FIFA world cup σε HD ?

SLionB

Senior Member
9 February 2010
572
Παιδιά κάποιο μέλος του Forum που είναι τεχνικός ή γνωρίζει καταστάσεις στην ΕΡΤ θα γνωρίζει να μας πει γιατί τέτοιο χάλι της εικόνας της ΝΕΤ. Και στην ΕΡΤ3 που δείχνει τα παιχνίδια σε μαγνητοσκόπηση τα ίδια. Τα μηχανήματα είναι, οι πομποί, τα link, τί είναι;
Συμφωνώ και επαυξάνω.
 

papasouzakias

Moderator
Staff member
13 May 2009
4,523
Επειδή πολλές φορές λέμε τη φράση "σαν να ήταν χθες¨σας αναδημοσιεύω την επιστολή που είχαν αποστείλει στην ΕΡΤ τα δορυφορικά forum www.sdtv.gr, www.satleo.gr και www.avsite.gr ενόψει του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

Παρατηρήστε ότι η ημερομηνία της επιστολής μπορούσε κάλλιστα να έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου 2010.

Πεμ, 22 Ιούν 2006

Προς ΕΡΤ

Υπόψιν κ. Μιχάλη Πορτοκάλη
Γενικό Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών

Κοινοποίηση: κ. Χρήστο Παναγόπουλο,
Πρόεδρο ΕΡΤ


Κύριε Πορτοκάλη,

Στα on-line forum μας, www.avsite.gr www.satleo.gr και www.sdtv.gr γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για ψηφιακή τηλεόραση την ΕΡΤ με τεράστιο ενδιαφέρον και ανταπόκριση. Όλα τα μέλη μας καλωσόρισαν την πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία της ΕΡΤ να ξεκινήσει την ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα η τηλεοπτική μετάδοση του Μundial έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες να ασχοληθούν λίγο περισσότερο με την έννοια της ψηφιακής εικόνας προχωρώντας και ένα ακόμα βήμα παρακάτω ανακαλύπτοντας την Τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας (ΗDTV). Όπως σίγουρα γνωρίζετε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας προβάλλεται σε HDTV στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ. Και εδώ στην Ελλάδα αρκετά μέλη μας παρακολουθούν ήδη το Mundial σε HDTV.

Ίσως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία με την έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα να είχαμε και την έλευση της HDTV. Άλλωστε όποιος επισκεφθεί ένα κατάστημα ηλεκτρονικών οπουδήποτε στην Ελλάδα θα δει γύρω του poster και έντυπο διαφημιστικό υλικό σχεδόν όλων των εταιριών που διαφημίζουν την Tηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας. Οι πωλήσεις προϊόντων ΗDTV Ready και Full HDTV έχουν απογειωθεί το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία της ΕΡΤ έχει αυξήσει τις προσδοκίες. Νομίζουμε ότι ο Έλληνας καταναλωτής περιμένει από την ΕΡΤ να αναλάβει και αυτή την πρωτοβουλία δείχνοντας τον δρόμο και στην ιδιωτική και συνδρομητική τηλεόραση.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να διατυπώσουμε συγκεκριμένες και πάνω από όλα εφαρμόσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης και της HDTV στην Ελλάδα:

1. Η Ελλάδα διαθέτει έναν υπερσύγχρονο δορυφόρο, τον Ηellasat ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ΕΡΤ. Ένα demo κανάλι ΗDTV στον Hellasat είναι ένα εντυπωσιακό αλλά και ουσιαστικό ξεκίνημα.

2. Η ΕΡΤ γνωρίζουμε ότι διαθέτει τα δικαιώματα μετάδοσης του UEFA CHAMPIONS LEAGUE και όλο τον επόμενο χειμώνα θα μεταδίδει ελεύθερα τους αγώνες. Η προσπάθεια ανάπτυξης της HDTV στην Ευρώπη θα στηριχθεί σε μεγάλο ποσοστό στο CHAMPIONS LEAGUE και είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους αγώνες θα μεταδίδονται σε υψηλή ανάλυση. Δεν θα μπορούσε η ΕΡΤ να προβάλει τους αγώνες αυτούς σε High-Definition μέσω του Hellasat;

3. Η ανάπτυξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (dvb-t) από την ΕΡΤ δίνει πολλές προοπτικές στην ανάπτυξη και της HDTV στην Ελλάδα. Γνωρίζετε πολύ καλά πιστεύω, ότι, στην Αυστραλία για παράδειγμα, η HDTV αναπτύσσεται αποκλειστικά μέσω της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες προσπάθειες και στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα και άμεσα μάλιστα ακριβώς γιατί τώρα ξεκινάει στην χώρα μας η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Δεν θα μπορούσε λοιπόν η ΕΡΤ να δημιουργήσει και ένα 4ο ψηφιακό κανάλι για HDTV, μεταδίδοντας εκεί εκπομπές αλλά και το CΗΑΜPIONS LEAGUE?

