεν ήξερα πώς! Σ'ευχαριστούμε!

Χαίρομαι που επανέφερες το θέμα μετά απο τόσο καιρό, αφού νομίζω ότι έχει αρκετό δρόμο μπροστά του, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία τερτίπια ήχου που έχουν εμφανιστεί.
 

spyrmak

Supreme Member
19 February 2007
4,748
Aθηνα
μηπως καποιος ειδικος

θα μπορουσε να μας ενημερωσει τωρα και για τα νεα HD φορμα ηχου?


Dolby trueHD DTS HD και λοιπα?
τι προσφερουν τι μηχανηματα χρειαζομαστε και κυριως κοστος.
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ Δ

μηπως καποιος ειδικος

θα μπορουσε να μας ενημερωσει τωρα και για τα νεα HD φορμα ηχου?


Dolby trueHD DTS HD και λοιπα?
τι προσφερουν τι μηχανηματα χρειαζομαστε και κυριως κοστος.

Είναι στα άμεσα σχέδια μου μιά τέτοια προσθήκη.Ωστόσο εαν κάποιος θέλει μπορεί να προσθέσει τις όποιες πληροφορίες η γνώσεις του γιά το θέμα εδω.
 

ANDREAS APO TRAGANA

New member
7 October 2007
20
ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΑ

ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ, ΩΣ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ CLUB, ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΩ.

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ?:aktion033::aktion033:

ΑΝΔΡΕΑΣ
 
Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ Δ

ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΑ

ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ, ΩΣ ΝΕΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ CLUB, ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΨΑΞΩ.

ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΜΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ?:aktion033::aktion033:

ΑΝΔΡΕΑΣ
Να´σαι καλά Ανδρίκο και σε ευχαριστώ πολύ
Εχω αφήσει λίγο το θέμα στην ενημέρωσή του, αφού αυτό το διάστημα ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος λόγω του νέου σπιτιού που φτειάχνω.
Πάντως στον χώρο αυτο χωρίς μεράκι δεν κάνεις τίποτα, όσα λεφτά και εαν διαθέσεις, και αυτη είναι η μαγεία στο χόμπυ μας.
 

Λάκης

AVClub Fanatic
26 September 2007
13,820
Είμαι παντού
χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο,φαίνεται άλλωστε ότι είσαι γνώστης καλός του αντικειμένου,απ´όσο ξέρω η ηχογράφηση γίνεται από ένα σημείο(στο κομμάτι που λες για τον stereo ηχο)και στη συνέχεια ο μηχανικός ήχου χωρίζει τον ήχο σε δύο διαφορετικά κανάλια.
 

ANDREAS APO TRAGANA

New member
7 October 2007
20
Re: Απάντηση: Re: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ HOME CINEMA...ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟ

Εχω αφήσει λίγο το θέμα στην ενημέρωσή του, αφού αυτό το διάστημα ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος λόγω του νέου σπιτιού που φτειάχνω.


ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΓΙΟ):furious3: