HP Microserver + WHS 2011 + Drive Bender = L.F.E. (?)

Εδώ και περίπου έναν μήνα έχω ως κύριο home server τον παρακάτω συνδυασμό hardware & software:

- HP Microserver με 5GB ECC RAM
- Lian Li EX-50 κουτί eSATA με χώρο για 5 δίσκους
- Windows Home Server 2011 για λειτουργικό σύστημα
- Drive Bender για διαχείριση των δίσκων.

Από δίσκους έχω έναν Seagate Momentus XT (hybrid) 2.5" 500GB για το σύστημα και μια ποικιλία από low power Seagate & WD στα 1.5ΤΒ & 2ΤΒ για αποθήκευση, μοιρασμένους στον Microserver και στο EX-50.

Ήθελα λοιπόν τα καλά του Drive Extender των παλιών WHS μαζί με τα καλά των νέων WHS (SMB 2.0, 64bit, κτλ κτλ).

Παρακολουθούσα λοιπόν την εξέλιξη του Drive Bender, από τα πρώιμα στάδιά του, ως beta tester.

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήταν λίγο δράμα η κατάσταση. Σπάνια δούλευε σωστά.. όμως πέρασε ο καιρός και έφτασε σε official release, οπότε και εγώ έκρινα ότι ήταν καιρός να τον δοκιμάσω σε πραγματικές συνθήκες. Οι δοκιμές με dummy δεδομένα πήγαν καλά, οπότε πήρα την μεγάλη απόφαση.

Μετέτρεψα όλους τους δίσκους που είχα στον παλιό WHS μου σε δίσκους drive bender και από τότε παίζω έτσι.

Πρέπει να σημειώσω ότι η μετατροπή είναι εύκολη διαδικασία και δεν πειράζει ουσιαστικά τα δεδομένα μας. Όπως στα παλιά WHS τα δεδομένα βρίσκονταν σε κρυμμένους φακέλλους, έτσι γίνεται και στην περίπτωση του drive bender. Οπότε είναι και πάλι σχετικά δύσκολο να χάσουμε τα δεδομένα μας, ακόμα και αν για κάποιο λόγο ο Drive Bender ή το μηχάνημά μας πεθάνει.

Μετά την όλη διαδικασία, κατέληξα στο παρακάτω:

1.png
Αυτό λοιπόν είναι το overview του Drive Bender μου. Βλέπετε ότι για την ώρα έχει 8 δίσκους συνολικής χωρητικότητας 13,19ΤΒ και φαίνεται σαν κανονικός δίσκος με το γράμμα P:.


Όσο αφορά τους δίσκους, έχουμε πολλές επιλογές για το πως θα τους ενσωματώσουμε στο pool:
2.png


Εδώ φαίνεται η δυνατότητα του file duplication:
3b.png

Λειτουργεί περίπου σαν αυτή των παλιών WHS, μόνο που είναι πιο ευέλικτη, αφενός επιτρέποντας τον ορισμό duplication σε επίπεδο φακέλλου (και όχι share), αφετέρου δίνοντας τη δυνατότητα για CRC των αρχείων ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το duplication έχει γίνει σωστά.

Ένα πράγμα μόνο δεν μου αρέσει: Αν έχουμε έναν φάκελλο με αρχεία και θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το duplication, αυτό θα ισχύσει για όσα αρχεία προστεθούν στο μέλλον σε αυτόν. Δεν αναλαμβάνει δηλαδή αυτόματα να κάνει duplicate τα υπάρχοντα αρχεία. Υπάρχει όμως workaround για αυτό, οπότε δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Αρκεί να το ξέρεις..


Περνάμε λοιπόν στις ρυθμίσεις:
4.png

Enable drive volume renaming: Πολύ απλά αλλάζει το volume name ενός δίσκου που έχουμε προσθέσει στο pool ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμος. Π.χ. τους δικούς μου τους ονόμασε DB1 έως και DB8.

Drive letter management: Εφόσον προστεθεί ένας δίσκος στο pool, αφαιρεί το drive letter που είχε πριν. Σημαντικό, ώστε να μην γίνεται μπέρδεμα από τα πολλά drive letters και επιπλέον να μην κινδυνεύουμε να γράψουμε δεδομένα πάνω του (παρακάμπτοντας τον Drive Bender) με απρόβλεπτες συνέπειες.

Map pooled drives to mount folder: Μας δίνει τη δυνατότητα να εμφανίσουμε τον κάθε έναν από τους δίσκους ως μεμονωμένο folder. Χρήσιμο μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, οπότε καλό είναι να μην ενεργοποιείται.


Προχωράμε στο Performance tab:
5.png
Εδώ έχουμε την επιλογή Smooth Stream, η οποία όταν είναι επιλεγμένη ουσιαστικά αφιερώνει πολύ μεγαλύτερο buffer όταν διαβάζουμε αρχεία audio ή video. Έτσι βελτιώνεται η κατάσταση όταν κάνουμε stream αρχεία ενώ παράλληλα το μηχάνημα κάνει και άλλα πράγματα.
Το lazy duplication αποσκοπεί στο ίδιο αποτέλεσμα με το smooth stream, επιβαρύνοντας λιγότερο το σύστημα ενώ γίνεται duplication των αρχείων.


Τέλος έχουμε το Safety tab:
6.png

Εδώ επιλέγουμε κατά πόσο θέλουμε να γίνεται επιβεβαίωση του σωστού duplication των αρχείων με κριτήριο το περιεχόμενο του αρχείου, και όχι απλά το μέγεθός του ή την ώρα που έχει δημιουργηθεί. Για μένα αποτελεί must εφόσον μιλάμε για κρίσιμα δεδομένα. Ναι, τρώει αρκετή CPU, αλλά μόνο όταν γράφονται κρίσιμα αρχεία (και στη συνέχεια γίνονται duplicate..).

Τέλος το file balancing κάνει λίγο πολύ αυτό που φαντάζεστε: φροντίζει να είναι μοιρασμένα τα αρχεία μας ομοιόμορφα σε όλους τους διαθέσιμους δίσκους. Λειτουργεί πολύ διακριτικά..

Αυτές είναι λίγο πολύ οι δυνατότητες του Drive Bender.

Τώρα θα περάσουμε και στα θέματα που έχει..

Για αρχή, είναι ακόμα κάπως buggy. Διάφορα "ψιλά" - τίποτα που να με κάνει να ανησυχώ για τα δεδομένα μου, τουλάχιστον που να έχει διαπιστωθεί από την κοινότητα των χρηστών του.

Το σημαντικότερο θέμα είναι η εγκατάσταση. Πολύ απλά, θέλει δουλειά. Για παράδειγμα, κανείς δεν σου λέει ότι αφού ορίσεις drive letter στο pool πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση για να εμφανιστεί. Ή σε μερικές φάσεις της διαδικασίας φαίνεται να έχει κολλήσει κάποιο βήμα ενώ στην πραγματικότητα έχει τελειώσει, και μπορεί να χρειάζεται και reboot για να δούμε τα αποτελέσματα.

Τέτοια θέματα..

Το καλό είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε φτιάξει το pool μας (ή πιο σωστά, έχει φτιαχτεί αυτόματα από το install) και έχουμε φτιάξει το mount point μας, η εισαγωγή των δίσκων είναι εύκολη (και στην περίπτωσή μου απροβλημάτιστη) υπόθεση, και αυτό χωρίς να χάσω ούτε byte.

Οπότε, ναι μεν δουλεύει, αλλά..

Αρκετά με τα δικά μου.. για πείτε.. το έχει δοκιμάσει κανείς σας;
 

morfeus

Established Member
17 March 2007
240
Αλεξανδρούπολη
Πολύ ωραία παρουσίαση Δημήτρη, πάντα τέτοια :worshippy: Μιλάμε το περίμενα το Drive Bender πως και πως.
Και για να σιγουρέψω καλύτερα όσα είπες παραπάνω. Εγώ έχω 3 δίσκους 2TB που έχουν ήδη δεδομένα μέσα μπορώ να τους βάλω στο pool χωρίς να χάσω κάτι; Αν ναι οι φάκελοι που έχουν μέσα πρέπει να είναι 100% οι ίδιοι ή αν σε κάποιον δίσκο έχεις ένα φάκελο παραπάνω η λιγότερο δεν αλλάζει κάτι;
 
Ναι, μπορείς να μετατρέψεις τους δίσκους που ήδη έχεις χωρίς να πειραχτούν τα αρχεία σου. Η υπάρχουσα δομή φακέλλων θα διατηρηθεί και στον δίσκο του DB. Απλά, θα προσθέσει όσους φακέλλους βρει στους δίσκους. Οπότε, δεν έχεις πρόβλημα.

Επίσης πριν λίγο έμαθα ότι βγήκε νέα έκδοση DB, με το παρακάτω changelog:

Release v1.2.1.5 release (2011-11-07)
- Update: Implemented the "Pool setup wizard".
- Update: Fully integrated help system.
- Update: Documentation has been greatly improved.
- Bug fix: A number issues with add, merge and convert a drive have been fixed.
- Bug fix: Creating a folder now implements the requested attributes against the folder.
- Bug fix: The health monitor could take a very long time to perform a single pool scan.
- Update: The amount of I/O generated by the health monitor has been greatly reduced.
- Bug fix: A number of minor interface and server issues.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,547
Πειραιάς
Άρα.....αν βάλουμε πχ 4 δίσκους στον microserver, τους ορίζουμε ως raid 0, βάζουμε whs2011 + drive bender, εκεί ορίζουμε ότι οι χ φάκελλοι θα είναι "διπλοί" για λόγους ασφαλείας, ενώ όλοι οι δίσκοι θα είναι ορισμένοι ως ένα drive letter....σωστά ;;
 
Λάθος! :D

Δεν μπλέκεις καθόλου με RAID.

Στο σενάριο των 4 μεγάλων δίσκων, δηλαδή χωρίς ξεχωριστό δίσκο για Λ.Σ., θα πρότεινα το παρακάτω:

1) Εγκατάσταση του WHS με μόνο έναν δίσκο στο σύστημα. Έτσι θα προκύψουν 2 κύρια partitions: αυτό του Λ.Σ. και αυτό των δεδομένων.

2) Χρησιμοποίηση κάποιου εργαλείου partition resizer ώστε να μικρύνεις το δεύτερο partition σε ένα λογικό μέγεθος (π.χ. 300-400GB) και να δημιουργήσεις ένα ακόμα από τον χώρο που θα περισσέψει. Αυτό γιατί ενώ ο DB μπορεί να μετατρέψει το δεύτερο partition των WHS σε δικό του, προσωπικά το φοβάμαι μιας και εκεί υπάρχουν τα default shares, τα computer backups, κτλ. Κάποιοι το κάνουν, οπότε πρέπει να γίνεται, αλλά εγώ επέλεξα να μην.. Στο χέρι σου είναι.

3) Εγκατάσταση DB και προσθήκη στο pool του partition που έφτιαξες στο 2) (αν έφτιαξες).

4) Προσθήκη δίσκων έναν κάθε φορά και ενσωμάτωση στο pool. Προσοχή να σημειώνεις κάθε φορά ποιος δίσκος είναι ποιος, ώστε σε περίπτωση προβλήματος κάποιου δίσκου να ξέρεις ποιον να ξηλώσεις, π.χ. ότι ο DB1 είναι ο δεύτερος από αριστερά.

5) Μεταφορά των default shares στο drive pool. Αυτό είναι λίγο tricky αυτή τη στιγμή, γιατί ο DB δεν το υποστηρίζει απευθείας αλλά γίνεται.

6) Δημιουργία επιπλέον shares.

7) Στο τέλος και πριν αρχίσεις να περνάς δεδομένα στους φακέλλους, ορίζεις ποιοι να γίνονται duplicate.

Αυτά τα λίγα. :smile:
 
Παρεμπιπτόντως, μόλις αναβάθμισα τον DB μου στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση (1.2.1.5, βλέπε παραπάνω).

Ξεκίνησα την εγκατάσταση από το install αρχείο που είχα κατεβάσει και γράψει σε φάκελο του pool. Αυτό αποδείχθηκε κακή ιδέα.. Στη μέση της εγκατάστασης μου πέταξε error και σταμάτησε, πράγμα λογικό γιατί έτρεχε.. από το ίδιο το pool, το οποίο μόλις είχε ρίξει offline ώστε να το κάνει update. :p

Αλλά δεν πειράζει.. κατέβασα ξανά το αρχείο στο desktop των WHS, το έτρεξα από εκεί και μετά και από ένα reboot όλα επανήλθαν στη σωστή τους κατάσταση χωρίς να κάνω τίποτε άλλο.

Τι σου κάνει η αφηρημάδα.. :p
 

vadergr

Super Moderator
Staff member
17 August 2007
27,889
Μεταμορφωση
Παρεμπιπτόντως, μόλις αναβάθμισα τον DB μου στην τελευταία διαθέσιμη έκδοση (1.2.1.5, βλέπε παραπάνω).


Ξεκίνησα την εγκατάσταση από το install αρχείο που είχα κατεβάσει και γράψει σε φάκελο του pool. Αυτό αποδείχθηκε κακή ιδέα.. Στη μέση της εγκατάστασης μου πέταξε error και σταμάτησε, πράγμα λογικό γιατί έτρεχε.. από το ίδιο το pool, το οποίο μόλις είχε ρίξει offline ώστε να το κάνει update. :p


Αλλά δεν πειράζει.. κατέβασα ξανά το αρχείο στο desktop των WHS, το έτρεξα από εκεί και μετά και από ένα reboot όλα επανήλθαν στη σωστή τους κατάσταση χωρίς να κάνω τίποτε άλλο.


Τι σου κάνει η αφηρημάδα.. :p

H ηλικία φταίει Μητσ'μ' .Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες... :p
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,547
Πειραιάς
Μάλλον θα πω μ@λ@κ..@ αλλά θα την πω....όταν χρησιμοποιούμε το drive bender κ έχουμε σύνολο 4 δίσκων με χωρητικότητα 6 tb, πόση διαθέσιμη έχουμε, όταν θέλουμε να κάνει κ προστασία αρχείων, όπου τα γράφει 2 φορές σε διαφορετικούς δίσκους ;
Είναι δλδ σαν το raid 1, όπου βλέπουμε από τα 6 tb, μόνο τα μισά 3 tb ;
 
Όχι, είναι πιο ευέλικτο. Αφενός επιλέγεις εσύ ποιοι φάκελλοι θέλεις να έχουν duplication, οπότε αν έχεις υλικό που δεν σε ενδιαφέρει τόσο μπορείς να το βάλεις σε φάκελλο χωρίς duplication, αφετέρου ο χώρος μειώνεται όσο γράφεις αρχεία, και δεν γίνεται /2 με το καλημέρα.

Αυτό που γίνεται πραγματικά είναι ότι γράφονται τα αρχεία σου ταυτόχρονα σε δύο δίσκους. Οπότε αν εσύ έχεις για παράδειγμα 3 x 2TB = 6TB και αρχίσεις και γράφεις αρχεία σε φάκελλο με duplication, για κάθε 1GB που γράφεις θα βλέπεις να πέφτει η διαθέσιμη χωρητικότητά σου κατά 2GB. Αν γράφεις σε φάκελλο χωρίς duplication, θα πέφτει η χωρητικότητα κανονικά, δηλαδή 1:1.
 

pettakos

Senior Member
25 November 2006
327
Αθηνα
Re: Απάντηση: HP Microserver + WHS 2011 + Drive Bender = L.F.E. (?)

Μαλλον θα βαλω και εγω. Τρομαρα μου, ακομα δεν εχω λυσει το θεμα με το remote web access,
βεβαια δεν ειναι και πολυ απαραιτητη η προσβαση στον server σου απο μακρια.
οταν ληξει η Trial εκδοση του drive bender, τι πρεπει να κανεις για τα αρχεια αν δεν προτιθεσαι να την αγορασεις αμεσως?
 

morfeus

Established Member
17 March 2007
240
Αλεξανδρούπολη
Λοιπόν μόλις έβαλα το Drive Bender. Το αποτέλεσμα που έχω είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα. Γιατί κάτι μου λέει πως δεν είναι οκ; Βασικά συγκρίνοντας φωτογραφίες με του Δημήτρη βλέπω ότι έχω παραπάνω mount points γιατί; Τα σβήνω και τα κάνω ένα; Επίσης χωρίς να είμαι 100% σίγουρος δεν βλέπω όλα μου τα δεδομένα. Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν αυτή που προσθέτεις ένα drive στο pool χωρίς να χαθούν τα δεδομένα.

 

morfeus

Established Member
17 March 2007
240
Αλεξανδρούπολη
Παιδιά βοήθεια, μάλλον έγινε το κακό. Δοκιμάζω να βγάλω έναν από τους δίσκους και μου λέει ότι δεν μπορεί και χαζά. Τα χάσαμε τα δεδομένα;
 
Όλα αυτά τα mount points πως προέκυψαν;

Για δες και στον Disk Management των Windows.. Βλέπεις όντως αυτά που θα περίμενε κανείς, δηλαδή για την περίπτωσή σου 3 δίσκους χωρίς drive letters και ακόμα 3 με τα γράμματα E, F, G;

Τα δεδομένα σου είναι δύσκολο να τα έχεις χάσει αλλά φαντάζομαι ούτως ή άλλως θα τα έχεις και αλλού.

Τι ακριβώς σου λέει όταν προσπαθείς να βγάλεις έναν δίσκο;