Η Ευρώπη με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ήδη μπει στον δρόμο τη Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας. Πολλές από τις σειρές, τις εκπομπές, τα αθλητικά γεγονότα, και τις ταινίες, που ήδη μεταδίδει η ΕΡΤ και προέρχονται από το εξωτερικό προσφέρονται και σε HDTV. Αυτό σημαίνει ότι και το κόστος για την ΕΡΤ δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Άλλωστε σε λίγα χρόνια, νομοτελειακά και στην Ελλάδα θα βλέπουμε τέτοια εικόνα. Γιατί λοιπόν να καθυστερήσουμε; Γιατί να είμαστε πάλι από τους τελευταίους στην Ευρώπη όπως στο παρελθόν;

Είναι μεγάλη ευκαιρία λοιπόν και η χώρα μας να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ειδικά τώρα που η ΕΡΤ δείχνει ότι έχει την διάθεση να εκσυγχρονίσει το τοπίο στην Ελληνική τηλεόραση. Η ΕΡΤ μπορεί να υιοθετήσει και να προσφέρει στον Έλληνα τηλεθεατή όσα απολαμβάνουν οι Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Σκανδιναβοί και σε λίγους μήνες και όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Πιστεύουμε ότι η ΕΡΤ που δημιούργησε την τηλεόραση στην Ελλάδα, έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει από τους αρμόδιους φορείς την αρωγό συμμετοχή τους, στην υλοποίηση της πρότασης μας και να πρωταγωνιστήσει για μια ακόμα φορά στην εξέλιξη της Ελληνικής τηλεόρασης, δίνοντας μετά την Ψηφιακή τηλεόραση και το πρώτο HDTV κανάλι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά μας, έχουμε την ειλικρινή διάθεση να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού την Ελληνικής τηλεόρασης.


Με τιμή

www.avsite.gr
Χρήστος Ακρατόπουλος

www.sdtv.gr
Γιώργος Μοσχίδης

www.satleo.gr
Κώστας Παπαγιάννης


και την απάντηση του κ. Πορτοκάλη όπως την είχε δώσει στο μέλος του forum Dream_GR


Μόλις μίλησα με τον Κύριο ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ Γενικό Διευθυντή Τεχνικού της ΕΡΤ.

1) Μόλις του είπα το όνομα μου, μου λεει εχω μπροστά μου την επιστολή σας κύριε Κ****
2) Μου είπε ότι ναι μεν τα λετε σωστά αλλά αρκετά επιθετικά - και εδώ σωστά, εχει δίκιο, αρα διαβάστηκε η επιστολή (εμαιλ)
3) Ηταν εκει στην υπηρεσία του 18:00 και αφιέρωσε 30 λεπτά κουβέντας πολυ επικοδομητικής.
4) Οι απόψεις του ήταν δεκτές και σεβαστές, ο ίδιος δε γνώστης των θεμάτων του και με καλή επιχειρηματολογία
5) Είναι υπέρ της ΕΡΤ που εχει ανθρώπους σαν τον Κυριο ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ στην θεση αυτη (14 μήνες βρίσκεται στην θεση Τεχν. Διευθ)
6) Επίσης υπερ τηε ΕΡΤ που αντιλαμβάνετε το κέρδος απο τον διάλογο με εναν τυχαίο πολιτη/τηλεθεατή για 30 λεπτά

Λοιπόν οι απόψεις του Κυρίου ΠΟΡΤΟΚΑΛΗ είναι ότι το το σήμα το επεξεργάζεται η ΕΡΤ και το βγάζει σε 14:9 με letterbox λόγω της στατιστικής που εχουν όπου οι δέκτες 4:3 ακόμα υπερτερούν κατα πολύ των νέων 16:9. Επίσης σύμφωνα με τον Κυριο Π. στην επαρχία η διείσδυση δεκτών 16:9 είναι μικρή ακόμα και αν το σήμα του Παγκ. Κυπέλλου εβγαινε σε 16:9 αυτό θα ήταν μή αποδεκτό απο την μεγάλη πλειοψηφία τηλεθεατών. Δεν εχει αδικο εδώ.

Το σήμα και η ποιότητα εχουν να κάνουν με το ότι το feed είναι σε 16:9 και γίνεται μετατροπή σε 14:9 οπότε και η κατα αυτόν όχι επιτρεπτή αλλά αναπόφευκτη θαμπάδα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει και δεν βλέπει να εχουμε την ευκαιρία να δούμε κάτι καλίτερο απο το Μουντιάλ αυτό.

Μιλήσαμε για την υψηλής ευκρίνειας τηλεόραση και ήταν αριστος γνώστης όλων όσων εχουμε συζητήσει εδω μέσα και άλλων τόσων!! Δεν είναι ασχετοι στην ΕΡΤ, εχουν κάνει όλα τα σεμινάρια τους και είναι σε θέματα τεχνολογικά ενημερωμένοι τέλεια. Μην βιαζόμαστε να τους χατζαρόσουμε όλους, αυτό είναι το όμορφο συμπέρασμα που έβγαλα απο την συζήτηση μαζί του.

Του τα "έχωσα" με τρόπο αλλά η ευγένεια του και τα πραγματικά επιχειρήματα του ήταν αφοπλιστικά.

Μιλήσαμε για το ΣΠΟΡΤ+ και ότι η μαγνητοσκόπηση των παιχνιδιών απο εκεί είναι ή μόνη πιθανότητα, παράλληλη μεταδοση αποκλειεται λόγω μείωσης τηλεθέασης την ΝΕΤ, και επίσης πήραμε την υπόσχεση οτι η στερεοφωνική μετάδωση σε ΝΕΤ και ΕΤ1 θα αρχίσει απο Σεπτέμβριο. Ο λόγος που δεν εγινε μεχρι τώρα ήταν τεχνικές κολυσιεργίες και αδιαφορία προηγούμενων διοικήσεων.

Μιλόντας με έναν γνώστη όπως ο εν λόγω κύριος δεν μπορούσα να μην τον ρωτήσω για την δορυφορική ανυπαρξία της ΕΡΤ-ΣΑΤ. Και εδώ εχουν γίνει τους τελευταίους 12 μήνες τεράστια βήματα που δεν τα γνωρίζουμε. Η ΕΡΤ ΣΑΤ απο το 1997 μέχρι πέρσυ μεταδίδετο μόνο στην Ευρώπη και στην Αμερική με κόστος περίπου 3 εκ δολλάρια ετησίως. Εγιναν αλλαγές και συμφωνίες με carriers & providers και τώρα η ΕΡΤ εχει σχεδόν (υπολοιπονται 2 χώρες) παγκόσμια λήψη, με τελική μείωση του κόστους εκπομπής. Εκαναν σε μερικές περιπτωσεις πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, ώστε αντι να πληρώνει η ΕΡΤ για την μετάδωση να πληρώνεται απο τους ενδειαφερόμενους. ΕΥΓΕ κύριοι.

Επίσης η ΕΡΤ ΣΑΤ εχει κάνει και timezone shifting σε χώρες με μεγάλη διαφορά ώρας ώστε παιδικά προγράμματα να πάιζονται τις ώρες που πρέπει και όχι στα αγρια μεσάνυχτα!!! ΜΠΡΑΒΟ και πάλι.

Πηγή: http://www.sdtv.gr/smf/index.php?topic=350.0

Ενω άλλα κρατικά κανάλια έχουν κάνει άλματα από το 2006 μέχρι σήμερα (βλ ΡΙΚ) στην ΕΡΤ φαίνεται δεν έχουν πειράξει κουμπί από τότε.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
δεν ξερω εαν εχει αναφερθει παλι,αλλα η λυση ηρθε απο το περιοδικο
digital tv info του ιουνιου.

κατεβαζουμε απο εδω το προγραμματακι http://www.daansystems.com/radiodelay/.

αφου εγκατασταθει το προγραμμα,απο οποιαδηποτε εξωτερικη πηγη με αναλογικο δεκτη,παιρνουμε μια εξοδο ηχου και την παιρναμε στο in της καρτας ηχου του pc.
εν`συνεχεια επιστρεφουμε τον ηχο απο την εξοδο της καρτας ηχου στον ενισχυτη μας.
συντονιζομαστε στην net,ανοιγουμε το προγραμμα και συγχρονιζουμε τον επιγειο αναλογικο ηχο με την ψηφιακη δορυφορικη hd εικονα./
δουλευει αψογα....
 

