Εσύ το 'ξερες;

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Αιώνα ομορφιά!!
Την έλεγαν Ροζαλία Λομπάρντο και υπήρξε, ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που πέθανε στα δύο μόλις χρόνια του, από αναπνευστική λοίμωξη, ως αποτέλεσμα της ισπανικής γρίπης, το 1920, στο Παλέρμο της Σικελίας.
Στην πόλη αυτή, του Ιταλικού Νότου, συνηθιζόταν τότε η ταρίχευση των σωμάτων των νεκρών και η τοποθέτησή τους στις κατακόμβες της μονής των καπουτσίνων μοναχών, οι οποίες μέχρι και σήμερα αποτελούν ένα μακάβριο μουσείο θανάτου. Το μικροκλίμα στην κρύπτη φρόντιζε ώστε τα πτώματα να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση.
Ο πατέρας της Ροζαλία, ο στρατηγός Μάριο Λομπάρντο, δεν άντεχε να αποχωριστεί την κορούλα του και έπεισε τους μοναχούς της Μονής των Καπουτσίνων στο Παλέρμο να του παραχωρήσουν μια θέση στην υπόγεια κρύπτη τους, την Catacombe dei Cappuccini.
Με αυτόν τον τρόπο θα την επισκέπτονταν και να την έβλεπε όποτε ήθελε. Για να καταφέρει να διατηρήσει το πρόσωπό της όσο πιο όμορφο γινόταν, κάλεσε τον φημισμένο ταριχευτή Αλφρέντο Σαλάφια για βοήθεια.

Το μυστικό του καθηγητή Σαλάφια, η φθορά και η θλίψη…
Ιταλός χημικός, που είχε ανακαλύψει μία μυστική φόρμουλα, για την διατήρηση των σωμάτων μετά τον θάνατο, ο Σαλάφια ξεκίνησε ταριχεύοντας μικρά ζώα και στη συνέχεια ανθρώπους! Τελειοποιώντας την τεχνική του, κατάφερε να κάνει την μικρή Ροζαλία, ένα παιδί, που όποιος το δει, θρηνεί για αυτό σαν να «έφυγε», μόλις χθες κι ας είναι νεκρό εδώ και εκατό και πλέον χρόνια. Ίσως τελικά η φθορά, ορίζει, ακόμη και για την θλίψη, μία ημερομηνία λήξης…

Πώς ταριχεύεται η ομορφιά!
Ο ίδιος ο Σαλάφια πέθανε 13 χρόνια μετά το κοριτσάκι, και δεν άφησε πουθενά και σε κανέναν το μυστικό του χημικού μείγματος, που καταργούσε τη φθορά διαιωνίζοντας τη θλίψη. Το μυστικό του φαινόταν να είχε χαθεί για πάντα, μέχρι την ώρα που μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων ανακάλυψε ένα χειρόγραφο από την κληρονομιά του με τίτλο «New special method for the preservation of the entire human cadaver in the state of permanent freshness».
Σε αυτό, ο ταριχευτής εξηγούσε λεπτομερώς τη συνταγή του υγρού που περιέχυσε στις αρτηρίες της Ροσαλία: " Ένα μέρος γλυκερίνης, ένα μέρος φορμαλδεΐδης κορεσμένο με θετικό ψευδάργυρο και χλωριούχο ψευδάργυρο και ένα μέρος διαλύματος αλκοόλης κορεσμένο με σαλικυλικό οξύ ". Και εισήχθη στο σώμα μέσω ένεσης, πιθανότατα στη μηριαία αρτηρία. Η Ροσέλα Λορέντζι του Discovery News ανέφερε ότι η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τα βακτήρια, η γλυκερίνη για να αποτρέψει την αποξήρανση και το σαλικυλικό οξύ για την εξάλειψη τυχόν μυκήτων στη σάρκα. Άλλοι βασικοί παράγοντες που μεσολάβησαν στην τέλεια διατήρηση του σώματος της Ροζαλία ήταν το ιδιαίτερα ξηρό κλίμα των κατακομβών.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, τίποτε ασυνήθιστο δεν υπήρχε στην φόρμουλα του Σαλάφια, αφού έμοιαζε με εκείνη των άλλων ταριχευτών! Και το ερώτημα, παρέμεινε αναπάντητο: πώς ταριχεύεται η ομορφιά;

Ακόμη και σήμερα, μοιάζει σαν να κοιμάται!
Όσοι επισκέπτονται το Παλέρμο, συρρέουν στη μονή των καπουτσίνων, για να τρομάξουν και να φιλοσοφήσουν με το εφήμερο τις ζωής στις ανατριχιαστικές κατακόμβες. Όμως όλοι φεύγουν βουρκωμένοι και συγκλονισμένοι, από την συνάντησή τους με την μικρούλα.
Την bambina ωραία κοιμωμένη του Παλέρμου, το τελειότερα ταριχευμένο κορμάκι όλων των εποχών, αλλά και εκείνο το βλέμμα, το κλειστό πεισμωμένο βλέμμα, που μοιάζει κόντρα στον θάνατο, να ονειρεύεται ακόμα στον αιώνιο ύπνο του…
Το κοριτσάκι μέσα στο γυάλινο μικροσκοπικό φέρετρο, θυμίζει τις κούκλες, που μαγνητίζουν τα παιδικά βλέμματα. Το δικό της βλέμμα, σφραγισμένο για πάντα, μοιάζει θυμωμένο, μπροστά στο αμείλικτο του θανάτου και συγκινεί… Συγκινεί απίστευτα… Η " κούκλα "ήταν κάποτε ζωντανή και έμελλε να γίνει η ωραιότερη μούμια του κόσμου.


1695746868663.png1695747041979.png
 

chris73

AVClub Addicted Member
3 March 2014
2,913
Θεσσαλονίκη
Ήμουν τυχερός να επισκεφθώ το μέρος όταν ακόμη δεν είχε διαδρόμους με κάγκελα κτλ, και τη μικρή δεν την είχαν κλείσει σε δεύτερο φέρετρο και δεν είχε γίνει ακόμη γνωστός ο τρόπος ταρίχευσής της.
Το 1920 η μόδα είχε περάσει πια και η Ροζαλία μπορεί να είναι και η τελευταία που κατέληξε εκεί, δε θυμάμαι.

Εντυπωσιακό να βλέπεις της φορεσιές και τις στολές του 1700-1800 φορεμένες για τελευταία φορά. Όποιος βρεθεί εκεί θα πρέπει να μην παραλήψει την επίσκεψη ...ακόμη και με τα κάγκελα και τους διαδρόμους.
 
  • Like
Reactions: ΓΡΥΠΑΣ

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
4 ζωές σε μία...!!
 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Πιαιχδινα μουλαυ!!
Σύμφωνα με μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge...
Δεν πζαιει ρλόο με τι σρειά είναι τοθοπεμέτενα τα γτάμαμρα μσέα σε μία λξλέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη.
Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και να μροπετίε να τις δαβαιάεστε χρωίς πλβημόρα.
Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξηέ αλλά την λξηέ σαν σνύλοο.
Ατίπτσυεο ε;​
 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Καιρός... για μάθημα vol. 4
Σαν και 'σένα καμιά!!
 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Προμήθειες για το... μετά!!

Επίσκεψη στην " Κρύπτη της Αποκάλυψης "!
 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Τα μυστικά του " Ιερού Βράχου "!
Α) Τα αόρατα χρώματα!
Β) Ο ξεχασμένος πύργος!
 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Καιρός... για μάθημα vol. 5
" Σφαίρες " εξ ουρανού!
 
17 June 2006
23,741
Αθήνα
2 μέρες μετά το ΟΧΙ, δηλαδή στις 30 Οκτωβρίου 1940, ο Ι. Μεταξάς καλεσε όλους τους αρχισυντάκτες και τις εφημερίδες της εποχής και τους έκανε την εξής ομιλία (την οποία μάλλον δεν την διδαχθήκαμε ποτέ) για τους λόγους του ΟΧΙ:

 

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Καιρός... για μάθημα vol. 6
“ Όταν τα παίρνει ο Δίας “!

“ Η οργή του Δία “ σε slow motion!!

Μη σου τύχει...
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,167
127.0.0.1
Quiz:
Γιατί οι μούμιες είναι σπάνιες, αφού η ταρίχευση ήταν μία κλασσική τεχνική;

Επειδή τον 17ο αιώνα οι Ευρωπαίοι τις έτρωγαν.
 
  • Wow
Reactions: ΓΡΥΠΑΣ

ΓΡΥΠΑΣ

AVClub Addicted Member
6 December 2018
1,307
Μερικές, Πολύτιμες και Ημι-Πολύτιμες, πληροφορίες...
 
  • Like
Reactions: newbie

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
25,525
Land of Dystopia
Ήξερες ότι, η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάργησε τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα ήταν το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης, τότε κρατίδιο στην σημερινή Ιταλία? Εφαρμόστηκε στις 30 Νοέμβριου του 1786 υπό την κυριαρχία του Λεοπόλδου Β' και κράτησε ως το θάνατο του, όταν και επαναφέρθηκε.
Στην φωτό η Πιάτσα ντελ Κάμπο, η κεντρική πλατεία στο ιστορικό κέντρο της Σιένα στην Τοσκάνη.
406552115_10229633151868676_8077891599812133960_n.jpg
 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
17,811
Μεσευρώπη
Quiz:
Γιατί οι μούμιες είναι σπάνιες, αφού η ταρίχευση ήταν μία κλασσική τεχνική;

Επειδή τον 17ο αιώνα οι Ευρωπαίοι τις έτρωγαν.
Επίσης τις έκαναν καυσόξυλα: Όλα τα υλικά ταρίχευσης είναι εύφλεκτα και κάνουν ωραιότατη θράκα για μαγείρευμα κλπ.