Γιατί χαράζεται μεγαλο κάτοπτρο

Motoronios

New member
26 August 2021
5
Καλησπέρα και πάλι φίλοι μου, ήθελα να μάθω γενικά για τον ρόλο του μεγέθους ενός κατόπτρου. Για παράδειγμα θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα πληροφοριακά πάντα. Διάβαζα ότι ένα κάτοπτρο 3 μέτρα για παράδειγμα είναι αδύνατο να λάβει κάποιες μακρινές συχνότητες, όμως ένα 6 μέτρα κάτοπτρο από την ίδια τοποθεσία μπορεί να λάβει την ακτίνα, πως προκύπτει αυτό; επειδή ας πούμε είναι 3 μέτρα υψηλότερο το κάτοπτρο; και σκέφτομαι εγώ μπακάλικα αν είναι αυτό το πρόβλημα θεωρητικά αν έβαζα την 3 μέτρα σε μια υψηλότερη οικοδομή δεν θα είχε τις ίδιες πιθανότητες να πιάσει την ακτίνα; η απλά έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής και το υλικό, ξέρω είναι αστείο αυτό που ρωτάω απλά πραγματικά δεν κατανοώ πως δουλεύει. Ευχαριστώ πολύ
 

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
7,340
Clermont-Ferrand, France
Δεν είναι ύψος φίλε μου, αλλά διάμετρος. Το πόσο ψηλά θα το βάλεις, έχει σημασία μόνο εάν υπάρχουν γύρω κτήρια ή κάτι άλλο, που θα έκοβε μέρος της λήψης από τον δορυφόρο. Σε σχέση με δύσκολους δορυφόρους, η μεγαλύτερη διάμετρος, δίνει μεγαλύτερη επιφάνεια λήψης του σήματος και αποστολής του στο LNB για να έχεις μετά εσύ εικόνα.

1649774156326.png
 
  • Like
Reactions: kurkosdr

kurkosdr

Senior Member
14 December 2014
458
Οι δορυφοροι βρισκονται σε υψος 35000 μετρων.
10 μετρα ψηλοτερα το πιατο δεν κανει καμια απολυτως διαφορα.
Κάνει μόνο αν αλλάζει η εικόνα του ουρανού που έχει το πιάτο, δηλαδή αν το επιπλέον ύψος βοηθάει στο να μην μεσολαβούν μεταξύ του πιάτου και του ουρανού πράγματα όπως φυλλώματα δέντρων, τέντες κλπ που δεν κόβουν μεν εντελώς το σήμα (όπως πχ το τσιμέντο) αλλά το μειώνουν σημαντικά.

Αν όμως δεν αλλάζει η εικόνα του ουρανού, όντως το ύψος δεν έχει σημασία.