SLionB

Senior Member
9 February 2010
572
Επιτέλους δόθηκε εξήγηση για την θαμπάδα του μουντιάλ.
16:9 που το μετατρέπουν σε 14:9.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες γιατί λίγο ακόμα και θα πετάγαμε τις καινούργιες τηλεοράσεις από το παράθυρο ως προβληματικές...
 

o'sullivan

New member
10 June 2010
79
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δε βάζουν τη ΝΕΤ στα ψηφιακά να δείχνουν HD.πέρυσι νομίζω απο το σπορ+ δείχνανε basket σε υψηλή ανάλυση και ήταν φανταστικό.
Όπως και στους ολυμπιακούς αγώνες.
Τι τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα;
 

adi32

AVClub Addicted Member
17 October 2006
2,022
Απάντηση: Re: FIFA world cup σε HD ?

δεν ξερω εαν εχει αναφερθει παλι,αλλα η λυση ηρθε απο το περιοδικο
digital tv info του ιουνιου.

κατεβαζουμε απο εδω το προγραμματακι http://www.daansystems.com/radiodelay/.

αφου εγκατασταθει το προγραμμα,απο οποιαδηποτε εξωτερικη πηγη με αναλογικο δεκτη,παιρνουμε μια εξοδο ηχου και την παιρναμε στο in της καρτας ηχου του pc.
εν`συνεχεια επιστρεφουμε τον ηχο απο την εξοδο της καρτας ηχου στον ενισχυτη μας.
συντονιζομαστε στην net,ανοιγουμε το προγραμμα και συγχρονιζουμε τον επιγειο αναλογικο ηχο με την ψηφιακη δορυφορικη hd εικονα./
δουλευει αψογα....


Δε μου αναγνωριζει το tuner
Εγω χρησιμοποιω το VLC και γινεται ως εξης
συνδεεις ενα ραδιοφωνο στο line in της καρτας ηχου
πας FILE Open capture device
στο Directshow πας Audio και κανεις Refresh list και επιλεγεις το Audio in της καρτας ηχου σου
και απλα πατας CTRL+K για να καθυστερει ο ηχος οσο θες
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
Re: Απάντηση: Re: FIFA world cup σε HD ?

Δε μου αναγνωριζει το tuner
Εγω χρησιμοποιω το VLC και γινεται ως εξης
συνδεεις ενα ραδιοφωνο στο line in της καρτας ηχου
πας FILE Open capture device
στο Directshow πας Audio και κανεις Refresh list και επιλεγεις το Audio in της καρτας ηχου σου
και απλα πατας CTRL+K για να καθυστερει ο ηχος οσο θες

πως το εχω εγω:

εξοδο ηχου dvd εγγραφης απο την rca εξοδο σε μινι jack στο in της καρτας ηχου του pc.
out coaxial της καρτας pc,στο in coaxial του ενισχυτη μου.
ανοιγω το προγραμματακι και ειμαι ετοιμος μετα απο ενα auto tuner που κανει μονο του.
 

Dim-sat

Senior Member
3 March 2008
453
Απο οτι γνωριζουμε αλλες χωρες εκπεμπουν επιγεια ψηφιακα HD σημα. Εμεις γιατι δεν μπορουμε να εκπεμψουμε ενω μας δινεται ετσι??? Δεν χρειαζεται να κανουν παραγωγη, να μας το δωσουν οπως το παιρνουν!!
 

robotech_

Senior Member
2 February 2007
304
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί δε βάζουν τη ΝΕΤ στα ψηφιακά να δείχνουν HD.πέρυσι νομίζω απο το σπορ+ δείχνανε basket σε υψηλή ανάλυση και ήταν φανταστικό.
Όπως και στους ολυμπιακούς αγώνες.
Τι τους εμποδίζει να το κάνουν και τώρα;

Γιατί όπως ανέφερε και ο κ. Πορτοκάλης θα χάσουν σε τηλεθέαση της αναλογικής ΝΕΤ. Η τηλεθέαση των ψηφιακών καναλιών δεν μετράται...

EDIT: Τώρα βέβαια που το σκέφτομαι, οι ιδιωτικοί το γυρίσανε το προγραμμά τους σε ψηφιακό με πληθυσμιακή κάλυψη γύρω στο 65% (μαζί με την Αθήνα που αρχίζει από την Παρασκευή), άρα το παραπάνω θα πρέπει να πάψει να προβάλλεται ως δικαιολογία...
 
Last edited:

papasouzakias

Moderator
Staff member
13 May 2009
4,523
Από τις λίγες συνεντεύξεις που έχουν δώσει τεχνικοί της ΕΡΤ αν όχι η μοναδική ήταν αυτή του κ. Πορτοκάλη, γενικού διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της τηλεόρασης της ΕΡΤ, στην ιστοσελίδα videomag.gr. Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ

Η ημερομηνία της δημοσίευσης 02/07/2005

Αφού γίνεται μια παρουσίαση των εγκαταστάσεων της ψηφιακής τηλεόρασης που ξεκινούσε τότε το άρθρο συνεχίζει

"Γιατί MPEG-2;

Ερώτημα που απασχολεί αρκετούς είναι η επιλογή του MPEG-2 ως φορμά συμπίεσης έναντι του MPEG-4 που φαίνεται να αποδίδει καλύτερα σε περιπτώσεις χαμηλών bandwidth. Στο ερώτημα αυτό απάντηση αποτελεί το διατιθέμενο bandwidth το οποίο όπως είπαμε θα ξεπερνά τα 4Mbps. Σε αυτά τα επίπεδα συμπίεσης δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα της εικόνας είτε μιλάμε για MPEG-2 είτε για MPEG-4 συμπίεση. Υπάρχει όμως και άλλος λόγος: « Η VOA (Voice of America) σε ορισμένες παροχές που έγιναν μας είχε δώσει δύο μεγάλους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς οι οποίοι είχαν μέσα και τα μηχανήματα που χρειαζόμασταν. Δεν μπορούσαμε λοιπόν εμείς να αγοράσουμε καινούργια, δεν μπορούσαμε να πετάξουμε χρήματα. Τα πήραμε λοιπόν (encoders, multiplexers), αναβαθμίσαμε το software τους και φτιάξαμε το head end. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα.» Αλλωστε και στην περίπτωση των πομπών κάτι παρόμοιο έγινε: «Είχαμε έναν ο οποίος απλά αναβαθμίστηκε και αγοράσαμε τους υπόλοιπους. Όπου μπορούμε να κάνουμε οικονομία την κάνουμε. Στο σπίτι μου μπορεί να πετάω και κάτι. Εδώ δεν πετάω τίποτα».

Το MPEG-4 θα ήταν μια πολύ καλή λύση στην περίπτωση που θα πηγαίναμε προς την επίγεια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας"

"Το HD or not to HD?
Η κουβέντα μοιραία πηγαίνει προς την εποχή που η ΕΡΤ θα κινηθεί προς το HD. Ο κύριος Πορτοκάλης μας προσγείωσε: «Για να κάνεις HD θα πρέπει να έχεις και παραγωγή HD, κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Θα το θέλαμε πάρα πολύ αλλά μην ξεχνάμε πως αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο προς την επίγεια ψηφιακή. Το θέμα είναι οικονομικό. Η παραγωγή του HD είναι τουλάχιστον 50% ακριβότερη από την κλασσική. Γι’αυτό και όλη η Ευρώπη ακόμα δεν έχει πάει προς τα εκεί και μάλιστα θα αργήσει» Στην ερώτησή μας εάν θα έπρεπε η ΕΡΤ να αρχίσει να εξοπλίζεται με HD Ready εξοπλισμό η απάντηση ήταν ότι ναι μεν κάποια νέα της μηχανήματα είναι αναβαθμίσιμα αλλά το ζήτημα που τίθεται συνεχώς είναι εάν αξίζει τον κόπο να αγοράζει κανείς από τώρα μηχανήματα προδιαγραφών HD όταν υπάρχει ο κίνδυνος να μην τα χρησιμοποιήσει μέχρι να φτάσει η εποχή της ανανέωσής τους. «Οι εταιρίες δεν υποστηρίζουν τα μηχανήματά τους πλέον της επταετίας, και αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, δεν μπορούμε να το σπαταλούμε. Είναι σίγουρο πως τα μηχανήματα προδιαγραφών HD θα είναι σίγουρα οικονομικότερα όσο περνάνε τα χρόνια, αφήστε που ακόμα δεν γνωρίσουμε το HD φορμά που θα υπερισχύσει ούτε και τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα έρθουν». Έχουν υπάρξει προτάσεις από τον κύριο Πορτοκάλη, ο οποίος είχε βρει μάλιστα πολλούς οπαδούς, για την κατασκευή ενός HD Van για ανάγκες που μπορεί να προκύψουν στο μεσοδιάστημα αλλά προς το παρόν, άλλες προτεραιότητες όπως για παράδειγμα η διάδοση της επίγειας ψηφιακής σε ολόκληρη την Ελλάδα, προηγούνται.

Ο κύριος Πορτοκάλης έκανε ειδική μνεία στους τεχνικούς της ΕΡΤ που κατάφεραν μέσα σε έξι μήνες να στήσουν την τεχνολογία της επίγειας ψηφιακής εκεί που άλλες χώρες έκαναν χρόνια. Το HD όταν είναι να έρθει στην Ελλάδα θα μπορέσει να υποστηριχτεί αναλόγως από τους ανθρώπους της εταιρίας"

"Έρχεται το Stereo!
Μιλώντας για το μέλλον είχαμε μια πολύ ευχάριστη είδηση μετά από την γκρίνια μας για την ανυπαρξία στερεοφωνικού ήχου όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Πορτοκάλης ήταν καθησυχαστικός: «Μέχρι το τέλος του χρόνου (ίσως και νωρίτερα στην Αττική) θα έχουμε στερεοφωνικό ήχο και στα κανάλια αναλογικής εκπομπής. Ήδη τα κανάλια επίγειας ψηφιακής εκπέμπουν στερεοφωνικά ενώ μάλιστα το Cine+ θα εκπέμπει σε 5.1». «Καλό θα ήταν βέβαια τα κανάλια να είχαν συμφωνήσει όλα μαζί για κοινό σύστημα stereo έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.»

Tapeless μέλλον
Μια άλλη σημαντική είδηση που βγήκε από την συνομιλία μας με τον τεχνικό διευθυντή της ΕΡΤ είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος χωρίς κασέτες σε ολόκληρη την ΕΡΤ. «To tapeless είναι το επόμενο βήμα μας. Το σήμα θα έρχεται από έξω (link, πρακτορεία) ψηφιακά, θα κυκλοφορεί σε δίκτυα ΙΤ, θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό για προεπισκόπιση, μοντάζ, playout. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας. Τα λεφτά που δίνουμε σε κασέτες είναι τρομαχτικά για να μην μιλήσω για τα βίντεο και το κόστος συντήρησής τους. Είμαστε στην διαδικασία των προδιαγραφών και σύντομα θα ξεκινήσουμε διεθνή διαγωνισμό για ένα σύστημα διακίνησης εικόνας και ήχου χωρίς κασέτες. Αυτό θα συνδυάζει servers, μεγάλες χωρητικότητες και δίκτυα πολύ μεγάλων ταχυτήτων. Η πιο συμφέρουσα προσφορά θα κερδίσει. Αυτό σημαίνει ότι βαθμολογούμε τεχνικά την προσφορά και ανοίγοντας την οικονομική προσφορά διαιρούμε την βαθμολογία με την τιμή. Τον διαγωνισμό κερδίζει όποιος φέρει το μεγαλύτερο συντελεστή.

Eurovision
Κλείνοντας μιλήσαμε για την επερχόμενη Eurovision και έτσι μάθαμε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά σχετικά με την τηλεοπτική κάλυψη.

«Η Γερμανική εταιρία Procon έχει αναλάβει μετά την σύμφωνη γνώμη των EBU και ΕΡΤ την παραγωγή. Μετά τη εκδήλωση ενδιαφέροντος που έκανε η ΕΡΤ, καταλήξαμε στην Procon που έκανε την καλύτερη προσφορά» Το μεγαλύτερο κομμάτι της οργάνωσης παραγωγής είναι ελληνικό.

Το OB Van που θα κάνει την κάλυψη θα διαθέτει 19 κάμερες, ανάμεσά τους και ασύρματες (με συστήματα Link XP). H παραγωγή θα είναι σε HD ενώ θα μεταδοθεί φυσικά σε κανονική ευκρίνεια από την ΕΡΤ.

Όπως καταλαβαίνεται από τότε ελάχιστα έχουν γίνει. Την ίδια ποιότητα που είχαν τα κανάλια τότε την ίδια έχουν και τώρα.
 

newlynx

AVClub Enthusiast
28 August 2006
1,198
Όποιος διαβάσει τη συνέντευξη καταλαβαίνει γιατί είμαστε τόσο πίσω ως χώρα στη μετάβαση στην ψηφιακή και HD εποχή. Μερικά επιχειρήματα και διαπιστώσεις είναι για 5χρονα, αν και για αυτό διατηρώ τις επιφυλάξεις μου!!! Ειδικά το κομμάτι για το 6μηνο στήσιμο της ψηφιακής όταν άλλοι έκαναν χρόνια είναι για πολλά γέλια.
Αλλά θα έπρεπε να πάρουμε το κείμενο και να κάνουμε ακριβώς τις ίδιες ερωτήσεις για το σήμερα. Μάλλον θα ακούσουμε τα ίδια.
 

FABIAWRC

AVClub Enthusiast
10 October 2007
864
τα νευρα μου θεεεεεεε μου!!!δηλαδη ολη η ευρωπη που εχει παει σε hd εκανε μαμακια γιατι σε λιγο καιρο η επενδυση τους σε hd ειναι ασκοπη.
δηλαδη τα μηχανηματα που εχετε και θα ληξουν στην εφταετια θα παρετε παλι συστηματα sd?

δεν πανε καλα ρε...ναι μπραβο κ.Πορτοκαλη ευγε που στησατε ενα επιγειο ψηφιακο σε 6 μηνες...για να δουμε τι?ανυπαρκτο περιοχομενο και χαλια εικονα με μικρο bitrate.φτιαχτο σε 2 χρονια αλλα φτιαχτο σωστα.βαλε ενα καναλι να παιζει hd κλιπακια ετσι για να λεμε οτι εχουμε hd.

καντε μια φορα κατι σωστο..εστω ενα..καντε κατι να χαρουμε να πουμε οτι ειμαστε πρωτοποριακοι σε μια εφαρμογη νεας τεχνολογιας...ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ υπαρχει θεληση και ορεξη δεν υπαρχει.. και ετσι οπως γιναμε δεν υπαρχουν και τα λεφτα...

α ρε καταντια...με τετοιες νοοτροπιες που βασανιζουν το τοπο και οχι μονο στην κρατικη τηλεοραση αλλα και σε χιλιαδες αλλες καταστασεις τι περιμενεις..αχ Ελλαδιτσα...
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,347
Αθήνα...
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι του 05,αλλά ακόμα εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει τον 5.1 ήχο το cine+ ή τον τέλειο στερεο των υπόλοιπων.HD κανάλια έχουν και τριτοκοσμικές χώρες,αλλά από ότι καταλαβαίνετε και εμείς δεν απέχουμε πολύ από αυτές.
 

Ghost Dog

Established Member
27 April 2009
149
Βρε παιδιά, μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο το HD. Μια ματιά στην κατάταξή μας στις διεθνείς λίστες καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και διαφθοράς φτάνει και περισσεύει για να εξηγήσει το πού καταντήσαμε.
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,347
Αθήνα...
Το άσχημο είναι ότι δεν τίθεται θέμα κόστους μιας και δεν είναι παραγωγή δικιά μας,και να ήταν δηλαδή,είδαμε τους ολυμπιακούς του 04 κτλπ που τους δώσαμε σε HD εικόνα και εμείς βλέπαμε σε sd 4/3
 

the_player

Senior Member
14 November 2009
662
Ας αποφασισουν εκει στην ερτ επιτέλους πως λέγεται ο παίκτης - κάουτ, κούιτ ή κάιτ.
Και κάτι ακόμα, έβλεπα το γκολ του σναιντερ στο ολλανδικό (ned1), καταπληκτική περιγραφή, χωρίς υστερίες, χωρίς υπερβολές, χωρίς κραυγές. Ακριβώς όπως και της ερτ δηλαδή:rifle:
 

AlexT_

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,452
Θεσσαλονίκη
Ο οργασμός της βουβουζέλας από τους συμπαθείς μεν, άσχετους από ποδόσφαιρο δε, νότιους κατοίκους του πλανήτη.
Κάπως έτσι βλέπω και τους συμπαθείς μεν, άσχετους δε, σχολιαστές της ΕΡΤ. Με τη διαφορά ότι αυτοί πληρώνονται καλά..
Κατά τ' άλλα δεν με ενοχλούν γιατί δεν τους ακούω. Βλέπω τα ματς στα ARD-ZDF HD!